Kesätunnelmaa

Kesätunnelmaa

torstai 2. elokuuta 2018

Keskikesän ilotulitusta


Vaikka kesä väistämättä lähenee syksyä, minulle vielä tämä elokuun alku on ihan täyttä kesää. Ja ihan varmasti kaikille muillekin - kesän tahtoisi jatkuvan pitkään, vielä elokuun lopulle. Silloin voisi antaa syksylle luvan tulla. Tämän kesän kuivuuden, sateettomuuden takia moni kukkanen on ainakin täällä jäänyt kasvultaan pienikokoiseksi. Köynnöksistä esimerkiksi mustasilmäsusanna ja keijunmekko  kärsivät  alkukesän kuivuudesta ja kovasta tuulesta. Kelloköynnös sensijaan on vähät välittänyt vaihtelevista säistä, samoin ruusupapu kasvaa nyt kohisten.
 Pelargoni tykkää tunnetusti lämpimästä, eikä ole kuivahtamisesta moksiskaan. Yritin etsiä pelargonioille kaikenlaisia syvempiä aluslautasia sun muita astioita, jotta niitä ei tarvitse ihan joka päivä kastella vaan saa täyttää aluslautasenkin täyteen. Niille ehdin mullat vaihtaa vasta kesäkuun puolenvälin paikkeilla, joten kukintaa on odotettaviss myöhäiseen syksyyn. Kukkanuppuja alkaa nyt nimittäin olla valtavasti, koska vaihdoin lannoitejauheen vähän enemmän ytyä antavaan lannoitteeseen, nimittäin kanankakkarakeisiin jotka liotan veteen. Kuvat otettu eilen illalla, josta syystä kuvat kai näyttävät kirkkaammilta. Kuvia en muokkaa koskaan muuten kuin rajaamalla tai kokoa muuttamalla.


Tämän kesän hassunkurisiin istutuksiin värien puolesta kuuluu etualalla vanhassa kaivonrenkaassa kasvavat värinokkonen ja huonepalsami. Jälkimmäisen värityksestä ei ollut aavistustakaan taimena, joten sokkona istutin ne kirjopeipin kanssa yhteen. Tulos on vähintäänkin.. hmm.. 


Krassi ei tuottanut pettymystä tänäkään vuonna.Nukenkauluksen  sinistä kukintaa. Tätä kukkaa ei tarvitse onneksi nyppiä. Ahkeraliisoja keskipihan oleskelutilassa. Kesä ei ollut kovin hyvä näille, monessa kasvissa  on jonkinlaista härmää, enkä saa sitä ainakaan mäntysuopaliuoksella  pois. Mietin oisikohan ilman kuivuus syynä siihen.  Alapihan kosteammalla paikalla kun härmää ei ole kuk Varmaan on heitettävä muutama kukkanen pois.


Kelloköynnös luikertelee tien vierustan lauta-aidan raoissa.

Nyt tällä kertaa tuli tämmöinen vähän lyhyempi postaus, käytin niitä kuvia mitkä kävin tuossa iltasella nappaamassa. Heinäkuu oli minulla tosi kiireinen töissä kesälomien vuoksi, joten en todellakaan ehtinyt tai jaksanut illalla koneella näpytellä. Kukkasia sen sijaan kävin kuvailemassa ja tallentamassa arkistoon. Niitä on sitten talviaikaan mukava katsella. 

Kirjoittelen tätä melkein yömyöhään torstai-iltana tabletilla, mikä on jotenkin hankalaa koska teksti tahtoo hyppiä mihin tahansa ja täytyy mennä esikatseluun katsomaan, missä se oikeasti sijaitsee. En ymmärrä mikä tässä on niin vaikeaa. Pöytäkoneella ei ole mitään vaikeuksia, höh. 
Onneksi huomenna on vapaapäivä, ja aikaa vain itselle jolloin pääsen pitkästä aikaa hoivailemaan
 kukkasia ihan koko päivän, niin ainakin olen suunnitellut.

