Kesätunnelmaa

Kesätunnelmaa

keskiviikko 10. tammikuuta 2018

Pohdintaa kesäkukkien kasvatuksesta



Tämän kevään siementilaukset on nyt tehty, osa saapunut ja loput matkalla. Tilasin tänä(kin) vuonna kolmesta eri paikasta, koska mieleisiä lajeja en saanut pelkästään yhdestä. Siemenvarasto on inventoitu, ja sieltä vanhentuneet ja loppuun käytetyt siemenpussukat poistettu. Paljon on myös semmoisia lajeja, mistä en ole varma kylvänkö edes, mutta kulkevat mukana kuitenkin muistuttamassa itsestään.

 Kerron tuossa alhaalla mietteitäni koskien kesäkukkien kasvatusta, ja syitä miksi valitsen juuri tiettyjä lajikkeita. Kuvat kevennyksenä tekstiin, kaikki itse kasvatettuja siemenestä ja joukossa voi olla vanhempiakin kuvia kuin viime kesältä. Merkitystä ei ole sillä, ovatko nämä oikeassa järjestyksessä, kunhan asiat tulevat mainituiksi. Siispä:

Koska olen kasvattanut kesäkukkia useina vuosina, minulle on kertynyt joitain vaatimuksia, mitä toivoisin kukilla olevan.


Tärkein on se, että ne ovat kasvatettavissa itse, omien resurssien puitteissa. Tämä tarkoittaa sitä, että mitään sen suurempia vippaskonsteja, esim. kasvatus/kukitushormoneja ei käytetä. Mukaanlukien juurrutushormoni, jota uteliaisuuttani kokeilin viime vuonna, mutta en saanut sen ihmeempiä tuloksia aikaan. Tuntui vaan että rahat meni hukkaan. Ne, mihin sitä kokeilin, olisivat varmaan juurtuneet ilmankin, mene ja tiedä. Sitä ei kuitenkaan käytetä kasvien kasvamiseen, vaan lisäämiseen latvapistokkaista. Tästä voi olla muutakin tietoa, mutta minä olen ymmärtänyt asian näin. Muistelen kuitenkin jotain  semmoista, että juurrutushormonia voi käyttää koulintaan, mutta aine on senverran kallista että sillä hinnalla ostaa vaikkapa kymmeniä siemenpusseja. Jos mikä kukka ei kotikonstein suostu kasvamaan, yritetään seuraavana vuonna uudelleen tai vaihdetaan lajiketta. (Kotikonstit = idätys aluksi ensimmäisillä siemenillä kylppärin lattialla, siitä sisätiloissa kasvatus kunnes ne ja myöhemmät taimet kasvatetaan kasvatushuoneessa missä on myös talvetettavat kasvit. Sieltä taimet kiikutetaan kasvihuoneeseen lyhyeen kasvatukseen joskus toukokuun alussa ja sieltä sitten ulos. Kukat kasvatetaan näppituntumalla vanhoja kokemuksia hyväksikäyttäen.)


Toinen kriteeri on koko kesän kestävä kukinta. Tämä vaatimus karsii jonkin verran valikoimasta pois, siksi ne  vanhat tutut - petuniat, samettikukat, pelargonit, ahkeraliisat sun muut ”peruskasvit” pitävät pintansa vuosi vuodelta yhä itsepäisemmin. Onkohan niin että miksi sitä hyvästä luopuisikaan? Varsinkaan kun ei kyllästymisen merkkejä ole ilmassa. Luulen kuitenkin että keltaisten samettikukkien kohdalla alkaa piankin tulla kyllästyminen. Siitä pääsenkin seuraavaan kriteeriin :

