Kesätunnelmaa

Kesätunnelmaa

maanantai 18. maaliskuuta 2019

Tässä mennään nyt


 
 
 
 
Laitoin tomaatinsiemenet multiin maaliskuun alussa, ja
nyt niiden on aika päästä vähän suurempiin tiloihin.
 
 
 
 
Joskus on vaikea päättää, kumpi taimista pitää säästää.
Joihinkin turvenappeihin kylvin kaksi siementä,
 ja jos siemeniä oli jäljellä vain vähän,
kylvin vain yhden.
Turvenapeista taimet on helppo siirtää ruukkuihin
juurien vahingoittumatta.
Tätä tapaa olen noudattanut jokusen vuoden.
 
 
 
 
Vuoden alussa kylvämäni kolme Micro Tom -pensas/amppelitomaattia ovat
kukkineet jo jonkin aikaa.
 
 
 
 
 
Tammikuussa kylvetty lumihiutale (Sutera cordata) alkaa
pikkuhiljaa kukkimaan.
 
 
 
Vaan ei kuki kauan, koska otan sakset käteen
 ja alan leikkelemään niiden ylipitkiä versoja.
Vielä ei ole niiden kukinnan aika,
vaan  saksimalla saan tuuheampia kasveja.
 
 
 
 
Jotkut versoista olivat päättäneet kasvaa kaikki samalle puolelle kasvia,
ja toinen puoli jäi tyhjäksi,
vaikka vaihtelen usein taimiruukkujen paikkaa valon saamiseksi.
Pitää hieman ojennella niitä kasvamaan tasapuolisesti,
jokaiseen ilmansuuntaan.
 
 
 
Pitkät versot otan vesilasiin juurtumaan,
ja näin saan taas uusia taimia.
 
 
Sarviorvokki  Viola Cornuta
 
Sarviorvokkini ovat hyvin lähteneet kasvuun,
pian voisi alkaa odottelemaan kukkanuppuja.
Tarhaorvokit Florist Strain ovat samankokoisia.
 
 
Samettikukan tuoksu valtaa pian kasvatustilan.
 
Nyt alkaa olla valtaosa siemenistä jo kylvetty,
ne mitkä ajattelin tarvitsevan vähän pidemmän kasvatusajan.
 
Tänään koulin huonepalsamit, joiden kasvuunlähtö olikin ihan huimaa - omista kasveista kerätyt siemenet itivät varmaan sataprosenttisesti ja jouduin heittämään aikamoisen määrän pois.
Koulin myös samettikukka Strawberry blondet, isosamettikukka Vanillan, sinitähtöset, ahkeraliisat, hopealiisukat, petunioista Ingrid ja Cascade Orchid mist.
 
Alla kuva petunian uutuuslajikkeesta Ingrid. Aivan ihana! Tämä ja hopealiisukka ovat nyt ensi kertaa kasvatuksessa.
 
Petunia Ingrid F1
Kuva kopioitu täältä.
 
 
Hopealiisukka Plectranthus
  argentatus               
Kuva kopioitu täältä.
 
Hopealiisukka: Lehtikasvi, jolla on hopeanvihreät, nukkaiset lehdet ja pienet, valkoiset kukat. Vaikuttava yhdessä kukkivien kasvien kanssa. Pensasmainen, pysty kasvutapa. Antaa ryhtiä ja luonnetta kukkapenkkeihin ja isoihin ruukkuihin. Helppo kasvattaa. Korkeus 70 cm.   
Onpa mukavaa kokeilla jotain uutta!    
     
Huonoja itämistuloksia - tai sitten eivät ollenkaan itäneeet - oli mustasilmässä, heliotroopissa, hopealehdessä ja koruköynnöksessä. Näistä en enää tee uusintakylvöä, olkoon - pari kolme tainta kustakin saa riittää. Hopealehti ei itänyt ollenkaan, vaikka tein kaksi yritystä.
 
Tänä vuonna en laita myöskään kovin paljoa amppelikasveja enkä köynnöksiä, vaihtelu virkistää.
Keijunmekkoa näyttää kyllä jo olevan runsaasti koulittuna, mutta sitähän pitää tietysti olla. Samoin kelloköynnöstä.
Muut köynnökset voisivat olla toukokuussa laitettavia ruusupapuja, päivänsineä ja keisarinelämänlankaa, eli melko nopeakasvuisia kaikki.
Huhtikuussa kylvän leijonankitaa, nukenkauluksen, kesäpäivänhatun, lobelian, revonhännän, kesäleimun, tsinnian, asterin sekä kosmoskukan. Tuoksuhernettäkin näkyy olevan valmiina jos jonkinlaista sorttia ja väriä - niitä myös siis. Ainut haitta on se, että tilat alkavat käydä vähiin, nyt jo :D  No ulkopuolista apua tai lisätilaa ei tietenkään tule, joten nyt pitää taas tänäkin vuonna pärjätä olemassaolevilla tiloilla - käytettävä vähän (tai paljon) mielikuvitusta taas ja sijoitettava kasvit limittäin, lomittain tai vaikka miten.
 
