Kesätunnelmaa

Kesätunnelmaa

keskiviikko 6. toukokuuta 2015

Kukantaimien siirto

Tällä viikolla kukantaimet muuttivat taimihuoneesta kasvihuoneeseen. Sitä ennen olin valmistellut kasvihuonetta niin että vaihdoin tomaatti-, kurkku- ja paprika-altaisiin mullat valmiiksi jotta ei siinä vaiheessa enää tarvitse sitä tehdä, kun kasvihuone tyhjenee taimista. Voi sitten heti istuttaa kun tilaa vapautuu.

 
Vielä on taimissa järjestelemistä omiin ryhmiinsä, lajit ovat vähän sekaisin siellä täällä, pääasia että sain ne tuotua sisälle huoneeseen. Järjestellä voi sitten vaikka sadepäivänä. 
Ahkeraliisoja ja joitain muitakin jouduin leikkaamaan viisisenttisiksi koska ne olivat sisätiloissa venähtäneet liikaa. Vielähän on kasvuaikaa melkein kuukausi, ennen kuin täällä voi alkaa ulos istuttamaan.
 
 
Kaikki ovat vähän haaleanvaaleita, koska eivät varsinaisesti ole vielä päivänvaloa nähneetkään (hassua kyllä) koska nämä ovat kasvatettu keinovalossa. Paitsi tietysti yhdestä ikkunasta tuleva päivänvalo, mutta se ei ollut riittävä. Eron huomaa ihan selvästi - jo parissa päivässä alkaa väri muuttua tummemmaksi.
 
  
Köynnöksissä meni suurin aika asetellessa paikoilleen - nyt laitoin ne näin lähelle toisiaan
- kelloköynnöstä, keijunmekkoa, mustasilmäsusannaa ja joitakin muita. Omat hankaluutensa on köynnöksillä - amppelissa pyrkivät kurkottelemaan ylös, tai kietoutuvat itsensä ympärille alaspäin kasvaessaan. Ja köynnöksillehän on tietenkin oltava tuet, ensin keppi ja sen jatkoksi naru. Nämä jos mitkä ovat niitä päivittäin vahdittavia jotta eivät kasvata lonkeroitaan toisiinsa kiinni. Latvoja katkoin kaikilta, kasvuaikaa on vielä.. Tukilankoja menee katonrajassa ristiin rastiin, joten kasveja täytyy tietenkin ohjailla päivittäin menemään oikeisiin paikkoihin. Tulipa näitä köynnöksiä tänäkin vuonna laitettua, vaikka joka vuosi päätän että ei yhtään köynnöskukkaa enää. Mutta on se kelloköynnöksen kukka kyllä niin kaunis.. Alla ja yllä keijunmekkoa kukassa.
 
 
 
 
Laitoin  kasvuharson kasvihuoneen päälle suojaamaan viikon ajaksi kasveja auringolta, etteivät pala. Yöksi vielä tiivistän harsolla ovet (molemmissa päissä) ja tuuletusluukut, lämmittiminä on puhallin ja sähköpatteri. Tämä huone on muovinen, vanha lasinen kasvihuone on osittain käytössä, sinne vein pelargoniat ja sinne tulee myös daaliat ja begoniat. Se on vuosien saatossa jäänyt puiden varjostamaksi, eikä sitä uskallettu lähteä siirtämään koska se on jo ainakin 25 vuotta vanha.
 
Eilen kylvin krassia, ne olivat omista kasveista kerättyjä ja sitten purkkeihin  meni pinaattia , ruukkuhernettä, auringonkukkaa, lehtikaalia ja tilliä, punahierakkaa,  begonian mukuloita ja ihmekukan juurakot. Daaliat ovat seuraavana vuorossa, niilläkin on jo piitkät alut, huomasin kun kurkkasin laatikkoon. Koulin vielä muutamat keltaisen petunian taimet, niitä en ole koskaan aikaisemmin kokeillutkaan. Petunia onkin nopea kasvamaan kunhan alun "tuumailusta" pääsee :) En paljoa kaupasta ostele taimia, ajattelin tänäkin vuonna ostaa vain kesäkurpitsan ja purjon taimet. Ja voi olla että jokunen yrttikin mukaan lähtee.
 
 
** Tervetuloa uudet lukijani! **
 

23 kommenttia:

  1. ♥näyttää niin hyvältä! Mukavaa päivää!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Riitta Sinikka! Ihanaa päivänjatkoa sinullekin !

