Kesätunnelmaa

Kesätunnelmaa

lauantai 17. marraskuuta 2018

Kuusi kuvaa kesästä - teemana valokuvaus

Sain haasteen Rosanpunaista kultaa- blogista, jossa aiheena oli kuusi kuvaa kesästä, lisänä kuvaamisen vaikeus. Kiitos Maarit haasteesta, oli mukavaa ottaa tämä haaste vastaan!

*  Pyörittelin ajatusta mielessäni, päätin ottaa seitsemän erilaista tärkeimmäksi katsomaani kriteeriä kuvan ottamiselle, ja etsiä sitten niille kuvat, missä olen mielestäni onnistunut jollakin lailla, tai peräti hyvin. Tätä täytyikin vähäsen miettiä, tuumiskella ja ennenkaikkea muistella, millä mielellä kuvasin mitäkin milloinkin kesällä 2018 ja onnistuinko. *

1. Oikea värisävy
Tämän ongelman kanssa olen painiskellut niin kauan kuin olen kuvannut. Tuntuu etten ole vielä onnistunut kuvaamaan juuri sitä oikeaa sinistä väriä mikä kukassa luonnossa on. Kamerani on ihan perusjärkkäri Nikon D300 ja siihen kolme erilaista objektiivia. Löysin kuitenkin jokseenkin mieleisen kuvan arkistostani, ja siinä heliotrooppi on juuri oikeanvärinen sininen. Muut värit tuntuvat onnistuvan sen suuremmitta ongelmitta. No, ehkä valkoinen aiheuttaa päänvaivaa joskus, etenkin aurinkoisella säällä kuvatessa, jolloin varjostusta olisi hyvä löytää.


Sinisen -violetti heliotrooppi
 
 
Liljat hehkuvat keskipäivän auringossa
 
2.  Poikkeuksellinen kuvakulma
Joskus poikkeuksellinen kuvakulma tuottaa mielenkiintoisen, ja hieman yllätyksellisen kuvan. Kuvaa pitää ehkä katsoa toisenkin kerran. Yleensä kukkasia kuvataan edestä, tai kuten kuvassa olevaa verenpisaraa, usein alhaalta. Joskus kuvauksen kohdetta voi tarkastella muustakin kuvakulmasta, kuten ylhäältä. Tässä mielestäni onnistuin hyvin, ja kaunis on tämäkin kukkanen myös ylhäältä viistosti kuvattuna.

Verenpisara Fuchsia Cecile
  
3.  Tilanne
Joskus sattuu mukavia tilanteita, ihan spontaanisti. Yleensä kännykkä ainakin on mukana melkein joka paikassa, joten tilanteita saa tallennettua vaivattomasti. Tuntuu että silloin kun digikamera on mukana, eihän niitä tilanteita silloin tipahtele nenän eteen tuosta vaan. Viime kesän mukava tilannekuva alla, ilman sen suurempia suunnitelmia. Tämä kuva menee rakkaiden muistojen aarrearkkuun <3


Kesäkukkien istutusta kesäkuun alussa
pikku apulaisen avustamana.


4.  Rajaus
Kuvia en käsittele muuten kuin rajaamalla tai kokoa muuttamalla. Kuvatessa ei aina huomaa, mitä olisi voinut jättää pois. Yleensähän kuvatessa on ajatuksena näyttää juuri se olennaisin asia, joka ei välttämättä ole keskellä kuvaa. Rajauksella saa pääasian näkymään mihin kohtaan tahansa kuvassa,
jota tapaa käytän useinkin.Humalaportti

5. Tunnelma
Tunnelman vangitseminen esim. maisemakuvassa on kovin vaikeaa, joskus siinä onnistuu paremmin ja joskus huonommin, ja varsinkin auringonnousuja ja -laskuja kuvatessa tunnelma paikan päällä on nopeasti ohitse, joten uutta tilannetta täytyy odottaa vähintään vuorokausi.
Tässä sateenkaari-kuvassa onnistuin jotenkuten, mutta tunnelma paikan päällä oli kyllä sanoinkuvaamattoman taianomainen! Joten harjoitusta lisää, näin harrastelijalta. Onpa vaikeata, mutta ei kai sitä opi, jos ei harjoittele. Sopiva määrä itsekritiikkiä on joskus (tai aina!) paikallaan.


