Kesätunnelmaa

Kesätunnelmaa

tiistai 4. syyskuuta 2018

Siementen keruuta




 

Tänä vuonna aloitin siementen keruun kesäkukkien osalta huonepalsamilla (Impatiens balsamina) eli sillä vanhalla kunnon mummonpalsamilla. Tämän kukan ominaisuuksiin kuuluu siementen kypsyttyä niiden kimpoaminen siemenkodasta itsekseen metrinkin päähän. Tätä ei pidä sekoittaa samaa sukua olevaan jättipalsamiin, jonka siemenet säilyttävät itävyytensä Suomen talvessa. Huonepalsami on siis nimensä mukaisesti yksivuotinen kesäkukka, jota ennen vanhaan kasvatettiin huonekasvina.
 Keräsin siemenkodat varovasti kämmenen sisään ja laitoin samantien muovipussiin. Ravistelin sitten pussia voimakkaasti, jolloin sain kodat poksahtamaan muovipussin sisään. Koska siemenet ovat sen verran suuria, oli helpompi kerätä siemenet roskien seasta, kuin roskat siemenistä. Viime vuonna kasvatin kukkani siemensekoituksesta, ja nyt halusin eritellä kaikki värit eli punaisen, lilan, valkoisen ja vaaleanpunaisen erikseen.




Palsami on siitä mukava kasvi, että se kukkii koko kesän. Korkeutta sillä on noin 60-80cm, joskus voi kasvaa jopa metrinkin korkeaksi. Tämä on vakiokasvini puutarhassa sekä ruukuissa että avomaalle istutettuna.


 
 
 
*
 
 
Ahkeraliisa (Impatiens walleriana) kuuluu myös
palsamien sukuun,
joten senkin siemenet poksahtelevat ympäriinsä kypsyessään.
Vikkelä täytyy olla, jotta saa edes vähäsen kerättyä siemeniä.
 
 
 
 
Tätäkin keräsin erikseen valkoisena, pinkkinä ja punaisena mutta
jossain vaiheessa kupit, kipot ja laput menivät sekaisin
joten yhdistin sitten kaikki samalle lautaselle kuivumaan.
 

 
 
Tässä vähäsen kahdenlaista krassia, Strawberry Blonde- samettikukkaa
sekä ahkeraliisaa.
Vielä olisi tarkoitus kerätä ainakin keijunmekosta, tulikruunusta, mustasilmästä,
sinitähtösestä sekä ruusupavuista siemeniä. Krassien kohdalla olen ollut
omavarainen jo varmaan parikymmentä vuotta, mutta tänä kesänä minulla oli lisäksi
kahta erilaista lajiketta mitkä tahdon lisäykseen.
 
Nyt vielä jotain muuta höpinää . .
 
Pyrstö kuuluu Annelille, sitten on Anita ja takana Alli.
Armilla oli jotain tärkeää tekemistä,
kun ei joutanut kuvaan.
 
Nyt kun yöt ovat olleet tosi lämpimiä,
ovat tipuset saaneet olla ulkotarhassa yötä.
Illalla menen kahdeksan maissa tarkistamaan orrella olevan tipurivistön,
ovatko kaikki tallella -
no ei kuitenkaan ole nimenhuutoa  ;D
 
 
 
 
 
Tämmöinen pikkuinen postaus tällä kertaa -
 
 
- eli ei tämän kummempaa.
 
 
Aamusella on mukavaa ihailla usvaista maisemaa.
 
 
Mukavia alkusyksyn päiviä kaikille lukijoille!
*  Tuulikki  *
 
 

14 kommenttia:

  1. No eipä ole tullut mieleen, että ahkeraliisastakin voi kerätä siemeniä. Täytyypä tutkailla asiaa 😊

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Keräilehän nimenomaan ahkeraliisan siemeniä - olen nimittäin vahvasti sitä mieltä että itse kerätyt itävät paremmin kuin ostosiemenet. Kokeilepa ensi keväänä! Mukavaa kun kiinnostuit :)

      Poista
  2. No kyllä saatkin siementen perässä taas juosta!
    On se mukavaa saada kerättyä omasta takaa siemenet talteen ensi vuoteen ja väritkin järjestykseen.
    Rouva kanaset niin tomerina taas! =)

    Syyskuun lämpöä sinne!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllähän siellä siemenet poksahtelevat pihamaalla, ja niin - onhan sitä vieraslaji jättipalsamiakin tuolla aitan takana, mutta onneksi vähenemässä vuosi vuodelta.
      Lempparivärejä keräilen, valkoista ja pinkkiä ja pidän ne visusti erillään muista, ettei tule sitten ylläreitä kesällä.
      Tipuset ovat niin ahkeria, niiden touhuja on mukava seurata!
      Kiitos, ihanaa syksyä myös sinne!

