Kesätunnelmaa

Kesätunnelmaa

tiistai 29. toukokuuta 2018

Rattoisasti rallatellen


Tätä tunnetta . .

 
. . ei voi kyllin kuvailla -
onhan kesälomani ensimmäinen päivä!
 
Trala-laa, ihanaa!!
 
 
 
Aamulla heräsin jo anivarhain viideltä ja heti herättyäni olivat päivän suunnitelmat kuin kuvina silmieni edessä. Tuumailin että ehkä kannattaa ilmojen mukaan tehdä, koska loppuviikosta on muutama viileämpi päivä jolloin kannattaa alkaa istuttamaan kesäkukkasia. Paahtava helle on ehkä pahinta juuri istutusten aikaan, ja tietysti tuuli myös.


Päädyin ajatukseen viimeisten kukkapenkkien kitkemisestä aluksi, ja kunnostamisesta jolloin sinne voi sitten istutella ylimääräisiä kesäkukkasia kun niitä kuitenkin jää. Kesäkukkasten istutuksen aloitan aina ensin amppeleista, sitten ”parveke”laatikoista ja sitten siirryn ruukkuihin ja lopuksi avomaalle kukkapenkkeihin. Minulla on kukkasia sen verran että joku suunnitelma kannattaa olla, muuten menee sekamelskaksi ;) Tyttäreni kävi kylässä ja annoin hänelle myös kasvattamiani kukkasia mukaan - arvatenkin oli onnellinen äidiltä saaduista viemisistä.


Pelakuut ovat olleet ulkona harson alla viikon verran ja tänä aamuna uskalsin ottaa harson pois. Toivottavasti eivät saa liikaa aurinkoa koska tästäkin päivästä näyttää tulevan kohtalaisen helteinen.



Meillä piha on kolmessa tasossa, joten aina työstän sitä aluetta mihin ei vielä aurinko paista joten on miellyttävämpi työskennellä. Alapihalle paistaa aamuaurinko joten siellä kannattaa näillä helteillä olla vasta iltasella.


Tuon tekstin kirjoitin eilen, ja en sitten ehtinytkään/malttanut jatkaa, joten postaus jatkuu tänään.
Aamulla lehteä lukiessani näin tämän päivän säätiedotuksen, joka lupaili ihan mahdotonta hellettä.

 
Jospa pitäisinkin toisen välipäivän -
kukkaset jaksavat kyllä odottaa.

Sain työkaverilta vinkin yhdestä ajankohtaisesta puuhasta, nimittäin voikukkasiirapin teosta. Sen tekemisen aikahan onkin juuri nyt. Minulla oli jäänyt viime vuoden marjamehuihin käytetyistä sokereista kaksi kilon pakettia, ja ne olivat säilytyspaikasta johtuen kovettuneet aivan kivikoviksi. Siispä käytän ne juuri tähän, ja saan ne pois hyllytilaa viemästä. Voikukista ei täällä ainakaan ole pulaa. Naapuri lupasi antaa minulle ”muutaman voikukan siemenen” (;D) mutta käynpä samalla luvalla keräämässä vähän kokonaisia kukkia.


Laitan tähän voikukkasiirapin ohjeen (ohje kopioitu soppa365.fi -sivulta)

VOIKUKKASIIRAPPI

Ainekset:

1 l voikukan nuoria kukintoja
4 dl vettä
330g (=1pkt) hillo/marmeladisokeria

Työvaiheet:
    
1.  Kerää voikukan kukinnot puhtaalta paikalta. Huuhtele ne ja valuta siivilässä.
2.  Laita kukat ja vesi kattilaan. Kuumenna kiehuvaksi ja ota kattila pois liedeltä. Anna voikukkien jäähtyä liemessä 20 minuuttia. (Steriloi tässä vaiheessa purkki, johon säilöt siirapin).
3. Siivilöi liemi tiheän siivilän läpi toiseen kattilaan. Purista myös kukista neste painelemalla niitä kauhalla. Lisää hillosokeri ja sitruunamehu. Kuumenna kiehuvaksi ja keitä keskilämmöllä 5 minuuttia ilman kantta. Ajattelin keittää hiukan pidempään, koska käytän tavallista sokeria.
4. Säilö siirappi puhtaaseen lasipurkkiin. Anna tekeytyä jääkaapissa vuorokausi. Tarjoa jogurtin, jäätelön tai lettujen kanssa.
 