 
Kolmas kriteeri on väri. Keltainen väri on vuosien saatossa alkanut kyllästyttää, ja sininen ja valkoinen alkavat enemmän miellyttää silmää. Vaikka keltainen/oranssi samettikukka on kaikin puolin (sopii jokaiseen muuhun vaatimukseen ylhäällä tekstissä, ja alhaalla) sopiva, olen alkanut etsiä samettikukasta eri värejä. Nyt onnekseni löysin samettikukasta punaisen lajikkeen, jota ensimmäistä kertaa ajattelin kokeilla tänä vuonna. Nähtäväksi jää, onko sävy juuri oikea, kuvissa kun ei kukkien väri aina vastaa sitä mikä se oikeasti on. (Myöhemmin kerron sitten kuinka kävi, olinko tyytyväinen.)
Väri ei kuitenkaan ole niitä ehdottomampia vaatimuksia, koska eri värien sommittelulla saadaan kuitenkin ne värien parhaat puolet esiin. Väriympyrä on myös oiva apu suunnittelussa - vastakkaiset värit luovat kontrastia ja rinnakkaiset harmoniaa.


Neljäs kriteeri on helppohoitoisuus. Koska Suomen kesä on lyhyt (ja nykyään aika arvaamaton säiden suhteen) on kasvien oltava helppohoitoisia jotta aikaa jää muuhunkin elämiseen kuin jokailtaiseen kukkien nyppimiseen tai vesiämpäreiden kanniskeluun. Sehän tiedetään että valtaosa kukkasista lopettaa kukintansa, jos jo kukkineita kukkasia ei  poisteta kukkavarsineen. Se on minusta aika työlästä, ja sitäpaitsi ainakin petuniat ovat sen verran tahmaisia käsitellä jotta käsienpesulle tekee mieli poiston jälkeen. Jotkut kukat tarvitsevat saksien apua, enkä minä ainakaan kuljeskele pihamaalla aina leikkurit tai sakset kädessä.
Helppohoitoisuuteen kuuluu myös kastelu, mutta siihen voi vaikuttaa hyvinkin helposti.  Esim. käytetty multa, katteen käyttö myös ruukkuistutuksissa, saviruukkujen välttäminen runsaasti vettä vaativilla kasveilla, kastelukiteet (en ole kokeillut) sekä kasvin sijoituspaikka vesipisteeseen nähden. Myös aluslautasen käyttö vähentää kastelukertoja.  Nämä asiat nyt tulivat ensimmäisenä mieleen.


Viides kriteeri voisi olla kukan kestävyys säiden suhteen. Koska viime kesinä pihamaan kasvit ovat nähneet lähes kaikki mahdolliset sääilmiöt kovista trombeista rakeisiin ja pakkasiin, ei kasveja voi ajatella ennalta suojaavansa mitenkään. Harso tietysti on, mutta sekään ei pelasta ihan kaikelta ja ruukkujen sisälle-ulos -rumbaa ei kestä kenenkään hermot eikä varsinkaan aika. Mieli tekee kuitenkin laittaa kaikkea kaunista kasvamaan, joten eri lajeista kannattaa poimia juuri ne kestävimmät. esim. erittäin suurikukkainen Petunia Prism Blue tai kerrottu petunia  Petunia Cascade Orchid Mist ei pärjää ollenkaan niin hyvin "normaalissa myrskyssä" kuin petunian minikukkainen esim. Million bells muoto. Koska säitä nyt ei voi muutamaa kuukautta aikaisemmin tietää, voi luottaa onneensa tai valita kertakaikkiaan kestävimpiä lajeja.


Yksi kriteeri vielä voisi olla omavaraisuus, mitä en ole käyttänyt kovinkaan laajalti. Koska siemenet maksavat maltaita, se olisi aika kannattavaa touhua ainakin niiden kukkasten osalta, mistä niitä suht helposti saa otettua. Mainitsen  esimerkkeinä samettikukan, ahkeraliisan, kehäkukan, keijunmekon, mustasilmäsusannan, ehkä kelloköynnöksenkin. Vihanneksista lajeja löytyy oikein runsaasti, esim. peruna tietysti, tomaatti, paprika, omenakin :) Olisikin ihanteellista, jotta  siemeniä ei tarvitsisi ostaa ollenkaan, vaan kaikki olisi omasta takaa. Lajejakaan ei tarvitsisi olla runsaasti, kunhan vain tietäisi että kukkaset ovat vuosikertakukkasia, alkaen vuodelta se ja se :D Tätä kriteeriä voisin joskus tulevaisuudessa käyttää.

