Kesätunnelmaa

Kesätunnelmaa

lauantai 3. maaliskuuta 2018

Tomaatit 2018
Minulla on tapana kylvää tomaatin siemenet aina maaliskuun ensimmäisen viikon paikkeilla. Nyt lauantaina olikin hyvä hetki etsiä kylvötarvikkeet ja alkaa miettimään lajeja, mitä kylväisin. Viime vuoden postaus oli hyvänä apuna tässä.
Nämä tomaattilajikkeet valikoituivat pitkän pähkäilyn tuloksena tämän vuoden kylvöihin


Gardener’s Delight

*   Kirsikkatomaatti Gardener’s Delight
Viime vuoden muistiinpanoistani poimittua:
Kasvatin tätä kuusi kappaletta.  Kasvattaa aika suuret hedelmät, joten  ei uskoisi kirsikkatomaatiksi. Maku on todella hyvä, tämä on yksi  suosikeistani.  Ihan hyvin onnistui tänäkin vuonna, eli on varma valinta  jos haluaa makeahkon, "perus"tomaatin mikä antaa satoa aivan mielettömästi onnistuessaan.
Tätä siis, aivan ehdottomasti. Ja monta.


Supersweet 100

*   Kirsikkatomaatti Supersweet 100
Tätä olen joka vuosi kasvattanut, mutta viime vuonna sattui jokin kömmähdys enkä muistanut tätä laittaa. Oikein makea ja satoisa tomaatti, jota täytyy ehdottomasti suositella!


Heartbreaker

Heartbreaker 3.3.2018

*  Pensastomaatti Heartbreaker
Viime syksynä kirjoitin tästä näin:
Tätä kylvin vain yhden kappaleen, sillä ajatuksella että jos kasvihuoneeseen istutettaessa tila loppuu kesken, voin istuttaa sen ämpäriin. No niinhän tietysti kävi ja ämpäriin sen istutin. Hienosti kasvoi, korkeutta ei ole kuin noin 60 cm, mutta leveyttä kyllä. Olen joutunut sitomaan oksia narulla etteivät oksat pääse repeilemään hedelmien painosta. Todella runsassatoinen tomaatti, kauniit pikkuruiset sydämenmuotoiset hedelmät ja maku oikein täyteläinen, oikein maukas! Siis kaikinpuolin jatkoon pääsevä. Sopii pieniin tiloihin, joten taidanpa kokeilla sitä saviruukussa ensi vuonna, koska minusta  materiaalina savi on parempi kuin muovi.
Tästä laitoin tammikuussa kokeiluun aikaiseksi tomaatiksi yhden taimen. Nyt se on viisisenttinen ponteva taimi, joka pitää hetimmiten koulia isompaan ruukkuun. Taidan kylvää tätä ainakin pari lisää.

  
Tigerella
*   Runkotomaatti Tigerella
Ilman muuta jatkoon menevä hauska raidallinen tomaatti jonka maku on mehukas, ja jonka raidoitusta on hauska seurata pitkin kesää. Tätäkin pitää ehdottomasti laitta myös tänäkin vuonna.


Marmande VR


*   Pihvitomaatti. Marmande VR
Tästä kirjoitin viime syksynä näin:
Viimeisenä tulee paras, eli makuraadin (= minä) maukkaimmaksi äänestämä todella suurikokoiset hedelmät tekevä tomaatti. Ihan mieletön! Siemenpussin ostin keväällä ilman etukäteissuunnitelmia jostain marketista, Ajattelin että kokeilenpa pitkästä aikaa pihvitomaattia, mutta eihän se tietystikään ehdi kuitenkaan kypsyä ..  Mutta toisin kävi - taimet lähtivätkin pontevaan kasvuun ja ne olivat jo pieninä rotevahkoja muihin taimiin nähden.  Lajikkeen huomasin vasta nyt, tarkasteltuani siemenpussia lähemmin. Kumma, miten joskus laittavat tärkeimmät tiedot niin pienillä kirjaimilla ettei niitä edes huomaa. Siemenet ovat Nelsonilta. Olipa kiva heräteostos - se kannatti! Hedelmiä olisin toivonut tulevan enemmänkin, mutta tämän kasvatukseen tarvitaan nähtävästi pitkä, kuuma kesä, kuten arvelinkin.
Kylvin tästä vain kaksi siementä, joten ensi vuodellekin jää, hyvä juttu! Tämä lähtee siis ehdottomasti kasvatukseen ensi vuonnakin. 

