Kesätunnelmaa

Kesätunnelmaa

sunnuntai 3. syyskuuta 2017

Siemenkylvöjen tilinpäätös, tomaatit

Jatkan siemenkylvöjen tilinpäätöstä, jonka otin vastaan Multaa ja Mukuloita-blogin Piparmintulta. Edellisessä postauksessa käsittelin siemenistä kasvattamiani kesäkukkia - nyt ajattelin vihanneksista laittaa vain tomaatit. Tomaattien kuvauspäivä oli 1.9.

Tomaatit kylvin maaliskuun 3. päivä, paitsi aikaisen lajikkeen Promyk  kylvin jo helmikuussa. Olen nyt muutamana vuotena kylvänyt turvenappeihin, jokaiseen kaksi siementä. Itämisen jälkeen olen huonomman napsaissut sitten pois. Turvenappeihin kylväminen on taimille mukavampaa kun ei tarvitse kouliessa häiritä niiden juuristoa vaan juuret saavat rauhassa kasvaa ja kehittyä sisällä turvenapissa. On sanottu että kouliminen hidastaa viikolla taimien kasvua.


Runkotomaatti Indigo Rose

Kävin kurkkaamassa Sonja Lumpeen Tomaattikirjasta tämän lajikkeen kuvauksen. "Tomaatin väritys vaihtelee ollen ensin keltaisenruskea, sitten punertavanruskea ja lopulta lähes lilanmusta." Olen kauan odotellut noiden tomaattien värin vaihtumista, ja nyt viimein alkavat olemaan toivotunlaisia.  Hedelmän sisus on punainen vaikka kuori antaa toisen vaikutelman. Taimena ihmetystä herätti lehtien lähes sinisenmusta väri. Myöhemmin väritys muuttui sitten normaalin vihreiksi. Tätä kasvatin kolme kappaletta. Sadosta tuli odotettua suurempi, mutta tuo kypsymisen hidas edistyminen  vähän arveluttaa.. Maku on aika neutraali.


Kirsikkatomaatti Gardeners Delight

 Kasvatin tätä kuusi kappaletta.  Kasvattaa aika suuret hedelmät, joten  ei uskoisi kirsikkatomaatiksi. Maku on todella hyvä, tämä on yksi  suosikeistani.  Ihan hyvin onnistui tänäkin vuonna, eli on varma valinta  jos haluaa makeahkon, "perus"tomaatin mikä antaa satoa aivan mielettömästi onnistuessaan.


 
Marjatomaatti Solanum pimpinellifolium

Tätä kasvatin vain yhden kappaleen, koska on melko tilaa vievä, leveyssuuntaan tilaa tarvitseva kasvi. Tätä kasvatin myös viime vuonna, hedelmiä teki silloin aivan mielettömästi koska en leikannut siitä oksia tarpeeksi ajoissa. Määrää sain laadun kustannuksella, eli kypsymättömiä tomaatteja paljon, joista sitten kuitenkin tein säilykettä. Tänä vuonna kypsiä hedelmiä sain jonkun verran. Nyt leikannut lehdet ja kukat pois kauttaaltaan, ja latvatkin leikannut pois joten jos ja kun nuo ilmat ovat vähäsen lämmenneet (Tänään 19 astetta!) odotan kypsymistä vielä. Kiva pikkuriikkinen tomaatti vaikka salaatteihin. Täytyy jatkossa kiinnittää huomiota enemmän sen hoitotoimenpiteisiin. Kiva, erilainen tomaatti, jota voin kyllä suositella vaihtelunhaluisille.