Toivottelen kaikille lukijoille oikein leppoisaa viikonlopun odotusta, toivottavasti nämä hankalat helteet eivät kovin paljoa haittaa elämää. 
Tuulikki37 kommenttia:

 1. Kauniita, reheviä kesäkukkia. Pelakuut kukkivat upeasti! Meilläkin härmää on hieman parissa kasvissa. Eikös se vaivaa enimmäkseen kuivuudesta kärsiviä kasveja? Ja tällä en todellakaan vihjaa siihen, ettet olisi kastellut kasvejasi! Meillä on ilmankosteus ulkona ollut hellekelilläkin vähintään 60%. Sellainen tuli itselle mieleen, että kuumuushan lisää kasvien haihduttamista ja jos lehdet haihduttavat enemmän mitä juuret saavat vettä maasta nostettua, niin silloinhan kasvi tavallaan kärsii kuivuudesta, vaikka kasvualustan kosteus olisi kohdillaan. Onkohan alapihallasi varjoisampaa tai muuten viileämpää varsinkin keskipäivän paahteisimpaan aikaan? Toivottavasti sää viilenee, niin olisi mukavampi puuhastella ulkonakin. Mukavaa vapaapäivää!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä, kuivuus on varmaan aiheuttanut sen härmän. Kastelen kukkasia aina niin että ensin kokeilen mullan kuivuutta. Harvoin kastelen ”varmuuden vuoksi”. Ilma on nähtävästi päivällä niin kuivaa, ajattelisin sen johtuvan siitä. Alapihalla koivikon katveessa kukilla on juuri nyt hyvä, ja ilmeisesti kosteampi ilma. Onneksi noita ahkeraliisoja on vielä niin paljon, jotta voin tehdä siirtelyjä. On tämä ollut kyllä ihme kesä, sanon minä. Eilen satoi viiden kilometrin päässä kaatamalla, voi hitsi vieköön.
   Kiitos viestistäsi Hiidenkiven puutarhassa.

   Poista
 2. Kauniita ihania ,värikkäitä kukkasia.Hiienoa loistoa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi, kiitos Raija Annikki. Tulisipa nyt pian vettä!

   Poista
 3. Taas ihanat ja mieltä rauhoittavat kuvat sinulle. En itsekään käsittele kuvia muuten kuin rajaamalla tai valoa lisäämällä. Niin, kuiva kesä on tehnyt minunkin pienessä puutarhassa kasveista tavallista pienempiä. Kukkivat silti.Joka päivä on pitänyt kastella kerran pari tämän hellejakson aikana. Minusta kanankakka on hyvä ravinne synteettisten sijasta. Haluan kasvattaa kaiken luonnonmukaisesti. Se on osa minun ekologista etiikkaa. Nuo pelargoniat oli lumoavia. Viet varmaankin ne talveksi sisätiloihin. Työn aherruksen ikeessä mukavaa viikonloppua sinulle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Marja.
   Onneksi meillä on puutrhan ja kukkien kasteluvesi omasta takaa, toinen pihakaivoista laitettiin tänään käyttökuntoon. Muuten tulisi kalliiksi, 400 litraa kastelen joka ilta plus sadettaja.
   Kanankakka sisältää paljon typpeä, mutta pelakuille se käy oikein hyvin.
   Juu sisällä ne ovat talvella, pihamökissä - ne ja muut talvetettavat kasvit.
   Onneksi pian työpaineet helpottavat ja pääsee tavallisiin arkirutiineihin :)

   Poista
 4. Mahtava pelargonivalikoima - niissä riittää kukkia vielä pitkään! ja tuo kelloköynnös - suloiset kukat. Nautinnollisia hetkiä kukkaparatiisissa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Pirkko.
   Pelargoni on kyllä ihana kasvi, tykkään siitä vuosi vuodelta enemmän. Tänä vuonna kelloköynnöksenkin kukat ovat pienempiä kuivuuden vuoksi.

   Poista
 5. Kukkasi ovat niin hyvinvoivia, että taatusti ovat saaneet vettä ja rakkautta. Kiitos tuosta kanankakkavinkistä. Vaaleanpunainen lannoitteeni alkaa olla lopussa, mutta kanankakkaa on säkillinen.
  Meillä kuivuus on kurittanut puutarhaa rankasti. Syysleimutkin roikottavat lehtiään allapäin ja niiden kukatkin kuihtuvat pikavauhtia.
  Mukavaa viikonloppua sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minultakin loppui vaaleanpunainen jauhe. Minulla on kolme kasteöupistettä ja jokaisen kohdalla purkki oli tyhjä. Ehkä pitää kuitenkin käydä ostamassa vielä uusi, jäähän siitä sitten ensi vuodellekin. Tällä hetkellä täällä pauhaa ukkonen ja sataa kohtuullisen hennosti, mutta toivottavasti pitkään.
   Kiitos kommentista Between, mukavaa viikonloppua myös sinne.

   Poista
 6. Mukavaa vapaapäivää. Minä kuulun niihin joita helle ei ole haitannut, olen nauttinut, kerrankin kesä kun tarkenen uida. Järvessä on käyty joka päivä, hetki sitten tultiin taas iltauinnilta. Mutta puutarha on kärsinyt ja siitä en pidä, keinokastelu ei ole sama asia kuin taivaalta tuleva kaiken kasteleva vesi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Katja.
   Minuakaan helle ei ole haitannut, ainut on ettei pitkillä lenkeillä ole voinut käydä koiran kanssa, koska lapinkoiralla on niin kuuma helteellä.
   Keinokastelussa, varsinkin täsmäkastelussa se on hyvä puoli, ettei käytävien rikkaruohot saa vettä. Muuten taivaalta tuleva kesäsade on kasveille mannaa.

