Kesätunnelmaa

Kesätunnelmaa

keskiviikko 4. huhtikuuta 2018

Taas näitä kukka- ja taimijuttuja


 
 
Tulin taas . .
 
 
päivittämään näitä taimijuttuja,
onhan viime postauksesta aikaa jo vajaa viikko ;D
 
Eilen kun minulla oli vapaapäivä,
käytin sen parhaalla mahdollisella tavalla
eli
 järjestelin taimihuonetta, siivosin ja siistin.
Koulin, kääntelin ja vääntelin.
Nyt siellä on hyvä.
 
 
Aloitin koulintaa odottavista taimilaatikoista.
Tykkään kovasti siitä puuhasta, siksi kylvänkin melkein kaikki tomaattia ja lobeliaa lukuunottamatta hajakylvönä. Tässä meneillään samettikukka Disco Red koulinta. Kylvin kolmea lajia ryhmäsamettikukkaa joista kustakin koulin vain parikymmentä kappaletta, enempää en ajatellut sammaria tänä vuonna laittaa. En edes kääpiösamettikukkaa, vaikka sitä on joka vuosi ollut.
Koulittua tuli muutamia lajeja eli
 
* kukontöyhtöä 18 kappaletta, yhdessä ruukussa aina 3 tainta
* pinkkiä sinitähtöstä 26 kpl, ensimmäistä kertaa laitoin tätä
* ryhmäsamettikukkaa Strawbery Blonde, 20 kpl
* huonepalsamia, 15 kpl
* ryhmäsamettikukkaa Disco Red, 18 kpl
* nukenkaulusta, 18 kpl - yhdessä ruukussa n. 5 kpl
* kirjopeippiä,  13 kpl
 
 
Sitten ajattelin laittaa keijunmekkoa ja kelloköynnöstä amppeliin, mutta muistinkin että amppelien kiinnikkeet jätin viime syksynä kasvihuoneeseen, mistä ne on sitten kevään korvalla helppo ottaa.
Jaahas - kuinkas olisin arvannut että kasvariin pääsemiseksi täytyisi ensin lapioida toista metriä korkeaan kinokseen polku. Yritinkin mutta parin metrin jälkeen luovutin, kävin vaihtamassa tiukkavartiset kengät ja otin lapion mukaan ja harpoin suorinta tietä kasvarin ovelle. Sinne pääsee neljää eri reittiä joten varmistin että tämä on varmasti lyhin.
 
 
Otin mukaani kaikki kiinnikkeet mitkä löysin, jotta uutta reissua ei enää tarvitse tehdä.
Ja sitten hommat jatkuu..
 
 
Keijunmekot ovat kasvaneet senverran suuriksi, jotta ne on hyvä tässä vaiheessa laittaa suurempiin astioihin, tai vaikkapa ihan lopullisiin ruukkuihin.
 
 
Tässä amppelissa on ehkä liikaakin. Laitoin yhteensä neljään amppeliin kolme tainta kuhunkin. Yhdessä taimipotissa on jotain 3-5 tainta joten tuli aika runsaanlainen istutus. Voihan sen tietysti sitten kesän korvalla istuttaa uudelleen suurempaan, mutta koska keijunmekko on ihan mahdoton kietoutumaan  amppelin ympärille, se voi olla vähän hankalaa. Vielä jäi keijunmekkoja muuhunkin käyttöön kuin amppeliin. Nyt ne roikkuvat hyllyn laidalta alaspäin vähän suuremmissa taimipoteissa.
 
Keijunmekko, ahkeraliisa
 
 
 
Siistin ja leikkasin pelargonit mutten vaihtanut vielä niille multaa. Otin pistokkaita yhdestä pelakuusta (Mrs Pollock), pasuunakukasta ja kärhöstä. Kasvattamieni kesäkukan taimien latvapistokkaat ovat juurtuneet ja istutin ne taimiastioihin. Niitä olivat ahkeraliisa, lumihiutale, valkoinen ja sininen sinitähtönen, verenpisara ja huovinkukka. Otan vielä joistain muistakin, kunhan kasvavat vielä, aikaahan on vielä reilusti kesään.
 