Nytpä lähden pellolle keräilemään siirappi-aineksia. Seuraavassa postauksessa kerron kuinka onnistuin ja varmaan kukkajuttuja tulee myös.
Heissan kaikille, mukavaa päivää ja  kuulumisiin!


 
 
Ai niin, kerronpa vielä yhdestä hauskasta sattumasta tänä aamuna kaupassa. Kävin siis aamusella ruokakaupassa, ja kun olin saanut ostokset kerättyä kärryyn, muistin että sitruunan tarvitsisin vielä siihen siirappiin. Palasin takaisin hedelmäosastolle, ja kuinka ollakkaan kun käännyin hyllyyn päin, yksi sitruuna vieri lattiaa pitkin minua vastaan! Hyllyjen täyttäjältä tipahti sitruuna lattialle ja se tuli kuin tilauksesta minulle :) Tämmöiset pienet jutut tekevät niin hyvälle tuulelle :D
 
 

27 kommenttia:

  1. Oikein ihanaista lomaa sinulle ystäväni! Toivottavasti säät ovat kauniit ja suotuisat kaikkeen mukavaan puuhaan :D.

    Meillä on myös ollut melkoisen kuumaa, taimia en ole uskaltanut laittaa muovihuoneeseen enkä avomaalle vielä. Kuumuus ja tuuli tappavat taimet niin helpolla. Ensi viikolla kai säätyyppi muuttuu ainakin täällä meilläpäin - Juha Föhr sanoi että tulee sadetta, ukkosta ja lämpötila +10 astetta...ehkä siis vilpoistaa. Sadetta kaipaan, että tuo siitepölyn määrä helpottaisi. Katvehommana olen pessyt ikkunoita kiertäen taloa auringon mukaan...vielä on tekemistä - meillä on paljon ikkunoita!

    Ihanat kimput sinulla, miten kaipaankaan suopursun tuoksua!

    Voin vain kuvitella sitä kaunista kukkamerta pihallasi, kaikki ihanuustaimet paikallaan kukoistamassa ja kasvari ja kasvimaa herkkuja pullollaan :D, varmasti tyttäresi oli onnellinen taimilahjasta!

    Vai siirapin tekoon ryhdyt, jään linjoille odottelemaan mitä tuleman pitää! Materiaalista (voikukista) ei ole puutetta täällä meilläkään! Kiitos reseptistä, sitä voisi kokeilla :D.

    Kaikkea hyvää sinulle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tähän mennessä säät ovat ainakin olleet oikeita unelmasäitä, jatkuisipa samanlaisina. Säätiedotuksia on kyllä tullut seurailtua tänä keväänä tiuhaan. Istutusten kannalta olisi viileähkö, puolipilvinen ja tuuleton aikajakso sopiva mutta nyt muutamana vuotena ovat kovat tuulet olleet riesana juuri tähän aikaan.
      Ikkunat odottelevat täällä vielä vuoroaan, ulkopuolelta on kyllä kivempi pestä ja ne tuleekin pestyä useamman kerran kesässä - siis ulkoa.
      Taitaa tytär muistaa kaikkien kukkien nimet, kun kyselyjä ei vielä ole tullut. Kolmivuotiaan tyttärentyttären korvaan muuten tarttuu kukkien nimet helposti, joten hauskoja tilanteita riittää..
      Siirapista tuli niin ihanaa, laitan sen sitten seuraavaan postaukseen. Mieleni tekisi tehdä jotain muutakin siirappia, hmm. Mitenhän ois kuusenkerkkä.. Oi luonto on vaihtoehtoja pullollaan juuri nyt!
      Mukavaa loppuviikkoa ja kiitos kivasta viestistä jälleen ☀️

      Poista
  2. Hyvää lomaa! Omaani on vielä 17 työpäivää!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Tillariina!
      Sinun lomasi lähenee päivä päivältä - kivaa loman odotusta :)

      Poista
  3. Ihanaa kesälomaa! 😃

    Voikukkahyytelöä ja -viiniä olen joskus tehnyt mutta siirappia en koskaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, marketta.
      Voikukkahyytelö kuulostaa ihanalta!

