Kesätunnelmaa

Kesätunnelmaa

maanantai 15. toukokuuta 2017

Näkösuojaa pihalle 
Nyt tuntuu siltä että pihalla kaikki on jämähtänyt paikoilleen.
Sinivuokkojen kukinta alkaa olla lopuillaan. mutta valkovuokkoja ei näy vielä edes maanpinnalla, vaikka tiedän että aivan varmasti ne tänäkin vuonna sieltä nousevat. Ne ovat enemmän siimeksessä tuolla alapihalla, jolloin niiden kukintaa en ihan vielä odotakaan.
 
Eilinen, äitienpäivä oli melko lämmin jo, ja sen takia oletti tämänkin päivän olevan lämpöinen. Mutta ei. No, säitä ei voi muuttaa, asennetta kylläkin. Vaatetta vaan ylle enemmän, sillähän se selviää.
 
Äsken muuten kuulin radiosta haastattelun, kuinka erään puutarha-asiantuntijan mukaan tässä kylmässä keväässä on paljon hyviäkin puolia, mm. se että viileä kevät antaa kasveille enemmän aikaa selviytyä mahdollisista talvivaurioista, sekä se että koska nyt on ollut aika kuivaa monilla alueilla Suomessa ja jos nyt olisi kuivuuden päälle tullut vielä helle, se olisi ollut aika huono asia puutarhan ja luonnon kasveille. Totta, eli ei tämä kylmyys siten loppujen lopuksi niin huono asia olekaan.
 
 
 
Joskus talvella kerroin, kuinka yläpihalta kaadetiin pihlajia pois. Nyt tämä osa pihaa on melko avara, niin kuin aina keväällä tietysti, mutta varjostavia puita ei enää ole niin paljon. Jonkinlaista näkösuojaa kuitenkin kaipasin tiehen nähden, joten ensin mietin pajuaitaa mutta ehkä tuollainen lauta-aita on sitten talvellakin mukavampi vaikka silloin ei niin näkösuojaa tarvitakaan. Samalla saa vesitynnyrit, ämpärit ja kastelukannut nyt mukavasti piiloon. Olen erittäin tyytyväinen lopputulokseen! Ja kesällähän sitten näkee miten se sulautuu maisemaan, laittelen kuvia sitten myöhemmin. Aidan väri on vielä mietinnässä . .
 
 
Samalla kun haravoin pihaa, kerään puista tippuneet kävyt talteen. Ne ovat mainioita salaojituksena ruukuissa - varsinkin suurissa amppeleissa ne ovat parhaita kun eivät paina paljoa mitään.
 
 
Sisällä taimihuoneessa ei näytä yhtään sen väljemmältä kuin ennenkään, vaikka puolitoista viikkoa sitten vein kukkien taimet ulos kasvariin. Vapautunut tila täyttyi yllättävän nopeasti, kun levittelin pelakuut sun muut siellä talvehtineet kukkaset parempiin paikkoihin ja tietysti olen laittanut lisää esikasvatettavia kasvamaan ja onhan siellä joitain taimiakin vielä, latvapistokkaista otettuja sun muita. Tänään laitoin toisen erän krasseja tulemaan, tämän jälkeen en laita mitään enää. Ehkä.

 
Pelargoneille ja verenpisaroille alan nyt vaihdella multia, pikku hiljaa. Etualan mustasilmäsusannat taitaisivat tahtoa jo ulos, mutta kasvarin kautta, kunhan ehtii..
 
 
Tässä kuvassssa on keittiössä  kasvanut ahkeraliisa. Kukkanuppuja ei vielä näy mutta eiköhän niitäkin ala ilmaantua pian kun sitten joskus hamassa lähitulevaisuudessa pääsee ulos.
 
 
Ainakin yksi on innoissaan vähän viileämmistä keleistä.
Vahtikoira Vilpertti.
 
 
Näiden kuvien ja tunnelmien myötä toivottelen kaikille lukijoille oikein ihanaa viikkoa. Toivotaan että sää lämpenisi oikein pian ja viileys vaihtuisi pian vehreydeksi eikös vaan.
 
*  Tuulikki  *
 

18 kommenttia:

 1. Puiden tarjoaman näkösuojan ja toisaalta niistä syntyvien katvealueiden, oksien ja roskien välillä joutuu taiteilemaan. Aina jossakin suhteessa helpottaa, kun puita pihalta vähentää ja joskushan nekin vanhenevat. Avaruus saattaa sitten jonkin aikaa häiritä. Olet ratkaissut ongelman näppärästi siistillä aidalla. Kesällä minäkin tykkään, että jonkinlainen näkösuoja on hyvä olla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä, totta se on että puiden kaatamisen jälkeen menee vähän aikaa ennen kuin silmä tottuu maisemaan. Mukavahan puutarhakeinussakin on istuskella, kun ei ohikulkijat näy. Alapihalla ihan metsän laidassa on toinen keinu mikä ei katseilta suojaa tarvitse mutta sinne ei illalla enää aurinko paista.

   Poista
 2. Näppärä ja siistinnäköinen aita. Pitääpä keräilläkin vanhempieni pihalta käpyjä salaojitusta varten, kiitos vinkistä! Ihanaa alkanutta viikkoa! Jospa kelit nyt lopultakin lämpenisivät!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, keijunkukkanen :) Kerää ihmeessä, hyötykäyttöön menevät :D
   Oikein pikaisesti toivoisin kelien lämpenevän, mutta säätiedotuksessa sanottiin että hiljalleen..

