Kesätunnelmaa

Kesätunnelmaa

keskiviikko 20. syyskuuta 2017

Kasvipankki

 
 
 
 
Joskus 90-luvulla minulla oli alapihan kasvimaan kulmauksessa käytössä kasvipankki. Siis ihan muutaman neliön kokoinen kaistale, mihin istuttelin aina joitain monivuotisia kasveja, vaikkapa ystäviltä saatuja tai itse lisättyjä siemenistä tai emokasvista jaettuja. Siihen pääsivät myös heräteostot ja alennusyynneistä ostetut kasvit, joille ei heti löytynyt paikkaa puutarhassa. Usein taimetin siinä myös kaksivuotisia kukkia kuten sormustinkukkaa, maariankelloa ja harjaneilikkaa sekä yrttejä. Sittemmin se kasvimaa muutettiin marjatarhaksi, ja kasvimaa siirrettiin yläpihalle. Jäin kaipaamaan tuollaista paikkaa, mihin voisi istutella kaikenlaisia monivuotisia kasveja jemmaan, siis kasvipankkia.
 
Nyt kun minulla oli jäänyt keväältä istuttamatta monenlaisia itse siemenestä kasvattamiani kukkia, päätin lohkaista isännän pottumaalta pienen siivun itselleni, luvan kanssa tietysti.
 
 
 
 
Kevään hankikylvöistä minulla on parisenkymmentä akileijan (Aquilegia 'McKana Giants)  tainta, niille ei ole vielä paikkaa löytynyt, josko ensi keväänä. Nyt ne saivat loistopaikan täältä!
 
 
Palloesikon (Primula denticulata) siemenet kylvetty 7.2. ilman kylmäkäsittelyä taimihuoneeseen sisälle, parissa viikossa itivät hyvin, ja sain niistä 18 tainta. Ne ovat olleet koko kesän istutusruukuissaan odottelemassa. Laitan alle kuvan minkälaisen kukan ne tekevät, siis aivan ihanan..
 
 
 
Kuva ja siemenet Exotic Garden           
           
 
 
 
 Osan näistä ajattelin laittaa alkukevääksi ruukkuistutukseen, silloin kun ei vielä oikein muuta kukkivaa ole.
 
Hankikylvöistä tänne pääsi muutama punahattu, ketoneilikka, vaaleanpunainen myskimalva ja kaliforniantuliunikko. Yhden herttavuorenkilven jakotaimen toin myös tänne talvehtimaan, samoin tänne on tulossa vielä maksaruohoja, joita haluan lisätä. Nämä on kätevämpi istuttaa ruukkuineen päivineen maahan, jolloin juuret pysyvät ruukuissaan eivätkä lähde vaeltelemaan naapurustoon, paitsi jos kasvit ovat täällä useita vuosia, ruukku voi käydä ahtaaksi. Saviruukkua en suosittele maahan laitettavaksi, se kun voi haljeta siellä talven aikana.
 
 
Viime keväänä istutin ulkoruukkuun kolme nurmikolle karannutta kaunokaisen (Bellis) tainta, ja nyt ruukku on aivan täynnä uusia taimia. Laitan tämänkin valeistutukseen talven ajaksi, keväällä saan täältä ainakin kymmenkertaisen määrän! Kasvipankin avulla pysyy omavaraisena :D

 
 
Tämäkin tuija on saanut aikoinaan kasvaa rauhassa kasvipankin suojissa. Sen ostin mikrolisättynä peukalon kokoisena taimena joskus 90-luvun loppupuolella. Ostin silloin kolme tuijaa, mitkä maksoivat 5 markkaa/3 tainta. Pidin niitä alkuvuodet kasvipankissa ja sitten kun ne alkoivat olla sopivan kokoisia, istutin ne saviruukkuun kesäksi, ja pidin niitä milloin missäkin kohtaa pihassa, vuosi vuodelta puun kasvaessa ruukkuja suurentaen. Talveksi otin ne  aina ruukusta pois ja istutin kasvipankkiin. Sitten kun en jaksanut enää ruukkuja siirrellä, päätin istuttaa ne  lopullisille paikoilleen. Tässä yksi on antamassa näkösuojaa tielle.
 
