Kesätunnelmaa

Kesätunnelmaa

lauantai 16. toukokuuta 2020

Nenä maassa, kasvipankki mielessä


Tämä lauantaipäivä meni osittain pihapuuhissa karkulaisten ja jakotaimien kanssa. Minulla on tapana aika-ajoin perustaa kasvipankki. Edellisestä onkin vierähtänyt parisen vuotta kun se on nyt käytetty loppuun. Keväällä siihen on helppo löytää kasveja, erottaahan karkulaiset metsänpohjasta tai nurmikolta helposti. Jotkut perennat, kuten vaikkapa nauhukset ja päivänliljat ovat myös hyvä aika-ajoin uudistaa.

Kasvipankki. Rahanarvoinen sijoitus!

Mukava on kuljeskella nurmikolla, pihan laitamilla ja kukkapenkkien laidoilla metsästämässä ruukkuunpantavaa. Meidän pihan nurmikolta ja metsän reunoilta löytyi ainakin bellistä, suikeroalpia, maksaruohoja. kevätesikoita, harjaneilikkaa, pikkutalviota, varjoyrttiä ja sammalleimua ainakin niin paljon kuin  kehtaa kaivaa ylös ja istuttaa ”valeistutukseen” ruukkuihin myöhempää käyttöä varten, tai vaikkapa ystäville annettaviksi.

Jos taimia jää käyttämättä, tai ei löydä niille paikkaa, ne on helppo istuttaa ruukkuineen syksyllä tyhjennettyyn kasvimaahan josta ne on helppo nostaa keväällä taas ylös. Saviruukkuihin ei kannata istuttaa, koska silloin se voi haljeta talven aikana. Tämä systeemi sopii oivallisesti myös kasveille, jotka on ostettu ilman sen suurempia suunnitelmia heräteostona.


 Meillä alapihan kaareva kukkapenkki on jäämässä koivikon varjoon, joten siirrän sieltä aurinkoon soveltuvia kasveja yläpihalle. Siihen on jo istutettu kuusi idänvirpiangervoa aidanteeksi rajaamaan metsä pihasta. Kaivoin ylös muutamia lajeja, kuten kallionauhusta, punaista kevätesikkoa, kevätkaihonkukkaa, harjaneilikkaa, kultahelokkia, päivänliljaa, syysleimua. Vielä sieltä lähtee narsissit, keijuangervot, lumimarjapensaat, loistojasmikkeet, koiranheisi ja  kultanauhukset paremmille kasvupaikoille ja tilalle tulee siis kaareva virpiangervoaidanne.

Alla muutama kuva vuodelta 2016, jolloin alapiha ei vielä ollut niin koivujen varjostama, jolloin siellä vielä jokunen kukkivakin viihtyi. Nyt on pihapiiri niin laaja jo muutenkin, joten helpotan pihan hoitoa tältä osin.
Yhdestä kunnon mättäästä voi saada jopa kuusi uutta kasvia.
Tässä keltapäivänlilja.
Vuonna 2015 tein pienen postauksen aiheesta, löytyy täältä jos haluat käydä kurkkaamassa.

Tämän kevään hankinnat ovat maltillisia, ehkä johtuu vallitsevasta koronatilanteesta ettei taimistoilla ole tullut käytyä. Suosin kyllä muutenkin enemmän syksyn alennusmyyntejä. Kaksi alppiruusua on tullut hankittua, Hellikki ja Haaga. Pitkään hankintalistalla ollut tuurenpihlaja on istutettu pihaan paraatipaikalle, Pihlajamäelle. (Nimen keksin nyt ;) kolme sinipiikkiputkea ja kolme valkoista punatähkää odottelee istutusta sekä entuudestaan tuntematon yrttiselleri. Piikkiputki ja punatähkä ovat mainioita perhos- ja kimalaiskasveja. Lipstikka sekä purjon taimet odottelevat istutusta kasvimaalle. Kesäkukkia ei tarvitse ostaa, enkä aio hankkia vihannestenkaan taimia - omat kasvattamani riittävät vallan mainiosti.

Tämmöisiä puuhailuja ja suunnitelmia tällä kertaa, mukavaa toukokuun jatkoa kaikille!

