Kesätunnelmaa

Kesätunnelmaa

sunnuntai 12. helmikuuta 2017

Aarteenmetsästystä 
Kevään puutarhamyymäläkierros on nyt tehty Lappeenrannan Plantagenissa.  Lähdin pääasiassa katselemaan joko pistokkaita on myynnissä. Vähäsen niitä alkoikin olla jo - lähinnä pelargoneja, verenpisaroita ja petunioita. Kesäkukkien pistokkaista en ollut niin kiinnostunut koska kasvattelen niitä itsekin, vaan jotkin talvetettavat ja sitä kautta monta vuotta iloa antavat lajit kiinnosti.

 
Lisäsin vaatimatonta fuchsia-kokoelmaani kolmella riippa-lajikkeella - Blue Satin, El Camino ja Sir Matt Busby. Näitä pikkuriikkisiä pistokkaita sai vitosella kolme kappaletta. Joskus olen yrittänyt tätä kasvattaa siemenistä, mutta huonoin tuloksin.
 
 
Tuoksupelargonia minulla ei ole koskaan ollutkaan. Nyt hankin lajikkeen nimeltä Orange Fizz.
Sitä ei kasvateta niinkään kukinnan vuoksi, vaan hurmaavan tuoksun, jonka sanotaan karkottavan kärpäsiä. Sen lehdet tuoksuvat aivan sitruunaiselta.
 
 
Mielenkiintoinen on myös tämä ruusunnuppupelargoni Apple Blossom.
Tätä ostin varmuuden vuoksi kaksi pistokasta. Todella kaunis! Luulen että pelargoni on kivempi ostaa pistokkaana - jos jotakin lajia haluaa vain yhden tai pari, ei ehkä kannata koko siemenpussillista ostaa.
 
 
Tykkään daalioista ihan mahdottomasti, syksyllä kun kaikki muut ovat jo melkein lakastuneet, nämä huomataan:D  Lajikkeina ovat vaaleanpunainen lajitelma Melody Fanfare, Harmony ja HS Wink, ja sekoitus vaaleanpunaista ja tummaa eli Edge of Joy ja Mary Eveline.
 
 
Otin vielä yhden kiinnostavan tomaattilajikkeen, Indigo Rose.
Jossain vaiheessa teen vielä postauksen, mitä muita  tomaatilajikkeita aion ensi kesänä kasvattaa.
 
 
Nämä jaloakileijat ovat todella kauniita, kuin taideteoksia. Sekoitus Mckana Giants
Taidan kylvää osan siemenistä aivan normaalisti esikasvatukseen, osan laitan hankikylvöihin ja osalle annan 2 viikon kylmäkäsittelyn jääkaappilämpötilassa. Voi sitten vertailla mahdollisia kasvutuloksia. Siemeniä on pussissa - jaahas, enpäs laitakkaan - vain 6 kappaletta! No sitten täytyykin laittaa kylmäkäsittely-systeemillä. Ja vaalittava kaikkia kuutta siementä kuin kalleinta aarretta ;D Siemenpussin hintaa en älynnyt katsoa, kukkien kauneus sokaisi silmäni ja ajatukseni tyystin ostohetkellä.
Jos kylvöt onnistuvat ja edes osa lähtee kasvamaan, teen näille sitten keväällä ihan oman penkin, jolloin ne pääsevät paremmin oikeuksiinsa eivätkä huku muiden kukkien sekaan.
 
 
Olin unohtanut ostaa isosamettikukka Vanillan siemeniä, nyt niitä sain! Oman paikkakunnan myymälöissä näitä ei olekaan, joen täytyi käyttää tilaisuus hyväkseen heti kun niitä mistä tavoitin..
Kuvassa ovat melko keltaisia, mutta luonnossa kermanvärisiä.
Viime vuoden kasvatuksia alla.
Tämä pitää muistaa laittaa kasvamaan vähän aikaisemmin kuin ryhmäsamettikukka. Ja pitää muistaa sitten ne ensimmäiset kukkanuput poistaa, vaikka ne niin raa´alta tuntuukin..
 
