Kesätunnelmaa

Kesätunnelmaa

sunnuntai 22. huhtikuuta 2018

Kevään iloa ja riemuaParvitulppaani

Nyt on kevään tulo edennyt täälläkin siihen vaiheeseen, että suurimmat lumipenkat ovat alentuneet puolimetrisiksi, eikä niitä enää kovin monessa paikassa olekaan. Kevät-aika on siis nyt juuri ihanimmillaan, lämpöä tosin kaivattaisiin vähän lisää.

 
 
Nyt on tarkastettu jokainen mahdollinen piippo pihamaalta, moneenkin otteeseen ja joka päivähän niitä uusia sieltä pompsahtelee, vaan ei lumikelloja näy, ei. Toissa syksynä istutin kymmeniä lumikellon sipuleita mutta enpä tiedä mihin ne katosivat. No, joskus käy niinkin mutta iloitaan olemassaolevasta eikä jäädä harmittelemaan sitä mikä puuttuu.


Alppiruusu Helsinki University

Tänä viikonloppuna tapahtui pieniä asioita, mitkä  niin kovin lämmittävät mieltä. Saimme nauttia lastenlasten seurasta - leikimme pihaleikkejä lumettomalla pihalla, haravoimme pihaa yhdessä, vietimme hiekkalaatikon avajaisia ja sitten yksi oikein mukava ja jännä juttu: viikarit saivat vaarilta mopokyytiä! Voi sitä jännittynyttä ilmettä, ja silmien loistetta :) Suunniteltu juttu oli myös linnunpönttöjen valmistus. Nautimme myös kesäkauden ensimmäiset jätskit ulkona. Eli ihan tuikitavallisia asioita, mitkä kuitenkin olivat meille mummille ja vaarille juhlaa. Toivottavasti pikkuisillekin  ❤️

Näin monta linnunpönttöä!
Vielä ripustus ja sitten linnut pääsevät
valikoimaan omansa :)

Itselle iloa tuottaa myös ennen viikonloppua pihaan tilattu ja toimitettu lavallinen multaa. Vuosi sitten tilasin myös tätä puutarhan kultaa ja kuvittelin siitä riittävän myös tällekin keväälle.

 
 Ja katin kontit, eihän se riittänyt mihinkään - kävin vielä syksyn mittaan neljä kertaa hakemassa multasäkkejä lisää niin paljon kuin kerrallaan auton takaboxiin mahtui. Mihin ihmeeseen se multa oikein katoaa koko ajan???


Luulen että yksi syy mullan riittämättömyyteen voisi olla se, että multa on  pakattu säkkeihin niin ilmavasti että se pihalle levitettynä tiivistyy ja tavallaan ”vähenee”. Näin minä ajattelisin. Esim. kasvihuoneen yhteen multapenkkiin  luulee mahtuvan näköpäältä pari säkkiä, mutta todellisuudessa se "syö" puolet enemmän. Onko kukaan muu huomannut saman ilmiön?


Olin kyllä syksyllä niin ajattelevainen että ostin muutaman multasäkin kevään kylvöjä ajatellen omaan varastoon. Hyvä olikin, sillä puutarhamyymälöissä on tammikuussa saatavilla vain ulkona jääpötiköiksi jäätyneitä säkkejä, mitkä eivät irtoa toisistaan mitenkään ja ovat lisäksi lumen alla.

 
 
 Alapihalle ei pääse vielä haravoimaan, koska siellä on vielä vähän lunta ja maa on märkää.
Jätän aina syksyisin kuunliljojen kukkavarret talventörröttäjiksi.

Alapihalla alppiruusu Haaga

Malttamattomana täällä siis odottelen, koska pääsisi vaihtamaan kasvihuoneen multapenkkeihin uuden mullan. Entinen näyttää olevan niin turpeista, jotta ajattelin uusia ne ihan kokonaan. Vanhat mullat levittelen ohuelti nurmikolle semmoisiin kohtiin, missä on  ohuelti multaa.
 
