Kesätunnelmaa

Kesätunnelmaa

tiistai 24. lokakuuta 2017

Syksyn viimeiset hommelit ulkona

Nyt on syksy tullut siihen vaiheeseen, jolloin alkaa viimeisetkin syystyöt olla plakkarissa, ja on aika kurkistaa mitä pariin viime viikkoon on mahtunut.
 
 
 
Maa-artisokkapenkki on ollut kesän aikana hyvänä näkösuojana tielle päin, koska viime talvena täältä kaadettiin pihlajia. Maa-artisokka kukkii aivan pakkasiin asti kauniin keltaisin kukin.
 
 
Sunnuntaina katkoin maa-artisokan varret poikki (kuvattu samasta kohdasta kuin yläkuva), ja tänään kuokin perunakuokan kanssa pari ämpärillistä artisokan mukuloita - puolet keitin soseeksi pakasteeseen ja toisen puolen vein kellariin odottelemaan samaa jatkokäsittelyä.
 
 
Keitin mukulat vedessä kypsiksi, tein viillon päähän ja puristin sitten sisukset ulos mukulasta - näin vältyin mukuloiden kuorimiselta - se kun on ihan mahdoton homma!
 
 
Mielessä siintää ihana maa-artisokkakeitto - ja ajattelinpa kokeilla jouluksi maa-artisokkalaatikkoa. Huomis-illaksi on luvattu lumisadetta, joten ei voi olla varma, pääseekö tänä syksynä enää kuokkimaan artisokkapenkkiä jos maa jäätyy.
 
Mangoldi
 
Lauantaiaamuna oli  lunta maassa sen verran että päätin siivota kasvimaan ja yläpihan kukkamaat ja viedä daaliat sisälle. Mitenhän lie unohtunut kaikista kymmenestä daaliasta nimilaput pois.. Suurimmat kyllä tunnistin mutta pienimmät jäävät keväällä arvauksen varaan.
 
 
Eilen istutin alapihan kaaripenkkiin kuusi idänvirpiangervoa - tarkoituksena olisi muuttaa se kukkapenkki helppohoitoisemmaksi aidanteeksi rajaamaan alapihaa koivikosta.
 
 
 
 
Missi seurasi puuhiani silmä tarkkana.
 
 
Porkkanasato oli tänä vuonna huono, laiha ja mitätön mutta pitää olla tyytyväinen että edes vähäsen kuitenkin saatiin. Jonkun verran on porkkanakärpäsen vioitusta mutta käytän huonommat porkkanat soseeksi  pakasteeseen porkkanalaatikkoa varten.
 
 
Purjot pistän tämmöisenään kellariin, tai voin myöhemmin pakastaa näistä osan vaikka säilyvät kyllä ihan hyvin tuonne kevättalvelle asti näinkin.
 
 
Tein vielä kerran keitettyä puolukkahilloa ämpärillisestä puolukoita, koska meillä kuluu sitä talven aikana paljon.
 
 
Syksyistä lihapataa tein omista kasviksista ja juureksista.
Hyvää oli!
 
 
 
 
Suppiksiakin on tullut kerättyä, niistä lähti ihan mahdottomasti nestettä.
 
 
 
Vielä kerran amppelikukat pääsivät ulos vesisateeseen viime viikolla, ja laitoin viime talvena hankkimani sulkasaniaiset sisemmälle huoneeseen. Nyt on kiva kun ulkona on välttämättömimmät hommat tehty - ja istahtaa telkkarin ääreen lempparituoliin ja ottaa vaikka neule käteen.

 
 
Tunnelmallisia lokakuun iltoja teille kaikille !!
 
 
*  Tuulikki  *
 
 
 
 

31 kommenttia:

  1. Ihanaa satoa. Maa-artisokalla on nätit kukatkin ❤ Tuo alin maisemakuva on aivan uskonattoman kaunis ❤

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olen joskus ottanut maa-artisokan kukkia maljakkoonkin, ihanan hempeitä keltaisia kukkia. Kiitos, Maatiaiskanasen Elämää 💚

      Poista
  2. Ihanan näköistä lihapataa! Lurpsis!

