Kesätunnelmaa

Kesätunnelmaa

tiistai 22. maaliskuuta 2016

Purkilla on väliä

Kasvatuksia pääsiäisenä 2015

Tarvitsin lisää kasvatusruukkuja, entiset ovat käymässä vähiin ja vanhimmat alkavat jo pahasti lohkeilla reunoista, ja olen niitä laitellut kaksi sisäkkäin, tukemaan toisiaan ja joka vuosi niitä joutuu myös heittämään huonon kuntonsa vuoksi pois.
 Olen kaupoista etsiskellyt entisenlaisia, mielestäni hyvät ruukut ovat tasaisen tukevia, kokoa 8x8x6,5 cm, eivätkä saa olla liian korkeita eivätkä matalia vaan juuri sopivia ;D Muunlaiset ei kelpaa. Kukkasille käytän siis tuon kokoisia, ja vihanneksille ja köynnöksille vähintään puolen litran ruukkuja.

Vaatimukset ovat kovat - olenhan mitoittanut aluslaatikot juuri sopiviksi jolloin hukkatilaa ei juurikaan jää. Pyöreitä en suosi samasta syystä, vaan neliskanttisia ne olla pitää. Käväisin nettikaupassa kurkistamassa, ja löysin kuin löysinkin noita himoitsemiani taimiastioita, ja vieläpä erittäin edullisesti, ja sain vielä yhden 40 kappaleen pakkauksen kaupanpäällisiksi.  Kauppaliikkeistä niitä ei näköjään enää löydy, ovatkohan erehtyneet poistamaan ne valikoimista!No eipä onnistunut tälläkään kertaa tilata vain niitä, vaan mukaan lähti kiiviköynnöksen ja marjatomaatin siemeniä. Kumpaakaan en ole aikaisemmin kokeillut. Kuvat kopioitu ko. myyjän sivuilta.


Tilanne on tuolla kasvatuspömpelissä sellainen, että kaikki on pääpiirteissään nyt kylvetty - juuri kun huokaisin viime viikolla että tässähän nämä, niin jo postilaatikkoon tipahti eräästä siemenfirmasta jälkitoimitukseen jääneet huovinkukat. No ne laitoin vielä multaan ja jotain muutakin - "vaikkapa uusintakylvö japaninhumalalle, kokeilen kerran vielä". Vielä puuttuu kuitenkin lobeliat - mutta ne laitan sitten pääsiäisen jälkeen huhtikuulla, nopeita kun ovat. Tsinniat ja asteritkin vielä.. Niin ja tietysti on sitten joskus toukokuun puolella auringonkukat, krassit, tuoksuherneet, unikot, kosmoskukat ja.. ja..

 Huovinkukka 2015

* *

Taimihuoneessa alkaakin jo näyttää aika sekaiselta, mutta kunhan kelloköynnökset kasvavat isoiksi, ne luultavasti peittävät kaiken alleen ;D

 
Tässä  ne kurkottavat taivaita kohti -
valmiina valtaamaan huoneen sekä
leveys- että korkeussuunnassa.
 
 
Talven yli säilyneet petuniat saavat ihailua osakseen  .  .
  
 
.  . kun taas siemenestä kasvatetut
ovat tämmöisiä vauveleita vielä.
 
 
 
Nukenkauluksen kasvatan tämmöisinä tuppaina,
en kouli yksitellen. Alla kuva viime vuodelta.
 
 
Tämän kukan parhaimpiin puoliin kuuluu,
ettei sitä tarvitse nyppiä -
kukkii koko kesän.

 
Tarhaorvokkeja
 
 
Tulikruunu
Tätä en ole ennen kasvattanut.
Hyvin hitaanlaisesti on kasvanut
tähän asti, ehtiiköhän edes kukkimaan..
 
 
Olin kylvänyt sammareita pienen erän jo helmikuussa,
toiveissa saada kukintaa ja tuoksua jo huhtikuulle.
 
 
 
Ahkeralissuja
 
 
Lumihiutale
 
 
Ahkeraliisaa, petuniaa ja
lumihiutaletta 2015
 
 
Tomskuja, pikkuisia vielä.