 
Taimihuone on jo melkoinen viidakko, siellä ei oikein pysty enää edes kuvaamaan, kulkemaan väistelemättä joka puolella olevia köynnöksiä tai melkein tipahtelevia ruukkuja,
saatikka löytyisi edes kastelukannulle laskutilaa, tai millekään muullekaan. Kumma kyllä, laitoin taimia huomattavasti vähemmän kuin muina vuosina - liekö sijoittelu nyt jotenkin väljempää kuin ennen, en tiedä. Mutta ahdasta on vaan sopu sijaa antaa - mahdun kuitenkin taimien sekaan vielä. Joitain satotoiveita luvassa alla.
 
Tomaatti Heartbreaker
 
Paprika Californian Wonder
 
Petunia Prism blue
 
Äärettömän kaunis petunialajike, jolla on todella suuret kukat, yläkuvassa. Nämä kuten muutkin taimihuoneen kasvatit pääsevät kohtapuoliin pihalle, kasvihuoneeseen jatkokasvatukseen. Saa nähdä, millaiset ovat lähiviikkojen säät, mutta jos näyttää oikein kovia yöpakkasia tulevan, lienee viisainta odotella vähäsen aikaa vielä. Tämmöisiä päivityksiä taas täältä Tuulikin puuhamaasta, sisältä ja ulkoa joten nyt ei muuta kuin
 
mukavia kevätpäiviä kaikille!
 

15 kommenttia:

 1. Säkkimulta on minusta juuri noin säkeissä, ilmavaksi kuivattu joten kun mullan laittaa maahan, tiivistyy se murto-osaan säkissä olevasta tilavuudesta. Viime vuonna en ostanut yhtään säkkimultaa, tarkoitus on jatkaa tänä vuonna samaa rataa ja tehdä uudet kukkapenkit omista aineksista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jotenkin tuntuisi reilummalta myydä multa painon mukaan - tilavuus on aina sama vaikka sisältö olisi minkälaista höttöä tahansa. Olen kyllä muuten ollut erittäin tyytyväinen tuohon multaan, ja rikkaruohottomuus on osasyy siihen että haluan nimenomaan säkkimultaa. Nostan hattua sinulle, kun on tarmokkuutta sekoittaa multa itse :)

   Poista
 2. Mukava viikonloppu on ollukkin teillä. Meillä on vielä pihamualla lunta ja kovin märkee. Ei vielä piästä haravoimaan. Myö otettiin viimekevväänä kuorma-autollinen peltomultoo ja kummasti se on huvennu, aika puhasta on. Ei pahoja rikkaruohoja oo näkyny. Ruukut ja kaikki purkit on säkkimullalla. Samoilla ajatuksilla kasvihuoneen kanssa, ei ruahita, jos kovempii pakkasii on, lämmittee sähköllä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kullä sitä multaa tarvitaan, ja on hyvä jos sitä saa pihaan kuormallisen - sieltä on hyvä hakea kottikärryllä aina tarpeisiin. Ruukut ja purkit on täälläkin säkkimullalla, syksyllä ne sitten kipataan jatkokäyttöön avokompostiin. Joka kevät se on sama juttu, säitä seurataan tiuhaan tahtiin ja mieli tekisi jo laittaa kasvariin kasvit vaan ei uskalla. Odotellaan säiden lämpenemistä..

   Poista
 3. On teillä kadehdittavan vähän lunta. Ja hieno multapussikasa. Aah,Sinivuokkoja!
  Täällä on lunta paljon ja aamullakin oli -7 astetta pakkasta. Vaikka on tuo lumiraja paennut kyllä kauemmaksi talosta täälläkin.
  Mie yritän jäähdyttää puutarhainnostusta nyt, jos hyvinkin talo menisi kaupaksi, niin ei tulisi kovasti ikävä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yksi kerros sieltä lavasta on jo kadonnut kasvihuoneen uumeniin -siitä se lähtee..
   Täälläkin on ollut kovia yöpakkasia nyt, loppuisivat jo.
   Sinulla elämäntilanne muuttui, mutta toivottavasti pääset vielä toteuttamaan puutarhainnostusta vielä jossain muodossa, pienemmältikin. ❤️

   Poista
 4. Tässä mietin kanssa, että tilaanko suursäkin vai lavallisen pusseja ja lavalliseen varmaan käännyn, samaan taitaa hinta asettuakin. Hiljalleen valmistaudun lavakaulusmaan tekoon.

