Kesätunnelmaa

Kesätunnelmaa

keskiviikko 30. tammikuuta 2019

Puutarhavuosi 2018 -haaste

  
Sain Betweeniltä Rikkaruohoelämää - blogista mukavan, aika mielenkiintoisen haasteen Puutarhavuosi 2018. Kiitos, Between - tämä haaste on mukava toteuttaa. Valitsen kysymyksiin annetuista vastauksista itselleni sopivimman. Koska puutarhamieltymykseni kohdistuu enemmän itse kasvatettuihin kukkasiin, myös perennoihin ja syötäviin - kuvia löysin roppakaupalla mukaan, toivottavasti ette kyllästy kuvamaratooniin. Jokainen kuva kyllä ainakin vähäsen sivuaa tekstiä. Ja ovathan itse kasvatetut kukkaset aina aivan erityisiä, joten niitä pitää aina mukana olla.
Ja nyt palataan siis viime kesään ..


Ahkeraliisoja - Impatiens walleriana


1. Mitä sellaista teit puutarhassa, mitä et ole koskaan ennen kokeillut?

a. Suunnittelua / Suunnitelmissa pysymistä

b. Laiskottelua
c. Kasvattaa hyötykasveja / koristekasveja
d. Betonitöitä / Romutaidetta


* Nyt tulikin melko vaikea kysymys heti alkajaisiksi - piti ihan hiukkasen miettiä tätä. Tekisi mieli vastata että "laiskottelua" ,koska minään muuna kesänä en ole tehnyt yhtä vähän kuin viime kesänä. No, onhan sitä tullut laiskoteltua muulloinkin tietysti, mutta annetut vastausvaihtoehdot olivat niin kaukana toisistaan, joten tämä oli ehkä kuitenkin paras.
 Eli pakolliset kastelut, ja kitkemiset tietysti tein, kesähän oli niin kuuma jo heti toukokuusta lähtien, joten kitkemistäkään ei hirveän paljon ollut.
Kuten aiemmin olen kertonut, puutarhani on sinällään "valmis" eli suuret linjaukset on tehty aikapäiviä sitten, eikä nykyisin ole suunnitelmissa lähteä mitään uusia istutusalueita laatimaan. Pikemminkin voisi pihan laitamilta vähän supistaa.


Silkkitassu Joey -  Ptilotus nobilis               
 

2. Pysyitkö viime talvena tekemissäsi puutarhasuunnitelmissa?
a. Tarkasti
b. Ai missä?
c. Suunnilleen kyllä

d. Hmm... *viheltelyä* ... *suunnilleen* ...

* No, tarkasti ja tarkasti. Suurempia puutarhasuunnitelmia ei ollut tehtynä, enkä yleensäkään tee kovin kauaskantoisia suunnitelmia. Jotain kunnostustöitä tuli tehtyä, piha-aitojen suhteen esimerkiksi. Yksi suurempi kukkapenkki tuli perattua perusteellisesti, se olikin mielessä ollut asia, joka vähän vaivasi.


Tulikukka - Verbascum
 
Tämmöinen luonnonkasvi - tulikukka - pumpsahtaa joka kesä aivan mielettömistä paikoista. Jos vain suinkin mahdollista, annan niiden kasvaa siellä missä tahtovat, koska kauniitahan ne ovat.
 


3.Tuliko puutarhaasi kesän aikana uusia kasveja?
 

a. Ei
b. Yksi
c. Muutamia
d. Autolastillinen... eikun kaksi... eikun...


Muutamia perennoita kasvatin siemenistä, ja joitain olin ostanut kasvipankkiin odottelemaan istuttamista. Hagley Hybrid -loistokärhöjä ostin kaksi kappaletta köynnösporttiin ja yhden ruukkuun. Hauska tuttavuus on jalokuunlilja Blue Mouse Ears, sitä istutin suihkulähteen ympärille, koska se pysyy pienenä. Hankin myös talon pohjoispäätyyn kuunliljoja (kuva alla)
mutta nimilappu on kasvin juuressa hangen alla, enkä muistiinpanoista sitä löytänyt.