 
Tämmöisiä pohdintoja tuli nyt, heti vuoden alussa kun ajatukset ovat jo kesässä. Kiitän kaikkia lukijoita mielenkiinnosta, kiva kun jaksoit lukea loppuun asti ja toivottavasti tästä oli jollekulle jotain hyötyä. Itse palaan varmasti tähän postaukseen vielä kesää kohti mennessä, onhan täällä itsellekin monia asioita muistutukseksi, jos kylvöt alkavat lähteä lapasesta ;DD
 
 
Vielä ei varsinainen kasvukausi tietenkään ole alkanut, mutta muutamia varaslähtöjä olen jo tehnyt. Kuinka kummasti pienenpienen taimikoukun näkyminen mullasta saa mielen virkeäksi, vuosi vuodelta sama juttu :D
 

31 kommenttia:

  1. Hyvät kriteerit!!!! Omani ovat melko samanlaiset, paitsi että tykkään oranssista :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Jokseenkin noin ne menevät, näitä asioita on mukava miettiä nyt kun ei voi oikein vielä sormia multaan työntää.

      Poista
  2. Hyvät ja varteenotettavat kriteerit, jotka olisi meistä jokaisen kesäkukkia kylvävän hyvä muistaa.
    Itse suosin noita helppohoitoisia kesäkukkia ja jonkin verran tulee myös kerättyä siemeniä niistä. Etenkin samettikukista.
    Perennoja kasvatan siemenistä myös lähes joka vuosi. Välillä menestyksekkäästi ja välillä taas ei.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aina ei kaikki tahdo onnistua, joten joskus voikin sitten miettiä missä vika. Siemenissäkin voi joskus olla itämättömiä, senkin olisi voinut tuolla mainita. Samettikukat ovat kaikinpuolin aivan loistavia kesäkukkia, kunhan värikirjo vaan olisi laajempi. Itsekin olen kylvänyt perennoja, sekä myös hankikylvöihin mutta suosin enemmän jaettavia kasveja. Mielenkiintoista kasvatuskevättä sinulle!

      Poista
  3. Oikein hyviä kriteerejä todellakin. Moni niistä on käytössä itselänikin. Pidän siitä, että joka vuosi kylvölistalla on ne rakkaimmat kasvit, joita ilman ei osaa olla, mutta toisaalta vaihtelen mielelläni väriä tai lajiketta, jotta homma säilyy jännittävänä. Mielelläni perehdyn joka vuosi myös muutamaan sellaiseen kukkaan, jota en ole koskaan ennen kokeillut. Toisinaan onnistaa, mutta joskus se jääkin ainoaksi kasvattelukerraksi. :)
    Olemmekohan mahtaneet bongata saman samettikukkauutuuden? Eilen katselin siemenkauppa.com:in uutuuskesäkukkia (niitä oli muistaakseni vain neljä) - ja siellä oli kuvatekstin mukaan vaaleanpunaisia ryhmäsamettikukkia. Minusta ne kuvassa näyttivät ehkä enemmän persikkaisilta. Jäin vielä harkitsemaan asiaa, sillä siemenpussi maksoi kai viitosen verran, ja se on kesäkukista paljon. Tosin myöhempinä vuosina siemeniä saisi noista kukista sitten ilmaiseksi. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aina tekee mieli kokeilla uutta, se tekee tosiaankin hommasta jännittävää. Tuo samettikukka on lajiltaan Disco Red, pitäisi olla punainen mutta siinä kuitenkin keltainen mykerö. Wau, pitääpäs katsoa sitä löytämääsi vaaleanpunaista lajiketta, on varmaan ihana. Kannattaa kyllä kerran satsata, siitä on sitten ikuisesti iloa. Mutta kalliita ovat kuitenkin jotta harkita kannattaa. Kiitos kommentista Maalaistyttö, ja mielenkiintoisia bongailuja siemenluettoista sinulle :)