 
 
Paprikoita

 
Tämmöinen taimipläjäys tällä kertaa,
toivottavasti jaksoitte lukea loppuun.
 Nyt ei tarvitse kuin odotella, vaihdella paikkoja tarpeen mukaan, kastella, lannoittaa, vahtia ettei tuholaisia näy (hiirenloukkuja on pöydän alla pari kappaletta) kirvoista, homeesta tai härmästä puhumattakaan, huolehdittava tuuletuksesta ja lämpötilasta, sammutella ja sytytellä valoja vuorokauden mukaan ja muistettava kurkistella sinne juuristoonkin välillä. Niin ja katkottava latvoja liian innokkailta kattoon kurkottajilta ja huolehdittava etteivät köynnökset tarttuma-kärhöillään käy liian tuttavallisiksi naapurikasvien kanssa. Olikohan muuta?
Mukavaa tämä taimitouhotus :DD25 kommenttia:

 1. Hautausmaiden roskalaatikot ovat antoisia paikkoja taimikasvattajille. Sieltä olen omani kasvatusastiat keräillyt.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näin on, eikä aina tule ajatelleeksikaan mistä kaikista paikoista niitä voisi pyytää, esim. kukkakaupoista kun heittävät niitä roskikseen. Taimitarhoilla varmaan kierrätetään omaan käyttöön, uskoisin.

   Poista
 2. Johan sulla on siellä pikkutaimet hyvässä kasvuvauhdissa! Mielenkiintoista nähdä, miten nuo tulikruunut kehittyvät. Se on yksi parhaista perhoskasveista, toivottavasti tulee tulikruunuille suosiollinen, oikein lämmin kesä. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aina hiukan jännittää, kun kokeilee ensi,mäistä kertaa. Vaan on tuon tulikruunun kukka niin kaunis, että olin pitkään sitä himoinnut ja nyt satuin löytämään siemeniä. Ja jos vielä onnistuisi sitten talvettamaankin sen..

   Poista
 3. Hienolla mallilla ovat taimesi. Saat niistä paljon iloa kesällä. Mukavaa pääsiäisen odotusta sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Anneli A :) Joka kevät menee näissä merkeissä ja melkein määrätkin on samat, vaan jotain uuttakin pitää joukossa olla <3

   Poista
 4. Voi jesses mikä määrä taimia! Rispektiä täältä sulle!

  Ja mua nauratti toi, ettei muunlaiset ruukut käy kuin sopivat! ='D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos marketta <3 <3
   Heh, jos ruukku on kapea ja korkea, se helposti kaatuu ja sit ovat mullat pitkin lattioita :( Tarkka homma ja jos voi valita - valitaan paras :DD

   Poista
 5. Niinpä, paljon on purkkeja kertynyt ja niihin taimia. Hyvällä mallilla on kasvatukset sinulla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Maatuska <3 Tästä eteenpäin kaikki menee sitten omalla painollaan, niin kuin aina :) Viime vuonna taisi pääsiäinen olla vasta huhtikuussa kun minulla samettikukat silloin kukkivat, nyt on vain pikkuriikkisiä kukkanuppuja, suurennuslasilla katsottavia :)

   Poista
 6. On sinulla hyvällä mallilla taimet ja niin paljon
  Rauhallista pääsiäisen aikaa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Irma <3
   Onhan noita purkkeja, ei onnistu laittaa vaan vähäsen, aina kaikki ryöstäytyy jotenkin käsistä ;D
   Samoin sinulle, hyvää pääsiäisen aikaa!

   Poista
 7. taimitarhasi jo hyvällä mallilla, minulla vielä osa mietinnässä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt onkin melkein kaikki koulimiset tehty ja voi huokaista kun alkaa se mukavampi osuus.. :) Oi tätä ihanaa keväistä aikaa <3

   Poista
 8. Voi hurja mikä määrä taimia. Odotettavissa on sitten kaunista kukintaa koko kesän ♫~♫
  Kivaa keskiviikkoa Sinulle Tuulikki ♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tulisi nyt vaan parempi kevät ja kesä tänä vuonna - viime vuonnahan lämpeni vasta elokuussa. Kukkaiskesä on tiedossa tänäkin kesänä :D
   Kiitos ma-te, samoin sinulle mukavaa keskiviikkoa <3 <3

   Poista
 9. Ihana taimiparatiisi Sinulla! Taimipöytäkuvia jaksaisi katsella loputttomiin, ihania ja vankkoja pikkuisia taimia ja niin paljon! Odottelen myös lasihuoneeseen pääsyä että pääsen taimettamaan lisää, kun sisällä tila loppui! Nuo kantikkaat taimiruukut ovat kyllä parhaita ja säästävät tilaa!