 
 
Jaloakileija Mc kana, värisekoitus - AQUILEGIA cultorum               
                 'McKana Giant'             
 Tätä kaunista akileijaa kasvatin siemenistä, kylmäkäsittelin jääkaapissa helmikuussa, ja sieltä ne sitten pontevasti lähtivät kasvuun. Aluksi istutin niitä kasvipankkiin, ja siitä sitten lopullisille paikoilleen. Todella kaunis sekoitus kaikenvärisiä kukkia.


4. Menetitkö kasveja?
a. En. Kasvatan vain luotettavia kasveja ja varjelen niitä suurimpina aarteinani. Mikään ei pääse niitä tuhoamaan.
b. Joskus tulee talvituhoja, joskus kesätuhoja. Joka vuosi vähintään yksi kasveista toteaa viihtyvänsä paremmin jonkun toisen puutarhassa. Suurin osa kuitenkin selviää puutarhassani.
c. Olen innostunut vyöhykkeiden venytyksestä ja haluan kokeilla aina jotain uutta ja eksoottista. Tuhoja tulee väistämättä.
d. Olisit kysynyt, mikä meillä menestyy! Ei ole sellaista kasvia, jota en onnistuisi tappamaan, vaikka miten yritän huolella hoivailla.


* Annetuista vaihtoehdoista ensimmäinen on lähinnä, koska suhtaudun varauksella monivuotisten kasvien hankintoihin. En kuitenkaan vahdi kasveja - jos menestyvät niin menestyvät ja jolleivät, otan asiasta opikseni. Tutut ja turvalliset kasvit ovat kuitenkin etusijalla, enkä halua maksaa tuhottomia summia kasveihin, minkä kasvuunlähtö on epävarmaa. Jotakin on siis elämän varrella opittu. Mieli tekee kyllä kokeilla kaikenlaista, mutta perennoja haluan mieluummin kasvattaa nykyisin siemenestä, tai sitten lisätä jakamalla ja laittaa ylimääräiset kasvipankkiin odottelemaan sopivaa paikkaa. Kun kasvattaa siemenestä, epäonnistuminen ei tunnu rahallisesti kovin pahalta, ja ainahan voi yrittää uudelleen jos siemeniä jää.
5. Monessako puutarhakohteessa vierailit? (taimimyymälöitä ei lasketa!)

a. En yhdessäkään
b. No jos tuttavien puutarhat lasketaan, niin tulihan sitä muutamassa käytyä
c. Monta paikkaa kiersin, monta jäi vielä näkemättä
d. En enää muista, joka viikko vähintään yhdessä, sekä Suomessa että ulkomailla. Messut, puistot, puutarhat... kaikki mahdolliset kiersin.


Kevätmessuilla käynti oli viime kesänä ainut puutarhakohde. Tarjolla olisi ollut omallakin paikkakunnalla Avoimien Puutarhojen esittelyjä, mutta muiden kiireiden takia sekin jäi.6. Mitä sellaista haluaisit puutarhaasi, mitä et ole vielä(kään) saanut?


* Sinivaleunikko! Kirjopikarililja!
Tähän kysymykseen oli helppo vastata. Toissa vuonna ostin sinivaleunikon siemeniä, ja sitten ne osoittautuivatkin aivan muiksi. Jonkun harmitus-vuodatus -postauksen taisin siitä asiasta tehdäkin joskus.. Viime vuonna hankin uusia siemeniä ja aion todellakin yrittää uudelleen, jahka olen päättänyt hankikylvöjen ajankohdasta. Kirjopikarililjan sipuleita olin metsästänyt useana vuonna, vaan en ollut tavoittanut. Jostain kumman syystä niitä tipahteli eri myymälöissä kuitenkin silmieni eteen paljon, joten ostamiselta en voinut välttyä. Osan niistä laitoin avomaalle, osan lavakaulusmaalle, osan jätin vielä pussiin. Jännityksellä odotellaan siis kevättä. Nuo olivat siis kaikkein himoitummat kasvit minulla, ne kun vielä saan . . .