      Poista
  2. Onpas siellä kasvi poikineen, hienolta näyttää!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Konnadonna! Siellä on reilut 1300 kukkaa, laskettu tukkimiehen kirjanpidolla - likimain sama määrä joka vuosi. Kaikki menee omiin tarpeisiin, niin ja onhan vielä tulossa lisääkin :)

      Poista
  3. Voi ollappa tuollainen kasvihuone, jotta saisi taimet siellä vahvoiksi kasvattaa. Kelloköynnös on oma haaveeni. Kerran sitä esikasvattelin sisällä, mutta ei oikein onnistunut. Ulos kun vein taimet alkoi puskemaan uutta juuresta ja ei ehtinyt nuput syyspuolella avautua kukiksi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Tarja A :) Kelloköynnöksen kasvatuksessa minäkin olen mennyt kantapään kautta, joskus se ei onnistu ei sitten millään. Mutta kukka on tosi, tosi kaunis :))

      Poista
  4. Voi, miten jo vihertää..On se taitolaji tuo kasvattaminen ja sinä sen osaat ja mahtava on sun viherhuone! Iloja sinne!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Tanni :) Mulla on nyt "juhlavuosi" näissä kasvatuksissa, 25 vuotta tuli nyt täyteen, jee :)) Vielä toiset 25 vuotta, no ei.. (kai?)

      Poista
  5. Sinulla on kyllä mahtava kasvimäärä. Tuskin tosiaan tarvitsee enää kukkakauppaan lähteä. Nyt on luvattu lämpimämpää niin päiviksi kuin öiksikin, joten vähitellen lähenee kasvihuoneen parhaat ajat.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Between! Tosiaan nyt sitä eletään sitä parasta aikaa keväässä, on saatu taimet sisätiloista pois. Niitten kanssa onkin vierähtänyt monta kuukautta..

      Poista
  6. Hyvää syntymäpäivää Tuulikki! <3

    VastaaPoista
  7. Sulla on kunnioitettava määrä taimia!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu, melkein samat on joka vuosi, paitsi muutamia uusia kokeilussa aina. Tämä on niin kivaa touhua! Kiitos kommentista Nettimartta :)

      Poista
  8. Sullahan onkin huikean hienoja keijunmekkoja! Ja mikä määrä...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Titta. Vuosikausia yritin saada kaupan siemenistä keijuja itämään, mutta jostain syystä eivät vaan suostuneet minun hoivissa itämään. Ennen kuin päätin luovuttaa, ajattelin vielä kerran yrittää ja pyytää ystävältä omista kasveista kerättyjä siemeniä. Ja sitten loput arvaatkin.. ;) Kaikki lähti itämään ja mopokin karkasi käsistä jossain vaiheessa ..

      Poista
  9. Voi noita ihania keijunmekkoja!!!
    Kesä ja tunnen jo tuoksun tuolla kasvihuoneessa...
    Ihanaa toukokuun viikonloppua ja puuhastelua kasvien kanssa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, samoin sinulle Mantelilaaksoon! Keijut on niin herkkiksiä :)

      Poista
  10. Täältäpä löytyi kaunis blogi, ihania kuvia.

    VastaaPoista
  11. Voi, en voi lopettaa huokailua. Mitä ihanuutta sinulla siellä onkaan. Kasvihuonekuume on salaa hiipinyt minuun, ihan kaiken järjen vastaisesti. Mitä ihania taimia sinulla onkaan. Niiden kasvua on niin hauska seurailla. Tahtoisin niin päästä haistelemaan tuonne vihreään paratiisiin. Kiitos kun johdatit minut tänne.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Piupau ihanasta kommentistasi :) Niin lämmittää mieltä kun lukija tulee hyvälle mielelle näistä jutuista, niinhän on tarkoituskin :) Ei, ei Piupau, kasvihuonekuumehan on juuri hyvänlaatuinen tauti, suorastaan toivottu sellainen. Voi jospa olisi niin suuri kasvihuone, missä mahtuisi olemaan pikkuinen pöytä ja pari tuolia.. ja jossa voisi ne päiväkaffit vaikka nauttia :))

      Poista
    2. .. Ja tervetuloa lukijaksi, minäkin piipahdan sinun blogissasi aina välillä :)

      Poista

Iloisen onnellista, lupsakkaan leppoisaa,
hymyävän herttaista, rauhallisen rentouttavaa,
nauravan hyväntuulista päivää Sinulle! Kiva kun vierailit sivullani!