Asiaa liikakastelusta
![]() |
Kelloköynnös . Kylvetty 14.1. |
Tänään kävi vähän köpelösti,
kuten aina joskus, jos on huolimaton.
Tuli kasteltua näitä taimipurkkeja vähän liikaa,
ja semmosestahan ei mikään kasvi tykkää.
Eivät ainakaan pienet hentoiset taimien alut.
Kätevä tapa, ja ehkä nopeinkin on
kumota taimi pois ruukustaan ja
sijoittaa se takaisin alaspäin olevan ruukkunsa päälle.
Näin annan sen olla muutaman tunnin, tai vuorokaudenkin -
riippuen siitä kuinka märäksi on kasvin kastellut.
Näin juuret saa tarvitsemaansa happea.
Toinen tapa on käyttää multaa, mihin on sekoittanut perliittiä.
Nämä ovat kuitenkin vielä idätysastioissaan
enkä ole niitä koulinut vielä mihinkään.
🌱🌱🌱
Tänään kylvin huovinkukkaa, no ehkä vähän liian aikaisin
mutta se on sen tyyppinen kasvi, mikä tuuhenee leikatessa.
Joten ylipitkiä haaroja leikataan sitten huoletta.
Kesällä se käyttää paljon vettä, joten ajattelin istuttaa ne ruukkuihin,
mihin laitan kastelukiteitä sisältävää kesäkukkamultaa
ja sijoitan ne mahdollisimman lähelle kastelupistettä.
Minulle on helppohoitoisuus ensi kesän tärkein asia
kukkien lajivalinnassa ja sijoituksessa myös.
Aikaa täytyy löytyä muuhunkin kuin
kukkien nyppimiseen, kitkemiseen ja kasteluun.
Tämmöisiä ajatuksia tuli mieleeni tänään laittaa "paperille"
kun nuo ajatukset karkaavat
aina välillä kuitenkin tänne kasvimaailmaan.
Toivottelen taas mukavaa viikkoa kaikille 🌞
Ja vielä yksi juttu:
Olisi mukavaa kuulla
kuinka moni on siemeniä multaan jo piilottanut
ja kuinka on lähtenyt kasvamaan.
Olen sen verran kauan ollut tästä blogista tauolla,
ja huomasin jotta useita entisiä blogiystäviä on täältä
kadonnut, ja uusia en ole vielä tavoittanut.
Joskus todella käy noin, että liikaa tulee kasteltua ja pelastusrengasta taimet kaipaavat! Käytän aktiivisesti perliittiä ja vermikuliittiä, että saisin mullan pidettyä kuohkeana ja armollisena huolimattomalle hoitajallekin. Vielä - tapani mukaan - en ole taimikasvatusta aloittanut, lukuun ottamatta atsaleoja (sisälle kylvettynä) ja hankikylvöjä, mutta kohta aloitan. Paprikat ja chilit sekä purjot jo huutelevat, sen jälkeen tomaatteja laittelen taas tapani mukaan.
VastaaPoistaPitkään olin myös pois ja vain muutaman uuden olen olen löytänyt toisten blogien kautta.
Juu, pikaista apua taimet silloin tarvitsevat, varsinkin ohutjuuriset. Minä en ole henkilökohtaisesti vermikuliitin ystävä vaan perliitti on kyllä mainiota ainetta. Odottelen mielenkiinnolla mitä tomaattilajikkeita laitat, sitten huhtikuulla varmaan. Sinulla myös selvät suunnitelmat mihin aikaan laitat mitäkin. Kokemushan se neuvoo eiköhän se niin ole ☺️. Itsekin etsiskelen mahdollisia uusia bloggaajia seurattavaksi. On tämä kevät-aika ihanaa!
PoistaOnpas sinulla hauska konsti kuivatukselle. Hyvin pysyvät multapaakut kasassa noin ruukkujen päälle nostettuina.