Hankikylvöt ovat pihalla odottelemassa kevättä, sisälle kylvin muutamia perennoja esim. alppipiikkiputkea, pallomataraa, kellosormustinkukkaa, karvasinilatvaa, tupastiarellaa joka näyttääkin olevan jo taimella. Sinivaleunikkoa on monella tapaa kylvettynä - nähtäväksi jää mikä menetelmä osuu oikeaan, jos osuu.
 
 
Lumihiutale sutera cordata
 
 
Tämmöisiä olivat minun mietteeni nyt, maaliskuun puolenvälin jälkeen. Lunta on pihalla vielä runsaasti, mutta eihän sitä tiedä kuinka nopeasti se alkaa sulamaan, jos ja kun aurinko alkaa kunnolla paistaa. Viime vuonnakin kevät tuli ihan yhdessä hujauksessa, eikä perässä ollut pysyä.
Toivotaan siis aurinkoisia kelejä, ja pihalle tulevan pian pälvipaikkoja.
Hyvää alkanutta viikkoa kaikille! 
 

35 kommenttia:

 1. Sullon kaikki nii pitkällä, että kesä vois alakaa vaikka het. Tua uus petyyni on kyllä hianon färine.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuntuu että kevään tulo viipyy ja viipyy, mutta onhan tämä varmaan aika keskinkertainen kevään tulo. Saisi vaan aurinko paistaa enemmän!
   Petynin kukintaa odottelen jo jännityksellä, vaikka vasta eilen ne koulin :)

   Poista
 2. Onpa sulla taimet kasvaneet jo kukintavaiheeseen, ällistyttävää!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Nettimartta kannustavasta kommentista - tämä vuosi on kuitenkin aika lailla laimeampaa viime vuoteen nähden, samaan aikaan.

   Poista
 3. Vau miten isoja ja hienoja taimia! :)

  Täälläkin iti mustasilmät todella huonosti. En ole ennen kasvattanut niitä, joten en tiedä onko se laji- vai lajikeominaisuus. (Lajike on "Aurea".)

  Ja tila loppuu täälläkin alta aikayksikön! :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Elina.
   Minulla oli itse kerättyjä siemeniä - toissavuonna itivät aivan loistavasti vaan eivät nyt. Vielä kyllä ehtisi kylvää uusia ..
   Tilanpuute, se tulee eteen aina ennemmin tai myöhemmin.

   Poista
 4. Sinulla onkin siellä kaikenlaista hyvässä kasvussa. Liila lumihiutale on söpö. Ingrid-petuniakin on kivan värinen, erikoinen. Minulla ensimmäiset kylvökset itivät todella nopeasti ja totta kai pääsin sen makuun, että joka kerta kylvöksiä vilkaistessa löytyi uusia alkuja. Nyt meinaa olla maltti koetuksella, kun ei ole vielä alkanut näkyä vihreää, vaikka kylvin ne "jo" viisi päivää sitten :D Hetki menee taas totutellessa siementen normaaleihin itämisaikoihin. Leppoisaa viikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hih, "viisi päivää sitten" on suhteellinen käsite, joskus se menee nopeasti, joskus hitaasti. Minulla kaikkien aikojen ennätys kylvöissä on ryhmäsamettikukka, joka ponkaisi maailmalle jo seuraavana päivänä!
   Mukavia kylvöhetkiä, ja nautinnollista eloa ja oloa taimien kanssa <3 <3

   Poista
 5. Siellä on valtava valikoima reheviä taimia ja siemeniä tulossa kylvöön. Kaikki näyttää olevan valmista - melkein kesään! Odotellaan kevään etenemistä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itsekin ajattelin että tässähän nämä nyt sitten taisivat olla, kunnes katsoin siemenlaatikkoa . .
   Vielä on jokunen pussi kylvettävänä, mutta taidan nyt pitää vähän paussia.
   Kiitos kommentista, Pirkko Kovero. Mukavaa kevättä!

   Poista
 6. Onpa sinulla hienoja taimia jo pitkällä kasvussa!

