Kesätunnelmaa

Kesätunnelmaa

perjantai 24. maaliskuuta 2017

Helppoa mullanvaihtoa ja mustanmerenruusu
Nyt ei vielä lähimainkaan pääse tuonne pihalle möyrimään, joten sisäkasvit ovat nyt suurennuslasin alla. Vaikka nyt on mitä parhain aurinkoinen kevätpäivä ulkona, yksi asia mikä on tehtävä nyt - tai se jää tältä keväältä tekemättä, on  nimittäin sisäkukkien mullanvaihto. Sitä hommaa olen siirtänyt tänne asti vaan eihän se myöhäistä ole vielä nytkään.  Aamulla siis otin amppelikasveista latvapistokkaita veteen juurtumaan ja koska jokuset olivat niin ränsistyneitä, heitin muutaman emokasvin kokonaan pois.

 
 

Tänä vuonna en taidakaan vaihtaa ainakaan suuremmille kukille multaa, koska viime vuonna oli perusteellinen mullanvaihto.
Muutaman viikon päästä kun pistokkaat ovat juurtuneet, saan taas uusia virkeitä viherkasveja vanhojen tilalle.


Vaihdoin mullan myös kahdelle riippamuorille. Vuosittainen mullanvaihto hoituu minulla näin:
 
 
 
Veitsellä kasvi sopivasta kohdasta halki juurineen päivineen.
 
 
Sitten vaan viherkasvi multapaakkuineen ruukkuun takaisin - multaa lisätty pohjalle pois leikatun verran. Helppoa ja nopeaa touhua, ja kasvi kasvattaa ripeästi uusia juuria. Ja sitten tietysti reilu kastelu päältäpäin ensimmäisellä kerralla. Kuvan kasvi on vähän kuivahko, yleensä alan kastelemaan sisäkukkia silloin vasta kun joku kukka lurpottaa.. :D
Samalla tavalla "vaihdan" mullan myös esim. juorulle. Tämä tekniikka käy ainoastaan niille kasveille millä on hienot, monihaaraiset juuret.
 
 
Leikkasin vielä latvoista pois noin 15 cm.
Nyt on hän valmiina uuteen kevääseen :D
 

Minulla oli talvetettavana myös mustanmerenruusu, millaisessahan kunnossa se oli ..


*  Achimenes Longiflora -Torpankukka, torpantyttö, mustanmerenruusu - kauniilla kukalla monta nimeä.


Leikkasin syksyllä varret matalaksi ja laitoin kuivaan paikkaan talvehtimaan. Kellarikin käy, tai ihan sisätiloissakin voi säilyttää, kunhan pysyy kuivana.


Nyt aloin kaivelemaan mullasta käpysiä - aina jännittää minkä kokoisia ne ovat. Pienestäkin kävynpalasesta saattaa lähteä uusia versoja kasvamaan, joten ei kannata murusiakaan heittää pois.


Hyvä saalis tällä kertaa, vaikka isompiakin kävyt on joskus olleet.
Tässä olisi voinut olla aineksia kahteenkin ruukkuun, mutta tällä kertaa laitan vain yhteen. Kasvatan nämä nyt ihan muoviruukussa, johon laitan jonkun nätin suojaruukun sitten kesäksi. Ruukun pohjalle laitoin sentin kerroksen perliittiä (hiekkakin käy, tms. salaojitukseksi) sitten mustaa multaa melkein täyteen, vähäsen kasvuturvetta ja käpyset ripottelin sitten siihen. Ja vähän multaa päälle. Kastelin hieman, ja siirrän sitten valoisaan paikkaan kun alkaa versoja näkymään. Siihen menee pari-kolme viikkoa.


Ostin kaupasta erivärisen mustanmerenruusun käpyjä, hinnakkaita olivat määräänsä nähden, mutta muutamassa vuodessa nämä sitten kymmenkertaistuvat :D  Kummallista kyllä, kaupassa ei myydä kuin tämmöisiä kahden kävyn pakkauksia, niistä ei ehdi yhden kesän aikana kovin tuuheaa kasvia kasvaa. Nuo omat kävyt on ostettu kaksi vuotta sitten - kaksi pakkausta ostin, ja nyt niitä on noin paljon. Suurempiakin olisivat voineet olla, mutta olen nähtävästi lannoittanut hieman alakanttiin.
 
