Kesätunnelmaa

Kesätunnelmaa

sunnuntai 22. tammikuuta 2017

Kylvöä ja koulintaa


Nyt on viher-elämä edennyt siihen vaiheeseen että aikaisin kylvettyjä lajikkeita on laitettu kylvöön, joitain koulittu ja joitakin odotellaan taimivaiheelle, mutta eipä ala kuulumaan. Kylvin kolmannen kerran keijunmekkoa, saa olla viimeinen erä, sitten saa jäädä. Tiedän että keijunmekko itää valossa, mutten ole kuitenkaan kylvöstä valon alla pitänyt joten uskoa täytyy ettei se idä. En vielä heitä  aikaisempia kylvöksiä menemään, vaan odottelen vielä. Uudet pääsivät oikeaoppisesti (?) työvalon alle tähän kirjoituspöydälle. Siinä on hyvä olla, ja on tasainen lämpö. Otin muutamia kuvia kasvatuksistani

 
Paprikat (California Wonder) ovat jo koulintakunnossa.
 
 
Todennäköisesti hukun ensi kesänä paprikoihin, koska näiden taimettumista odotellessa ehdin jo kylvää toista lajia, ja pian nämä sitten kuitenkin putkahtivatkin mullan pinnalle, vaikka olin jo luopunut toivosta. Varmaan ainakin parikymmentä paprikantainta tulee nyt olemaan.
 
 
 
 
Koekylvössä olleet ahkeraliisat ovat nyt koulittu.
Koulin ne aina aika aikaisessa vaiheessa.
 
 
 
Sarviorvokista otin pistokkaita,
samoin  ahkeraliisasta (alla) , jonka säästin viime syksyltä.
Kokeilen hankkimaani juurrutusgeeliä.
 
 
 
Kylvin huovinkukkaa suoraan turvebriketteihin, pari kolme siementä aina samaan. Tänä vuonna ne lähtivät hyvin itämään, itivät nimittäin kolmessa päivässä - joskus saa odotella viikkotolkulla, eivätkä aina edes läheskään kaikki siemenet idä. Nyt sain näköjään hyviä, tuoreita siemeniä. Kuvassa paprikoitten kanssa, vielä asuinhuoneessa. Tulipa kylvettyä näitä vielä lisää, kun ovat niin kauniita pikkuaurinkoja kukkiessaan.
Nyt tähän mennessä olen kylvänyt seuraavanlaisia aikaisin laitettavia kukkasia edellämainittujen lisäksi
 
lumihiutaletta,
lilaa ja valoista - valkoiset taimella ja pari lilaa
 
riippapetuniaa
 Wonderwave purple, Kabloom white ja Denim shades -
vielä ei kuulu eikä näy mullan pinnalla eloa
 
* hopeavitjaa - ja pikkuvitjaa,
 itää todella hitaasti, en tiedä ovatko samaa lajia,
mutta eri pussista kumminkin
 
* tulikruunua
suoraan briketteihin 5 kpl
 
heliotrooppia,
kolme tainta jo näkyvissä!
Valtavan ihana tuoksu- ja perhoskukka!
 
granaattiomenaa 5 kpl,
 kuulemma helppo, mutta . . .njaa..
ekaa kertaa kokeilen
 
pelargonia
Orange Appeal 5 kpl
oranssin värinen, uteliaana odotan
 
hämähäkkikukkaa,
 hankala saada itämään mutta yritän kumminkin
 
ryhmäsamettikukkaa
punaista ja keltaista, n. 20 kpl,
 kevättalven piristykseksi ja tuoksuttamaan taimihuonetta
 
Nämä kasvatukseni ovat nyt ihan päiväkirjamuodossa, muistuttamassa itseäni, vaan onhan ne kyllä ylhäällä myös muistiinpanoissani - kaksinkertainen kirjanpito :D
 
Kevät tulee, ja sen ovat kukkasetkin jo huomanneet,
biologinen kello vai mikä lie, laittaa uusia versoja pukkaamaan
 
 
Pasuunakukan verso. Pikkuinen ja söpö :D
 
 
Lumihiutale selvinnyt tähän mennessä ihan hyvin.
 
 
Pelargoniat alkavat heräilemään myös ja juurelle alkaa puskemaan uutta versoa. Hyvä.
 