  VastaaPoista
 7. Kyllä sinun taimia kun katselee ei voi muuta kuin ihmetellä ,niin komeita ne on. Kylväät siis leijonankidat huhtikuussa . Pikainen ohje olisi kiva. Olisi siemeniä, mutta ei taitoa. Harvennatko ne vai kylväätkö suoraan omiin potteihin. Ja latvotko ja milloin? Voiko niitä kylvää suoraan ulos ja kerkiääkö ne silloin kukkia. Kiitos .

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulla on vuosittain muistiinpanot kaikista kylvöistä, joten niistä on helppo katsoa ajankohdat miettimättä sen enempää. Leijonankidat kasvavat suht nopeasti joten jatkokasvatan ne sitten kasvihuoneessa toukokuusa, joten sisätiloissa ne eivät ole kuin itämässä. Kylvin ne tuppaina muutaman siemenen potteihin, enkä harventanut enkä latvonut joten ne ovat aikas helppoja. Eli lyhyt taimikasvatus voisi olla hyväksi. Kiitos Nila mielenkiinnosta - juuri tämmöinen tietojen ja kokemusten vaihto on parasta <3 <3

   Poista
 8. On sinulla ihmeellinen viherpeukalo, jolla taitaa kaikki koskettamasi lähteä kasvuun ja kukoistukseen. En ymmärrä, mikä minun siemeniäni tänä vuonna vaivaa, kun kaikki on kovin hidasta tai ei suostu itämään laisinkaan. Ihan samalla tavoin teen, kun muinakin vuosina. Onneksi tässä on vielä aikaa. Taidan kertoa kylvöksilleni sinusta, josko se innostaisi niitä itämään ja kasvamaan.

  Nämä keväät ovat aina yhtä yllätyksellisiä. Vesisateet sulattavat nyt lunta tehokkaasti ja eiköhän se aurinkokin sieltä vielä ilmaannu. Hitaasti hyvää tulee, luulen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Samaa minäkin melkein joka kevät pohdiskelen, nimittäin sitä että joskus eivät jotkut lähde itämään, eivät millään vaikka päällään seisoisi. Tosiasia taitaa olla kuitenkin siementen laatu eri vuosina, ja itse uskon myös kuun vaikutukseen kylvöissä. Harmi vaan etteivät kuun kierto ja omat fiilikset käy aina käsi kädessä.
   Kerrohan kylvöksille että aikaa on tosiaan rutkasti, yli kaksi kuukautta mikä on loppujen lopuksi aika pitkä aika. Itsekin sorrun välillä hoputtamaan kylvöjä ja taimia, mutta kyllähän ne kuitenkin parhaansa yrittävät ja siellä mullassa tapahtuu koko ajan vaikka sitä ei päältäpäin aina huomaa.

   Kiitos Between kivasta kommentista.
   Ps. Kävin juuri kylvämässä nukenkauluksen, vaikka tuolla tekstissä muuta sanoin - eli heti söin sanani :DD

   Poista
 9. Ihmeellisen suuria taimia sinulla. En ollut tiennytkään turvenappeja olevan olemassa. Varmasti helpottaa koulintaa. Odotetaan kunnon kevättä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tänä vuonna, kuten tuolla aiemmin totesin, on ollut kasvuunlähtö hitaampaa ja lajejakin vähemmän kuin muina vuosina. Ehkä satsaan sitten enemmän daalioihin, koska juurakoita näkyy olevan tuolla pöytien alla enemmänkin, ja messuilta tulee varmasti ostettua lisää.

   Kivaa kevättä myös sinne!

   Poista
 10. Kerrassaan hienot taimenalut ja kaunista kukintaa tiedossa. Siemenien laatu on yksi suurimmista tekijöistä onnistuneeseen kasvatukseen. Toki taitoa ja huolellisuuttakin hoidossa vaaditaan.....ja se valo.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Kruunu Vuokko.
   Sinä kokosit juuri ne tärkeimmät asiat, jotka kuuluvat hyvän taimikasvatukseen. Siemenien laadussa näkyy olevan suuria eroja, ja täällä blogimaailmassa voi onneksi niitä tietoja vaihtaa ja vertailla. Se on hyvä se.

   Poista
 11. Taattua laatua :) Ovat niin vankassa kasvussa, että heikottaa täällä päässä.
  Itämisten kanssa yllättyy joka kerta. Kisassa voittivat uudet vaaleat sammarit, itivät yhden yön aikana!! Se on kyllä ennätys.

  Perennat on lähtenyt hitaasti ja tuska kasvaa itävätkö ollenkaan, vaikka olen tehnyt kaiken mielestäni, niin kuin pitää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oho, olipas siellä energisiä sammarinsiemeniä - siitä ei varmasti itävyys enää parane :)
   Vielä on aikaa kasvaa pari kuukautta mutta minä ainakin olen kohta pulassa kymmenien sormustinkukkien kanssa koska itivät liian pian. Auts.