    Olen onnistunut hävittämään lähes kokonaan maa-artisokkani. Kiitos kylmän ja märän savimaan! ='D No, mukulaa se teki ihan hyvin, mutta ei kukkinut koskaan ja se harmitti. Aoin jossain vaiheessa hankkia jostain juurikin tuollaista kukkivaa lajiketta. Haluan, että maa-artisokka on myös kaunis hyödyllisyyden lisäksi!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oman maan tuotoksista valmistettu ruoka - ah niin parasta! Kiitos!
      En tiedä mistä tämä kanta on peräisin, kulkeutunut minulle aika monen ihmisen kautta ja ollut ainakin viisi vuotta kasvatuksessa. Voi olla että maaperällä on osuutta asiaan.
      Kyselepä keväällä minulta mukuloita, otin maasta vasta murto-osan..


      Poista
  3. Kokeilen maa-artisokan käsittelytapaasi. Kiitos!

    VastaaPoista
  4. Tua maa-artisokkahan on aivan valtavan korkia. Hyvää aitamateriaalia, sanan varsinaases merkitykses. En kyllä oo ikinä tainnu maistaakkaa, eikä mulla oo sitä ittellä koskaa ollu. Kummasti pihalta löytyy viäläki tekemistä, lähinnä siivoushommia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Maa-artisokka on kyllä hyvä kasvi - komea kuin mikä, kestävä myös ja huoleton hoidettava. Ja loput mukulat voi hyvin jättää maahan mitä ei tule käytettyä. (Ja pitäisikin jättäää osa, niin kanta säilyy.)
      Onneksi täälläkin on suurimmat syyspuuhat tehty, haravoida voi sitten vielä ilmojen mukaan, ja loput jättää kevääksi.

      Poista
  5. Maa-artisokkaa onkin pitänyt istuttaa, mutta onpa vaan unohtunut. Maa-artisokkakeitto on herkkua, mutta kuoriminen viheliäistä. Kiitos siis tuosta puserrusvinkistä.
    Sinulla onkin puutarhan työt jo mallillaan. Minulla olisi vielä vähän haravoitavaa, mutta saapa nähdä, ehdinkö ennen lunta. Vaikka tuskin täällä lumi vielä maahan jää, vaikka sitä tulisi paljonkin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Samaa mieltä tosiaan, kuoriminen on melkein mahdotonta. Joskus olin kuullut tuolllaisesta pusertamisesta - ja hyvin toimi.
      Olen kuullut sanonnan, että sitten vasta tulee talvi kun syreenit pudottavat lehtensä, joten ei kai se talvi vielä tule. Haravointi olisi kyllä mukavaa puuhaa, vaan iltaisin ei ehdi kun pimeys tulee niin mahdottoman aikaisin.

      Poista
  6. Onpa herkullisen näköinen postaus.Minullakin on maa-artisokkaa taidan jatkossa käsitellä samalla tavalla kuin sinä kiitos vinkistä :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Irma <3
      Ole hyvä - käyttökelpoiset vinkit ovat aina tervetulleita eikös vaan 😁

      Poista
  7. Omaa satoa on hieno saada, vallan kivasti sait syötävää.

    VastaaPoista
  8. Sain tuttavalta jokunen vuosi sitten maa-artisokan mukuloita ja olivat talven maassa ja ilmeisesti mätänivät talven aikana, mitään ei noussut keväällä. Talvehtivatko mukulat maassa? En tullut silloin perehtyneeksi asiaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä talvehtivat maassa, minulla on kasvanut samassa paikassa ainakin viisi vuotta, olen heittänyt niille keväällä vain kanankakkarakeita ja siinäpä se hoito olikin :) Einole tarvinnut edes kitkeä, kun kasvusto on niin tiheää. Tuo maa-artisokka on vähän sellainen kasvi, jotta kun sen kerran saa puutarhaansa, sitä on vaikeahko hävittää. Sellaiset kokemukset minulla. En osaa sanoa mistä mätäneminen johtui, olisikohan mukulat olleet liian pinnassa..?

