Kesätunnelmaa

Kesätunnelmaa

sunnuntai 19. elokuuta 2018

Tomaattisadon vertailu eli siemenkylvöjen tilinpäätös 2018


 
 
Minulla on tapana tehdä vuosittain jonkunlainen kooste tomaattikasvatuksistani. Tänä vuonna olen kuitenkin jo joistain lajeista kirjoitellutkin, mutta kertauksena itselleni laitan kaikki kylvämäni luettelon muotoon, josta ensi keväänä on helppo katsoa miten mikäkin laji kasvoi ja voi sen perusteella tehdä taas kylvöjä. Nyt olen siis päässyt maistamaan jokaista yhtätoista tomaattilajiketta, ja tekemään vertailuja.Kirsikkatomaatti Supersweet
 
 Tämä ihana tomaattilajike, makoisa, makea ja runsassatoinen. Lunastaa jatkopaikkansa Tuulikin kasvihuoneessa joka vuosi aina yhä uudelleen.
Tätä oli tarkoitus laittaa viime vuonnakin, mutta siemenpussissa olikin harmikseni jotain muita siemeniä, joten uusintakylvöstä en sitten laittanut. Mainio napostelutomaatti.
 
 
Kirsikkatomaatti Gardener´s Delight


 Kävin kurkkaamassa mitä olin viime vuonna kirjoittanut tästä tomaatista. Taisin ylistää tätä oikein herkkutomaatiksi, ja sitähän se varmasti olikin, viime vuonna siis. Mikähän nyt oli syynä, kun mainioista säistä huolimatta maku oli melkeinpä mitäänsanomaton. Jännä juttu. Säilyttää kuitenkin paikkansa yhtenä lajikkeista, ainakin nimensä perusteella.
 
 
Pensastomaatti Heartbreaker
 
Tätä kasvatin yhden kappaleen vähän aikaisemmin viime talvena (Kylvin tammikuussa), ja sitten toisen maaliskuulla. Hyvä ratkaisu - sain maistella tomaatteja jo huhtikuussa. Ja lajikkeena kun oli matalakasvuinen pensastomaatti, ei ongelmia tullut kasvin koon puoleen. Tätä laitan taatusti samoin ensi vuonnakin, suosittelen muillekin! Maku ei ollut kuitenkaan läheskään yhtä makea kuin viime vuonna - vaikka sään puolesta olisi luullut! - muistan nimittäin maun kuin eilisen päivän.
 
 
Runkotomaatti Tigerella
 
Tätä kuvaillaan aikaiseksi ja satoisaksi kasvihuonetomaatiksi, mutta en tiedä . .  Kivannäköinen päältä, mutta ehkä tämä on kuitenkin ihan tavanomaisiin makunsa puoleen luokiteltava tomaatti. Jatkoon kuitenkin menee, ehkä yhdellä kappaleella ensi vuonna. Paikkoja on jaossa kahdellekymmenellekahdelle, joten paikkoja varaan reilummin vain kaikkein parhaimmille..
Pihvitomaatti Marmande
Tätä kasvatin myös viime vuonna, ja osoittautui kypsyessään oikein mehukkaaksi, täyteläiseksi maultaan. Mainio leivän päälle siivuna, joka-aamuinen rituaali vuodesta toiseen - ilman tomaattileipää ei aamu lähde kunnolla käyntiin. Lämmin kesä aikaisti kypsymistä ja maistiaisia sain jo heinäkuussa.
 
 
Kirsikkatomaatti Golden Bumble Bee

Tätä kylvin vähän epäuskoisena keväällä, miettien sen makua, hmm. Hyvä tomaatti muuten, mutta maku nyt ei ollut sitten kovin ihmeellinen tänäkään vuonna, joten taidan antaa loput siemenet kiertoon. Kaunis marmorikuviointi tällä.