      Poista
  4. Mainioita kriteereitä ja voi kuinka ihania kuvia! Kyllä se kevät sieltä tulee ja päästään laittamaan sormet multaan. Ihanaa ihanaa <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sana ”kevät” tuo hymyn huulille monen pimeän kuulauden jälkeen, ja totta tosiaan ollaan jo voiton puolelle pääsemässä :)
      Kiitos Maatiaiskanasen Elämää <3

      Poista
  5. Tässä tuli paljon huomioon otettavaa kesäkukkakasvatukseen. Hieno kun olet järjestelmällisesti koonnut hyvät tosiasiat luettelomiseksi ohjeeksi. Tästä voidaan nyt ottaa hyöty irti! Hyvää alkanutta vuotta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Varmasti kaikkien kesäkukkien kasvattajien mielessä on pyörinyt samanlaiset asiat. Nyt olikin aikaa mietiskellä noita ja pistin ylös muistiin ja muistutukseksi.
      Kiitos samoin sinulle hyvää alkanutta vuotta!

      Poista
  6. Kauniit kuvat ja hyvät kriteerit! Minä olen niin tumpelo noiden kasvien kanssa, että helppohoitoisuus on se mikä miellyttää..toki senkin takia, että välillä on sellaisia työpäiviä ettei pihalle kerkiä lainkaan koko päivän aikana:) Kevättä kohti mennään.. Leppoisaa viikonjatkoa❤

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Päden Paja.
      Joskus aika on niin kortilla, ettei kertakaikkiaan pihalle ehdi mutta onneksi kesällä on valoisaa myöhempäänkin jos vain jaksaa lähteä. Onneksi talvella on aikaa suunnitella, ja laittaa asioita tärkeysjärjestykseen. Säätkin rajoittavat paljon pihalla oloa mutta toivotaan ensi kesästä parempaa kuin muutamat edelliset kesät olivat.

      Poista
  7. Asiaa! Innostuun viimme keväänä siämenkasvatuksista, lähinnä sun huikeeren kasvatusten innostamana ja tilasin ny jopa elämäni ensimmääsen siämenluettelonki. Tulooko mitää tilattua, sonki eri juttu.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Muistelenkin että kasvattelit ainakin ahkeraliisaa, ja ne onnistuivat loistavasti! Itse kasvatetut ovat jotenkin erityisiä, eikös vaan joten pidä se siemenluettelo näköpiirissä ja käden ulottuvilla, ja odottelet sitten oikein aurinkoista päivää - siitä se lähtee :D

      Poista
  8. Järkevät ja hyvät kriteerit sinulla!

    VastaaPoista
  9. Ihailen sinua kun jaksat aina kasvattaa taimet itse.
    Mulla ei oo siihen innostusta tai olen laiska.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minulla tuo kasvatus on muodostunut jo elämäntavaksi, 28. vuosi on menossa :) Mitenhän saisi sinutkin innostumaan, hmm.. No, tosiasiassa kaikilla on omat kiinnostuksen kohteensa, eikä tarvitsekaan olla kaikesta kiinnostunut ja innostunut. Sinulla ihana korttiharrastus, jota käyn blogissasi aina ihailemassa :)

      Poista
  10. Kiitos näistä tiedoista. Mitkä kesäkukat ovat sinun mielestä helppohpitoisia ja mistä löysit punaista samettikukkaa?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuohon kaikista helpoimpaan on helppo vastata: ahkeraliisa! Sille ei tarvitse tehdä mitään kesän mittaan kunhan kastelee ja lannoittaa. Runsaasti kukkivana se tosin roskaa ympäristöään, mutta toisaalta kukkia ei tarvitse nyppiä kukkiakseen. Toinen on paahteeseenkin sopiva pelargoni, se vertaista tuskin onkaan. Nykyään olen ollut ihastunut myös lumihiutaleeseen joka käy niin monen kukan kanssa yhteen ..
      Tuossa punaisessa samettikukassa on tosin keltainen keskusta, joten nähtäväksi jää onko se miten hallitseva. Tilasin sen Siemenvesalta ja lajike on Disco Red.