   Poista
 3. Hyvä suoja-aita, kivan näköinen.
  Kiitos vinkistä, nimittäin noiden käpyjen kohdalta :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Tuija :)
   Hyvät vinkit ovat aina tarpeen, ja ne kannattaakin julkaista blogeissa..

   Poista
 4. Minäkin kiittelen käpyideasta. Eipä ole tullut mieleen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joskus olen kuullut että käpyjä (männyn) käytetään myös grillatessa, mutta en ole kokeillut. Vielä. Niistä saa kuulemma ihan hyvän hiilloksen.

   Poista
 5. Keveän näköinen puuaita. Kyllä sitä näkösuojaa välillä kaipaa ja erilaiset huoltoalueet naamioisi mielellään vähemmän näkösälle.
  Kovasti näköjään säät vaihtelevat maan eri osissa. Meillä oli eilen lämmin päivä ja tänään vielä lämpimämpi. 17.45 mittari näytti +18 astetta. Kuulin samaisen uutisen, jossa todettiin, ettei kylmyys välttämättä ole pelkästään huono asia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Naamiointi oli meilläkin toisena osasyynä aidan tekoon, kirkkaat muovitynnyrit kun eiväöt todellakaan ole mitään kaunistuksia pihalla mutta toisaalta ei kaiken tarvitse ollakaan niin silotellun siistiä. Tynnyrit kuuluu maisemaan ja sillä siisti, niistä en luovu ;DD
   Meillä oli tänään päivällä 4 plus-astetta, teillä 18, huima ero..
   Hyönteiset varmasti kärsivät kylmyydestä kaikkein eniten, ja minulla onkin ollut mielessä hyönteishotelli - josko sen viimein tänä keväänä hankkisin.. - vai oliko se pitänyt jo laittaa paikalleen tähän aikaan..

   Poista
 6. Eipä ole kävyt tulleet minunkaan mieleen, hieno idea!
  Taimihuone näyttää kieltämättä aika täydeltä :)

  Mukavaa alkanutta viikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt vaan käpyjä keräämään, vielä kun ne ruohon seasta helposti löytää..
   Taimihuone näyttää täyttyvän ihan itsestään.. ;DD

   Kiitos sinulle Sirpa <3

   Poista
 7. Mukavaa viikkoa sinullekin <3
  Hieno, perinteinen puuaita. Siitä saa hienon ja kestävän näkösuojan

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Kaupunkilaistyttö <3
   Minustakin aidasta tuli aika siisti, on yhtenäinen kun pihalla on kaksi muutakin samanlaista aitaa.

   Poista
 8. Siisti näkösuoja,vaikka kaikenlaiset työkalut kastelukannut ja kottikärryt ovat lähes päivittäin käytössä, eivät ne silti ole ilo silmälle kun niitä ei tarvitse. Taimihuoneessasi on todella tungosta, toivottavasti saadaan pian kasvit ulos, vai odotatko kesäkuun kymmenettä, vanhan kansan viisautta?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Varmaan kasvarissa tulee nyt säilytettyä pienempiä puutarhatyökaluja, kun se puu kaadettiin, minkä oksistossa ennen niitä pidin.
   En odota nykyään enää kesäkuun kymmenenteen tuntuu että ilmasto on jotenkin muuttunut entisestä. Harsot kyllä auttavat jos pieni halla uhkaa.
   Kiitos sinulle, Sirkku <3

   Poista
 9. Tervehdys löysin blokisi ja täytyy sanoa kun sitä vähän selailin,olen melkein sanaton. Sinähän varsinainen kasvattaja olet. Minä olen tosi onneton siemenestä kasvattaja ja sentakia mulla suu poksahti auki sinun ammattimaista otettasi katsellessa. Itse olen jotain yrittänyt siemenestä kasvattaa, mutta laihoin lopputuloksin. Olen lisännyt jakamalla melkein kaikki perennat mitä minulla on. Ja aika paljon niitä nyt jo onkin. Olen alkanut pitämään blogia vasta tämän vuoden keväällä. Jos kiinnostaa käy kurkkaamassa minunkin blogiani jos vaikka kiinnostaisi jatkossakin. Sinulla oli paljon hyviä ideoita joita hyödynnän, käpyjen käyttö ruukkuihin oli hyvä idea ja ne merkkaus tikut. Käpyjä kerään mökillä kyllä talven varalle sytykkeeksi. Meillä on mökki Saukkolassa ja koti Lohjalla näillä pihoilla touhuilen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Noh, enhän minä mikään ammattilainen ole, näitä hommia on kyllä niin kauan täällä pyöritellyt vuodesta toiseen, jotta jonkunlainen rutiini hommiin on kehkeytynyt, ja niinhän se pitää kait ollakin. Kantapään kautta edetään :)
   Kävin tutustumassa blogiisi, tervetuloa blogimaailmaan - täällä on huisin kivaa ja mukaan mahtuu :D
   Tänne on mukava laittaaa ideoita, joita haluaa jakaa toisillekin. Nyt on puutarhablogeissa pikkaisen hiljaista aikaa, ymmärtäähän sen kun nyt juuri on se paras aika pihalla puuhastella.
   Mukavaa viikonloppua sinullekin, Nila - pohjoisen tyttö etelässä ☀️

   Poista

Iloisen onnellista, lupsakkaan leppoisaa,
hymyävän herttaista, rauhallisen rentouttavaa,
nauravan hyväntuulista päivää Sinulle! Kiva kun vierailit sivullani!