  Tuota kiiviä minäkin haikailin mutta sitten ajattelin että hankin japanin laikkuköynnöksen, pääsin sen hedelmää maistamaan Suvikummun Marjan kanssa Vakka-Taimen retkellä viime elokuulla ja olin myyty!

  Iloista keskiviikkoa Tuulikki!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Saila <3
   Nyt olen onnistunut alentamaan lämpötilan 15 asteeseen yölä. siis ihanteellinen tomaateille.. Semmoista se tahtoo olla, ei tilaa ole koskaan liikaa. Pääsisipä täälläkin kasvihuoneeseen laittaman jo, mutta ei toivoakaan - hirmuiset lumipenkat kasvihuoneen ympärillä eikä noista ilmoistakaan tiedä.. Menee varmaan tuonne toukokuun alkuun.
   Ahaa - pitääpäs mennä googlettamaan tuo japanin laikkuköynnös - kuulostaa kivalta..
   Kiitos mukavasta kommentista Saila ja ihanaa viikkoa sinullekin <3 <3

   Poista
 10. Näin eilen niin mielenkiintoisen idean, miten muutama lötsähtänyt tomaattisiivu oli isketty multaan ja siemenistä alkoi puskemaan taimia. Ihan pikkiriikkinen viherpeukalous iski minuunkin.

  Aurinkoista pääsiäistä Tuulikki <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hih, niin yksinkertaista se onkin :D Ja helppoa kuin mikä - kokeileppas sinäkin. Ei tarvita kuin siemeniä ja vähäsen multaa, ja valoa. Ja loppu sujuukin kuin itsestään, usko pois. Kun kerran näkee kasvun ihmeen, sitä haluaa lisää..

   Poista
 11. Nyt kyllä pyörryn, ihastuksesta. On sulla taimia! Mulla neljä chiliä ja paprikaa, hih hih.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No hei, olethan kuitenkin jotain laittanut - se on hyvä se! Paprikatkin kun pääsevät kasvun vauhtiin, niin niitä ei pysäytä mikään ;D
   Jotain sitä aina pitää laittaa, vaikka syksyisin meinaa aina lopettaa, tai ainakin vähentää. Kiitos Nettimartta, mukavaa pääsiäisviikkoa sinulle :)

   Poista
 12. Sinullapa onkin kunnon tilava taimikasvattamo (ainakin omaan ikkunalaudan ympärykseen verrattuna). Runsaasti on sinulla kaikenlaista kivaa tulossa. Tuo nukenkaulus onkin hieno, harvemmin olen nähnyt sitä olevan myynnissä. Pitääkin pitää silmät auki ensi kesänä, jos sattuisi sen taimia olevan myynnissä.

  VastaaPoista
 13. No, tilaa ei ole koskaan liikaa, siellä on myös talvetuspaikka ja talvetettavienkin täytyy mahtua olemaan siellä taimien joukossa. Nukenkaulus on siitäkin hyvä, ettei sitä tarvitse nyppiä kukkiakseen. Ja se on kyllä ihan helppo kasvatettava.
  Kiitos mukavasta kommentista Puutarhamyyrä <3


  VastaaPoista
 14. Hurjan paljon kylvöksiä ja hienosti näyttävät onnistuneen! Upeaa kerrassaan! Itse en pystyisi samaan. :)

  VastaaPoista

Iloisen onnellista, lupsakkaan leppoisaa,
hymyävän herttaista, rauhallisen rentouttavaa,
nauravan hyväntuulista päivää Sinulle! Kiva kun vierailit sivullani!