Kesätunnelmaa

Kesätunnelmaa

lauantai 4. huhtikuuta 2015

Liebster Award -haaste

Sain Kotipuutarhuri Katjalta haasteen, ihan kiva näin juhlapyhien aikaan kun on vähän enemmän aikaa vastailla kysymyksiin ja keksiä uusia :)Tällä kertaa haasteella tehdään tunnetuksi blogeja, joilla on alle tuhat lukijaa. Ensin vastataan haastajan keksimiin 11 kysymykseen, sitten keksitään 11 uutta kysymystä ja haastetaan (5-) 11 uutta bloggaajaa mukaan.
Tässä minun vastaukset Katjan kysymyksiin:

1.    Oletko kirjoittanut kauan?

En kauan, blogini on aivan uusi. 23. helmikuuta aloitin tarkalleen. Blogin pohja oli tehty jo vuonna 2011 (Kiitos, Johanna, avusta!! :) mutta sen aloitus viipyi kunnes nyt päätin sitten viimein aloittaa. Ulkoasultaan tämä nyt ei ole mitenkään "hieno" , mutta on kuitenkin minun näköiseni - alku oli vaikeaa ja vieläkin menee aina välillä sormi suuhun - mutta joka päivä opin uutta täällä.

2.    Omistatko kasvihuoneen?

Kyllä, muovinen kasvihuone 10 m2 käytössä. Vanhempi lasinen on jäänyt eläkkeelle muutama vuosdi sitten. Kasvihuoneessa kasvattelen pääasiassa tomaattia, kurkkua ja paprikaa. Kevään korvalla, kun yöpakkaset eivät ole enää kovia, vien sinne sisällä kasvatetut taimet, ja yleensä se onkin aivan pullollaan niitä :) Tämä kuva on otettu sinä vuonna, kun oli oikein "hyvä taimivuosi" :)3.    Harrastatko puutarhamatkailua?

En liiemmälti. Oman kotiseudun puutarhakohteet on tosin koluttu kyllä, mutta kauemmas en ole sen asian tiimoilta  vielä toistaiseksi matkustanut.

4.    Mikä on puutarhasi helmi?

Helppo vastata, viuhkan muotoinen kukkapenkki rinteessä. Jos tätä nyt jollain tavalla voi "helmeksi" sanoa - työllä, vaivalla ja hiellä aikaansaatu. Hiottu helmi suorastaan (tykkään sarkasmista ;) Mieluinen kukkaryhmä, erilainen joka vuosi. Puutarhani helmi ei ole mikään yksittäinen, harvinainen, kallisarvoinen kukka/kasvi mikä on kaupasta ostettu - vaan asia, johon liittyy muistoja tai jokin tarina. Se on mieluiten itse alusta asti tehty, jollaista ei ihan kaikilla ole. Se ei myöskään tarvitse olla ylimaallisen loistokas, vaan juuri itselle mieluinen asia : )5.    Kasvatatko itse vai ostatko valmiit taimet?

Nyt täytyy  tunnustaa että kesäkukkia en ole ostanut 25 vuoteen.
Minulla on ollut suuri ilo ja onni kasvattaa kaikki kesäkukat (+ tomaatit, kurkut yms.) itse. Mukulat ja juurakot kyllä ostan.


6.    Oletko käyttänyt ammatilaista puutarhasi suunnittelussa?

En ole halunnut, halusin juuri meidän  näköisemme ja oloisemme, eikä asiasta ole koskaan edes keskusteltu. Ihan kiva kun kasvit välillä "vaeltavat"
paikasta toiseen, etsivät paikkojaan ;)  Puutarha on laajentunut jokaiseen ilmansuuntaan vuosien varrella, toinen pihapiirikin mummonmökkeineen  on mukaan tullut vuosien saatossa.7.    Puutarhasi ikä?

Talo rakennettiin 1988 umpimetsään, seuraavana vuonna ja siitä eteenpäin pihaa laitettu, eikä loppua näy..  Noin 25 v. Näin jälkeenpäin ajateltuna olisikin ollut helppo rakentaa pellolle, olisi säästynyt kyllä melkoiselta työltä, alueen raivaamiselta puilta ja myöhemmin pajujen, vadelmien ja muiden epätoivottujen vieraiden itsepintaiselta puskemiselta pihamaalle. Mutta oma piha on nyt alusta asti itse tehty, omin voimin miehen/perheen kanssa, ja tuntuu näin omimmalta. Puutarha on aivan liki luontoa - jo ulko-ovelta kymmenen askeleen päästä voi poimia metsämansikoita!  Pihamme on koivujen ympäröimä kolmelta ilmansuunnalta - ja mikä sen ihanampaa keväisin kuin korvia huumaava linnunlaulu!8.    Puutarhoja, joita ihailet?

Metsäpuutarhoja ja muutenkin luonnonmukaisempia puutarhoja. Mutta kyllä omistajan käden jälki saa ja pitääkin näkyä siellä, ihailen puutarhoja missä nimenomaan on käytetty luonnosta saatuja materiaaleja, perennoista ihailen perinnekasveja mitkä ovat aina kuuluneet suomalaiseen maisemaan., esimerkiksi palavarakkaus, särkynytsydän, pioni, suopayrtti, kurjenpolvi .. Kukista rakkaimpia ovat ehdottomasti pelargoniat ja ahkeraliisat! Ruusuja en suosi pihallamme, koska olen sitä mieltä että ne eivät tähän maisemaan sovi. (Ja kirvat ovat riesa niille täällä, sitä paitsi) En hirveästi ihaile puistomaisia , viivasuoraan rakennettuja arkkitehtonisia tarkkaan suunniteltuja puutarhoja, vaikka hienoja ovatkin. Puutarhan ei tarvitse olla hieno, eikä siistikään, vaan viihtyisä ja omannäköinen. Niin, ja huom. ei mikään työleiri.