      Poista
  3. Minäkin kasvatin tänä kesänäm mummonpalsamia piitkästä aikaa. Siemenet olivat siemenkirjeestä ja varmaankin juuri sinulta Tuulikki, kiitos kovasti. Samoja värejä näyttää olevan minullakin. Jätin muutaman siemenkodan kehittymään, pitääkin lähteä tarkastamaan ettei siemenet ole vaan poksahtaneet taivaan tuuliin...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Taisin laittaa sinne tosiaan sitä mummonpalsamia, muistin itsekin juuri. Kiva kuulla että onnistuit niiden kanssa, vaan helppoja ovat kyllä ja niin kauniita, ja kesäkin suosi niitä. Minusta tämän soisi yleistyvän kesäkukkana enemmän, vanhanajan kukka.

      Poista
  4. En tiennyyt tuota palsamin historiaa. Se on todellakin hyvä kukkija. Minulta taitaa tänä vuonna jäädä siemenet keräämättä. Jos en saa jonkinlaista heräämistä. Ja se voi tulla liian myöhään. Nokkosen siemeniä olen kerännyt ja kuivannut lisäravinteeksi. Ihania nuo sinun kanat. Ehkä ensi kesänä minäkin...Mies kyllä lupasi jo tänä vuonna rakentaa minulle pienen kanalan äitienpäivälahjaksi. Mutta hänkin on hajamielinen. On varmasti unohtanut koko asian. Enkä ole nalkuttavaa naistyyppiä. Annan vain asian olla. Ja voisinhan minä itsekin sellaisen yrittää pykätä, mutta olen niin himskatin huono käsistäni. Ihania syksyisiä päiviä sinulle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Parasta tässä on se, kun se kukinnan aloittaa, sitä jatkuu syksyynnasti. Se minusta onnehkä tärkein kesäkukan ominaisuus. Perennat kukkikoon vuorollaan mutta kesäkukka saa kukkia koko kesän mieluusti.
      Ihana juttu tuo nokkosen siementen käyttö, pitääpä katsoakin Frantsilan yrttikirjasta mihin sinä sitä käytät..
      Toivotavasti saat ensi kesänä kanalan pystyyn, ja sinne asukkaita. Oman kanalan munat ovat vaan maailman parhaita :)
      Kiitos sinulle, Marja ja mukavaa syksyn jatkoa sinnekin!

      Poista
  5. Ajankohtainen postaus, vaikka itsellä ei nyt kovin paljon siemeniä ole kerättävänä. Tänään kaupassa käydessäni katselin alemyynnin siemenpusseja, mutta inspiraatio oli täysin kadoksissa. Ensi kesä kuitenkin vahvasti mielessä, mikä nauratti. Tuli sellainen olo, ettei päässä muuta liikukaan, kuin puutarha-asiat.

    Sait kiinnostuksen mummmopalsamiin heräämään.

    Toivottavasti muistan sen vielä ensi vuoden puolella.
    Viime päivien aamut ovat olleet hienon usvaisia. Jospa seuraavana usva-aamuna ehtisi vähän kuvaamaankin. Sinun usvakuvistasi välittyy hienosti aamuinen tunnelma.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Täällä lopetti paikkakuntamme vihermyymälä, enkä hoksannut ennakoida. Harmittaa kyllä siementen ja multajuttujen puoleen. Ja hei kohtahan alkaa kukkasipulien hypistely, olethan mukana tänäkin syksynä. Kokeilepa ensi keväänä muuten tuota mummonpalsama, jos se ei vielä ole tuttu..
      Aurinkoinen usva-aamu olisi ihana, mutta vielä niitä tulee kunhan syksy kunnolla alkaa. Aika kesäiseltä vielä tuntuu juuri noiden yölämpötilojen vuoksi.

      Poista
  6. Kauniita kuvia! Nuo palsamit ovat vallan olleet unohduksissa omasta kasvivalikoimasta, ovat kyllä kauniita! Siemeniä minäkin olen keräillyt ja homma jatkunee vieläkin, kun kerran kesääkin näyttää olevan jäljellä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuo huonepalsami kuuluu juuri niihin vanhanajan kukkasiin mitä ennen mummot torpan ikkunoilla kasvattivat yhdessä pelakuiden kanssa. Ja saviruukuissa tietysti. Aivan ihana. Minullakin on keittiössä puuhellan (ei lämmitetty) päällä liuta matalia lautasia siementen kuivatuksessa.

      Poista
  7. Se on vanha tuo huonepalsami sisäkukkana. Kotimaisessa vanhassa elokuvassa, Opri ja Oleksi se näkkyy myös pöyvällä. Mie en oo sitä millonkaan kasvattanu, pitäs ihan kokkeilla. Olpa tuas uus tieto tuo palsamin ja ahkeraliisan sukulaisuus! Hauskat on nuo kukat kukittuaan, kuhan siemenet käyp kehittymään ahkeraliisassa. Siemeniä miekin oon kerräilly kuivamaan.

    VastaaPoista
  8. Kauniita kuvia! Ihanat kanaset <3

    VastaaPoista

Iloisen onnellista, lupsakkaan leppoisaa,
hymyävän herttaista, rauhallisen rentouttavaa,
nauravan hyväntuulista päivää Sinulle! Kiva kun vierailit sivullani!