12 kommenttia:

 1. Kasvipankki on hyvä idea, minäkin harrastan sellaista talletusta. Sen voi sijoittaa huomaamattomaan kohtaan, lisätä tai ottaa kasveja tarpeen mukaan käyttöön. Sinulla onkin hyvä valikoima ja varastossa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on tarpeellinen, ja onhan sieltä mukava ottaa tarpeen tullen. Ja helppo antaa toiselle, kun kasvavat ruukuissa. Säälihän se on jättää hyviä taimia nurmikkoon tallattaviksi, kuten esim. juuri tuo punainen kevätesikko jonka siementaimia löytyy monen metrin säteeltä emotaimesta.

   Poista
 2. Aina pitää olla ns. käteiskassaa erilaisia kasveja :D
  Kaikkea tulee nappailtua talteen ruusun juurivesoista lähtien. Useinmiten ne menevät kavereille lahjoina,kun oma puutarha alkaa olla täynnä. Mutta kiva on jakaa iloa eteenpäinkin. Jos vaikkapa uuden talon piha huutaa kasveja, niin jokainen lahjoitus on tervetullutta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Käteiskassa on monen tarhurin turva ;D Joskus laitan sinne toipumaan taimen, joka ei olekaan viihtynyt alkuperäisessä paikassa. Itselläkin oli aikoinaan huutava pula kasveista juuri silloin kun pihaa laitettiin. Onneksi kaikkea ei aina tarvitse ostaa vaan ystävän apu on tervetullutta.

   Poista
 3. Iiriksiä ja päivänliljoja saakin jakaa säännnöllisesti. Nyt minulla osa on päässyt niin suuriksi pehkoiksi etten tiedä millä saan ne savimaasta irti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Päivänliljalla onkin aika tiivis ja syväjuurinen juuripaakku, itse selvisin lohkomisesta puukolla kun ensin olin lapiolla saanut ne vängerrettyä maasta. Kasvit kyllä tykkäävät jakamisesta ja kiittävät viimeistään seuraavana kasvukautena.

   Poista
 4. Hyvä systeemi ja yllättävän edullinenkin ;) Pikkutaimia löytyy aina jostakin ja yleensä niille löytyy koti, jos ei itselle mahdu/tarvitse.
  Itse olen jo vähentänyt hoidettavia paikkoja ja olen sanonutkin että kolmasosa pihasta riittäisi nykyvoinnillani. Liika iso ala on hoidettavaa, tulee vaan surku, kun paikat rapistuu ja heinittyy.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, ei maksa muuta kuin vaivan. Itse tykkään pitää ne ruukuissa mutteivät kovin montaa vuotta mahdu niissä kasvamaan.
   Samoin täällä, hoidettavaa alaa riittää. Mistään ei haluaisi luopua, mutta itseäkin olisi hyvä ajatella, omaa jaksamista.

   Poista
 5. Tuo kasvipankki on hyvä idea.
  Kun on vanhat kukkapenkit, joskus joutuu harventamaan kasvustoa. Aina ei jakotaimille löydy ottajaa tai ei keksi heti niille uutta paikkaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä, ja kallisarvoinen idea sanon minäkin. Jos on vaan paikka missä voi kasvipankkia pitää, se kannattaa. Itse sijoitin sen mahdollisimman lähelle kastelupistettä, niin vedensaantikaan ei ole ongelma. Jäljelle jääneet purkit vaan talveksi kasvimaahan upoksiin ja siinä kaikki.

   Poista
 6. Hyvä idea pitää pientä kasvipankkia! Meillä on vielä sen verran paljon tyhjää kukkapenkeissä, että olen istuttanut ylimääräiset siementaimet ja jakopalat "kasvamaan korkoa" eri puolille pihaa tyhjille paikoille. Kunhan kukkapenkit täyttyvät, pitänee siirtyä ruukkusysteemiin :) Aurinkoista viikkoa!

  VastaaPoista
 7. Hieno homma tämä kasvipankki. Minullakin on sellainen aika iso penkki nimitän sitä reservipenkiksi 😁. Minä annan kasvaa tässä penkissä ne niinkauan kuin tarvitsen niitä. Nyt perustin yhden uuden penkin ja sieltä lähti monta kasvia tähän uuteen. Tilalle tuli sinne nyt yllätys kesäkukkia. Olen ajatellut että kun en tarvitse näin suurta penkkiä enää muuhun niin kasvatan siinä kesäkukkia.

  VastaaPoista

Iloisen onnellista, lupsakkaan leppoisaa,
hymyävän herttaista, rauhallisen rentouttavaa,
nauravan hyväntuulista päivää Sinulle! Kiva kun vierailit sivullani!