 
Olihan siellä vielä lisää huovinkukkaa juurtumassa vesilasissa,
kukka muistuttaa kesän tulosta.
 
 
Valkoinen kelloköynnös istutettu lopulliseen ruukkuunsa, kunnes istutan sen maahan tai johonkin.
Litran ruukku saattaa olla kuitenkin liian ahdas koska kasvuaikaa on vielä vähän alle  kaksi kuukautta.  Ajattelen - tai toivon - että kukkanuppuja muodostuisi mieluummin vähän ahtaammassa ruukussa. Kuvassa kaksi tainta istutettuna yhteen ruukkuun.
 
 
Kelloköynnöksistä olin ottanut seitsemän latvapistokasta, jotka nyt istutin valmiiksi amppeliin. Tässä on sinistä ja valkoista vuorotellen. Saa nähdä miten suostuvat kasvamaan alaspäin, koska olen aina istuttanut kelloköynnökset tukeen kasvamaan ylöspäin.
 
 
Oi että tykkään näistä tummanliloista Picobelloista, kukat ovat kuin samettia.
Lisäksi minulla on petunia Prism Blueta kasvatuksessa, minkä kukka on todella suuri, ja väri on aivan sama kuin tällä. Latvoin niiden taimet tänään ensimmäisen kerran aika ronskisti. (kuva alla)
 
 
 
 
Heliotroopin taimet taimettuvat usein eri kokoisiksi,
leikkasin niitäkin viime viikolla niin tuuhenevat.
 
 
 
Silkkitassua en olekaan ennen kasvatellut, saas nähdä mitä näistä tulee.
 
 
Voi pikkuvitja-poloiset. .
eivät ole kasvaneet yhtään kahteen kuukauteen.
Sama juttu viime vuonnakin.
Eilen vaihdoin näille uuden kasvualustan, laitoin turpeen sekaan perliittiä ilmavuutta lisäämään.
Olivat nimittäin melko märkiä joten ajattelin että juuristo kärsii hapenpuutteesta.
Toivottavasti elvytys tepsii.
 
 
Miljoonakello Kabloom White.
Näillekin toivon kasvun ryöpsähdystä, mutta ehkä ne kuitenkin ehtii
kukkaan ennen syksyä.
 
 
Tarkoitus oli kasvattaa pääsiäiseksi "samettikukkaruohoa"
mutta myöhästyin vähän. Mutta olisihan tästäkin saanut jonkinlaista vihreää "mattoa" pöydän koristukseksi.
 
 
 
 
 
Pieni kukkanuppu aluillaan.
Kylvin nämä 27.2. eli reilu kuukausi sitten.
 
 
Tykkään paljon isosamettikukka Vanillasta,
 siksi kylvin näitä reilut parikymmentä kappaletta.
Kylvetty 11.3. (Itämisaika 1 pv!)
 
 
Eilen laitoin myös tomaatit isompiin astioihin,
maitotölkkeihin - niinkuin kuvasta "selvästi" näkyy.
Viidakko on valmis liaaneja ja tukikeppejä myöten ;D
 
*  *
 
Kurkkasin tasan viime vuonna tehtyyn postaukseen,
 auts nyt ollaan jäljessä roimasti.
 
5.4.2017
 
5.4.2017
 
-  - 
 
 Ja sitten taimihuoneen lämmöstä karuun arkeen, tähän päivään . .
 
 
♫  . .  käyn polun laitaa, minä ilman  . .  ♫
Noh, pianhan se armas aurinko nämäkin lumet sulattaa.
 
