Kesätunnelmaa

Kesätunnelmaa

torstai 17. elokuuta 2017

Terveisiä mustikkametsästä




Eilen käväistiin ukkelin kanssa mustikoita poimimassa lähimetsässä. Nyt on mustikat metsässä parhaimmillaan, joten sinne siis.. Kovin suuria määriä mustikoita ei taloutemme tarvitse, mutta lastenlasten tarpeisiin niitä onkin mukava kerätä, ja laittaa talven varalle pakasteeseen. Nyt olikin oiva tilaisuus leipoa mustikkapiirakkaa - on kesäloma ja viikonloppu tulossa :)



Puolen litran pullataikinan kokoiseen määrään ajattelin mustikkahilloa riittävän kilon verran mustikoita. Keitin kymmenisen minuuttia mustikoita plus puoli kiloa hillosokeria ja laitoin kattilan jäähtymään ja sakenemaan kylmään vesihauteeseen. Sillä välin tein pullataikinan, kaulin pikkupullat (30 kpl) litteiksi kakkaroiksi ja rypytin reunat. Punnitsin jokaisen pullan 65 g kokoiseksi, jolloin ne olivat varmasti saman kokoisia ja paistuivat tasaisemmin. Tämä on jäänne ajoilta, kun olin leipomossa töissä, ja siellä tietenkin punnittiin ihan kaikki. Sitten pikainen nostatus n.5 min ilman hilloa, reunojen voitelu kananmunalla ja lusikallinen täytettä keskelle. Paistoin 9 min 225 asteessa. Tuo määrä hilloa riittikin juuri tasan tuohon taikinamäärään. Jess! Mutu-tuntuma ei pettänyt tällä kertaa :D  Koko hommassa aikaa meni tasan kaksi tuntia.

Leivinlautakin oli sopivan kokoinen näille,
koska yksi ylimääräinen hävisi minun suuhuni :D



-



Toissa päivänä tein mustikkapiirakkaa murotaikinapohjaan. Suurensin annoksen nelinkertaiseksi, jolloin sain pohjat viiteen foliovuokaan, halkaisija 24 cm. Yhden piirakan tein valmiiksi ja neljä pohjaa laitoin pakasteeseen raakana. Sieltä on sitten hyvä ottaa. Leipomossa käytettiin tätäkin kikkaa, koska eihän jokaista asiakasta varten alettu tehdä erikseen taikinaa. Tämä pätee erityisesti täytekakku-pohjiin, mutta voi soveltaa muihinkin leipomuksiin.


Oletko sinä leiponut jo mustikoista jotain?
Olisi mielenkiintoista kuulla mikä on sinun suosikkisi.

Tervetuloa uusi lukijani, Maatiaiskanasen elämää.
Toivottavasti viihdyt seurassani :D

12 kommenttia:

  1. Tuo raakana pakastus onkin hyvä idea. Täytyypä muistaa kun leipoo.. Kiva saada vinkkejä entiseltä leipomotyöntekijältä.

    VastaaPoista
  2. Voi kun näyttävät herkullisilta😍Täällä oli ajatuksena että vkonloppuna tehtäisiin mustikkapiirakkaa ja herkutellaan😊Mukavaa viikon jatkoa💕

    VastaaPoista
  3. Kauniita mustikkapiiraita, kiitos leipomovinkeistä. Raakana pakastan välillä karjalanpiirakoita, toimii sekin. Mustikkakukko, se on yksi suosikki meillä.
    Jahas, mustikan siivoamiseen nyt ja huomenna noita piiraita.

    Hyvää satokautta!

    VastaaPoista
  4. Ihania piirakoita! meillä metsä niin tyhjä nyt mustikoista ettei minun passa mennä kauemmaksi metsään katselemaan edes olisiko jossain. Torilta jok atsoin, mutta en kelpuuttanut, oli niin tuhrusia, ei kunnon mustikoita.

    VastaaPoista
  5. No nyt on kyllä kauniita mustikkapiirakoita ja kuvauksen perusteella uskon että ovat maukkaitakin:) Tarkka leipuri olet kun kotonakin punnitset pullat;) mutta näinhän tulee tasalaatuista tuotetta:)
    Piirakkapohjan pakastusvinkki on hyvä idea kuten moni muukin on todennut, taidanpa seuraavan kerran tehdä noin minäkin:)

    VastaaPoista
  6. Syön kyllä mielelläni, mutta en leivo - mitään. Olen kai sellainen leipomisrajoitteinen?

    VastaaPoista
  7. Kiitoksia tämän päivän ideasta istuttaa kuunliljat ruukkuun. Linkitin sinun blogin uusimmassa postauksessani. Toivottavasti et tykkää pahaa? Jos et halua, että linkki siinnä on, niin tottakai poistan sen <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tottakai saat linkittää - tätähän bloggaus parhaimmillaan on, bloggaajat antavat linkkejä ja vinkkejä toisilleen, ja samalla lukijatkin saavat ja antavat siinä uusua ideoita. Mukavaa vuorovaikutusta, hyödyllistä ja niin kivaa :D
      Mukavaa kun sain olla innoittajana päivässäsi 😄

      Poista
  8. Minun suosikkini mustikoista on mustikkakukko. Kiva idea nuo piirakkapohjat pakkaseen, ei olekaan tullut mieleeni.

    VastaaPoista
  9. Herkullista, suorastaan vastustamatonta :D

    VastaaPoista
  10. Uijui mitä herkkuja, vatsa iloisesti kurahti ja totesi, niin herkullista <3

    VastaaPoista
  11. Ihaan näköisiä piirakoita Mustikkapiirakka on mielipiirakka
    kiitos ohjeesta. Olen käynyt mustikassa kahteena päivänä ampärillinen molemmilla päivinä, nyt on talven mustkat pakkasessa Hyvää viikonloppua :)

    VastaaPoista

Iloisen onnellista, lupsakkaan leppoisaa,
hymyävän herttaista, rauhallisen rentouttavaa,
nauravan hyväntuulista päivää Sinulle! Kiva kun vierailit sivullani!