Kesätunnelmaa

Kesätunnelmaa

perjantai 30. kesäkuuta 2017

Onnellisuusprosentti sata 

Niin, luit aivan oikein, ja kuvankin perusteella ymmärrät mistä on kyse.


Nimittäin vihdoin ennätin kasvimaalle kitkemään vihannes - ja juurespenkkejä. En tiedä mitään muuta levollisempaa, stressiä poistavampaa, mielenkiintoisempaa taikka muuten vaan ihanampaa hommaa puutarhassa kuin kasvimaan kitkeminen!


 Nyt kun olen vaihtanut puolet kasvimaan alasta laatikkoviljelykseksi, homma helpottui entisestään ja koska muutamassa kasvulaatikossa on säkkimultaa, ei siellä kitkemistäkään hirveän paljon ole. Minulla on aina ollut sellainen kitkemistyyli, että kun kitkemään ruvetaan, kitketäänkin silloin aivan kaikki rikkaruohot, ne kaikkein pienimmätkin.
Keväällä kun laatikkopuutarhaa alettiin laittamaan, asetettiin lavakaulukset suoraan kasvimaalle, ja mies lupasi hoitaa lavojen rivivälit, ja nyt ne on yhden kerran harattu ja rikkaruohot kiikutettu kompostiin. Hienoa, kuomaseni <3


Tällä kitkemiskerralla jätin harvennuksen myöhemmäksi, koska parhaillaan etelä- Suomessa riehuu myrsky, ja täällä meilläkin tuulee hurjasti ja pelkään sateen tallovan pienet taimipoloiset. Tuossa tuulessa on kyllä se hyvä puoli, etteivät hyttyset jaksa lennellä :)

Purjo
Taimet ostettu torilta

Olen saanut toivottavasti ikuisen kaverin kasvimaalle, nimittäin käenkaalien sukuun kuuluvan chilenkäenkaalin. Kasvattelin sitä muutama vuosi sitten siemenistä, ja istuttelin taimia sitten kasvimaan laidalla olevaan penkkiin. Nyt pikkutaimia putkahtelee sieltä täältä, ja tein kivan huomion ettei tätä kukkaa tarvitsekaan välttämättä esikasvattaa sisällä.

Chilenkäenkaali

 Monta kertaa siementaimista itsekseen kasvaneista tuleekin paljon rotevampia, kehäkukka esimerkiksi on sellainen. Nyt jätin muutaman taimen kasvamaan vihannespenkkien rivi väleihin ja toivon oikein runsasta kukintaa jotta saan taas ensi vuodeksikin näitä ihania pirtsakoita kullankeltaisia kukkia. Käenkaali muuten kukkii melko aikaisin, kukka-aihiot ilmestyvät oitis ensimmäisten kasvulehtien tultua näkyviin!


Peikonkakkaran siementaimi

Toinen samanlainen lisääntyjä on peikonkakkara, tätä tuskin enää tarvitsee lisätä siemenestä sisätiloissa, aina jokunen yksilö putkahtaa jostain päin kasvimaata, edellyttäen edellisvuoden kukintaa.

Leijonankita
(Terveisiä Kivipellon Sailalle :D)
 
Silpoydinherne
Minusta herneiden tuenta täytyy tehdä tähän tapaan -
tukikepit saavat olla vaikka minkä kokoisia ja -muotoisia tahansa, kunhan eivät ole mitään kaupan keppejä, vaan omin kätösin metsästä katkottuja risuja ja muita kepakoita. Tuoreet pajukepit ovat siitä huonoja, että paju lähtee juurtumaan maahan ja kasvattaa keppiin uusia versoja. Ei hyvä. Kuva taitaa vääristää taidonnäytettä vieläkin epäedullisempaan suuntaan mitä todellisuudessa on, mutta luovat ratkaisut ovat kuitenkin niitä parhaita :DD
 
Kasvihuoneen puolella sato kypsyy hieman myöhään, mutta kypsyy ja kasvaa kumminkin
alkukesän todella viileistä keleistä huolimatta.
 
Tomaatti heartbreaker
 
Pieni sydämenmuotoinen pensastomaatti,
maku aivan pirtsakka.
 
Kasvihuonekurkku
 
Aivan mahtavaa - tekee hedelmää jo aivan pienenä!!
Lajia en pysty tarkistamaan kun en löytänyt siemenpussia ;D
 
Paprika Marconi Rosso
Kylvetty siemenestä 12.1.
Hyvää kannattaa odottaa :DD
 
Toivotaan että Etelä-Suomessa  vältyttäisiin myrskyn tuhoilta, ja pihamaat säilyisivät ehjinä. Tänne kolmosvyöhykkeelle myrsky ei yltänyt, mutta tuuli on kovaa. Säätiedotus lupailee nyt lämpimämpää säätä, en tiedä kuinka pitkälle mutta toivotaan että se ihan oikea kesä nyt viimein alkaisi kunhan nyt tuosta myrskystä päästään. Huhheijaa se onkin huomenna jo heinäkuu, ei voi kuin ihmetellä miten nopeasti alkukesä meni, varmaan ilmoja ihmetellessä..
 
Toivottelenpa nyt kaikille blogissani vieraileville oikein ihanaa heinäkuuta! Lomalle lähtijöille etenkin oikein hyviä lomasäitä ja meille muille myös leppoisaa keskikesän aikaa.
Samettikukkaterveisin
 
 
 
Tuulikki

 

19 kommenttia:

 1. Upean rehevältä ja siistiltä näyttää kasvimaallasi. Terhakkaat taimet lupaavat hyvää satoa. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juuri kitketty kasvimaa on kyllä kaunis minustakin, mutta annas olla kun tulee yksikin vesisade .. mistä ne rikkaruohot putkahtavatkin niin nopeasti..
   Sato myöhästyy kaikilta osin tänä vuonna, mutta jospa nyt lämpiäisi oikein kunnolla niin paprikatkin tykkäisi.
   Kiitos kommentistasi Puutarhamyyrä, mukavaa viikonloppua sinulle.

