Kesätunnelmaa

Kesätunnelmaa

keskiviikko 6. maaliskuuta 2019

KelloköynnösKelloköynnös Cobaea scandens
 
Kelloköynnös kuuluu minullakin
 halutuimpien kesäköynnösten joukkoon,
koska se kukkii niin suurin kellokukin, aivan ihana
kesäköynnös.
 
 
Minun, ja monien muiden kasvattajien mielestä
 tämä kuuluu hankalimpien idätettävien joukkoon.
 Joskus siemenet eivät meinaa itää millään,
 joskus taas siemeniä plumpsahtelee mullasta tiuhaan tahtiin.
Vuonna 2016 kävi näin. 
 
 
Tänä vuonna noin puolet laittamistani siemenisä iti,
valkoisista vain kaksi.
Lilaa minulla on nyt kaikkiaan kolmetoista kappaletta.
Ne kyllä riittävät, mutta valkoista olisin tahtonut lisää . .
Olen jättänyt vielä kylvöastian talteen siltä varalta,
jotta sieltä vielä jotain nousisi, eli optimistisia ollaan.
 
 
Kylvin kelloköynnökset 3.2. - ja siitä viikon päästä mullan pinnalta alkoi nousta harvakseltaan koukkuja. Jokainen itänyt taimi on eräänlainen riemuvoitto, minä onnistuin!! Muutamalle taimettuneelle jouduin tekemään kirurgisia toimenpiteitä eli auttamaan kovan siemenkopan sirkkalehtien ympäriltä pois.
 
 
Nyt ovat taimet ihan hyvässä alussa, koulittu ja haaroittuneetkin jo. Katkon ainakin kasvun alussa luikertelevat kärhöt pois, jolloin taimi ei ystävysty liikaa ympärillä oleviin kasveihin. Joistain voisi ehkä ottaa myöhemmin latvapistokkaita juurtumaan,mutta silloin se saattaa myöhäistää kukintaa.
 
 
Nämä ovat nyt 3,5 viikon ikäisiä itämisestä,
joten kukintaa pitäisi olla luvassa ennen syksyä,
toivotaan ainakin.
 
1.5.2018
 
Tämmöiset kuulumiset nyt kelloköynnösten osalta.
Vihreät ajatukset jatkuvat nyt kylvöjen osalta -
eilen kylvin kolmea eri väriä sinitähtöstä,
 ahkeraliisaa ja uutena lajina hopealiisukkaa.
Oisikohan seuraavana sitten samettikukka,
 mutta loppukuusta vasta.
Ja hei -
samettikukka Strawberry Blonde on aivan ihana,
sitä suosittelen!!
 
 
 
Aurinkoista loppuviikkoa kaikille!
- Tuulikki
 

29 kommenttia:

 1. Voi jestas!!!! Mulla 9.2 kylyvettyyhi, kahtehen itänesehen, tulloo ny vasta ensimmääne oikia lehtipari. Tein toisenki kylyvöksen, josta aamulla huamasin nousevan toisen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Varmaan ne ryöpsähtivät kasvuun siksi, kun pääsivät taimimullasta kasvuturpeeseen.
   Toivon sinne hyviä itämisiä, kasvatuksen iloa!

   Poista
 2. Kelloköynnöksen kukka on tosi kaunis. En ole vielä innostunut sitä kasvattamaan mutta kuviasi katsellessa alkoi viherpeukkua syyhyttämään. Mutta taitaa olla liian myöhäistä tänä vuonna?
  ~Katja

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ilman muuta kannattaa vielä yrittää. Kelloköynnöksen kukka on tosiaan aika upea!

   Poista
 3. Onpas ne jo isoja! Omani ovat vasta sirkkalehtivaiheessa, mutta kasvavat kyllä reippaasti. Kylvin ne niin matalaan astiaan, että pitänee koulia ne vähän aiemmin kuin normaalisti tekisin, jotta saisivat kunnolla juuritilaa.

  Kasvatan ensimmäistä kertaa kelloköynnöstä, ainakin toistaiseksi vaikuttaa kivalta kasvatettavalta, kun taimetkin ovat niin isoja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulla ne olivat aika pitkään kylvöastiassa, koska odottelin aika pitkään että mahdollisimman moni siemen itäisi.sitten piristyivät kun saivat uutta, omaa multatilaa. Kannattaa jatkossa varata niille tilaa leveyssuunnassa jotteivät kietoudu kavereihin.

   Poista
 4. Hyvän näköiset kelloköynnökset. Minulla on nyt seitsemän kelloköynnöstä kasvussa ja katsotaan laitanko enää uusia kylvöön lainkaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mukava kuulla, että olet saanut noinkin monta kasvuun. Varmaan ne ehtivät vieläkin mutta noistakin saat jo kunnolla kukkaloistoa.

   Poista
 5. Mahtavan rehevät taimet kolmessa ja puolessa viikossa! nuo kyllä kukkivat jo hyvissä ajoin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aika nopeita olivat, oli varmaan hyvä aika laittaa. Valkoista kukintaa olisin kyllä toivonut enemmänkin, mutta pitää olla tyytyväinen noihin lahteenkin taimeen..