Runkotomaatti Tigerella

Tätä kasvatin 6 kappaletta, koska tiesin tämän todella maukkaaksi tomaatiksi, ja runsaasti hedelmiä kasvattavaksi. Kylmän kesän takia ei hedelmien määrä ollut suuren suuri, mutta olen tyytyväinen. Tätä kasvatan jatkossakin, ilman muuta. Raidallinen väri on hauska :D


Kirsikkatomaatti Golden Bumble Bee

 Tätä syvän oranssinväristä tomaattia kasvatin kaksi kappaletta. Ihan uusi tuttavuus, joten jännityksellä odotin maistiaisia. Maku todella mieto, mutta raikas. Hedelmiä tuli hyvin vähän, eli ei onnistunut odotetusti, sääli. Yritän ensi vuonna uudelleen, sitten saan varmuuden sen onnistumisesta.


Runkotomaatti Promyk

Aikainen puolalainen runkotomaatti. Tätä laitoin siksi, että haluan aina kokeilla ainakin yhtä aikaisempaa lajiketta, josta toivon saatavan maistiaisia jo kevättalvella. Toisin kävi tänä vuonna, maistiaiset saatiin samoihin aikoihin kuin toisistakin. Tämä on todella mehukas tomaatti mutta  maku on mieto ja melkein mitäänsanomaton mutta osansa on varmasti säällä koska kaikkihan aurinkoa ja lämpöä tarvitsisivat mahdollisimman paljon. Ihan ok. Annan loput siemenet jollekulle kokeilunhaluiselle, ja kokeilen sitten taas  jotain toista aikaista lajia.
 Pensastomaatti Solanum lucopersicum Heartbreaker F1

Tätä kylvin vain yhden kappaleen, sillä ajatuksella että jos kasvihuoneeseen istutettaessa tila loppuu kesken, voin istuttaa sen ämpäriin. No niinhän tietysti kävi ja ämpäriin sen istutin. Hienosti kasvoi, korkeutta ei ole kuin noin 60 cm, mutta leveyttä kyllä. Olen joutunut sitomaan oksia narulla etteivät oksat pääse repeilemään hedelmien painosta. Todella runsassatoinen tomaatti, kauniit pikkuruiset sydämenmuotoiset hedelmät ja maku oikein täyteläinen, oikein maukas! Siis kaikinpuolin jatkoon pääsevä. Sopii pieniin tiloihin, joten taidanpa kokeilla sitä saviruukussa ensi vuonna, koska minusta  materiaalina savi on parempi kuin muovi.


Pihvitomaatti Marmande VR

Viimeisenä tulee paras, eli makuraadin (= minä) maukkaimmaksi äänestämä todella suurikokoiset hedelmät tekevä tomaatti. Ihan mieletön! Siemenpussin ostin keväällä ilman etukäteissuunnitelmia jostain marketista, Ajattelin että kokeilenpa pitkästä aikaa pihvitomaattia, mutta eihän se tietystikään ehdi kuitenkaan kypsyä ..  Mutta toisin kävi - taimet lähtivätkin pontevaan kasvuun ja ne olivat jo pieninä rotevahkoja muihin taimiin nähden.  Lajikkeen huomasin vasta nyt, tarkasteltuani siemenpussia lähemmin. Kumma, miten joskus laittavat tärkeimmät tiedot niin pienillä kirjaimilla ettei niitä edes huomaa. Siemenet ovat Nelsonilta. Olipa kiva heräteostos - se kannatti! Hedelmiä olisin toivonut tulevan enemmänkin, mutta tämän kasvatukseen tarvitaan nähtävästi pitkä, kuuma kesä, kuten arvelinkin.
Kylvin tästä vain kaksi siementä, joten ensi vuodellekin jää, hyvä juttu! Tämä lähtee siis ehdottomasti kasvatukseen ensi vuonnakin. Sitten seuraa muuta höpinää . .
Tämän siemenpussin tilasin nettikaupasta yhdessä muiden tomaatin- ja kukkien siemenien kanssa.  Kylväessäni ihmettelin siementen muotoa mutta kylvin kuitenkin turvenappeihin. Kasvun edetessä ihmettelin taimien ulkonäköä ja rentoa kasvutapaa,  joten tein sitten reklamaation myyjälle, joka pyysi eränumeron pussista ja alkoi tutkia asiaa. En tiedä oliko koko erä samanlaista, mutta sain avatun ja tarkistetun uuden siemenpussin tilalle, ystävällisen kirjeen saattelemana.  Siinä vaiheessa siemenkylvö tomaattien osalta olisikin ollut jo auttamattomasti myöhässä, joten vähän kyllä harmitti. Tuo  kirsikkatomaatti supersweet oli nimittäin  minulla himoituimpien listalla.
Opetuksena olikin se, että kannattaa kysellä oitis, jos huomaa jotakin outoa siemenlähetyksissä eikä pidä jäädä odottelemaan. Kysyminen ei maksa mitään, varsinkin jos kysymyksen laittaa sähköpostilla. Myös kaksi muuta virheellistä tapausta ko. firman kohdalla sattui minulle kevään aikana, mutta niistä olen kertonut muissa yhteyksissä.