      Poista
  9. Häpeä tunnustaa, mutta en ole koskaan maistanut tuota maa-artisokkaa. Se asia on kyllä tilaisuuden tullessa korjattava.
    Tunnelmallista lokakuuta myös sinulle.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kokeilepa kasvattaa, et varmasti pety :)
      Kiitos, Kruunu Vuokko.

      Poista
  10. Ihana postaus ja niin kauniita kuvia, kiva kun olette saaneet noin hyvin omaa satoa..mikään ei ole niin hyvää kuin omakasvatetut herkut:) Suloiselle Missille rapsutuksia♥

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Itse kasvatetut herkut ovat ihan parasta syötävää :)
      Annoin Missille rapsutuksia - Missi kiittää :D

      Poista
  11. Kiva kun olet saanut hyvää satoa. Maa-artisokkakeitto kuulostaa herkulliselta. - Niin kauniit kuvat. - Mukavaa viikon jatkoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sato oli ihan kelvollinen kaikenkaikkiaan, vaikka kesä oli niin huono. Ensi kesänä uudelleen taas :)
      Keitto maa-artisokasta maistuu aivan ihanalta, nams..
      Kiitos, Anneli A ❤️

      Poista
  12. Meillä ei maa-artisokka kukkinut tänä vuonna ollenkaan. Hieno idea sinulta tämä viilto päähän ja puristus. Arvaa tuleeko käyttöön. VARMASTI. Kiitos sinulle tästä. Hyvää viikonjatketta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. On se vaan niin viheliäinen kuorittava, että tuo mainitsemani keino kyllä säästää aikaa ja herrmoja.. Kiitos kivasta kommentista ❤️ Ja samoin hyvää viikon jatkoa!

      Poista
  13. Kiva kuulla, yhdessä työt joutuvat sukkelasti ja aikaa jää muuhun :) Lehtipuhallin on kyllä oiva kapine, sillä saa kiven kolosetkin niin kätevästi puhtaaksi! Teillä onkin ollut mukava puuhapäivä yhdessä jälkikasvun kanssa, ihanaa ❤️
    Kiitos, ma-te ❤️

    VastaaPoista
  14. Herkullisia ruokia ja kun ne on oman maan satoa, herkku maistuu vielä paremmalta. Suppiksia poimittiin vielä viime viikonloppuna, nyt lienevät jo paleltuneet.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aivan - mikä onkaan mukavampaa kuin tehdä ruokaa oman maan kasviksista. Suppiksista saatiin täälläkin ihan kelpo sato.
      Kiitos kommentista Sirkku.

      Poista
  15. Vesi kielellä on tämän postauksen lukemisesta - aiva ihania herkkukuvia! Kiitos tuosta maa-artisokkavihjeestä. Meillä niitä käytetään usein, muutta tuo pusertaminen kypsänä oli ihan uusi vinkki!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiiots, Pirkko 😁
      Tuo maa-artisokka on kyllä mainio kasvi, jo helppoutensakin takia. Mutta se kuoriminen..

      Poista
  16. Onpa tehokas näköeste tuo maa-artisokka! Ai että on herkullisennäköistä lihapataa, etenkin, kun tietää että kasvikset on omaa satoa. Leppoisaa lokakuuta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. On se kyllä ihan mahdottoman korkea, ja siksi istutinkin sitä juuri tuohon aikoinaan. Kiitos samoin sinulle Keijunkukkanen <3

      Poista

Iloisen onnellista, lupsakkaan leppoisaa,
hymyävän herttaista, rauhallisen rentouttavaa,
nauravan hyväntuulista päivää Sinulle! Kiva kun vierailit sivullani!