 
 
 
Hyvät leikkurit ostin myös, ovat tarpeeksi teräväkärkiset kaikenlaisiin  tarkkoihin pienempiin leikkauksiin,
ovat lisäksi hyvät kädessä, ne saa helposti lukittua ja ovat sopivan pienet joten kulkevat hyvin taskussa mukana.
 
 
Ei ilman kukkapörkkiä voi kaupasta lähteä, varsinkin kun oli -30 %.
Tässä voisi kasvattaa herneenversoja.
 
 
Rairuohoa -
pitääpä ihan kalenterista katsoa milloin se pääsiäinen oikein on. Yleensä olen rairuohon kasvatuksissa todella mattimyöhäinen ja kasvatus niin harvaa että kannan sisälle koulimattomia samettikukan taimia tai jo kukkivia samettikukkia rairuohon sijaan.
 
 
Tässä rairuohon sijaisnäyttelijöitä joltain vuodelta. Hyvin kelpasivat.
 
 
Ostin lisää turvenappeja, tomaatteja ajatellen. Sitten ei tarvitse niitä koulia, säästää aikaa ja vaivaa ja tomaatit tykkäävät. Aina pitää olla myös varalla lääkettä huonekasvien tuholaisten varalle, varsinkin jos kukkien lehdet koskettavat toisiinsa. Kasvatushuoneessa näyttää siltä että pasuunakukissa on kilpikirvoja joten ihan pian vaihdan niille mullan ja laitan noita tikkuja syvälle juuristoon. Tykkään käyttää perliittiä koulintaturpeen seassa, sitä ostin yhden 6 litran pussin.
 
Tässä taisikin olla kaikki hankinnat sitten tältä keväältä.  Vihannesten siemenet täytyy tietysti vielä hankkia, mutta siihen on vielä aikaa. Syksyllä ostin poistomyynnistä aivan kauden lopussa kaikenlaisia perennoja joten kukkapenkit pursuavat kukkasia ensi kesänä, ja uusien penkkien tekeminen - no en ole hirveän innostunut.. niitä on joka puolella. Ehkä penkkien uusiminen ja kasvien ylös nostaminen voisi olla aiheellista monelle penkille, saa nähdä tuleeko tehtyä.
 
Nyt onkin vuosi hyvällä mallilla, keväästä voinee puhua jo, aurinko lämmittää ja päivä on pidentynyt aivan hirveän paljon. Toivotaan hiihtäjille ja pilkkijöille ihania kelejä, ettei lumi ja jää ihan vielä alkaisi sulaa pois.
 Minulla muutamia lajeja vielä koulittavana, sitten maaliskuussa laittelen varsinaisia kesäkukkasia tulemaan., siis pääkylvö  ;D
Alla kaksi "nyt on kyllä pakko kylvää"-tomaattia ja riippapetunian taimia.
 
 
 
Nythän tuli taas juttua paljon, toivottavasti ette pitkästyneet . .
Toivottelen hyvää sunnuntaita, ja mukavaa alkavaa viikkoa kaikille!
Tuulikki
 
 
Motto:
Kukassa (ja kukkatarvikkeissa)
ei raha ole hukassa.
 
 

18 kommenttia:

 1. Sulla on ihan jo täysi puutarhainnostus päällä! :) Leppoisaa sunnuntaita!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Käynti puutarhamyymälässä viimeistään saa kaikki vihreät ajatukset liikkeelle :D
   KIitos, Tillariina.

   Poista
 2. Kivoja ostoksia! Kunpa näilläkin seuduilla olisi oma puutarhajuttuihin keskittynyt liike, joka olisi talvellakin auki, olisin vakioasiakas :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sainkin juuri niitä hankittua mitä toivoinkin saavani. Siemenvalikoimaa oli supistettu, mutta oli kyllä ihan riittävä ja kattava. Voi olla että sinne tulee vielä lisää.

   Poista
 3. Voih, saako Plantagenista nykyään pistokkaitakin??
  Ihan mahtavaa!
  Eipä ollut silloin vuosia sitten kun itse siellä olin töissä...