      Poista
  4. Voikukkasiirappiin löytyy matskua kyllä yllin kyllin, kuulostelen ensin miten sinulla onnistui. Kesäloma alkaa minulla perinteisesti juhannukselta joten siihen on vielä aikaa. Rentoa kesäloman alkua sinne ihanan aurinkoisissa merkeissä. :-) ~Katja

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi että, oli niin hyvää ja hyvin onnistui..
      Pian sinunkin lomasi alkaa, päivä päivältä lähenee. Toivotaan sinullekin aurinkoisia päiviä lomallesi.
      Kiitos paljon, Katja <3

      Poista
  5. Olipa kiva postaus.
    Oikein ihanaista lomaa sinulle!

    VastaaPoista
  6. Onnittelut loman johdosta. Tuo sitruunan hakeutuminen sinun luokse oli hauska yhteensattuma. Minä keitin eilen kuusenkekräsiirappia. Ja sitä joutui kiehuttamaan yhteensä viisi tuntia, mutta ei tarvinnut sekoitella. Kiehui aivan itsekseen. Herkullista tuli. Kuusenkekriä oli rentouttavaa poimia. Pitäisi kokeilla tuota voikukkasiirappiakin. Lempeän lämpöistä ja mukavaa tiistai iltaa sinulle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hih, mokomakin sitruuna ;D
      Minua alkoi tosissaan kiinnostamaan tuo kuusenkerkkäsiirappi, ja sitä kovettunutta sokeriakin jäi.. Juon paljon yrttiteetä, joten siihen ajattelin käyttää.
      Kiitos paljon kommentistasi ja vihjeestä Marja ☀️

      Poista
  7. Ihanaa lomaa ja mukavia hetkiä puutarhassa :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Piparminttu. Sisällä ei tule käytyä muuten kuin syömässä ja nukkumassa :D Joskus tosin jään jumiin tänne nettiin.. ☺️

      Poista
  8. Vastaukset
    1. Kesäloma on maailman ihanin asia, jee :)) Voi tehdä mitä vaan tai olla tekemättä :DD Pakolliset hommat kyllä teen ensin alta pois pikkuhiljaa..
      Kiitos, Tiiuska ☀️

      Poista
  9. Ihanaa, nyt jos koskaan kannattaakin viettää lomaa, mukavia, puuhakkaita päiviä kukkasten keskelle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Puuhailu on ihanaa ja voi tehdä niin omassa tahdissa :)
      Kiitos sinullekin, Sirkku ja ihania aurinkopäiviä myös sinne! ☀️

      Poista
  10. Ihanaa ja kukkaisaa lomaa sinulle.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Kruunu Vuokko <3
      Kukkien parissa aika menee siivillä :))

      Poista
  11. Hyvää lomaa Sinulle.

    VastaaPoista
  12. Kyllä suopursut on kauniita ämpärissäkin. Oon lankojen värjäykseen käyttäny. Meilläkin voikukkia ois tehä siirappii! Ja mukavasti sitruuna tul vastaan. Hyvvee lommoo ja kauniita kukkaistutuksia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi että, sinä värjäät lankoja! Minä olen joskus käynyt lankojenvärjäys kurssin ja se oli aikas mielenkiintoista. Mikä estäisi nytkin.. pata on tosin suihkulähdekäytössä terassilla..
      Aika hyvä voikukkakevät oli, ja nyt tulevat ne siemenet uuh..
      Kiitos, Ulla ja mukavaa viikkoa sinullekin <3

      Poista

Iloisen onnellista, lupsakkaan leppoisaa,
hymyävän herttaista, rauhallisen rentouttavaa,
nauravan hyväntuulista päivää Sinulle! Kiva kun vierailit sivullani!