Isosamettikukka Vanilla - TAGETES erecta               
 
 


7. Mikä asia viime puutarhakaudelta tulee aina muistuttamaan sinua kesästä 2018?


a. Lämpö ja aurinko
b. Kuivuus
c. Kukkaloisto
d. Joku muu, mikä?


*Lämpö ja aurinko tulevat muistuttamaan minua vuoden 2018 kesästä! Toukokuu oli taimille vähän liiankin kuuma, joten jouduin sisältä tuotuja taimia varjostamaan kasvihuoneessa pitkälle kesäkuuhun. Ei voinut kuvitellakaan, että olisin pienet taimet istuttanut kuivaan, helteiseen ilmaan. Siksi istuttaminen myöhästyi tuonne kesäkuun puoleen väliin - ja juhannukseenkin - asti.


Kukontöyhtö - CELOSIA plumosa               

Samettikukkia, valkoista sinitähtöstä takana
 
 
Paprika Californian Wonder


8. Mikä oli suurin saavutuksesi puutarhassa viime vuonna?* Minulla ei ollut sen kummempia tavoitteita kesälle, vaan pikemminkin ylläpito- ja hoitotöitä. 
 


9. Mikä oli paras ostoksesi/hankintasi?

Oksasilppuri hankittiin viime kesänä. Paljoa ei sitä vielä ehditty hyödyntää, mutta siitä tulee kyllä olemaan iloa moniksi vuosiksi eteenpäin, siitä olen varma.

OKSASILPPURI RYOBI RSH2845T 2800W 45MM10. Tuliko tehtyä virhehankintoja?

a. Ei
b. Yksi
c. Älä edes kysy, montako!
d. Virhe? Mitä? Minullako? Eeei suinkaan...!


* En muista että olisin hankkinut mitään sellaista, mitä olisin joutunut katumaan.


11. Mikä kasvi yllätti sinut positiivisesti?


Monen vuoden jälkeen kaksi liljaa ilmestyi kuin tyhjästä. Luulin niiden jo menehtyneen, mutta olikin ihana yllätys! Toinen iloinen asia, kun löysin monen vuoden etsinnän jälkeen omaan suuhuni sopivan tomaatin - Rosellan!


 

Kirsikkatomaatti Rosella12. Mikä kasvi oli suurin pettymyksesi?


* Keskityn puutarhassani hyvin paljon kesäkukkasiin, niin nytkin. Kasvatuksia suunnitellessani mielessäni oli saman kasvin kolme eri väriä., nimittäin sinitähtösen. Se on erittäin kiitollinen kukka, olen kasvattanut vuosikymmeniä lilaa/sinistä versiota ja vähän myöhemmin sain valkoista, ja viime kesänä löysin vaaleanpunaisen. Sieluni silmillä näin viuhkapenkissä näitä kolmea väriä vuorotellen eri lohkoissa. Vaan eipä tullut vaaleanpunaisesta vaaleanpunaista. Tai no, tulihan se - vaaleanpunainen nimittäin muttei lähimainkaan sellainen kuin olin kuvitellut. Uskon, että se johtuu jostakin - yritän tänä vuonna uudelleen ja yritän keksiä keinon millä saisin värin kirkkaammaksi. En lannistu.


 


13. Mihin käytit suurimman osan puutarhabudjetistasi?
 
a. Kasvimaalle
b. Kukkiin
c. Kiviin / Kiveyksiin
e. Pihan rakenteisiin, perustuksiin, toimintoihin...
f. Puutarhamatkailuun


* Siemeniin ja multiin :D En kylläkään omaisuuksia, mutta omantunnon mukaan. Yhtään kesäkukkaa en ostanut tänäkään vuonna. 
 


14. Mistä ihan todella innostuit?
 
a. Uudesta kasvituttavuudesta
b. Jostain puutarhafilosofiasta tai puutarhan tyylisuuntauksesta
c. Väreistä
d. Ihan joka asiasta!


* Värit ovat puutarhassani ykkösasia. En edes yritäkään saada vaikutelmaa harmonisesta puutarhasta, vaan puutarhassani saavat kukkia kaikki värit, ihan kaikki!
Nyt tulee kukkamaratooni viime kesän kukista ja väreistä (Niitä ei voi blogissani välttää - ne kuuluvat tähän blogiin kuin nenä päähän joten olkaa hyvät!) 
 