 
Tipusille herneenversoja
 
 
Tämmöinen viherpläjäys taas täältä Tuulikin viherpajasta, eli ei kummoista kuulu. Pian kuitenkin, kunhan helmikuu alkaa, laitan enemmän jotain tulemaan. Suunnitelmissa on kaikenlaista, niin kuin viime vuonnakin, ja edellisenä jne ..
 
Ja sitten pikku juttu vielä - kun tilasin pelargonin siemeniä, olikin siemenpussi ihan tyhjä. Tein siitä reklamaation ja sain uuden pussin tilalle. Samassa lähetyksessä oli pikkuvitjan siemenpussissa kaksi pakkausta - olin hiljaa tietysti mokomasta asiasta . .
 
Joko sinä olet laitellut siemeniä multaan, ja mitä laitoit?  Vai laitatko ollenkaan, myöhemmin vai pidätkö välivuotta tai ostatko kaiken? Nyt tuli paljon kysymyksiä - vastauksia löydän myös teidän ihanista blogeista mutta jos haluat tässä mainita jotain, otan mielenkiinnolla vastaan :)
 

Aurinkoisin terkuin, ihanaa alkavaa viikkoa kaikille !!
Tuulikki

 
Laitoin tähän oikein kesäisen kuvan

 

25 kommenttia:

  1. Laitoin keijunmekkoa kokeeksi itämään 19.11. ja ovat itäneet hyvin vaikka on omia kerättyjä siemeniä. Idätin viileässä +12 asteen lämmössä ja loistevalaisimen alla.
    Orvokit iti myös. Ihmettelin kyllä että niinkin viileässä kun joskus on ollut huoneen lämmössä hankala saada itämään. Viikko sitten olen laittanut tähtisilmää omista siemenistä myös ja näytti tänä aamuna itämisen merkkejä, samoin siellä viileässä tilassa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvä juttu, kasvatuskokemukset ovat tälläiselle kuin minä, kullan arvoisia. Pistänpä tuon sinun vinkkisi korvan taakse, ensimmäisenä tuli mieleen keijunmekon luontainen lisääntyminen, voisipa käydä googlettamassa sen luonnollisen kasvuympäristön .. Hieno juttu, että sait orvokitkin itämään samassa lämpötilassa. Wau, sinun kasvatukset ovat onnistuneet loistavasti, en ole itse tähtisilmää kasvattanut koskaan, se on kyllä tosi kaunis kukka!

      Poista
  2. On sinulla kylvöjä ja nyt jo koulimisen aika, varmasti mahtavat kukkaset odottavat jo ajoissa kesällä. Onko huovinkukkakin noin helposti itävä ja itse kasvatettava, enpä olisi arvannut.. pitäisiköhän minunkin..?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kokeile ihmeessä huovinkukkaa, se on aika hidaskasvuinen joten laitoin sitä nyt jo. Yleensä se on itänyt aika huonosti, hitaasti ja epätasaisesti mutta nyt onnistui :) Ja se on myös hyvin helppohoitoinen kukka, ei tarvitse nyppiä mutta vettä se tahtoo paljon, joten istutan sen aina vähän isompaan ruukkuun. Laita ihmeessä kasvamaan :) Paprika on hyvä laittaa mahdollisimman aikaisin, koska sen kypsyminen kestää ikuisuuden.

      Poista
  3. Sinulla on taas oikea taimitehdas tuloillaan. Vau! Minun piti paprika kylvää, vaan eipä ollutkaan enää yhtään kylvömultaa. Viime vuonna meinasin unohtaa koko paprikan ja kylvin sen aika myöhään. Iti kuitenkin nopeasti ja oli lopulta ihan hyvässä kasvussa ajallaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oletko kokeillut kylvölauttaa, minusta se on suuremmille siemenille parempi kuin ihan pikkuriikkisille, ja ehtii hankkia multaa itämistä odotellessa. Nämä kylvöjutut vievät mennessään, eikä tähän kai kyllästy ikinä, joka kevät on aina uusi. Luonnonvalo kiihdyttää kasvua enemmän kuin keinovalo, joten aika hyvin ne lopulta kirivät oikeisiin aikatauluihinsa, varsinkin kun pääsevät kasvihuoneeseen.