Runkotomaatti Moneymaker
 
"Terve, keskiaikainen runkotomaatti" - näin kuvailtiin tämän tomaatin esittelyssä jossain. Helppo uskoa, on todella runsassatoinen perustomaatti. Jos kasvattaisin vain yhtä lajiketta, se olisi varmastikin tämä. Haluan kuitenkin kasvattaa ja vertailla joka vuosi erilaisia ja -makuisia tomaattilajikkeita ilman että etsisin sitä lopullista, oikeaa tai parasta. Lajikkeitahan kehitellään koko ajan lisää. Olen huomaavinani että samat lajit maistuvat joka vuosi vähän erilaiselta, varmaan sää on siihen suurin vaikuttava tekijä.
Tätä nähdään siis jatkossakin kasvihuoneessani, ei ole mitään syytä jättää tätä pois. Mutta vain yksi tai kaksi tainta riittää.
 
 
Moneymaker
 
 
Kirsikkatomaatti Cherrola

Nimensä mukaisesti tätä luulisi makeaksi, mutta sitä se ei kuitenkaan ollut. Voisi vaikka olla jatkossa kirsikkatomaattien sarjassa, ehkä.Brandywine
 
 

Pihvitomaatti Brandywine

 
Tätä kasvatin ensimmäistä kertaa tänä vuonna. Tomaatin ulkonäkö on hämäävän samea, kypsymisastetta oli vaikea havaita. Maku oli mieto, melkein mitäänsanomaton mutta mehukas se oli. Jätän tämän paikan toiselle pihvitomaatille, Marmandelle.
 
 
Runkotomaatti Green Envy
 
 Kivipellon Sailan suosittelemana laitoin tätä oikein suurella mielenkiinnolla. Taisin saada häneltä myös näiden siemenet, kiitos Saila!! Olipa mukavaa kasvatella näitä, ja hei - yllätyksenä olikin näiden maku! Aivan ihanan makuinen vihreä sisältä oleva tomaatti. Kypsyessään muuttui päältä keltaiseksi, mutta sisus pysyi kirkkaan vihreänä. Jollain lailla ei muistuttanut tomaatin makua ollenkaan, vaan minulle tuli lähinnä mieleen keltainen karviainen. Tätä tomaattia on ylistetty oikein maukkaaksi, ja sitä se totta tosiaan olikin! Tätä täytyy laittaa lisää ensi vuonna, nyt oli vain kaksi tainta. Siis jatkoon, ja ehdottomasti!
 
 
Kirsikkatomaatti Rosella
 
Kaikkein viimeisimpänä on kaikkein parhaimmaksi raadin (= minä) nimeämä tämä täyteläinen, oikein makea ja makoisa kirsikkatomaatti Rosella. Tämä on myös melko satoisa ja tomaatteja on saatu maisteltua jo hyvän aikaa. Eli tämä on tämänvuotisten tomaattien paras, ja ehkä paras kaikista ikinä. Kannattaa kokeilla, itse laitan tätä takuuvarmasti myös ensi vuonna.

Näin on tämänkin vuoden tomaattihommeli saatu päätökseen, mutta tomaattien kasvatus, kypsyttely, hoito ja maistelut jatkuvat vielä hyvän aikaa, onhan vasta alkusyksy ja toivottavasti oikein paljon kauniita, aurinkoisia ja lämpimiä päiviä jäljellä!

Mukavaa elokuista viikkoa kaikille!


16 kommenttia:

 1. Kiva tomaattivertailu. Tomaateissa varmasti samalla tavalla kuin mansikoissa sää vaikuttaa eri tavalla eri lajikkeisiin. Meillä amppelimansikat olivat viime vuonna isoja ja makeita, tänä vuonna samoista taimista mansikat olivat pienehköjä ja vähän tylsän makuisia. Olisi luullut, että aurinko tekee mansikoista makeita, mutta ehkä kesän kuumuus vaikutti sitten toisin päin. Mukavaa sunnuntita ja alkavaa viikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Hiidenkiven puutarhassa.
   Samaa mieltä kuin sinä, luulin kuuman ja aurinkoisen kesän tuottavan super-makeita mansikoita ja tomaatteja. Ei se sääntö näköjään aina päde. Taisi sitten ollakin ihan liian kuuma, mene ja tiedä.