.. Joten tämä ehdottomasti mukaan tänäkin vuonna.


Golden Bumble Bee

*  Runkotomaatti Golden Bumble Bee
Tälle tomaatille annan nyt toisen mahdollisuuden, koska maku oli viime vuonna mieto ja vähän mitäänsanomaton, hedelmiä tuli vain vähän. Tätä on mainostettu hyväksi tomaatiksi, mutta jospa syynä epäonnistumiseen oli huono ja kylmä kesä, joten yritän tänä vuonna uudelleen.

Moneymaker 2015

*   Moneymaker, mitä aina silloin tällöin kasvattelen. Viimeksi vuonna 2015. Olisikohan varma valinta, kun kaksi viimeistä kesää ovat olleet melko kylmiä ja sateisia. Saa nähdä.


Sitten uutuuslajikkeet mitä en ole ennen kokeillut:


 

*   Kirsikkatomaatti  F1 Cherrola
"Täydellinen makean ja happamuuden tasapaino. Aikainen ja satoisa."  Voi että, kylläpä on mukava laittaa semmoisia lajikkeita kasvamaan mitä ei ennen ole laittanut.*   Pihvitomaatti Brandywine
"Kulttuuriperintö v. 1885. Yksi maukkaimmista, vanhoista lajikkeista. Isot ruusunpunaiset, litteänpyöreät hedelmät painavat 200-400g. Ne ovat läpivärittyneet ja niillä on täyteläinen, hieno maku."  Mielenkiintoinen lajike! Mietiskelen mielessäni, mistä nimi brandy ja wine . .


Green Envy

*   Luumutomaatti Green Envy, Kivipellon Sailalta
"Miniluumutomaatti, jonka soikeissa, vihreissä hedelmissä on vihreää marmorointia. Tomaattien koko 3–4 cm. Aivan erityinen tomaatti, jolla on täyteläinen, makeanhappoinen, ihana aromi. Lämpimälle paikalle ulos tai kasvihuoneeseen." Tämän makua on kovasti kehuttu, joten tulisipa oikein ihanan lämmin kesä, ja tämä menestyisi ja pääsisi sitten syksymmällä maistelemaan. Kiitos, Saila!


Rosella

*  Kirsikkatomaatti Rosella, Kivipellon Sailalta
"Uutuus 2018. Erikoiset, himmeän ruusunpunaiset kirsikkatomaatit. Mehukas, vihertävä malto. Hyvin tuottoisa. Hienot tertut, joissa hedelmiä kypsyy vähitellen. Erittäin hyvä harrastajaviljelyyn. Kasvihuoneeseen tai lämpimälle paikalle ulos."   Kiitos, Saila - mielenkiinnolla laitan tätä kasvamaan!      

 
 
Kylvetyt tomaatit
Gardener`s Delight 3 kpl
Supersweet 4 kpl
Heartbreaker 1 kpl
Tigerella 2 kpl
Marmande 1 kpl
Golden Bumble Bee 1 kpl
Moneymaker 2 kpl
Cherrola 2 kpl
Brandywine 2 kpl
Green Envy 2 kpl
Rosella 2 kpl
 
Vaikka kuinka yritin olla maltillinen kylvömäärässä, lajeja oli tarjolla niin runsaasti jotta muutamia kylvin vain yhden tai kaksi kappaletta. Noista taimista kasvihuone täyttyy, ja riittää pihan puolellekin.

 - -

Sinitähtösten kylvöissä sattui niin että vasta kolmas kylvökierros onnistui. Voi olla että kaksi ensimmäistä kylvöä oli vanhentuneista siemenistä, ja laitoinkin sitten kolmannella yrityksellä - sanomattakin selvää millä mielellä kylvin - reilusti tulemaan. Kuinkas ollakaan, kylvö onnistui yli odotusten ja iti kahdessa päivässä.  Tulos oli tämä:

Toivottelen nyt kylvöintoa ja onnistuneita kylvöjä kaikille jotka kasvattelette siemenistä - eikös olekin mukavaa touhua . . Iloa ja onnea viikonloppuunne ihan kaikille, toivottelee Tuulikki

38 kommenttia:

 1. Herkullisia lajikkeita, tuli vesi kielelle :)

  VastaaPoista
 2. Ihania tomaatteja tulossa,osa on samoja kuin minullakin��
  T. Liisa

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suurin osa hyviksi koettuja, ja uusiakin lajeja on niin mukava kokeilla joka vuosi. Kiitos, Liisa.