 
 
 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 

 
 
 


 
 


15. Mitä toivoisit tehneesi enemmän?
a. Kastellut
b. Lannoittanut
c. Hoivannut kasveja
d. Kitkenyt


* Olen kyllä ihan tyytyväinen viime kesään, enempää en olisi ehtinyt tehdä. Ehkä olisin voinut enemmän istuskella..

Lempparipaikka v. 201616. Mitä toivoisit tehneesi vähemmän? 
a. Kastellut
b. Lannoittanut
c. Hoivannut kasveja
d. Kitkenyt

* Olisin halunnut olla koko kesän kotona, mutta ne työt . .

3.4.201817. Odotatko tulevaa/alkavaa/alkanutta kasvukautta...

a. Suurin suunnitelmin?
b. Kunnianhimoisin odotuksin?

c. Kauhunsekaisin tuntein?
d. Into pinkeänä ja sormet syyhyten?

*Into pinkeänä ja sormet syyhyten uuteen kasvukauteen, tietysti!!!


3.4.2018
 


Haasteen säännöt:

1. Kerro, keneltä sait haasteen. 

* Sain haasteen Rikkaruohoelämää-blogin Betweeniltä

2. Kerro haasteen aloittaja

* Haasteen aloitti Minna Hiidenkiven blogista

3. Haasta vähintään yksi blogiystävä mukaan.
* Haastan mukaan Tiiun Puutarhahetki - suuren unelmien puutarhablogista.
 
28 kommenttia:

 1. Ei ollut yhtään liikaa kukkakuvia! Niitä katselee oikein mielellään varsinkin nyt, kun ulkona tuiskuttaa. Hyvin vastattu ja mukava, että otit haasteen vastaan :) Tuli nyt jälkeenpäin vasta mieleen kerätä kaikki haasteeseen osallistuneet listaksi haasteen aloituspostaukseen. Sopiiko, että linkitän tämänkin sitten siihen, kunhan ehdin sen tekemään? Mukavaa viikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos palautteesta, Minna. Kiva kun laitoit tämmöisen haasteen liikkeelle, on niin mukavaa aina palata edelliseen kesään, varsinkin näin talvella.
   Juu, linkitä vaan se olisikin mukavaa jos saisit tehtyä yhteenvedon. Mukavaa viikonloppua sinne!

   Poista
 2. Kiva haaste.
  Olipa mukava lukea vastauksiasi ja katsella kauniita kuvia, joita oli, ainakin minusta, sopivasti.
  Oikein hyvää loppuviikkoa sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Kirsti Kaija - mukava kuulla :)
   Hyvää viikonloppua sinne!

   Poista
 3. Tuli niin ikävä kesää ja kukkasia...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hih, samoin täällä - auringonkukkakuva etenkin herkisti mielen ..

   Poista
 4. Tätä oli hauska lukea. Moni kohta kuulosti kovin tutulta.:) Aivan ihanat kuvat, voi, kun olisi jo kesä! Kiitos haasteesta! Otan sen mielelläni vastaan. Mukavaa loppuviikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kun otit haasteen vastaan. Tämmöiset haasteet ovatkin aivan ihania toteuttaa juuri nyt, kun ulkona on vain pelkkää valkoista - mutta kaunista on tietysti sekin :)
   Ihanaa kevään odotusta, ja odottelen vastauksiasi :))

   Poista
 5. Ihanan kesäinen kuvakimara!

  VastaaPoista
 6. Aivan ihanat kukkakuvat :) Kyllä färiä olla pitää, mailma o muuten nii musta/valakoone.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kesällä pitää olla värejä, ja niin - kaikki värit ovat yhtä kauniita!

   Poista
 7. Mitkä värit kukkakuvissa. Mahtava kontrasti nykyiseen ulkomaailmaan josta värit puuttuvat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juuri näin, valkoista väriä pihalla nyt piisaa.. Ja lisää on luvattu, huoooh..