VastaaPoistaIhanaa, kun näitä pikkutaimia alkaa ilmestyä ihmisten blogeihin. Minä ainakin tykkään nähdä ja kuulla toisten kokemuksia siemenkasvatuksesta, joka on itselleni kuin huumetta. Kaikkeen sitä ihmispolo voikin koukuttua!
Minulla chilit ja paprikat jo hyvässä vauhdissa kasvamassa!
Tämä on nopea ja helppo konsti. Hyvin pysyvät multapaakut, kun ovat aika märkiä 😬 Tosiaan - taimikasvatus on ihanaa kevään huumaa, ja varsinkin jos aurinko näyttäytyy niin siitä saa lisää virtaa. Ihana kuulla ja lukea myös sinun kasvatuksistasi 💚
PoistaMinä vinkkaisin vaihtamaan kastelukiteet(ovat biopolymeerejä jotka muuttuvat maaperässä mikromuoviksi) biohiileen. Se on orgaaninen ja siihen voi ladata ravinteitakin, jotka se sitten kasveille luovuttaa. Kosteustasapainoa sen myös ylläpitää👍
VastaaPoistaNuo kelloköynnökset ovat idätysastioissaan ja -mullassa, joten niissä on vain kylvömulta. Sitten kun koulin, käytän mullan seassa perliittiä mikä pitää mullan ilmavana. Kastelukiteitä en käytä koskaan taimikasvatuksessa - ainoastaan lopulliseen istutukseen ulos saatan niitä laittaa, esim. saviruukuissa oleviin pelargoneihin. Kastelukidemullan kanssa luulisin, että kastelussa täytyisi olla erittäin huolellinen, ja tuommoiset lorahdukset saattaisivat olla joskus kohtalokkaita. Biohiiltä taas sekoitan vain kuivan paikan kukkapenkin multaan. Kiitos kuitenkin eri vaihtoehdoista ja kiinnostuksesta blogiini.
PoistaOivallinen idea kuivattaa liikakasteltuja, kiitos!
VastaaPoistaOlen tähän mennessä vasta kylvänyt ja koulinutkin kelloköynnökset ja paprikat. Samaan aikaan edellisten kanssa kylvin keijunmekkoa. Ne ovat vasta nyt nousseet mullan pinnalle. Varsinainen kylvöryntäys alkaa ensi kuussa.
Liikakastelu on kai huonekasvienkin kanssa yleisempää, kuin kasvien kuivuminen. Laitoin syksyllä lehtikaktuksen altakasteluruukkuun, kun kotoa ei löytynyt muuten sopivan kokoista ruukkua. Alkuun kastelin mullan päältä, kuten yleensä teen istuttaessani altakasteluruukkuihin. Kaktus alkoi pudottamaan lehtiä. Joka aamu oli aina vain useampi lehti lattialla. Harmitti ja pelotti, että menetän vanhan kaktukseni. Luin netistä, että luultavasti syynä on liikakastelu. Samoin sanoi erään kukkakaupan kaktusharrastaja. Niin sitten päätin siirtää kaktuksen takaisin saviruukkuun. Ottaessani sen pois altakasteluruukusta, totesin kaktuksen rutikuivaksi. Se oli siis pudottanut lehtensä kuivuudesta kärsiessään. No, saa nyt jatkaa eloaan saviruukussa. Kastelen sitä vähän aikaa tiiviimmin, mutta seuraan myös mullan kosteutta syvemmältä. Toivon kaktukseni toipuvan. Otin kyllä varmuuden vuoksi siitä joitakin alkuja.
Ole hyvä. Mukavaa kun laitoit kommenttia. Minusta altakasteluruukut ovat hankalampia pitää kosteus kontrollissa. Juuri noin, kuin sinäkin ajattelit että on liian märkä, mutta olikin sitten kuiva.Minulla sama juttu amppelikaktuksen kanssa. Lehtiä putoilee silloin tällöin, ja otankin niitä sitten vesilasiin juurtumaan. Amppeli on sen verran korkealla, jotta en tule aina kokeilleeksi kädellä mullan kosteutta. Saviruukku on minun mielestäni kaktuksille se ainut oikea. Toivottavasti sinun kaktuksesi piristyy ja miksikäs ei kun on nyt tarkkailussa.