   Poista
 3. Tomaatteja voisi kokeilla niin paljon erilaisia, mutta kaikelle ei ole aina tilaa. Viime kesänä taisi vähän kaikki tomaatit jäädä mauttomiksi. Siksi minunkin täytyy kasvattaa samat lajit, muutamia poikkeuksia lukuunottamatta. Brandywinestä taisin silti tykätä. Sitä laioin tänäkin vuonna yhden, vaikka muut pihvitomaatit jätin pois.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sanopa muuta, tila määrää kylvöt vaikka kuinka tekisi mieli laittaa vaikka mitä. Eikä kasvihuoneeseenkaan voi ihan vieri viereen laittaa. Yleensä pihvitomaatit ovat hurjan mehukkaita, vaan jospa kesästä tulisi pitkä ja lämmin, niin ois mahdollisuus onnistua.

   Poista
 4. Huh mikä määrä, mahtavaa. Saas nähdä, laitanko tomaatteja tänä kesänä. On tämäkin, minulla on kaksi kasvihuonetta, toinen kotona ja toinen mökillä. Kun olen kotona, kukaan ei hoida kasvihuonetta mökillä ja toisinpäin. Minun ikuisuusongelmani. Ja minä niin haluaisin tomaatteja. Minulla on automaattikastelu, mutta silti, kovin pitkäksi aikaa tomaatteja ei voi jättää oman onnensa nojaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Varataimia ei nyt ole, luotan siihen että kaikki itää ja menestyy :)
   Hankala tilanne, teillä mökki on varmaan niin kaukana ettei sieltä välillä tulla kastelemaan. Hellekaudethan ne ovat vaikeimpia. Automaattikastelu on kyllä hyvä idea.

   Poista
 5. Ihana kokoelma erilaisia tomaatteja :)

  VastaaPoista
 6. Meinaan huomenissa matkia sinua kylvämällä ainakin osan samoista lajikkeista. Yritän muistaa maltin, vaan saapa nähdä...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Maltti on valttia -sanonta on meillä kaikilla kuin veteen piirretty viiva ;D
   Kylvöonnea sinne 😁 Kasvakoon tomaateistasi mitä parhaimpia, punaposkisia ja suuria herkkutomaatteja :)

   Poista
 7. Jahas, nytkö on jo tuo aika vuodesta;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näin sitä ollaan tultu nopeasti jo tomaatinlaitto-aikaan, kylläpä se aika rientää, huh.. Ihana tomaattisato siintää jo mielessä ..

   Poista
 8. kiitos, tässä tuli hyviä vinkkejä lajikkeista!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ole hyvä! Onhan se mukavaa suositella toisillekin jotain lajiketta, mikä onnistuu aina ja maistuu hyvälle :)

   Poista
 9. Olin jo päättänyt, että tänä kesänä en laita turhaan tomaatteja tulemaan, koska ne eivät kuitenkaan minulla onnistu. Epäonnistumisia riittää minulla ihan liikaa. Joko sato jää vihreäksi, eikä milloinkaan edes aio kypsyä - tai sitten tulee niitä mustia laikkuja tomaatteihin. Tai ne halkeilevat ja pilaantuvat. En ole varmaan kyllin tarkka tomaattien hoitamisessa. Yhden kerran avomaalla onnistuin kirsikkatomaattien kanssa. Joten; tänä vuonna sitten pitkän pähkäilyn jälkeen päädyin tilaamaan YHTÄ kirsikkatomaattia, joka on edelleen postin kuljetettavana. :D Oikein maltillista, vai kuinka? Sinun tomaattilajikkeet näyttävät kyllä ihanilta. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Maltillista, kyllä mutta.. nyt on ollut kaksi peräkkäistä vuotta melko sateista ja kylmää varsinkin alkukesästä, jolloin tomaattienkin kasvatus on ollut koetuksella. Kannattaa vaan yrittää, ja toivoa parempia säitä.
   Kiitos sinulle, Maalaistyttö.