 


9.    Onko puutarhasi harrastuksesi vai työsi?

Ehdottomasti harrastus, mielessä helmikuun alusta lokakuulle. Kesällä en käy sisällä kuin kääntymässä, aina siellä pihalla jotain tekemistä on. Ja pysähtymisen paikkojakin on tullut laitettua muutamia, ja mikä parasta - päiväkahvi vaikkapa kannonnokassa istuen!10.  Mitä muuta harrastat?

 Eläimiä on tullut haalittua kotiin, nyt koiran ja kissojen lisäksi kanat. Niiden kanssa vietän aikaa.
 Teen erilaisia käsitöitä (neulon, virkkaan, ompelen, kudon..) liikun paljon luonnossa, marjastan,     
 säilön kellariin puutarhan ja luonnon antimia, leivon,
 laitan ruokaa, luen (en romaaneja) kaikkea mitä käteen sattuu, mutta valikoiden.. Kotoilu ja nyt kolmatta vuotta kanailu  : )11.  Jakaako puolisosi puutarhaharrastuksesi?

Kyllä, on kiitettävästi mukana esim. rakenteisiin kuuluvissa asioissa, mutta kasvimaan kitkemiseen ei suostu millään osallistumaan. En kyllä ymmärrä,  miksi .. kun itse kuitenkin tykkään kovasti kitkemisestä, ja tipuset auttavat miten ehtivät, omilta kiireiltään ;)

Laitan haasteen eteenpäin seuraaville, minulle ennestään tuntemattomille bloggaajille
      
SCILLAN PUUTARHASSA Scillalle, romppalan Lindalle, omallapihalla Lauralle,
puutarhaonkotini Gittalle, elämääerimuodossa Irmalle.

Jk. SCILLA ei pystynyt ottamaan haastetta vastaan, joten heitän haasteen pikkutalon Sannalle.


Omat kysymykseni ovat:

1.   Oletko kirjoittanut kauan?
2.   Onko sinulla kasvihuone?
3.   Minkä kokoinen puutarhasi on?
4.   Paljonko aikaa vietät puutarhassasi kesäisin?
5.   Kasvatatko kesäkukat itse vai ostatko?
6.   Onko sinulla kasvimaa?
7.   Mikä on paras puutarhalehti mielestäsi?
8.   Onko sinulla kotieläimiä, jos on niin mitä?
9.   Kaunein kukka?
10. Onko sinulla viherkasveja ja montako?
11.  Harrastuksesi bloggaamisen lisäksi?
      

18 kommenttia:

 1. Vastaukset
  1. Kiitos, Riitta Sinikka! Hyvää pääsiäisen jatkoa sinullekin :))

   Poista
 2. Upea tuo viuhkakukkapenkki! Kiva postaus!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Satu! Hyvää pääsiäisen jatkoa sinne :)

   Poista
 3. Tuulikki tervetuloa blogin maailmaan.Kaunis on blogisi kiitos haastesta
  vastaillen lähiaikoina kun kerkeän Iloista Pääsiäis päiviä sinulle :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Irma :) Olenkin ollut aika innokkaana ainakin näin alussa :) Vastaile rauhassa ..

   Poista
 4. Kiitos kovasti haasteesta, mutta joudun jättämään väliin tällä kertaa. Kiva blogi sinulla! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ok, laitoinkin jo viestiä sinulle omille sivuillesi. Kiitos sinulle :)

   Poista
 5. Hei Tuulikki, kiva kun liityit lukijakseni. Kiitän myös haasteesta, vastailen kohtapuoliin. Mukavia juttuja sulla ja tiput ovat aivan ihania! Mullakin on käynyt mielessä että kesäkanat olis mukavia kun löytyis talveksi hoitoapaikka.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heipä Gitta, vastaile ihan rauhassa :) Toivottavasti saat joskus kesätiput, ne ovat kovin seurallisia eläimiä, ja varsinkin jos ottaa ihan omat tipuset eli samat joka vuosi. Talvihoito onkin sitten vähän ongelmallisempi juttu, mutta kysy kasvattajalta :)

   Poista
 6. Kivoja juttuja!

  VastaaPoista
 7. Hymyilytti tuo kannonnokassa päiväkahvilla-ajatus. Se on ihanaa!! :)

  VastaaPoista
 8. Kivoja vastauksia. Mukavia tällaiset haasteet.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Anneli A :) Joskus sitä joutuu vastausta vaan miettimään vähän pitempäänkin..

   Poista
 9. Tulee niin hyvälle tuulelle siun blogista :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Johanna :) Ja minä tulen hyvälle tuulelle lukijoitten kommenteista : )))

   Poista

Iloisen onnellista, lupsakkaan leppoisaa,
hymyävän herttaista, rauhallisen rentouttavaa,
nauravan hyväntuulista päivää Sinulle! Kiva kun vierailit sivullani!