   Poista
 12. Ihailtavat taimet sinulla! Ihmetyttää että lumihiutaleen kasvatuskin onnistuu noin hyvin.t. puutarhurintytär

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Inkeri Pesola.
   Lumihiutaleet laitoin pillereistä 9.1. Ovathan ne hidaskasvuisia alussa, mutta kun vauhtiin pääsevät niin niitä pitää latvoa usein etteivät levene liikaa, vielä.

   Poista
 13. Olet varsinainen viherpeukalo.
  Jätettävän taimen valitseminen on varmaan kaikille vaikeaa, kun millään ei hennoisi terhakkaa tainta hylätä, mutta tilat sanelevat ehdot. Kuten sanoit lisätilaa ei mistään tule, joten kasvit joutuvat pärjäämään tilan (ja valon) niukkuudessa, kunnes ne saa kasvihuoneeseen ja ulos.
  Hyvää viikon jatkoa sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Viherjutut ovat minua kiinnostaneet aina, ja oman puutarhan antimet ne vasta herkkua onkin - siinä mainio motivaatio kaikelle. Vaan saattaapi ensi kesänä kakkos-pottumaa olla vähän kauempana .. mutta tutuilla mailla kuitenkin.
   Sinulla myös kokemusta kasvatuksista, tiedät millaista on valinta kahden taimen välillä. Reilu kuukausi on vielä sisäkasvatusaikaa, sitten jos säät ovat kohtuulliset laitan kasvit kasvihuoneeseen.
   Kiitos Kirsti Kaija kommentista - mukavaa viikkoa sinnekin!

   Poista
 14. Hyvät taimet siulla on. Mie oon vasta alussa taimien kanssa. Siemenissä on eroja, toiset ei yhtään kuivumista kestä. Vaihteluu on itämisessä miullakin. Asterit ja samettikukat on seuraavana vuorossa. Lamppu on postissa matkalla miulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu samaa mieltä siemenissä on eroja, vuosittaisia. No, ovathan kesätkin erilaisia mutta kun viime kesä oli niin lämmin, luulisi siemenien olevan priimoja. Näin maallikkona ajattelisin.
   Kiva juttu, että sait apua valo-asioihin :) Mukavaa viikon jatkoa ja onnistumisia kasvatuksiin!

   Poista
 15. Avasin blogisi innolla, sillä arvasin, että sulla on taimet jo mahdottoman hyvässä vauhdissa. Ja niinhän ne näyttäisi olevan. Ei voi kuin ihailla! Väkisinkin iskee keväinen fiilis. Täytynee jatkaa illalla omia kylvöjä. Yllättävän paljon olen jo ehtinyt kylvää, mutta paljon on vielä kylvämättömiäkin jäljellä. Mukavaa loppuviikkoa! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sama linja jatkuu, mutta vähän myöhäisemmässä ovat viime vuoteen verrattuna. Kiva kuulla että sielläkin kevät on mielessä, ja kylvöjäkin olet jo laitellut. Muistittelen jatkuvasti itselleni, että vielä on aikaa yli kaksi kuukautta..
   Kiitos sinulle keijunkukkanen ja oikein mukavia hetkiä kasvatusten kanssa <3

   Poista
 16. Sinulla on joki maaginen kyky näissä kasvatushommissa, mietin viime vuotisia sarviorvokkejani, eivät tainneet olla vielä syksylläkään tuon kokoisia kuin sinulla nyt:) Minulla lijonankidat jo kylvettyinä, mutta olen varma, että menet heittämällä ohi hutikuussa. Ihanaa taitoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sarviorvokit jöröttivät saman kokoisina kauan, kunnes ne yksissä tuumin päättivät nyt maaliskuulla että aletaanpas kasvaa. Ehkä ne kasvattelivat juuristoa sillä aikaa kun minä vaan ihmettelin maanpäällisiä osia :)
   Kasvatan muuten sarviorvokit yksivuotisina, mutta tänä vuonna voisi jättää/istuttaa ne maahan syksyllä. Leijonankitaa voi hyvin latvoa sitten myöhemmin jos meinaavat kasvaa liian suuriksi. Voi, se on niin kaunis.. ja kuvauksellinen kasvi!

   Poista

Iloisen onnellista, lupsakkaan leppoisaa,
hymyävän herttaista, rauhallisen rentouttavaa,
nauravan hyväntuulista päivää Sinulle! Kiva kun vierailit sivullani!