  Kiva ruukku myös ja mukavia siemeniä löysit!
  Se valikoima onkin aina ollut hyvä Plantsulla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä juuri, olikin aika paljon määriä mutta lajeja ei niinkään, mutta eiköhän tilanne parane kevään edistyessä.
   Vihreä ruukku houkuttelee kylvämään jotain yrttejä, mutta aloitan herneestä :)

   Poista
 4. Hienoa kun ois Plantagen lähellä. Kauniita kukkia ja siemeniä oot ostanu. On se kumma kun 6 siementä vaan on pussissa. Ja vielä tuollasta kasvia joka tekee paljon siementä. Oisko ollu pelsrgonia, kun ostin joskus 6 siementä :) mut kyllä ne iti kaikki.
  Minunkin piti kylvää tomaattia, vanhat siemenet pois. Jos ei idä, niin kerkii kylvää uudelleeen :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuli mieleen että ovatkohan nuo akileijat jotenkin harvinaisempia kun siemeniä oli niin vähän, joissakin lajeissa on kymmeniä ellei satoja siemeniä pussissa, nyt kun aloin vertailemaan.. mutta en silti kadu ostosta, on ne niin ihania:)
   Juu, kyllä tomaatissa saattaa mennä parikin viikkoa ennen kuin se itää.

   Poista
 5. Samanlaisia törsäyksiä on sitten tehty. Meidän Plantussa pelaguupistokkaat oli melkein loppu. Sen sijaan noita verenpisaroita ostin, kun viime kesänä onnistuin niiden kanssa niin hyvin. Yritin toki niitä viime kesäisiä talvettaa, mutta näyttävät sen verran huonoilta, että katsoin parhaaksi hankkia uudet.

  Katselin myös noita daalioita, joissa oli aika mukavasti vaihtoehtoja. En ostanut, sillä ehdin jo tilta nettikaupasta haluamaani matalampaa mallia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kerran tai pari kertaa käyn keväisin noissa suuremmissa puutarhaliikkeissä, ja silloin tosiaan ostoslistalla on sellaista mitä ei muista liikkeistä saa. Kellarissa voipi olla hankalampaa saada ainakin verenpisarat talvetettua, pelargonit kylläkin. Daalioista on iloa vuosiksi, ja jos hyvin käy niin vuosikymmeniksi.

   Poista
 6. Kivoja löytöjä olet tehnyt! Taitaa olla onni, ettei meillä ole Plantagenia lähistöllä =)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hih, olikohan siellä Plantagenissa nettimyyntiä.. Se on kyllä umelmien kauppa näin keväisin :)

   Poista
 7. Kevättyöt on sulla jo hyvällä mallilla:) Tuo tomaatinsiemenpussi näytti hauskalta. Daaliatkin ovat ihania, mutta tänä vuonna jätän itse ne suosiolla muille. Kevät on aina niin kiireistä ja purkkien pyörittely pienissä tiloissa on hankalaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Varaslähdön tein jo tammikuussa joillakin lajeilla, mutta vielä kaikki ihanuus on suurelta osin edessäpäin :) Onhan se kivaa kokeilla aina uusia tomaattilajikkeita, niitä on kyllä ihan mahdottomasti joka makuun.

   Poista
 8. Kivoja ostoksia! 'Apple Blossom' näyttää vastustamattomalta. Täytyy varmaan käydä Plantagenissa shoppailemassa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aika erikoinen, ihana kukinto tuolla Apple Blossomilla - se täytyy päästä näkemään! Käy ihmeessä siellä :)

   Poista
 9. Olipa sinulla mukava matka Plantsuun, kaikkea kivaa löytyi. Yritän vielä sinnitellä tovin ennen taimikasvatuksen alkua...lasihuoneessa taimet tulevat paljon 'siistimmin' ja vahvemmin kasvuun. Tuntuu, että aika ajoissa nuo pistokkaat ovat kaupoissa, joko siellä on jo daalioitakin! Niitä aion muutaman ostaa lisää, josko messuilta löytyisi jotain kivaa...yritän kiertää taimikaupat kaukaa, viettelys on tosi suuri ja luonto heikko ja koitan olla tänä keväänä maltillinen!

  VastaaPoista
 10. Kauniit keväiset kuvat.
  Ihanaa Ystävänpäivää Sinulle

  VastaaPoista

Iloisen onnellista, lupsakkaan leppoisaa,
hymyävän herttaista, rauhallisen rentouttavaa,
nauravan hyväntuulista päivää Sinulle! Kiva kun vierailit sivullani!