   Poista
 6. Hienoa, kun olet saanut noin rehevät taimet muutamassa viikossa. Mukavaa viikon jatkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Anneli A. Ja mukavaa reissua sinne <3

   Poista
 7. Sulla on hyvän näköisiä taimia. Upee toi kello.
  Minulla on huonot olotilat kasvattaa kesäkukkia siemenestä alkaen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo kelloköynnös on minusta kellokukkien aatelia, samoin maariankello kuuluu samaan kategoriaan. Perennoista ja suoraan maahan kylvettävistä kukista saa myös yhtä lailla iloa, ja kesäkukat taitavat nykyisin olla aika edullisia ostettuinakin, jos ei ole paikkaa misssä kasvattaa.

   Poista
 8. Onpas isot ja terhakat taimet noin lyhyessä ajassa. Olet täysin aito ja ehdottomasti viherpeukalo.Hyvää alkukeväisen viikon jatkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Marja kauniista sanoistasi <3 Alkukeväästä sitä on mieli niin täynnä vihreitä ajatuksia, koska ulkona ei voi tehdä vielä mitään, joten energia menee nyt näihin kasvatteluihin. En voisi kuvitella muunlaista elämää.

   Poista
 9. No on sinulla mahtavat alut kelloköynöksessä. Hyvää viikon jatkoa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nuo kelloköynnökset aivan riehaantuivat, kun pääsivät kukin omiin ruukkuihinsa. Taisin istuttaa muutamaan taimiastiaan parikin tainta, joista toinen niistä oli heiveröisempi.

   Poista
 10. Vastaukset
  1. Kiitos, Pirjo. Toivotaan syksyllä ihanaa kukintaa.

   Poista
 11. Komiat ovat taimesi. En ole koskaan yrittänyt kasvattaa kelloköynnöstä ,mutta ehkä joskus .

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kokeile ihmeessä, aivan helppo kasvatettava ja kukinta korvaa kaiken vaivannäön (jos niin nyt voi sanoa).

   Poista
 12. Eipä viiti omia rääpäleitä näyttää noiden rinnalla, just ja just oikeat lehdet tulollaan. Nuo ovat todella muhkeita taimia! Saa nähdä miten tänä vuonna onnistuu, yleensä ehtii halla ja paleltuvat just ennen kukkimista....

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei ei mitään rääpäleitä - kaikki taimet ovat alussa pieniä, niin nuokin olivat ja seassa on heiveröisiäkin. Mutta kevät on vasta alussa ja saat varmasti ne kukkimaan koska ovat taimella jo nyt. Minulla vielä kylvöastia odottelemassa josko sieltä jotain vielä nousisi kuin ihmeen kaupalla.

   Poista
 13. Vai oikein kirurgisia toimenpiteitä :) ... Kyllä vaan näin ei puutarhailijan korviin kuulostaa todella mielenkiintoiselta tämä sinuun kukkien hoitosi. Tuli heti mieleeni vuosi 1977 emäntäkoulussa, jolloin minäkin sain pienen kipinän puutarhatöihin, sillä niin tunnelmallista ja antoisaa puuhaa se oli. Mutta sitten se jäi, kun ei omaa puutarhaa ole sillä tavoin koskaan ollut. Kasvit ovat niin yksilöllisiä, että niihin suorastaan rakastuu, kun niitä alusta asti kasvattaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä, noiden kukkien kanssa pääsee harjoittamaan vaikka minkälaista ammattia :))
   Joskus on kirurgi, joskus parturi, valokuvaaja, biologi, agrologi ja myöhemmin ulkoiluttaja - ei sentään niitä kuitenkaan lenkille viedä ;)
   Kiva kuulla että seuraat kasvattelujani, vaikket itse harrastakaan. Ihanaa kun olet hengessä mukana, ja nuo muistosi kyllä lämmittävät minunkin mieltäni.
   Se on totta, kuten sanoit lopussa - itse kasvatetut ovat erityisiä koska niitä hellitään rakkaudella niinkuin omia lapsia <3

   Poista
 14. Ihan uskomattomia taimia jälleen, toisaalta aina sinun taimetukset ovat niin upeita! Tanakoita ovat kelloköynnöksesi ja varmasti kukintaa riittää! Ne ovat upeita kukkijoita ja meilläkin joka kesäisiä! Niiden imukärhet ovat uskomattomia, tarttuvat vaikka ihan suoraan betoniseinään ja siksi niillä verhoan kellarin edustan kammottavat seinät!

  Että harmittaa - kaikkea kivaa ei millään ehdi kommentoimaan täällä blogistaniassa, vaikka mieli tekisi. Arki tahtoo viedä ajan ja joskus voimatkin. Lukemassa kyllä käyn aika paljon, mutta puhelimen kanssa en viitsi kommentoida, se on niin hankalaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Saila. Kukintaanhan kasvatus tähtää, joten etenkin kelloköynnöksen kylvöajankohta pitää itse kokeilla, milloin aikaisintaan se kannattaisi laittaa. Viime kesä oli suosiollinen tälle, joten monissa blogeissa saatiin ihailla sen kukintaa ennen syksyn tuloa.
   Sama täällä - arki ja työ tahtoo viedä ajan ja voimatkin. Viikonloputkin tuntuvat menevän hujauksessa, kun levätäkin pitäisi. Silti sitä osaa olla pienistäkin hetkistä onnellinen :)

   Poista
 15. Hyvänkokoiset kelloköynnökset! Ne ovat kyllä todella reippaita kasvamaan ja niille saa virittää kaikenlaisia tukisysteemejä jo ennen ulos istutusta.

  VastaaPoista

Iloisen onnellista, lupsakkaan leppoisaa,
hymyävän herttaista, rauhallisen rentouttavaa,
nauravan hyväntuulista päivää Sinulle! Kiva kun vierailit sivullani!