      Poista
  4. Sinäpä olet nopea, malttamaton ja ahkera! Mulla ei ole yhtään mitään kylvettynä. Odotan maaliskuulle, jolloin laitan tomaatit itämään toivoen niiden selviävän mun hoidossa toukokuuhun asti ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu, malttamaton olen ainakin, joka kevät. Maaliskuussa minäkin taidan tomaatit laittaa, toivottavasti saat sinäkin tomaatit menestymään, aina kannattaa yrittää!!

      Poista
  5. Oho, noin paljon jo taimia ja kylvöksiä'. Minulla vasta siemenluettelon tutkimisvaihe menossa. No, enhän saisi mihinkään sopimaankaan jos nyt jo taimia olisi.
    Oikein hyviä taimipäiviä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kasvattelen nyt niitä, mitä voi leikata huoletta, esim. petunia, orvokki ja ahkeraliisa. Ja monet köynnöksetkin tykkäävät latvomisesta ja välttämätöntä se joskus onkin jos katto tulee vastaan. Kiitos sinulle, mummeli <3 Ihania tutkimusmatkoja sinne siemenluettelo-maailmaan..

      Poista
  6. Respektit! Olet sinä vaan melkomoinen tarhuri.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heh, kiitos! Kesän hinku se vaan laittaa tekemään kaikenlaista :DD

      Poista
  7. Onpa sinulla hyvin kylvötaimet lähteneet kasvuun.
    Itse en ole vielä kylvänyt mitään, vaan aloitan kylvöt vasta maaliskuussa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Kruunu Vuokko <3
      Maaliskuussa minäkin kylvän suurimman osan siemenistä. Silloin on päivän valoakin jo enemmän.

      Poista
  8. Vastaukset
    1. Ensimmäiset taimet saavat aina eniten hellyyttä ja huolenpitoa osakseen :D
      Kiitos Kaksi huonetta.

      Poista
  9. Täh, nytkö nuita jo laitetaan kasvamaan, tai siis olisi jo pitänyt laittaa - WAU.. No, taas opin uutta. Meikäläinen kun omia kokeiluja aloittanut ehkä maalis-huhtikuussa, mutta eipä niistä oikein mitään ole ikinä tullutkaan =D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No ei vielä ole pakko, maltillisimmat kylväjät kylvävät vasta maaliskuulla, mutta jotain on hyvä laittaa jo aikaisemmin, esimerkiksi hitaasti kasvavat kuten heliotrooppi, pelargoni, paprika.. Aivan varmasti onnistuu maalis-huhtikuussa esim. samettikukat ja lobelia - ne kasvavat todella nopsaan, kokeile ihmeessä. Ja ahkeraliisa, se on myös ihanuus..

      Poista
  10. Wau, onpa sinulla pontevia ja hyvinvoivan näköisiä taimia! Minulla ainoastaan chili ''bishops hat'' on taimivaiheessa. Taidan tänä vuonna idättää vain paria viherkasvia, ja jotain papuja :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi että, minäkin tykkäisin kasvattaa chilejä mutta kun en tykkää sen mausta joten siksi se on turhaa ja pitää tyytyä tavalliseen paprikaan. Kiva, laitat kuitenkin jotain vihreää :)

      Poista
  11. Onpas teille tulossa kukkameri kesäksi. Ihanaa. Itse tyydyn valmistaimiin, kissojen kanssa ei ole oikein paikkaa missä taimia kasvattaisi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Valmistaimet ovat hyvä ratkaisu, kisuthan tykkäävät käydä multaa möyhimässä ja pahimmassa tapauksessa syövät taimet. Täällä on hampaanjälkiä rönsyliljan rönsyissä ..

      Poista
  12. Aina se jossain vaiheessa se kevät mieleen pompsahtaa, minulla pari viikkoa sitten - tästä se taas alkaa :) Ihana kevät-aika! Samoin kivaa viikkoa myös sinulle ihana ma-te <3

    VastaaPoista
  13. Vastaukset
    1. Joka vuosi niitä pitää laittaa, mutta tänä vuonna kylvin jotain aikaisemmin mitä ennen en ole laittanut.

      Poista

Iloisen onnellista, lupsakkaan leppoisaa,
hymyävän herttaista, rauhallisen rentouttavaa,
nauravan hyväntuulista päivää Sinulle! Kiva kun vierailit sivullani!