 
 

6.  Eläimet
Joskus tuntuu että eläinten kuvaaminen on aivan mahdoton homma - nehän eivät ole liikkumatta kuin vain nukkuessaan. Useita tipuja kuvatessa kamera ei kertakaikkiaan ehdi kuvata hetkeä, jolloin kaikki olisivat liikkumatta - niiden liikkeet kun ovat salamannopeita. Tässä kuvassa olen saanut kuin ihmeen kaupalla kuvattua kaikki kanaset liikkumattomina, ja vieläpä kaikkien katse on samaan suuntaan.
7. Vielä ekstra: Valo ja varjo. Tässä kuvassa varjo tuo kuvaan syvyyttä, ja valo tuo tomaatteihin auringon kypsyttämää herkullisuutta. Eli sopivasti valoa ja varjoa on minusta paras. Maisemakuviin valon ja varjon vaihtelu tuo jännitettä, kuten vuonna x otettu kevätkuva, alempana.

Tämmöisiä olivat minun mietteeni kuvauksesta, eli joitain asioita päähäni pälkähti ajatellessani valokuvauksen monimuotoisuutta. Mukavaa olisi ollut tarkastella valokuvausta vielä moneltakin kantilta, mutta ehkä tämä nyt riittää. Mikä estäisi jatkamasta tätä postausta joskus myöhemminkin, koska monia asioita jäi vielä mieleen. Mutta nyt näin, toivottavasti tästä oli jollekulle iloa, tai kiinnosti. Nyt en haasta tällä kertaa ketään, kun en muista kenellä tämä jo on ollut syksyn aikana joten kaikki halukkaat jotka ette ole olleet haasteessa mukana, saa ottaa sen vaikka tästä.


Haasteen säännöt:
Postaa kuusi kuvaa kesästä ja kerro miksi juuri ne kuvat haluat julkaista (kuvien määrä ei ole tärkeä, saa olla enemmän tai vähemmän). Tarkoitus on kertoa mikä kuvissa itseä viehättää.
Jokainen on varmasti tyytyväinen johonkin otokseen.
Eli nyt surutta saa itseä kehua, pois turha vaatimattomuus.
Lähetä haaste eteenpäin yhdelle tai useammalle.
Halutessasi voit kommentoida linkin kera Tuplasti terapiaa-blogiin, jossa listataan haasteeseen osallistuneet.
Lisänä haasteessa vielä yksi ekstra:
Ilmoita kommentoidessasi Tuplasti terapiaa-blogiin saako kuviasi julkaista postauksessa, (ilmoitetaan kenen kuva, tietysti) johon kerätään yksi kuva jokaiselta osallistuneelta.

23 kommenttia:

 1. Hienoja kuvia.
  Minä ihastuin etenkin tuohon sateenkaari-kuvaan.
  Olet varmasti harrastanut valokuvausta jo jonkin aikaa, kun osaat pohtia kuvaamista noin monelta kantilta.
  Mukavaa lauantai-iltaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sateenkaaren kuvaus on todella vaikeata, miten sitä tunnelmaa ei millään saa kuvaan .. No, oppia ikä kaikki :)
   Tällainen pohdinta on minulle mieleen, joskus olen tehnyt poostauksen kukkien väreistä ja niiden yhteensopivuudesta.
   Kiitos sinulle, Kirsti.
   Ps. Voiko blogissasi kommentoida, vaikka ei ole liittynyt Google-plussaan?

   Poista
 2. Kauniita kuvia. Sinä olet pohtinut paljon valokuvausta ja omistat järkkärin. Nyt ymmärrän miksi kuvasi ovat aina niin upeita. Minulle kännykällä kuvaajalle nuo ajatukset ei ole käyneet mielessä lainkaan.Sunnuntain rauhaa sinulle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulla on aina ollut haaveissa oppia kuvaamaan, ja tämä bloggaus oli hyvä syy hankkia kamera. Muuten, kännykkäkuvauksessakin on omat hyvät puolensa!
   Kiitos paljon ja hyvää viikon jatkoa sinulle, Marja <3

   Poista
 3. Olipas hyvin kirjoitettu juttu! Ja hienot kuvat.. Ja aina pientä sielujen sympatiaa, kun joku kertoo kuvaavansa Nikonilla. Sitä minäkin kanniskelen ympäriinsä! 😊👍

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Saaristopuutarha <3
   Sinullakin on Nikon, onnittelen hyvästä kameran valinnasta :DD Olen ollut oikein tyytyväinen minäkin. Yksi objekti olisi kyllä haaveissa . .

   Poista
 4. Tosi hyvä postaus, hienot esimerkkikuvat!