Mitä tomaatinkasvatuksista sitten jäi viivan alle?

Tomaattien  kasvatus siemenestä ei kyllä missään nimessä ole rahallisesti kannattavaa, mutta arvot ovatkin sitten aivan muualla. Siemenet maksavat, turvenapit tai kasvatusmulta maksaa, lämpö ja valaistus kenties myös. Omalle ajalle ei voi laskea hintaa, se kun on pelkkää iloa ja mielihyvää - tämän allekirjoittavat varmaan 100 prosenttia kasvattajista. On se vaan niin hauskaa, ja mielenkiintoista!  Silloin kun omat tomaatin taimet alkavat tuottaa satoa, niihin aikoihin kaupan tomaatit ovat halvimmillaan, eikös ole hassua? Mutta itse kasvatettuja tomaatteja ei voi kuitenkaan koskaan verrata kaupan tomaatteihin, selvähän se. Tuttu sanonta "Mikään ei maistu niin hyvälle, kuin itse kasvatettu tomaatti" pitää todellakin paikkansa.


*  Postaus tomaattien kylvöstä löytyy täältä.
*  Siemenkylvöjen tilinpäätös koskien kasvattamiani kesäkukkia löytyy täältä.


 

16 kommenttia:

 1. Komeita on tomaatit ja niin monta eri lajiketta😍 On tuo kyllä niin totta että se oma kasvatettu vaan maistuu maailman parhaimmalle:) Ensi kesänä on kyllä tomaatteja laitettava kasvamaan ja toivottava pikkuisen parempaa kesää:) Mukavaa alkanutta syyskuuta sinne♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lajikkeita on mukava vaihdella vuosittain, ja jotkut lajit taas pysyy vuodesta toiseen, mitäpä sitä hyvää vaihtamaan :)
   Ei ollut tämä kesä suotuisa tomaateille, eikä viime kesäkään, harmittaa mutta toivotaan ensi kesästä parempaa!
   Kiitos sinulle, Päden paja.

   Poista
 2. Tämän luettua tuli tomaatteja ikävä. Minulla ei ollut tomaatteja kasvamassa tänä vuonna ja olipas se tylsää. Ensi vuonna sitten taas.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Laitahan sitten ensi vuodeksi tomskuja, ne on vaan niin hyviä..
   Mukavaa viikon jatkoa Ansu :)

   Poista
 3. Hienot tomaatit. Itse kasvatetut tomaatit ovat kyllä kaiken vaivan arvoisia. Maistuvat kaupan tomaatteihin verrattuna niin paljon paremmalta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Omat tomskut peittoaa kaupan tomaatis mennen tullen :)
   Minäkin niitä kasvattelen maaliskuusta asti, ja heinäkuussa sitten vasta satoa saadaan;) Kyllä ne lämpöä ja aurinkoa vaativat, se on todettu taas. Kiitos, Kruunu Vuokko.