   Poista
 10. Nuasta tomaatiista riittä ilua pitkäksi aikaa, taimikasvatuksesta ruakapöytähä.
  Ny o mistä valita, sinitähtöösen koulittavat taimet :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuvia katsellessa melkein maistaa tomaatin maut :)
   Nuo sinitähtöset jos koulisi kaikki, ei muuta tarvitsisikaan .. :D

   Poista
 11. Ooh mitä ihania tomsuja, ei ole makeampaa, kuin omat tomsut. Oikeastaan niitä voisi verrata mansikan veroiseen herkkuun. <3

  Ihanaa päivää Tuulikki <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sanopas muuta, oman tomaatin voittanutta ei ole :))
   Kiitos, Tiia <3

   Poista
 12. Mielenkiintoisia tomaattilajikkeita tulossa ja mikä valtava määrä! :) Minulla on vain kolmea eri lajiketta tänä vuonna.
  Ihanat sinitähtöset! Nyt niitä on ainakin riittävästi :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Määrä johtuu siitä, kun ei voi oikein mitään poiskaan jättää, jospa nuokin saisi jonnekin mahtumaan kesällä..
   Sinitähtönen on oikein kiitollinen kesäkukka, suosittelen myös valkoista versiota!

   Poista
 13. Viime kesänä kokeilin ensi kertaa Tigerellaa, ehkä kylmän kesän vuoksi maku ei ollut sitä mitä odotin, kokeilen tänä kesänä uudestaan. Gardeners Delightia ajattelin myös kokeilla tänä kesänä. Kerrothan sitten tomaattikuulumisia.....

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nuo lajit ovat ainakin varma valinta, ja osasyynä maun laimeuteen on juuri tuo kylmyys. Tomaattikuulumisia tulee kyllä .. 😁

   Poista
 14. On siinä sinulla tähtösiä tulossa :) Aina ei kaikki kylvökset idä, mutta sitten kun itää, niin tekevät sen perusteellisesti.
  Ajattelin myös kylvää muutaman kirsikkatomaatin siemenen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aina voi vain arvailla, kannattaako kylvää runsaalla kädellä, sittenhän lopputulos yllättää aina jotenkin ;D
   Kirsikkatomaatit ovat ihania ja kypsyvät nopeammin kuin runkotomaatit.

   Poista
 15. Tomaatit ovat ihania, niin herkkuja kuin olla ja voi - itse kasvatetut!

  Huomasin vasta myöhemmin, kuinka ihmeellä voisin kellekään lähettää mitään sellaista kuin vihreänä kateudesta, mutta tomaatti on makuni mukainen 'Green Envy', anteeksi ystäväni, tapanani ei ole olla kateellinen, lajikkeelle vain on annettu sellainen nimi :D. Hieno kattaus! Nuo Brandywinet ovat hienoja tomaatteja, lajikkeita useampi ja niitä olen vuosia kasvattanut. Tomaattilajikkeistoa kannattaa miettiä tarkkaan ja oli hyvä että otit uudelleen 'Golden Bumble Been' kasvatukseen, meillä se ainakin tuottaa hyvän ja herkullisen sadon.

  Kaikkea hyvää tomaateillesi ja noille ageratumeille, melkoisen hyvin ne itivät :D.

  Ihanaista viikkoa Sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei kaupan tomaatteja voi edes verrata ommin, sehän on selvä :)
   Hauska nimi tuolla Envyllä, ja onhan sen makua kehuttukin niin kovasti, jotta nimi on paikallaan. Maltan tuskin odottaa että pääsen maistelemaan. Olisikohan sitä pitänyt kuitenkin laittaa useampi taimi..
   Toivotaan että olisi parempi kesä Bumblelle.
   Kiitos, vien terveiset tomskuille ja tähtösille :)
   Oikein mukavaa viikkoa myös sinulle!

   Poista
 16. Ihania tomskuja! Laitoin ensimmäiset tänään, melkein tunnen jo tuoksun :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nythän se on - tomskujen laittoaika, ja myöhemminkin ehtii!
   Onnistuneita kylvöjä sinullekin!

   Poista
 17. Green Envyä on ollut parina kesänä ja tykkään kovasti!

  VastaaPoista
 18. Minulla ei ole vielä mahdollista kasvattaa tomaatteja, mutta mielenkiinnolla seuraan tulevaa ajatellen .Hyvää alkavaa viikkoa.

  VastaaPoista
 19. Paljon on tulossa tomaatteja,toivotaan kuumaa kesää.

  VastaaPoista

Iloisen onnellista, lupsakkaan leppoisaa,
hymyävän herttaista, rauhallisen rentouttavaa,
nauravan hyväntuulista päivää Sinulle! Kiva kun vierailit sivullani!