Tähän aikaan vuodesta on puutarhamyymälöissä poistopäiviä, joten kannattaa käydä katselemassa tarjontaa - vielä saattaa löytää vaikka minkälaisia herkkuja ulosheittohinnoin. Itse ajattelin käydä metsästämässä ainakin punakärsämöä, punaväriminttua, villiviiniä ja muutamia kärhöjä, saas nähdä kuinka onnistaa..  Heräteostot ja muut on kätevä istuttaa kasvipankkiin, jos ei heti tiedä mihin kohtaan puutarhaan ne haluaisi sijoittaa.
 
 
Syksyn merkkejä näkyvissä
 
Nyt lähden keräämään palavarakkauden siemeniä ensi kevättalven hankikylvöjä varten.
Toivottelen hyviä löytöretkiä niille, jotka nyt syyskuun loppupuolella vierailevat puutarhamyymälöissä! Ja iloista, tunnelmallista syyskuun jatkoa ihan kaikille!!
 
 
Tomaatteja menossa sisälle kypsymään

25 kommenttia:

 1. Täällä on ihan samat harrastukset! Minullakin on jo vuosia ollut väliaikaispenkki, johon lisäilen kasveja joille en heti löydä omaa paikkaa. Olen käynyt muutaman kerran aleostoksilla ja niitä on tarkoitus istuttaa varapenkkiin. Myös työpaikalle perustan sellaisen, kun rakennus- ja muutostyöt on vielä vaiheessa enkä voi istuttaa kasveja omille paikoilleen. Löysin paljon vielä perennoja, pensaita, villiviiniä ja ruusuakin. Saisi tuo sade vaan hellittää, että pääsisi töihin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Väliaikaispenkkihän se on, mistä on hyvä sitten tarpeen tullen hakea kasveja. Oi sinulla on työssäsi mahdollisuus istutella kasveja, ihanaa! Syyskuu lähenee loppuaan mutta eivätköhän taimistot myy vielä senkin jälkeen kasveja.

   Poista
 2. Olen myös harkinnut tekeväni vastaavaa kasvipankkia johonkin. Juurikin katselin Hankkijalla alekasveja, mutta ostamatta jäi, kun en tiedä mihin niitä istuttaisin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. .. Siksi olisikin hyvä olla tuollainen paikka mihin istuttaa vaikkapa heräteostoja :)

   Poista
 3. Jonkin sortin kasvipankki-penkinkulma täältäkin löytyy. Sinulla on siellä oikein hyvännäköinen kasvattamo! Tuolla lailla tulee harkitummin istutettua uudet taimet, kun antaa niiden vahvistua samalla, kun itse harkitsee ja miettii sopivaa paikkaa. Ja onpahan se jemma, jos joku kasvi sattuu kuolemaan itse penkistä. Upeat palloesikot!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sekin voisi olla hyvä idea ostaa jemmaan joku kasvi, jos sattuu rivistä kuolemaan yksi ja sattuu vielä ettei saa samanlaista. Minulla on ollut ylimääräisiä juuri sitä varten ruukkuun istutettuina. Odotan mielenkiinnolla palloesikoiden keväistä kukintaa.

   Poista
 4. Tuollainen kasvipankki minullakin on. Ei tosin enää aktiivikäytössä, mutta sitä on ruuhkavuosina käytetty todella paljon!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hieno juttu - siinä oikeasti säästää rahaa - ja aikaa :D

   Poista
 5. Onpas kätevä tuollainen kasvipankki! Ihanan kukan tekee tuo palloesikko, todella kaunis😍 Mukavaa alkanutta syksyä sinne♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aina sitä jostain kohtaa maasta pystyy tuollaisen kaitaleen lohkaisemaan, perunamaasta etenkin :D
   Tuo palloesikon väri on todella kaunis!
   Mukavaa syksyä sinullekin <3

   Poista
 6. Tuollainen kasvipankki olisi ihan ehdoton meillekin. Ei vain enää ole oikein paikkaa. Syksyisin kaivan istuttamatta jääneitä taimia purkeissaan tyhjeneviin kasvimaalaatikoihin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä olen vähän varovainen noihin lavakaulus-istutuksiin, jotenkin tuntuu että jospa ei talvehdikaan kunnolla tai vesi jää seisomaan sinne. Kesä ainakin oli niin sateinen että porkkanat suorastaan uivat siellä, vaikka pohjana on paljas maa.