   Poista
 4. On siellä kyllä tomaatti poikineen, kyllä noista jo mukavat salaatit ym.saa. Saman olen todennut, itse kasvatetuille tomaateille tulee kyllä kova kilohinta. Niiden kasvamista ja kasvun edistymistä on niin mukava seurata että ehkä raha-asiat on paras unohtaa tässä kohdin.
  Tänä vuonna sain tomaatteja enenmmän kuin viime vuonna mutta kurkkuja tuli kolmesta taimesta kaksi kappaletta joten arvokkaita kurkkuja olivat mutta maku oli hyvä:)
  Mitäs ne tiput touhuavat kun ei tänä kesänä ole paljon näkynyt täällä blogissa;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä, rahasta ja tomaateista ei pitäisi puhua yhtä aikaa, näin se on. Minusta tämä kesä ja biime kesä olivat hyvin samanlaiset, kylmiä ja sateisia, ja tomaattien lypsyminen viivästyi. Tuntuu vaan että "ennen oli paremmin" ;)
   Tipuset ovat vain osan päivää ulkona koska niitä ei voi itsekseen pihamaalle jättää, ja mielellään ne ovat illalla sisätarhaan lähteneet - taitaa viileys tuntua jo varpaissa. Pitääkin käydä niitä jututtamassa josko niillä olisi jotain asiaa..

   Poista
 5. Puolalainen runkotomaatti on niin suloinen, kuin pieniä tomsupisaroita <3

  Aurinkoa uuteen viikkoon ja herkullisia tomsuhetkiä <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tomaattilajikkeet ovat todellakin niin nimensä veroisia, kuten tuo tigerella, heartbreaker, marjatomaatti.. ja pihvitomaatti ;)
   Aamu alkaa aina kahvilla ja tomaatti-juustoleivällä, selvähän se :)
   Kiitos, Tiia <3

   Poista
 6. On sulla tomaatteja. Montako kiloa olet saanut satoa varmaan monta. Ja jäi kiinnostamaan mitä niistä siemenistä tuli mistä teit reklamaation vai tuliko mitään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tomaatteja pääsi kunnolla syömään vasta heinäkuun lopussa, huolimatta niin aikasista kylvöistä.
   Heitin ne tunnistamattomat taimet pois kun tila oli taas niin kortilla.. Taitaa muuten olla tallessa ne siemenet, pitääkin vertailla toisiin että mitähän ne ovat. Tai vaikka kokeilla tosissaan ensi keväänä, tykkään kyllä yllätyksistä mutta enemmän joissain muissa yhteyksissä ;D

   Poista
 7. Jestas mikä tomaattikavalkaadi! Mä olen jo parin viimeisen vuoden ajan jättäytynyt kaupan valikoiman armoille, ei ole pitkäjännitteisyyttä taimivaihetta pidemmälle :D Vaikka eihän kaupan vihannekset maistu miltään verrattuna itse kasvatettuihin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuota postausta kun kirjoittelin, tuli niin ikävä kylvöjä.. pian on taas uusi kevät ja hei - tammikuussakin voi jo jotain kylvää ..
   Oma tomaatti = paras tomaatti mutta hyviä ovat kaupankin tomaatit, siis suomalaiset. Kiva kuulla että sinäkin olet joskus kasvatellut tomaatteja, mitenhän sinut saisi jälleen innostumaan 😏..

   Poista
 8. Voi harmi tuo siemenpussi! Ärsyttävää, jos ei saa sitä mitä tilaa.
  Indigo Rose on aivan mahtavan värinen! Gardener's delight puskee kunnolla tomskuja täälläkin ja pääsee ehdottomasti jatkoon myös ensi vuonna :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Harmitti tosiaan, ja vuodella siirtyi sen tomaatin saanti. Muistan vielä tuon supersweetin maun - äitini otti niistä siemeniä ja hänkin muistelee kuinka makeita ne olivat.
   Gardeners delight on aivan tomaattien aatelia, sanon minä :)

   Poista

Iloisen onnellista, lupsakkaan leppoisaa,
hymyävän herttaista, rauhallisen rentouttavaa,
nauravan hyväntuulista päivää Sinulle! Kiva kun vierailit sivullani!