 
 

26 kommenttia:

 1. Voi mahoton kun sulla on paljon taimia! Tuleeko kaikki kasvatukset omaan käyttöön? Oletko kasvattanut miljoonakellon siemenistä?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Omaan käyttöön tulevat, vielä on muutamia lajeja mitä pitää vielä kylvää esim. lobelia, asterit, ym ym.. Miljoonakello on siemenistä laitettu samoin kuin kaikki muutkin. Kiitos sinulle mielenkiinnosta, Gitta.

   Poista
 2. Joka kerta huokaisen syvään, kun katson näitä. Ihan uskomatonta. Minulla on kahdessa ruukussa 4 keijunmekon alkua. Ne voi havaita, jos oikein tarkkaan katsoo. Kahdesta pussista ei enempää itänyt.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Keijunmekko ei tahdo itää minullakaan ostosiemenistä, vaan itse otan aina simenet. Toivottavasti saat omasi kukkaan, jotta saat siemeniä. Käytin omani loppuun, olisi voitu tehdä vaihtarit..

   Poista
 3. Mä en kestä tuota sinun tarmokkuuttasi! Ite olen tuskaillut muutaman chilintaimen koulimisen kanssa, kun ei vaan meinaa jaksaa töitten jälkeen. Tosin... pitäisi kanssa hakea kasvihuoneelta toinen säkki taimimultaa. Se on ihan vastaavien kinosten takana. Joten pitäisi jaksaa lapioida polku kasvarille. Taidan odottaa, että juuri meillä alkanut sade sulattaisi tien! =D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sama täällä, töiden jälkeen ei tahdo jaksaa, joten vapaapäiviä on hyödynnettävä. Minäkin olin taimihuoneessa melkein 12 tuntia yhtä soittoa, kävin vain syömässä välillä.

   Poista
 4. Johan siellä ensimmäiset kukat kukkivat!
  Meillä ilma täyttyy appelsiinipuiden kukkien huumaavasta tuoksusta juuri nyt!
  Puissa on täysi kypsä sato samaan aikaan kun kukkivat.
  Näin varmistavat kaksi satoa vuodessa.

  Kevään tuulia sinne!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oho, enpä ole tiennytkään appelsiinipuusta tuota, onpa jännää - kaksi satoa! Siellä lämpimässä ilmanalassa kasvitkin käyttäytyvät eri tavalla kuin täällä karussa pohjolassa.

   Poista
 5. Jestas miten upea kasvattamo! Ajattelin tänä vuonna kokeilla ensimmäisen kerran samettikukan kasvatusta siemenestä, pitäisi varmaan aloittaa jo niiden kylväminen, jotta ehtivät kukkiakin.🌼

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Samettikukka on niitä nopeimmin kasvavia ja kukkivia kasveja, joten oikein hyvin ehtii. Toiovtan sinulle kylvöintoa, ja onnea kylvöille <3 Hieno juttu!

   Poista
 6. Enpä taida puhua enää mitään taimikasvatuksesta, sillä minun juttuni ovat vain kalpea aavistus siitä, mitä sinä saat aikaan. Mitä ihmeen taikoja taimien kanssa teet, kun niistä tulee niin upeita ja tosi lyhyessä ajassa? No, jos ei itsellä mene kaikki ihan putkeen, voin aina tulla blogiisi ihastelemaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei ei pidä masentua, tarkoitus oli innostaa muitakin. Lauta vaan postauksia kasvatuksistasi, niitä on aina vaan niin mukava lukea. Jos tuntuu että kasvit alkavat juroa, kokeilepas ihan kiinnostuksen vuoksi tätä: lisää lämpöä vaikka tuonne 22 asteeseen ainakin ja jatka valotusaikaa. Sitten näet onko sillä vaikutusta. Minulla saattaa hetkellisesti (aurinko paistaa pieneen ikkunaan) lämpö nousta tuonne 25 tai ylikin, asteeseen ja silloin jotkut kasvit oikein pörhistyvät :) Onnea kasvatuksille - aina on olemassa jokin ratkaisu, jota voi ainakin kokeilla.

