Kesätunnelmaa

Kesätunnelmaa

tiistai 12. syyskuuta 2017

Rakkaat pelargonit
White Splash, pistokkaana ostettu

Pelargonista on tulossa vuosi vuodelta minulle mieluisampi, rakkaampi kukka jolla kenties on jo tunnearvoakin. Lapsena en tykännyt yhtään äidin pelakuista, ne tuoksuivatkin niin voimakkaasti kun ne aina keväällä ilmestyivät myös minun makuuhuoneen ikkunoille. Tämän voin sanoa ihan ääneen, koska äitini vieläkin hymyilee salaperäisesti minun pelakuu-kasvatuksiani kohtaan ja arvaan hänen ajatuksensa. On kyllä maininnutkin "muutaman" kerran - hän kun oli nuorempana vähän samaa maata :D

Minulle on nyt käynyt näköjään niin että kun kukkasia on kasvatellut siemenestä niin yhdestä siemenpussista tulee kylvettyä kaikki siemenet, (siis puhun nyt vain pelakuista) koska ihan kaikki siemenet eivät aina idä, eikä siemeniä kehtaa seuraavalle vuodelle jättää eikä niitä tule myöskään antaneeksi kenellekään., muutamaa tähteeksi jäänyttä siementä. Siitä on seuraus että noita pelakuita tulee aivan liikaa, varsinkin jos jättää kaikki talvisäilytykseen, ja varsinkin jos ne säilyvät hyvänä kaikki. Samaa lajia on siten useampia eikä mitään raaski heittää pois "koska ne on itse kasvatettuja". Näinhän se menee.


Orange Appeal, siemenestä 2017

Nyt päätin saada tähän hommaan vähän tolkkua. Tuommoisia itse kasvatettuja ja vuosia säästyneitä/säästettyjä pelakuita laskin olevan nelisenkymmentä sekä lisäksi kahdelta  blogin lukijalta saadut sekä vielä puutarhamyymälöistä hankitut pistokastaimina ostetut lisäksi. Järjellä ajateltuna kutakin lajia riittäisi yksi kappale, mutta varalla voisi vaikka olla toinen, ei ainakaan yhtään enempää. Blogiystäviltä saadut ovat nimilapuin merkattuja, aivan ihania yksilöitä mitä en mistään hinnasta ikinä pois heitä, kiitos Kivipellon Saila ja Anne P. !! Ne ovat pihamökissä hyvin juurtuneina, ruukutettuina ja nimettyinä ikkunalaudoilla.

Mårbacka
Tämän kukinta jännittää - nimi on niin mielenkiintoinen
Red Black VesuviusSiperian SirkkaEls


Tuohon poisheitto-päätökseen vaikutti suurelta osin tämä kesä, kautta aikojen huonoin koskaan. Yksikään ei kuitenkaan kuollut, mutta katoksen olisivat tarvinneet kun aina satoi vettä. Sain vähennettyä ulkona olevista pelakuista 22 kappaletta, jäljelle jäi 30. Hyvä minä - kukkasten himohamsteri ;D Pois heitetyt olivat kesällä huonoon kuntoon menneitä, mutta eivät kuitenkaan lajinsa ainoita joten ei harmita yhtään. (Kävin muuten hakemassa poisheitettyjen kasasta yhden mustalehtisen takaisin viikon päästä :D)


Nuput eivät auenneet, vesi seisoo aluslautasissa ja
keltaisia lehtiä on joutunut ottamaan pois vähän väliä.
Ei hyvä. Pian nämä ja monet muut siellä sun täällä pihamaalla
pääsevät kuitenkin talvetushuoneeseen huilaamaan
ja odottelemaan seuraavaa kevättä ja kesää.
Näin jälkikäteen ajateltuna tänä kesänä näille olisi ollut
 paras sijoituspaikka kasvihuone,
kaikki olisivat kyllä mahtuneet sinne, ehkä . .


Laitanpa tuohon alle vähän niin kuin itsellekin muistiin pelargoni-lajikkeet mitä tällä hetkellä on. Pelakuun alkuperä on minulle hyvin tärkeä asia :D Muistinpanojeni mukaan olen alkanut pelakuita kasvattelemaan vuodesta 1995, mutta muistan että kerran heitin kaikki pelargonit menemään, alkaakseni taas seuraavana keväänä alusta :D Mikä lie kyllästyminen ollut, mutta ei jatkunut kuin seuraavaan kevääseen.