PoistaSinulla taimet hyvässä aikajärjestyksessä. Kokemushan se osoittaa, missä järjestyksessä kylvöt kannattaa toteuttaa. Keijunmekko on yllätyksellinen - joskus itämistä saa odottaa kauankin, ja kun on jo luovuttanut ja laittanut uuden satsin tulemaan, alkaa aikaisemmat nostaa päätään. Minulle kävi kerran niin kun kurkistin poisheitetyn mullan ämpäriin..
Mukavaa kun kävit kommentoimassa. Toivottelenkin sinulle rattoisia hetkiä kylvösten parissa ja hyviä suunnitelmia ensi kesälle. Niitähän sinulla on aina.
Tuohan onkin hyvä konsti! Täytyypä muistaa jos sattuu "vesivahinko" taimien kans.
VastaaPoistaKeijunmekot kasvamassa, muutamia muita siemeniä koeidätyksessä, mutta ens kuussa alkaa tosissaan ☺️
Joskus sattuu vahinko, olipa kyseessä sitten kiire tai ihan vaan huolimattomuus.Joskus vääränlainen kasteluastiakin voi aiheuttaa "onnettomuuden".
PoistaKeijunmekot tarvitsevatkin aikaa. Sinullakin varmaan itse kerättyjä siemeniä, muistelisin. Ne itävät aina.
Koeidätys onkin hieno ja tarpeellinen juttu, ja luonnollisesti niistä saadut taimet heitetään pois. Tai sitten ei ;D
Mukavia kylvöhetkiä sinullekin, kunhan asia tulee ajankohtaiseksi.
Minä tulin vastavierailulle blogiisi ja liityin blogisi
VastaaPoistalukijaksi. Hyvä vinkki kukkien liikakastelusta.Sinulla on
kauniita kuvia täällä blogissasi.
Kiva kun tulit, ja jäit 😍. Kukkien kasvatus ja kuvaaminen on kyllä mukavaa puuhaa. Kiitos Sinulle! ♥️
PoistaTambién yo tengo plantas en el patio y en la terraza, que ahora no me hace faltar regarlas, ya que ha habido días de lluvia y se mantienen humedecidas. De verano hay que regarlas más veces, ya que las temperatura por esa fecha suele ser bastante calurosa.
VastaaPoistaAah, kelloköynnökset! Minulla oli niitä ensimmäistä kertaa viime kesänä, ja hurahdin niihin aivan totaalisesti.
VastaaPoistaKiva kuulla! 👏 Varmastikin laitat niitä myös tänä vuonna, ovat ne niin ihania ja niihin on helppo hurahtaa.
PoistaJa minä keskityin ihastelemaan tuota viimeistä kukka kuvaa.
VastaaPoista🤗 Onneksi et huomannut kömmähdystäni tuossa alussa. 😁
PoistaKelloköynnökset täälläkin kylvetty. Ostin 2 pussia ja löytyi 35 siementä. Iloinen yllätys. Kastelusta tuli mieleeni, että kelloköynnöshän juo hirmuisesti kesällä ja niinpä laitoin joka ruukun pohjalle ison autonpesusienen. Vaikka pääsi välillä kastelu unohtumaan, kasvit säilyivät virkeinä. Kannattaa kokeilla.
VastaaPoistaOlipa hyvä itämisprosentti, onnea! Tuohan on mainio kasteluidea. Itse istutan köynnökset melko suuriin ruukkuihin kastelutarpeen takia, ja voihan sinnekin pohjalle sujauttaa tuollaisen sienen.. Kiitos vinkistä.
Poista