      Poista
    2. Kiitos tiedoista! Jospa kokeilisin ahkeraliisaa siemenistä. Siemenvesa ei olekaan minulle tuttu, täytyy käydä tutustumassa.

      Poista
  11. Kauniit kukat ja hyvät kriteerit Kovin on minullakin ajatukset siemeen istutuksessa :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Irma. Kiva kuulla että sielläkin alkaa olla jo vihreitä ajatuksia ja haaveita :)

      Poista
  12. Niin hyvä kirjotus taas! Lähes identtisiä ajatuksia kasvatusten suhteen on täälläkin. Ihana kuva missä keijunmekko ja petuniat, värit on ihan nappiin! Olen miettinyt pitäskö tänä vuonna ujuttaa valkoista tai hentoa vaaleanpunaista lumihiutaletta samaan amppeliin keijunmekkojen kanssa?
    Minä jo hätäpäissäni tai oisko paremminkin ollut innostuksissani kylvin jo tänään keijunmekot ;)
    Muuten olen tosissani päättänyt kylvää reilusti vähemmän tänä keväänä tai jättää ainakin tuhoontuomitut kokeilut pois :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Maatuska. Tiedän että sinullakin on samanlaisia ajatuksia, onhan upea blogisi vakituinen vierailukohde myös minulla :)
      Varmasti käyvät keijunmekko ja lumihiutale yhteen, tuntuu että lumihiutale kävisi kaikkien kanssa! Taidanpa minäkin ottaa keijunmekot hollille, meneehän niiden itämisessäkin vielä aikaa, ja jos alkavat kasvaa liian huimaa vauhtia, latvoja vaan poikki :)) Tuuhenevat vain leikkauksista.
      Ihan järkevää kylvää vain niitä mitkä tietää varmoiksi kasvajiksi, mutta toinen asia on että pitääkö suunnitelmat - yksikin pitempi aurinkoinen jakso voi näet pyörtää kaikki suunnitelmat.. ;))

      Poista
  13. Oi kun olet jo aikaansaapa, kun siemenet on tilattu (ja vähän jo kasvamaankin laitettu, jo oikein ymmärsin:). Minä vasta heräilen koko ajatukseen. Mutta erittäin hyviä pohdintoja, joista on meille muillekin varmasti hyötyä, kiitos tästä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä muutamat ahkeraliisat ja paprikat ovat jo ihan hyvällä alulla. Taitaa nämä aikaiset kylvöt mennä justiinsa kuten viimekin vuonna. Onkohan niin että näiden pilvisten ja harmaiden päivien ratoksi käy enemmän siellä siemenvarastolla haaveksimassa kesästä, auringosta . .

      Poista
  14. Pitäisi ehkä ottaa vinkeistäsi vaari, sen verran upeasti kesäkukkasi kukkivat. Mulla lähtee aina siemenhankinnat lapasesta ja kokeilen milloin mitäkin lajia hetken mielijohteesta, usein epäonnistuen. Mut toki niitä onnistumisiakin tulee. Järkevämmällä suunnittelulla saisi varmaan enemmän onnistumisia.. Kiitos pohdintojesi jakamisesta meille! :)

    VastaaPoista
  15. Upeita kuvia ihanista kesäkukkasista <3

    VastaaPoista
  16. Mielenkiintoista pohdintaa ja tärkeitä, hyviä havaintoja! Minäkin yritän ensi kesäksi saada kasvatettua kaikki kesäkukat ensimmäistä kertaa itse. Yleensä osan olen ostanut omien taimien täydennykseksi. Onnea kylvöillesi!

    VastaaPoista
  17. Hyviä mietintöjä! Ja sinulla onkin aina niin hienosti kukkivia kesäkukkia. Minustakin on mukavaa, jos kesäkukissa on edes muutama varma valinta, joiden kasvatus on helppoa ja jotka palkitsevat kauniilla ja pitkäkestoisella kukinnalla.

    VastaaPoista

Iloisen onnellista, lupsakkaan leppoisaa,
hymyävän herttaista, rauhallisen rentouttavaa,
nauravan hyväntuulista päivää Sinulle! Kiva kun vierailit sivullani!