  Teillä oli varmasti mukava viikonloppu ja kaikkea kivaa teittekin, upea 'torni' linnunpönttöjä! Lapsille jäi varmasti kaunis muisto viikonlopusta ja kivoista tekemisistä.

  Hyvin on teilläkin lumet huvenneet ja maata näkyvissä, sinivuokotkin jo kukassa, toivottavasti sää hiljalleen lämpenisi, räntää en kaipaa ollenkaan.

  Mukavaa alkanutta viikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minusta noissa hinnoissa ei ole suuria eroja, laadussa kylläkin. Suosin puutarhan mustaa multaa koska se on vaan parasta. Niin, sinulle on tulossa mainio lavakaulus-kasvimaa, hieno juttu. Onhan se paljon selkä- ja polviystävällisempi kun ei tarvitse ihan maan rajassa kyykkiä.
   Voi, nuo pikkuiset ovat niin ihana, ja tykkäävät mahdottomasti kun täällä on eläimiä :) Vielä on vähän lunta tuolla alapihalla, ja aurauksen jäljiltä korkea penkka kasvimaan laidalla, mutta hyvä kun muistin että tuhka-pöntössä oli vähän jäljellä.. pian on lumesta muistot vain.
   Kiitos sinulle Saila - mukavaa viikkoa Kivipeltoon ❤️

   Poista
 5. Mahtava määrä taimia ja kiva kasa linnunpönttöjä :) Meilläkin muutama pönttö pitäisi vielä ripustaa. Minä ostin kasvihuoneeseen multaa peräkontillisen. tyhjensin pussin kasvihuoneeseen niin en tosiaan tiedä mihin se multa katosi :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Saa nähdä montako päivää menee kun pöntöissä on asukkeja..
   Mielessä on ollut tehdä myös hyönteishotelli, ja se olisikin hyvä saada jo pikaisesti tehtyä, mutta saa nähdä saadaanko aikaiseksi..
   Miksi, oi miksi nuo multasäkit tehdään noin ilmaviksi? Onhan ne tietysti helpompia kannella ja käsitellä mutta silti tuntee itsensä jollainlailla petetyksi, koska litra on litra vaikka siinä olisi puolet ilmaa.

   Poista
 6. Kiva postaus.
  Lapsenlapsille mukavia muistoja. :)

  VastaaPoista
 7. Upeita raakileita tomaatissa ja paprikassa.
  Meilläkin mies teki neljä uutta linnunpönttöä. Asukkaista ei vielä ole tietoa.
  Mukavaa viikon jatkoa sinulle.

  VastaaPoista
 8. Ihanaa kun teilläkin lumet hupenee, ja pääsette todenteolla puutarhahommiin. Mutta onhan tuolla jo keväthommat hyvässä alussa. Hienoa, että linnut saavat uudet kodit, jahka ne saapuvat ja valitsevat omansa.
  Kivaa viikkoa!

  VastaaPoista
 9. Sieltä niitä kevään ihania kukkia alkaa pukkaamaan esiin! Taimihuone näyttää tosiaan melkoiselta viidakolta, toivotaan oikein kauniita kevätpäiviä! Ihania puuhailuja ja lastenlapsille varmasti mieluisia hetkiä♥

  VastaaPoista

Iloisen onnellista, lupsakkaan leppoisaa,
hymyävän herttaista, rauhallisen rentouttavaa,
nauravan hyväntuulista päivää Sinulle! Kiva kun vierailit sivullani!