   Poista
 2. Mukavia heinäkuun päiviä sinullekin :)

  VastaaPoista
 3. Oi miten ihana kasvimaa sinulla onkaan:) Laatioita olen pohtinut minäkin mutta tavallinen kasvimaa on vaan meillä. Kolme vanhaa isoa teräsallasta olen saanut aikoinaan jostain ja nyt niissä kasvaa kurpitsaa ja salaatteja. Mies on tehnyt niihin puukehikot peittämään teräsreunoja;)
  Jokos kohta nähdään tipusia:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllähän se helpottaa hoitamista kun on penkeillä jonkinlaiset laidat, ja kitkeminenkin on helpompaa. Ei tarvitse ihan kontata kasvimaalla..
   Hyvä idea peittää teräsaltaan laidat laudalla, on varmasti kivan näköinen.
   Kuvailinkin eilen tipusia, mutta sain pyrstövoittoisia kuvia kun olivat niin touhuissaan ja kipittivät vain karkuun. Kyllä tulee tipusista juttua, ja ajattelinkin lahjoa ne jäätelöllä .. :D
   Kiitos Irma ja kivaa viikonloppua sinulle!

   Poista
 4. Aivan varmasti kitketyt näkymät tuottavat onnellisuutta. Tuttu tunne.
  Onko tuo chilikäenkaali yhtä vikkelä leviämään, kuin punalehtinen sukulaisensa? Sitä minulla on vähän joka kulmalla ja kaikissa väleissäkin. En edes muista, mistä kasvi alkujaan pihaamme on tullut.
  Kurkkuja meilläkin pian syödään, mutta tomaatteja ja paprikoita joutuu vielä odottamaan. Vaan sinullahan on se mahtava viherpeukalo.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Samaan käenkaalisukuun varmaaan kuuluu se punalehtinenkin, on senverran vikkeliä leviämään. Minulla oli joskus sitä punalehtistä, ja siinä menikin muutama vuosi kun sain sen hävitettyä, vaan nyt on taas tpinen samanmoinen :) Ei sitä ihminen näköjään ikinä opi, mutta tämä on kauniimpi lehdiltään ja kukinnoltaan.
   Muutama lämmin päivä, kuten nyt on ollut, tekee ihmeitä tomaateille ja paprikoille, ne piristyivät ihan silmissä - lämpöä rakastavia kasveja kun ovat.

   Poista
 5. Kitkeminen on kyllä rentouttavaa. Tänään itsekin olin kitkemishommissa melkein koko päivän. Ajattelin, että se onkin oivaa mindfullnesia, kun koko ajan pitää olla tarkkana, ettei vahingossa nappaa kasvatettavaa taimea. Muuta ei paljoa mieleen silloin mahdu.
  Hyvää heinäkuuta myös sinulle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Midfullnesia todellakin :) Minä hakeudun kitkemishommiin aina silloin kun radiosta tulee jotain mieleistä ohjelmaa ja kuuntelen kuulokkeilla pihalla. Silloin aika menee kuin siivillä ja työ on mielekästä, vaikka tuo kitkeminen mielihommaa on muutenkin.
   Kiitos, Vaahteran lehden Leena.

   Poista
 6. No jos tuolla kasvimaalla ei mieli lepää, niin ei sitten missään. Laatiikkoviljelykset ovat mukavia ja helppoja, kuka lie keksinyt aikoinaan tuon tavan viljellä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nerokas keksintö se onkin, ja varmasti on tullut jäädäkseen.
   Ei sitä pihamaalla osaakaan enää olla ns. jouten - aina on jotain nyppimistä jossain .. :D

   Poista
 7. Ihanaa ja kukkaisaa lomaa Tuulikki <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Tiia - loma on vielä edessäpäin - toivottavasti aurinkoa riittää ..

   Poista
 8. Oi, tiedän tunteen, kun kitken ja saan homman loppuun! Upeasti kasvavt jo tomaattisi ja muutkin herkut! Toivotaan mukavia ilmoja!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kitkemisessä sitä todellakin näkee kättensä jäljen, ja tulos on niin kovin palkitseva :)
   Kiitos kommentista Sirkku.

   Poista
 9. Kuulostaa, että tyylin vahto kannatti. Tarkoitan kasvimaatyyliä. Muistan miten penskana kotona ruohottiin kasvimaata, siis kitkettiin. Pakkopullaahan se oli.
  Pitäis laittaa itselle edes pieni kasvimaa korkealle, että olis helppo siistiä. Jäi tänäkin vuonna tekemättä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi, se oli ihan kamalaa pakkopullaa :( Sitten vasta kun oman kasvimaan sain (parikymppisenä) niin kasvatus olikin juhlaa :D
   Niinpä, kasvimaahan voisi olla korkeammallakin lavoissa, olisi selällekin kivempi. Mutta kasteluun pitäisi keksiä sitten joku muu tapa..

   Poista
 10. Hienot on viljely laatikkosi. Minä olen ajatellut lisätä laatikoita entisten lisäksi. Muhkea paprika. Ja toivottavasti heinäkuun on ihana.

  VastaaPoista

Iloisen onnellista, lupsakkaan leppoisaa,
hymyävän herttaista, rauhallisen rentouttavaa,
nauravan hyväntuulista päivää Sinulle! Kiva kun vierailit sivullani!