Tämmöisiä tuumailuja nyt, touhut jatkuu vielä tämän vapaapäivän osalta - nyt lähden koulimaan samettikukkia - tai . . .  sohvalle paistaakin kyllä niin ihanasti aurinko . . . 
 
Heippa kaikille - ihanaa, aurinkoista viikonloppua kaikille - nautiskellaan kevään tulosta :DD
 
*  Tuulikki  *
 
 
 
Ps. En löytänyt yhtään mustanmerenruusun kuvaa arkistosta, mutta laitan saman värisen petunian kuvan eli amppelipetunia F1 Shock Wave Deep Purple,
kylvetty 27.1.
 
 

13 kommenttia:

 1. Kirjoitinkin tosta mullanvaihdosta/aikeestani just blogiini.
  Kiitos noista vinkeistä.
  Katsotaan koska jaksan vaihtaa mullat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nythän se mullanvaihto onkin ajankohtaista, kevätaika on niin ihanaa..
   Kävin kurkkailemassa blogissasi, mukavia tuumailuja ja touhuiluja sinulla :) Mukavaa sunnuntaita sinne!

   Poista
 2. Mustanmerenruusu on ihana vanhan ajan kasvi. Sain tädiltäni muutaman kävyn jokunen vuosi sitten ja nyt se lisääntynyt neljään ruukkuun ja osan kävyistä olen lahjoittanut pois.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on tosi kaunis, mutta minullakin unohduksissa vuosia. Vaatimaton ja helppohoitoinen kukka. Äidillänikin sitä oli aina lapsuudessani ikkunoilla.

   Poista
 3. Mulle tulee mustanmerenruususta lapsuus mieleen! Minulla on mullat vaihtamatta kaikkiin viherkasveihin. Taitaa jäädä vaihtamatta..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joka vuosi mullanvaihto ei ole välttämätöntö, riippuu tietysti ruukun koosta ja kukan kunnosta, joskus riittää pelkkä pintamullan lisäys.
   Mustanmerenruusu on kyllä mainio kukka, vähän aliarvostettu vain nykyään.

   Poista
 4. Oi, mustanmerenruusut olen vallan unohtanut! Kymmeniä vuosia sitten minulla oli niitä useampia, joskus sitten katosivat, enkä ole sen koommin kukkaan törmännyt - kunnes nyt! Pitäsikin taas etsiä ja istuttaa, oli kiva, helposti kukkiva! Mullanvaihto meneillään täälläkin..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minullakin sitä oli tätä ennen parikymmentä vuotta sitten, menetin kai kävyt liian talvimärkyyden takia.
   Kukkaset kiittää mullanvaihdosta :)

   Poista
 5. Mustanmerenruusua olen itsekin aikoinaan kasvattanut. Nostalginen kukka.
  Mullat on vielä minulla vaihtamatta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Enne niitä käpyjä saatiin ystäviltä ja sukulaisilta, nyt utntuu ettei sitä ole enää kenelläkään, onneksi kaupasta löytyi mutta kalliita oli.
   Mukavia mullanvaihtohetkiä sitten kun se tulee ajankohtaiseksi.

   Poista
 6. Ihanan paljon kukkia, mutta mikä homma niissä onkaan. Minun naapurillani on paljon, ja niitä käyn ihastelemassa. Välillä hän antaa minulle jonkun kasvin, jopa vaihtaa mullat. Mutta silti ne aina kuolee... kas kun viherpeukaloni on pikkurillin paikalla. Mutta silti kukikas koti olisi kodikas.

  VastaaPoista
 7. Mustanmerenruusu on ihana!!!! Minä sain siskoltani pari vuotta sitten käpyjä, mutta onnistuin tappamaan kasvin :( Sitten ostin kaupasta käpyjä, mutta ne eivät lähteneet ollenkaan kasvuun... Nyt olen luovuttanut ja tyydyn pelargoneihin. Toivottavasti saan ihailla blogissasi kuvia mustanmerenruususta...

  VastaaPoista
 8. Minä en löydä mistään kaupasta mustanmerenruusun käpy-siemeniä. Tykkäisin myös kukasta.

  VastaaPoista

Iloisen onnellista, lupsakkaan leppoisaa,
hymyävän herttaista, rauhallisen rentouttavaa,
nauravan hyväntuulista päivää Sinulle! Kiva kun vierailit sivullani!