Kesätunnelmaa

Kesätunnelmaa

maanantai 25. syyskuuta 2017

Syksy on daalioiden aikaa


Daalia eli syyshehku. Harvemmin kuulee tuolla jälkimmäisellä versiolla nimitettävän tätä syksyn viimeisimpiin kukkijoihin kuuluvaa kasvia. Daalioita kasvattelin joskus vuosia sitten mutta jostain syystä siihen aikaan kyllästyin säilyttelemään juurakoiden laatikoita talvella jossain sisätiloissa, vai olikohan syy siihen että ne tahtoivat homehtua kellarissa, en muista mutta kaduttaa kun heitin menemään kolme ihanaa vanhan ajan ns. joriinia. Siis niitä mitä ei kaupoista saa.  Nyt vahingosta viisastuneena säilytän ilman muuta kaikki daaliat mitkä hankin, ja tarkat muistiinpanot niissä mistä hankittu ja mitä lajia ovat.

Dahlia Grazy Love

Tämä  on kaikkein korkein ja vanhin daalioistani, korkeus 150 cm. Juurakko kasvaa kokoa vuosi vuodelta, mikä on hieno asia ja merkki siitä että viihtyy. Upea syyskukkien kaunotar kukkapenkissä.

Dahlia Fire and Ice

Viime keväänä hankittu Plantagenista, hauska nimi sillä.
Olen nykyään mieltynyt kaksivärisiin kukkiin.
 
Classic Swanlake
Tämä daalia on aika suuri, korkeus 150 cm, yhtä suuri kuin tuo Grazy Love.

Dahlia Edge of Joy
Dahlia Melody Fanfare
 
Söpö pikkukaunotar Dahlia Sneezy on vain noin 30 cm korkea
 
Daalia Smokey, korkeus 90 - 100 cm
 
 
Daaliat Mary Eveline,  Melody Harmony ja HS Wink ovat vasta nupuilla.
Daalian kukinnat ovat auttamattomasti myöhässä - josko nuo ilmat pysyisivät lämpiminä niin nuputkin jaksaisivat aueta. Alkukesästä nämä jo kertaalleen paleltuivat kun harso oli lennähtänyt näiden yltä yöllä. Siinäkin yksi syy kukkien myöhästymiseen. Mutta ei haittaa, juurakot kasvavat kokoa maan alla, ja ensi keväänä yritetään innokkaasti uudelleen.
 
 
 
 
Nyt toivottelen iloista syysmieltä Sinulle,
nautitaan ihanasta alkavasta ruskasta!
 

 

 Ps. Lämpimästi tervetuloa uudet lukijani Jani, Katja ja Ritva ❤️

31 kommenttia:

 1. Ihanat daaliat! Ensi keväänä aion panostaa daalioihin. Ehdottomasti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ehdottomasti kannattaa vaalia noita juurakkokasveja, niistä saa todella monivuotiset ystävät itselleen.
   Kiitos, Satu.

   Poista
 2. Hei, upeita dahlioita! Kun juurakko kasvaa muhkeaksi, tekeekö se myös enemmän kukkia vai vain isompia? Naapurilla oli hevonp:llä (Ylöjärvi, hevospitäjä)kasvatetut VALTAVAT joriinit,suorastaan kadehdittavat ja monivuotiset juurakot. Siinä talossa oli isäntä jonka bravuuri oli joriinien kasvatus.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä kyllä väittäisin, että tulee isompia ja enemmän. Se pätee ehdottomasti myös mukulakasveilla, esim begonioilla. Siksi en koskaan osta juurakoita enkä mukuloita näkemättä tai tunnustelematta niiden kokoa vaan ne pitää nähdä omin silmin. Kokoeroja kaupassa kun on hirveästi, ja hinta sama! Vanhanajan joriini on upeista upein kasvi, ja kun olisi vaan älynnyt säilyttää ne vanhat..

   Poista
 3. Joriinit ovat tosi ihania, mun kukkia (nekin) vallankin vaaleanpunainen lummekukkainen (siitäkin ihanat lapsuusmuistot)! Tuo punavalkoinen polkagris 'Fire and Ice' kasvaa meilläkin terhakkaasti vanhasta juurakosta ja olen samaa mieltä kanssasi - vanha juurakko tekee todella isompia ja enemmän kukkia. Juurakon ostossa täytyy olla tarkka ettei saa kuivettunutta käppyrää. Tuntumaa täytyy olla ja napakkaakin vielä! Kellarissa meilläkin joriinit nukkuvat talviuntaan ja säilyvät kohtuullisen hyvin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkin tykkään paljon vaaleanpunaisesta väristä kukissa, ja daalioissa etenkin. Kyllä näkee joskus juurakkopakkauksissa ihan surkeitakin, joten vertailu kannattaa. Kyllä, jos vain suinkin on mahdollisuus niin talvetus kannattaa. Eikös ennenvanhaan talvetettu kukkia jossain kylmissä saleissa, niin ja kellaritkin olivat suuria maalaistaloissa joten kyllähän sinnekin varmaan juurakoitakin mahtui.
   Mukavaa viikonloppua sinne!