Happy Thought


Ruusunnuppupelargoni Säkkijärvi

* Siemenestä kasvatetut

Avanti Pink 2009
Avanti Scarlet Red 2002
Avanti White 2006
Black Velvet Coral 2010
Black Velvet Salmon 2009
Black Velvet Pink 2011
Border White 2010
Raspberry Ribble 2010
Orange Appeal 2017
Vista white 2006
Horizon Blueberry Ribble 2008

* Puutarhamyymälöistä tai messuilta ostetut pistokastaimista kasvatetut

Apple Blossom 2017
Samba 2016
White Splash 2016
Aquarello 2014
Prins Gustav valk. 2017
Tuoksupelargoni Orange Fizz 2017
Mårbacka Prins Felix 2017


White Splash


Tuoksupelargoni Orange Fizz


* Ystäviltä saadut latvapistokkaat

Fireworks Pink 2010
Mrs Pollock 2014
Happy Thought 2014
Säkkijärvi kirkkaan punainen 2014
Mårbacka, useita värejä 2017
Els 2017
Prins Nikolai 2017
Red Black Vesuvius 2017
Siperian Sirkka 2017
Marja 2017
Tulppaani 2017
Vanha punainen ruusunnuppu 2017
Lisäksi muutamia nimettömiä 2017  ja odottelen kun kukkii
Mrs Pollock

Täydennän sivupalkissa olevaa pelargoniluetteloa, kunhan saan otettua niiden kukista valokuvat.
Kun ei tänä kesänä pelargonit paljon loistaneet, en anna valtaa surkuttelulle vaan laitan alle muutaman aikaisempina vuosina otetun kuvan siemenkasvatuksistani.


2015

201521.3.2017 Raspberry Ribble

Mustalehtinen  Black Velvet Pink12.4.2016 ,
vasemmalla tähtipelargoni
takana vaahtera-aulio


19 kommenttia:

 1. Nonni, nyt on monta postausta kommentteja vailla, kun Kivipellossa mutapainia painitaan märässä pellossa perunoita etsien - oikeastaan lauantaina nuoriso etsi ja löysikin, pottuja on talveksi ja sipuleita. Pärjätään taas ja nyt hiukan aikaa koneelle.

  Ensinnäkin käenkaali, rakkaussuhde, isän lempikukka ja tietenkin minunkin - isän tytön. Pärjään sen kanssa hyvin, tykkään siitä.

  Toiseksi tuo ihana pussukka sukkapuikoille, virkkuukoukuille sun muille! Et arvaakaan kuinka olen aikonut sellaisen tehdä - maalaussudeilleni ja palettiveitsille. Teen sen vielä, tihrusin tarkkaan kuinka monta kolosta olet tehnyt ja kerroksia.

  Ja sitten pelakuut! Onpa sinulla upea repertuaari pelakuita. Ne ovat aina olleet lempikukkiani, juurikin tuoksun ja upeiden kukkien takia. Niitä kasvoi isosedän ja hänen ihanan Lyylinsä kuistilla, että niitä jo silloin pikkuisena rakastin. Siemenpussin kun ostaa, pitää kaikki ilman muuta ainakin varoiksi kylvää. Useimmiten kaikki itää tietenkin. Tämä kesä oli aikas kostea, meillä ei yhtään ole menehtynyt, vielä. Osan talvetan, siis aarteet. Ne jo siivosin, kastelin kunnolla ja laitoin kirvatuhopuikot kaikkiin. Viikonloppuna tai sään niin ilmoitellessa, nostan ne sisälle. Kurjet ovat jo liikkeellä joten nostoaika on lähellä!

  Pelakuut ovat ihania, upeaa kukintaa sinulla pelakuissakin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Äläs muuta virka, kyllä on maa nyt märkää - mitenhän puimurit pellolle pääsee puimaan kun oma perunamaakin on kuin riisin viljelijän maata..
   No hyvä kun teillä perunat on jo laarissa :) Meillä kaivetaan kuokalla, ja puolet on jo syöty.
   Kaunishan se käenkaali onkin mutta mut..
   Alahan sitten ommella kun ilmat viilenee ja talvi alkaa tulemaan, tuommoiset pienet ompelutyöt ovat niin mukavia puhdetöitä :)
   Kiitos sinun, sain laajennettua pelakuu-repertuaariani juuri sinun ansiostasi - siellä on joukossa monia mitä odottelen innolla kukkivaksi keväällä - taimet lähtivät erinomaisesti kasvamaan ja jatkohoito tulee olemaan mitä parhainta mihin pystyn :) Wautsi - Siperian Sirkka, millainenhan tarina sen taakse kätkeytyy.. ja nuo himoitut halutut Mårbackat..
   Oi sinä olet huolellinen ja laitat kirva-aineet - minä täällä vain koputan puuta. Olisi vaikka parikinpäivää satamatta niin sisälle kannettavat ruukut saisi kuivahtaa.
   Kiitos taas niin mukavasta kommentista ❤️

   Poista
 2. Oi miten upeita pelakuita niin kauniita ja kaikissa loistoväreissä! Tuo White Splash oli ihanan värinen..jotenkin niin suloinen😍♥ Mukavaa viikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivon niinnsydämestäni että ensi kesä olisi parempi, tänä kesänä oli vain yksi lämmin päivä, 23 astetta. Ja sellaisestahan pelakuu oikein tykkäisi! Mutta ei auta.. White Splash on nyt ihan hyvässä kunnossa, ja talvehtii varmasti hyvin.
   Kiitos samoin sinulle mukavaa viikon jatkoa! ☀️

   Poista
 3. Hulppea kokoelma kauniita pelargoneja. Onneksi on mistä tarvittaessa voi vähän karsia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, samoja oli paljon ja piti heittää pois kun uusia sain. Nolotti kyllä vähän mennä takaisin hakemaan yksi pois heittämäni takaisin, nuo mustalehtiset ovat minulla vanhimpia ja siksikin tykkään niistä.
   Kiitos kommentista Kruunu Vuokko.