   Poista
 7. On kyllä aivan lumoavaa ilotulitusta ja kuinka ollaakaan kaikissa lempiväreissä siellä leiskuu.

  Ihanaa viikonloppua Tuulikki <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kesä on kukkasten ilotulitusta! Tykkään kaikista väreistä kesällä - talvella näkee valkoista ihan tarpeeksi.
   Kiitos paljon, Tiia - mukavaa viikonlopun jatkoa sinulle <3

   Poista
 8. Kaunista väriloistoa, eikä niin haittaa, jos väriyhdistelmät eivät sovi keskenään. Sellaisia ei kannata liikaa miettiä. Kukat ovat ihania ja tuovat kaivattua iloa ja piristystä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ehkä tuo värinokkonen kuitenkin on paras ihan yksittäiskasvina, kirjavalehtinen kun on. Aina tekee mieli kuitenkin kokeilla uutta.
   Kukkia pitää olla aina, ja vähempikin kyllä riittäisi :)
   Kiitos niin paljon, Ansu <3

   Poista
 9. Kaunista ilotulitusta siellä on. Taivaalta satavoo vettä ei voi korvata, myökin on järviveillä kasteltu koko kesä ja kasvit ei ihan siinä loistossa oo kuin normikesinä, isokukkanen vaaleanpunanen jörkiinikin on tavallista matalampi. Kanankakkarakkeet kukittaa pelakuut hyvästi. Orvokille sitä ei pie antoo. Mukavoo elokuuta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Rikkaruohot ovat kyllä vaivaantuneet täsmäkastelusta, kun vaan jaksaa kantaa veden ainoastaan hyötykasveille ja kukille.
   Täällä ei vielä kaikki daaliat kuki, koska laitoin ne suoraan maahan enkä esikasvattanut. Toivotaan nyt vaan pitkää syksyä.
   Kiitos Ulla kommentistasi ja mukavaa elokuuta myös sinne!

   Poista
 10. Upeat pelargonit, krassit, ahkeraliisat.. Ihanaa kukkaloistoa :)
  Tsemppiä kiireisiin!

  VastaaPoista
 11. Kyllä noissa pelargoneissa riittääkin kastelemista. Upeita ovat kuitenkin. Syvät alusastiat on hyvä idea.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pelakuu on todella sitkeä kasvi, ja muutenkin melko helppohoitoinen. Monella on hankaluutena talvetus mutta sisätiloissakin se viihtyy talvella.
   Kiitos sinulle, Pihan vuosi :)

   Poista
 12. Vastaukset
  1. Kiitos, Maarit.
   Leppoisaa viikonlopun jatkoa!

   Poista
 13. Kyllä sinulla kukoistaa kauniisti kukkaset :)

  VastaaPoista
 14. Laittelen taas uutta perennasiemenkirjettä liikkeelle, kuten keväällä lupailin, niin tuli mieleen, mitä sinun siemenkirjeellesi lopulta tapahtui? Palautuiko koskaan sinulle? Ilmoittauduin siinä toiselle kierrokselle, mutta se ei ilmeisesti toteutunut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei, siemenkirje palasi ja laitoin aen uudelle kierrokselle. Tuli tosin luultua myöhemmin takaisin. Tein siitä kyllä postaukaen, on muistaakseni jossain heinäkuun tietämillä..

   Poista
  2. http://kukkiajakoukeroita.blogspot.com/2018/07/siemenkirje-palautui.html
   Täältä löytyy postaus siemenkirjeen saapumisesta ja uuden ketjun aloittamisesta.

   Poista
  3. Yritin mahdollista postausta etsiä, mutta olin vissiin sokealla päällä. Nyt löytyi helposti. Kestipä sillä kauan kulkea kierros loppuun, mutta eipä tässä mikään kiire ole.

   Poista
  4. Sanopa muuta, onhan se vähän harmillista kun ketju viivästyy, mutta ei kai sille oikein mitään voi. Järjestys on muuten sama postituslistalla mutta muutama on jäänyt pois. Odotellaan..

   Poista

Iloisen onnellista, lupsakkaan leppoisaa,
hymyävän herttaista, rauhallisen rentouttavaa,
nauravan hyväntuulista päivää Sinulle! Kiva kun vierailit sivullani!