   Poista
 7. Kasvipankki olisi kätevä ratkaisu. Mökillä olisi tilaa, mutta kotona ei. Tosin kotona on paremmat kasvuolosuhteet. Onpas tämä nyt monimutkaista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näinhän se on, joskus se vaan on semmoista :D

   Poista
 8. Tuallaane kasvipankkipaikka olis ihan eheroton. Mullaki oli aluuksi, anopin tyhyjä pottumaa, johonka toin alakuja erellisestä puutarhasta. Siitä oliki niitä kiva käyrä hakemas ja istuttaa penkkiihi. Nykyysin ei oikee taharo löytyä vapaata tilaa. Jonku kasvulooran voiski jättää siihe tarkootuksehen. Ens kesänä sulla onki komia pallomeri :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kasvipankki on onnistuessaan oikea valintamyymälä, josta saa ilmaiseksi hakea taimia. Pitää keksiä joku järkevä paikka noille esikoille, uusi penkkikin on ollut ajatuksissa..

   Poista
 9. Kasvipankki, eli lastentarha olisi hyvä olla joka puutarhassa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näin juuri, se on kovin hyödyllinen kaikilta osin!

   Poista
 10. Vauvalaksi olen kuullut tuota myös kutsuttavan. Olisi tarpeen joka puutarhassa, varsinkin niillä, jotka kasvattaa itse siemenistä. Voi nuo palloesikot on niin hirmusen sulosia, ensi vuonna sulla on ihanat pallukat pitkin pihaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sillä tuntuukin olevan monta nimeä - vauvalakin kuulostaa juuri oikealta. Palloesikko saviruukussa- se on minun visioni tuosta kasvista nyt :D

   Poista
 11. Tuollainen kasvipankki olisi todella näppärä idea. Kotona meillä ei sellaiselle ole tilaa, mutta mökkipuolessa olisi toteutettavissa. Mukavaa viikkoa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mökillekin sellainen sopisi oikein hyvin, aina sen verran tilaa löytyy.
   Kiitos samoin, Jani.

   Poista
 12. Minulla on ollut sellainen käytössä jo monta vuotta. Nimitän sitä reservipenkiksi. Minä istutan kasvit suoraan maahan. Mutta hyvä idea on ruukkuistutus. Nytkin jaoin päivänliljaa sitä tulee ensi vuonna noin 16 kpl yhteen uuteen päivänlilja penkkiin. Näin ei tosiaan tarvi keväällä jakaa. Hyvää alkavaa viikkoa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ruukkukasvatuksessa kasvit pysyvät paremmin ojennuksesa eikä juuristo häiriinny kasvia siirrettäessä. Toisaalta ruukku saattaa tulla ahtaaksi nopeastikin. Päivänliljapenkistäsi tulee varmasti kaunis, ja edullisesti saat sen, hienoa! Kiitos, sinne myös mukavaa viikon jatkoa!

   Poista
 13. Joskus tulee niitä touhu-puuskia, ja sekin riippuu ihan ilmoista. Vesisateella on mukava olla sisällä ja tutkiskella vaikka kasvikortistoja tai siemenluetteloita :D
  Kiitos, sinullekin mukavaa alkuviikkoa nyt :D

  VastaaPoista

Iloisen onnellista, lupsakkaan leppoisaa,
hymyävän herttaista, rauhallisen rentouttavaa,
nauravan hyväntuulista päivää Sinulle! Kiva kun vierailit sivullani!