   Poista
 4. Fire and ice, huh, ihan käsittämätöntä, mitä ihmeitä luonto saa aikaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eikös vaan - jotkut kukat ovat aivan kuin luonnon taideteoksia, niin upeita kun niitä tarkastelee lähemmin :)

   Poista
 5. Torella myähäs on daaliooren kukinta. Toivottavasti aurinkoosia päiviä olis viälä usiampi, nii kerkiääs nuput aueta, eres muutama jokaasesta. Ihanasti kukkiivat sun daaliat :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ajatella, että täälläkin saatiin vasta elokuun lopulla ensimmäiset kukat, mutta toivoa sopii että syksy jatkuu vielä pitkään.
   Kiitos Navettapiika :)

   Poista
 6. Ihanat daaliat, myös minun suosikkejani! Haastetta tuo vain talvettamisen tilanpuute:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mitenhän onnistuisi sisätiloissa jossain sopivassa kaapissa tai eteisen nurkassa. Meillä ei tosin isäntä katsoisi kovin suopeasti jos jossain kenkähyllyn takana olisi jotain epämääräisiä multapussukoita ;) . .

   Poista
 7. On kyllä upeita kukkia, niin kauniita! Mukavaa alkanutta viikkoa sinne😍

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eikös vaan, mutta olisi lukinta saanut kyllä olla runsaampaa. Toivoa sopii että loput kukkanuput jaksaisivat aueta ennen pakkasia.
   Kiitos, hyvää viikonloppua sinne ☀️

   Poista
 8. Daaliat on tosi iahnia kukkia, ja kuvasi on myös kauniit.
  Mukavaa syksyn jatkoa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, orvokki.
   Toivon noista daalioista tulevan oikeita vuosikerta-daalioita, joilla olisi sitten tulevaisuudessa tunnearvoakin :)

   Poista
 9. Minä olen aina rakastanut daalioita! Minulla oli vuosia mummultani saatu daalianjuurakko, joka alkoi olemaan jo jalkapallon kokoinen. Nuorena likkana pistin sen aina rapulle isoon muoviruukkuun kasvamaan. Se oli ihana!
  Yhtenä kesänä naapurini sai sydänkohtauksen ja kaatui suoraan daalian päälle. Isokokoinen mies murskasi niin daalian kuin purkinkin. Onneksi hän jäi henkiin, mutta daalia meni siinä rytäkässä. Mutta hyvä niin!

  Leppämäkeen muutettaessa, daaliatouhu riistäytyi. Pahimmillaan minulla oli yli kaksikymmentä daaliaa talvetuksessa. Ihan hirvittävä homma! Yhtenä talvena ne kaikki tekivät joukkomätänemisen kellarissa ja siihen loppui minun daalia-intoni. Mutta aina keväisin himo ostaa daalianjuurakoita iskee. Vielä olen hillinnut sen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi ihmettä, sattuipa juuri siihen kohtaan mutta ei siinä tilanteessa ehdi kyllä katsomaan paikkaa. Onneksi ei käynyt miehelle huonosti. Kukkia kyllä saa uusiakin mutta ihmishenkeä ei korvaa mikään.
   Voi apua minkä joukkokuoleman tekivät, kellari oli sitten liian kostea, surku!
   Kaupoissa on toinen toistaan ihanampia, ja valinnan vaikeus johtaa siihen että tulee ostettua joka lajia ;) Itsehillintä on vaikea laji, jota voi harjoitella ajattelemalla kaksi kertaa oston tarvetta tai laskemalla sataan :) Toisaalta voisihan ne rahansa huonomminkin sijoittaa. Sanonta "Kukassa ei raha ole hukassa" on kiva :)

   Poista
 10. Kauniita on daalioita siulla on! Miun suosikki on tuo 'Melody Fanfare'. Miullakin on erlaisii ja joitakin niitä vanhoja lajikkeita. Vielä kukkiivat kauniisti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Melody Fanfare on ihanan vaaleanpunainen! Oi ihanuutta, sinulla on vanhoja lajikkeita - onnittelen!!

   Poista
 11. Suloiset daaliat. Aika yllätyksellistä, että kukinta on ollut tänä syksynä melko runsasta säätilasta huolimatta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä, täällä meillä säätila on ollut kautta aikojen surkein tänä kesänä. Olisipa edessä pitkä, lämmin syksy..
   Kiitos, KruununVuokko.

   Poista
 12. On sinulla kerassaan daalioiden hurmaa siellä!!
  Ihmeessä talveksi kaikki hyvään talteen!

  Kauniita syyspäiviä sinne!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvin on ainakin tähän mennessä talvehtinut kaikki, jopa petuniat ja lumihiutaleet juurakkokasvien ja mukuloiden lisäksi.
   Ihanat väripilkut kukkapenkeissä, kun alkaa jo kaikki muu olla lakastunutta.
   Kiitos samoin sinulle ihanaa syksyn jatkoa sinne Mantelilaaksoon :)

   Poista
 13. Daaliat ovat minunkin suosikkeja miullakin on muutama vanhanajan jorineita kauniita ovat sinun daaliat Hyvää syksyä Tuulikki :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vanhanajan joriinit, ahh!! Älä koskaan hävitä niitä :)
   Kiitos samoin, hyvää syksyn jatkoa sinnekin :)

   Poista
 14. Oih miten ihania daalioita! Todella kauniita <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eikö vaan, toivotaan vaan ensi kesälle runsaampaa kukintaa!
   Kiitos, hyvää viikonloppua!

   Poista
 15. Kerrassaan upeita :) Mukavaa syysviikkoa ja kukkien kauneutta sinulle :)

  VastaaPoista
 16. Kerrassaan hienot daaliat. Anopilla on vielä niitä vanhoja joriineja, minä en ole itse innokas niitä säilyttämään. Olen vähän laiska siinä asiassa.

  VastaaPoista

Iloisen onnellista, lupsakkaan leppoisaa,
hymyävän herttaista, rauhallisen rentouttavaa,
nauravan hyväntuulista päivää Sinulle! Kiva kun vierailit sivullani!