   Poista
 4. Valtava määrä ihania pelargonioita! Kauniilta näyttävät. Minä yritän tänä vuonna taas parin vuoden tauon jälkeen talvettaa muutamaa pelakuuta. Mukavaa viikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ensi kesänä tulee varmasti parempia ilmoja, toivotaan niin.
   Talveta ihmeessä jos vähänkin on sellaista paikkaa mihin voi sijoittaa.
   Kiitos, mukavaa viikon jatkoa sinullekin!

   Poista
 5. Onpas sinulla vaikuttava kokoelma pelargoneja! Minullakin pelargoniainnostus lähti, kun sain yhden talvetettua ensiyrittämällä tuossa muutama vuosi sitten. Tällä hetkellä on vain paria eri pelargoniaa, kun talvetuspaikoista on pula.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oletko kokeillut talvettaa ihan sisätiloissa muiden kasvien lomassa. Muutaman voi kyllä piilottaa muiden viherkasvien sekaan.. Niin minä tein ennen kuin oli tuo talvetuspaikka.
   Kiitos, Jaana - mukavaa viikkoa :)

   Poista
 6. Tuuli vei .. 😉
  Pelakuut ovat niin ihania, vuosi vuodelta tykkään niistä yhä enemmän!
  Oletko muuten maalannut pelakuita, olisi kiva nähdä? Josko blogisi uumenista löytyisi..?
  Kiitos sinulle, mukavaa viikon jatkoa sinnekin ☀️❤️

  VastaaPoista
 7. Valtavasti oletkin kasvattanut siemenistä. Minäkin muutaman ja olen jopa saanut niistä osan pysymään hengissä kahden talven yli.
  Pelargoniat ei ole aina kuuluneet suosikkeihin, minullakaan. Nyt viime aikoina vasta olen tajunnut niiden päälle :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hienoa, jatka samaan malliin - pelargoneista on parhaimmillaan iloa moniksi vuosiksi ellei vuosikymmeniksi - satsaus siihen kannattaa!
   Pelargonit luokitellaan muuten huonekasveiksi eikä kesäkukiksi, ainakin Puutarha.netissä., mikä on hieno asia!

   Poista
 8. Ihania pelargoneja! Minulla ei ollut tänä vuonna yhtäkään, mutta ensi vuonna on varmaan hankittava edes yksi. Onko noiden kasvattaminen siemenistä vaikeaa? Jotenkin alkoi houkuttaa tuo siemenkasvatus, vaikka viime keväänä vannoin, että ensi vuonna vähennän siemenkasvatusten määrää huomattavasti..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siemenistä kasvattaminen on erittäin helppoa, kun vain kylvää tarpeeksi aikaisin niin ehtii kesäksi kukkimaan. Lisäksi jos on jonkinlainen viileämpi paikka talveksi, niin saat siitä vuosiksi iloa. Huonekasvina se vähän ränsistyy talvella, mutta kannattaa piilottaa se vaikka muiden kukkien sekaan.

   Poista
 9. Minusta pelargoniat ovat kauniita ja niin perinteisiä kesäkukkijoita. Ihailen jälleen kerran omistautumistasi kukkien kasvattamiseen alusta asti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kukat ovat erilaisia itse kasvatettuina, ja siksi aivan erityisiä. Tätä postausta tehdessäni laskeskelin kuukausia eteenpäin kun pääsee taas kasvattelemaan. Saas nähdä tuleeko tehtyä pelakuu-siementilaus jo samalla sipulikukkien kanssa. Jotain ihanaa tekisi mieleni taas laittaa.

   Poista
 10. Voi härregyyd nuata sun kasvikokoelmia! Kunniootettava määrä! Sulla on kunnon pelarkooniapeukaloki. Oon saanu pirettyä nipinnapin hengis keväällä messuulta ostetut pikkuuset aluut. Mistää loistosta ei oo tiatuakaa.

  VastaaPoista
 11. Onpa kauniita kukkia!
  Pelargoniat ovat minunkin lempikukkiani. Varsinkin nyt tämän kesän jälkeen, kun huomasin kuinka hyvin ne viihtyvät lasitetulla parvekkeella. En ole koskaan ennen saanut kesäkukkia pysymään kukassa vielä syyskuussa.

  VastaaPoista

Iloisen onnellista, lupsakkaan leppoisaa,
hymyävän herttaista, rauhallisen rentouttavaa,
nauravan hyväntuulista päivää Sinulle! Kiva kun vierailit sivullani!