   Poista
 8. Kauniit kuvat. Värrii pittää olla puutarhassa. Miulla on siemenet tuohon sinitähtöseen, kokkeilen nyt ensimmäistä kertoo. Ompas tuota palsamii monta er värrii. Miulla tää haaste on vielä työn alla!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sinitähtönen on kyllä kiitollinen kukka, kukkii koko kesän ja on matalahko joten monikäyttöinen. Keräsin nyt palsamista erikseen siemenet, niin voi kylvää erikseen haluamiaan värejä. Jään odottelemaan sinunkin haastevastauksiasi mielenkiinnolla :)

   Poista
 9. Minustakin tuntuu, että viime kesänä tuli puutarhassa laiskoteltua säiden takia enemmän kuin normaalisti.
  Oksasilppuri on varmasti hyvä hankinta. Kaikki risut saa hyötykäyttöön, jos ei muuhun niin ihan kompostiin.
  Minusta vaaleanpunainen sinitähtösesi näyttää ihanalta :) Kasvatin itse jotain pinkkiä lajiketta viime kesänä, mutta sen kukinto oli mielestäni melko lähellä siniviolettia perusväriä. Tässä postauksessa siitä yksi kuva, jos haluat kurkata: https://multaajamukuloita.blogspot.com/2018/08/elokuun-alku.html

  Mukavaa viikonloppua! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sama juttu, eihän siinä helteessä edes jaksanutkaan ottaa mitään suurempia urakoita, kun kastelussakin tuntui menevän kaikki aika.
   Oksasilppuri oli pitkän ajan haave, ja nyt se sitten toteutui.
   MInusta tuntuu että sinitähtöset kasvavat erilailla joka kesä, joskus kasvavat korkeiksikin vakka kyseessä on aina sama lajike. Kävin kurkkaamassa, tuo väri oli minusta aivan ihana. Otin viime vuotisista siemeniä, ja kokeilen nyt niillä ja ostosiemenillä ja katson tuleeko väri-eroja. Kiitos Piparminttu palautteestasi, olipa kiva lukea :)

   Poista
 10. Sanopa muuta :) Minä en ole unohtanut haastettasi "Paras vuodenaika" - on kyllä mietinnässä ollut..

  VastaaPoista
 11. Wonderful flowers.
  Great photos.
  Have a nice weekend
  Stay well,
  Hugs
  Maria
  Divagar Sobre Tudo um Pouco

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Thank you, Maria.
   Have a nice weekend.
   Hugs Tuulikki

   Poista
 12. Ihana katsella kukkakuvia talven tuiskeessa.Ja mukava lukea, että jollakin on puutarha valmis. Ei siis jatkuvaa kitkemistä, kun kukat vie tilan rikkruohoilta.Kärhöt on vaan niin ihania. Kiitos matkasta kesään. Hyvää viikonalkua sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sanopa muuta, ulkona on niin paljon lunta ja lisää tulee, niin on mukavaa haaveilla kesästä. Ei enää ole tarvis suurille muutoksille pihalla, vaan eihän sitä kuitenkaan koskaan tiedä.
   Kiitos sinulle kommentista, Marja ja mukavaa viikon jatkoa!

   Poista
 13. Kiva haaste ja inspirpivia kukkakuvia. Oletko todella saanut itse siemenestä noita kaikkia kasvatettua 😳

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Tylsä Mörökölli. Kyllä nuo kaikki kesäkukat ovat omia kasvatuksia, perennat ostettuja. Kivahan kukkasia on kasvatella :)

   Poista
 14. Tätä haastetta olenkin seurannut monissa blogeissa.
  Mukava lukea!
  Ja Mantelilaaksossa odottaisikin uusi haaste sinulle.... =)

  VastaaPoista
 15. Kiva haaste, hyvin kauniita kasveja kukkia ihana lukea,ja katsella niitä Hyvää viikonloppua Sinulle

  VastaaPoista
 16. Pitkästä aikaa vierailulla blogissasi..olipa ihana lukea tuo haaste ja katsella kesäkukkia😍

  VastaaPoista

Iloisen onnellista, lupsakkaan leppoisaa,
hymyävän herttaista, rauhallisen rentouttavaa,
nauravan hyväntuulista päivää Sinulle! Kiva kun vierailit sivullani!