  VastaaPoista
 5. Hyvä postaus ja hienot kuvat. Tuo kevätkuva ihan lopussa on juuri sellaisesta tilanteesta, mistä itse olen yrittänyt saada onnistuneita kuvia kerta toisensa jälkeen. Usein on ollut kamera käden ulottumattomissa eikä kännykällä saa vangittua tunnelmaa oikeanlaisena. Sitten kun on ollutkin se kamera mukana, on kuvaan tullut jotain, mikä on pilannut koko otoksen tai sitten kameran säädöt ovat pielessä, minkä vuoksi kuva on epäonnistunut. Usein vasta tietokoneen näytöltä huomaa, että täydellisen kuvan metsästys jatkuu edelleen. Tummansinisen kukan kuvaaminenkin on todella haastavaa, kuten totesit heti alkuun. Taivaansininen ja selvästi violetti ovat helpompia kuin puhdas tummmansininen. Kirkkaalla auringonpaisteella minulle haastava väri on myös puhdas punainen, mutta se on varmaan enemmän kamerasta kiinni.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itse tykkään myös tuosta alimmasta kuvasta, koska minusta siinä oleva tunnelma on vaan niin ihana.
   Sinä sanoit sen: Täydellisen kuvan metsästys jatkuu edelleen, täälläkin :D
   Muistelen että kirkkaanpunaista idänunikkoa on ainakin hankala kuvata auringonpaisteella.. jotkut värisävyt tosiaan ovat hankalia.
   Kiitos mukavasta palautteesta, näitä asioita on mukava pohdiskella.

   Poista
 6. Kuvaaminen on joskus melko haasteellista niin sävyt, kuvakulmat ja valot varjoineen. Sininen ja lähes musta ovat varsin haastavia kuvattavia! Mutta joskus valosumma on sopiva ja onnistumisen hetkiä voi kokea. Upeat esimerkit!

  Mukavaa alkavaa viikkoa! Toivottavasti Tampereen reissu oli antoisa!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sanopa muuta - värit, valot ja varjot sekä tuulikin aiheuttavat pohdintaa tuolla luonnossa ja pihamaalla kuvattaessa. Tämä haaste antoi mahdollisuuden tutkiskella asiaa syvemmin - tykkäsin!
   Aivan mahtava oli Tampereen reissu, jäi vähän harmittamaan kun ei ehditty ihan jokaisessa hallissa käydä, kun aika loppui kesken. Kaksi päivää olisi ollut sopivasti.
   Kiitos Saila <3 <3

   Poista
 7. Hienoja kuvia ja niiden pohdintaa. Minulla on vielä tämä samainen haaste työn alla .

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Nila.
   Kävinkin juuri lukemassa haastepostauksesi - mielenkiintoisia pohdintoja sinullakin, ja aivan ihania kuvia ja kuvakulmia.

   Poista
 8. Oikean värin tavoittaminen kuvaan on todellakin vaikeaa. Minusta kuvasi ovat yleensäkin puhdasvärisiä ja luonnollisia. Nämä kuvat ovat hauskasti eri tyyppisiä, kuten itsekin kerrot. Oman haastevastaukseni myötä huomaan nyt ajattelevani kuvaamista eri tavalla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Maarit.
   Olen yleensä melko kriittinen kuvien suhteen, mutta en ole mikään pedantti ;DD On mukavaa joskus pysähtyä ajattelemaan itse kuvien ottamista, eikä aina vain kohdetta. Täytyy vaan todeta, että joskus kuvaaminen on aika haasteellista.

   Poista
 9. Hieno postaus, kiva kun otit haasteen vastaan. :)
  Sateenkaarikuva oli pysäyttävä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tätä postausta olikin mukava tehdä, kiitos kun haastoit <3
   Tunnelma sateenkaarikuvaa otettaessa oli tosiaan aivan sanoinkuvaamattoman ihana.

   Poista
 10. Upeat kuvat ja hyvin kirjoitettua pohdintaa! Olen samaa mieltä sinisen värin kuvaamisesta, se on haasteellista. Kaikkea hyvää viikkoosi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Tiiu <3
   Tämä postaus oli hyivn mukava ja mielenkiintoinen toteuttaa.
   Hyvää viikonloppua!

   Poista

Iloisen onnellista, lupsakkaan leppoisaa,
hymyävän herttaista, rauhallisen rentouttavaa,
nauravan hyväntuulista päivää Sinulle! Kiva kun vierailit sivullani!