   Poista
 2. Hyvä yhteenveto, kiitos. Tähän palaan seuraavien tomaattikylvöjen ollessa taas ajankohtaisia. Osa oli tuttuja ja osa kokeilemisen arvoisia uusia tuttavuuksia.
  Mitenkähän sitä oppisi rajoittamaan omia kylvöjä niin, ettei yhtä lajia olisi varakappaleen varakappaleita? Kun ei niitä hellyydellä kasvattamiaan millään malta kompistiinkaan kantaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos sinulle, Between, mielenkiinnosta.
   Joka vuosi täytyy ainakin pari uutta lajia olla kokeilussa, se tekee tästä touhusta yllätyksellisempää. Kyllä, varakappaleen varakappaleita on täälläkin tehty joistain oikein ihanista lajikkeista. Joskus pitää vaan karaista mielensä jos mopo alkaa karata käsistä . .

   Poista
 3. Mahtava postaus. Näitä on kiva lukea ❤

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Maatiaiskanasen Elämää.
   Totta, ja niin mukavan mielenkiintoista lukea toisten bloggareiden kasvatustuloksista ❤️

   Poista
 4. Onpa siellä tomaatti poikineen!
  Kyllähän noita on mukava vertailla ja kerätä parhaat lajikkeet ensikesään!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt juuri on paras tomaattiaika, eli kaikki kypsyvät yhtäaikaa. Joillekin lajikkeille olisi vielä tehtävä jotain temppuja jotta ne saisi pikaisesti kypsymään. Mukava vertailla ja totta tosiaan paras löytyi :)

   Poista
 5. Ajattelin kirjoittaa juuri samalla tavalla kuin edellinenkin kommentoija ennenkuin huomasin sanat hänen kommentissaa:) Kun on noin paljon lajikkeita pitää varmasti olla asiat merkittynä muistiin, eihän niitä muuten muista:)
  Minulla oli tänä vuonna pienessä kasvihuoneessani neljä eri tomaattilajiketta (nimistä en tiedä) ja ne tuottivat ja tuottavat edelleen parhaiten tomaatteja mitä koskaan ja ovat vielä hyviäkin:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä on tallettaa ainakin siemenpaketit siltä varalta jos johonkin lajiin ihastuu oikein kunnolla, voi sitä laittaa myös seuraavana vuonna. Hyvät muistiinpanot ovat aina muistin tukena. Ihanaa kuulla onnistumisestasi, voi että! Ihanan palkinnon aherruksesta sait sinäkin, joten onnittelut ovat paikallaan!

   Poista
 6. Yksitoista tomaattilajiketta. Olet oikea asiantuntija. Minitomaatit on ihanan makeita. Kunnollisia pihvitomaatteja ei saa kaupoista. Postauksestasi tuli kova palo omistaa myös kasvihuone. Leppeitä elokuun lopun päiviä sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen kyllä vuosia kasvatellut tomaatteja, ja lajit senkun lisääntyvät. Muistan aloittaneeni Tanskan viennillä vuonna 1991, pitäisiköhän ensi vuonna kokeilla.. Voi kunpa innostuisit sinäkin kasvihuoneesta, omalta osaltani yritän ainakin innostaa sinua :D Ihana harrastus kasvihuoneilu!
   Kiitos kommentista ja mukavaa alkanutta viikkoa sinne myös.

   Poista
 7. kiva kooste ja vertailu! Minulla oli vain yhtä lajiketta, jonka nimeä en muista ja se oli sangen kirpsakka maultaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Sussi. Jännä oli huomata että sama lajike maistuu erilaiselta eri vuonna. Mukava että sinäkin kasvattelit tomaattia, vaikka vain yhtä lajia ja pääsit sitä maistelemaankin.

   Poista
 8. Hyvä vertailu er lajikkeista. Mie en suuhuni tomattii pistä, vaan Pekka tykkevää ja jaan kelle kelepovaa. Monta lajiketta siulla on kasvatuksessa. Miulla on viittä lajiketta. Kirsikkatomattii pitäs olla kahta, vaan molemmat on oranssia, vaikka kylyvin tuota Supersweetii toisena. Onkohan siemenet sotkeutunu. Mukavoo on kasvihuoneviljely.

  VastaaPoista
 9. Leppoisia elokuun viimeisiä päiviä Sinulle <3

  VastaaPoista

Iloisen onnellista, lupsakkaan leppoisaa,
hymyävän herttaista, rauhallisen rentouttavaa,
nauravan hyväntuulista päivää Sinulle! Kiva kun vierailit sivullani!