   Poista
 7. Jälleen kerran vaan ihmettelen noita tanakoita, hyvinvoivia ja vahvoja taimia. Keijunmekotkin jo noin komeita. Työn takana oli hakea ripustuslenkit ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kasvatusvuosiin on mahtunut kaikenlaista, mutta koskaan ennole luovuttanut kokonaan. Syksyisin kyllä usein tulee ajatus, laitanko mitään seuraavana keväänä mutta aina toisin käy :) Joku tässä hommassa viehättää.
   Ihan kauhea lumimäärä meidänkin pihalla - onneksi säärintamalta kuuluu hyivä uutisia.

   Poista
 8. Kasvarisi on täynnänsä ihanuuksi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jotkut siellä kukkivatkin jo, mutta kukat pitäisi napsia pois vielä tässä vaiheessa, mutta . .
   Kiitos kommentista Nettimartta <3

   Poista
 9. Hurjasti on siulla kasvamassa taimia. Mie oon vasta samettikukat kylyväny ja näyttää siltä jotta kerkiväät, onko nämä lumet sulanu juhannuksenakaan! Onhan siinä hurjasti hommoo tuommosta kasviviidakkuu hoitoissa, vaan kyllä se palakihtoo monellakin tavalla. Mukava lukkii näistä taimikasvatuksista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kasvatuksessa on jokin viehätys, mitenkä se sanonta kuuluu: joskus itse matka on tärkeämpää kuin päämäärä. Jollakin lallla se on myös niin.
   Ehkä suurin homma on multasäkkien kantaminen, kaikki muu on yhtä ihanuutta - ei siis tunnu työltä ollenkaan ja jostakin sitä aikaakin tuntuu aina löytyvän näihin puuhasteluihin.
   Kiva kuulla että että mielenkiintoa riittää näihin juttuihini <3

   Poista
 10. Aijaijaij, miten ihanan näköistä! Upeaa katseltavaa :)

  VastaaPoista
 11. Hyvältä näyttävät taimikasvatuksesi. Vaikka olet viime vuotista itseäsi jäljessä, olet silti minua edellä tämän kevään kasvatuksissasi. Minä vasta koulin samettikukat viime viikolla. Vielä on onneksi kaksi kuukautta aikaa ulos istuttamiseen. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onneksi on jopa pari kuukautta aikaa vielä, mitä sitä vielä ehtii kasvattaakaan - paitsi paikat alkavat olla jo täynnä joten on kai otettava mielikuvitus avuksi ;D
   Kiitos, Puutarhamyyrä <3

   Poista
 12. Ihan kuin kesäkukkapuutarhamyymälässä! Täälläkin ollaan vasta koulintavaiheessa, tuskin noista meikäläisen taimista mitään latvapistokkaita ehtiikään ottaa, en taitaisi edes raaskia:) No totuuden nimissä nappasin muutamasta kelloköynnöksestä jo heti latvan pois, jotta haaroisi sukkelampaan ja niinhän se teki!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivottavasti otit talteen ne latvapistokkaat . .
   Aikaa on vielä runsaasti - toivon sinulle kasvatuksen iloa, taimillesi rehevää kasvua ja aikaista kukintaa!

   Poista
 13. Vau, kylläpä näyttää upealta!!!!! Omat kasvattelut ovat melkein yhtä pahassa jumissa kuin blogien lukeminen, mutta ehkäpä sinun postauksesi lukeminen antaa minullekin sitä kaivattua puutarhaintoa :)

  VastaaPoista
 14. Näitä esikasvatuspostauksia on aina ihana seurata :) Huh, onpa teillä lunta, toivottavasti sulaa pian!

  VastaaPoista

Iloisen onnellista, lupsakkaan leppoisaa,
hymyävän herttaista, rauhallisen rentouttavaa,
nauravan hyväntuulista päivää Sinulle! Kiva kun vierailit sivullani!