Kesätunnelmaa

Kesätunnelmaa

maanantai 21. elokuuta 2017

Kiitolliset krassit




Krassia olen kasvattanut omista keräämistäni siemenistä jo vuosikaudet, oikeastaan voi puhua vuosikymmenistä, ainakin parista. Krassi onkin yksi helpoimmista kesäkukista, ja siemenetkin ovat erittäin helppoja ottaa talteen ja kuivattaa. Tien laidassa meillä on puuaita, jonka tienpuoleisessa kukkapenkissä olen yrittänyt kasvattaa kaikenlaista, joskin aika huonolla menestyksellä.

Ensin siinä olivat kultanauhukset rivissä jotka kyllä kasvoivat hyvin mutta jossain vaiheessa ne taantuivat ja päätin viedä kaikki 11 kappaletta alapihalle vähän varjoisampaan paikkaan. Se olikin mahdottoman kova urakka, koska jo yhdestä pensaasta kottikärry tuli täyteen ja alapihalle on matkaa. Seuraavaksi siinä oli maanpeittoruusua The Fairy, mutta ne eivät talvehtineet siellä kovin hyvin peittämisestä huolimatta vaan siirsin ruukkuistutukseen loput säästyneet. Nyt siinä on noin viitenä vuotena kasvanut krassia ja se tuntuu viihtyvän oikein hyvin. Haittapuolena on se, että krassi alkaa kukkimaan vasta keskikesän aikaan joten alkukesällä penkissä on vähän valjua. Paikka on aika kuiva kasvatuksille, mutta tänä kesänä ei ole tarvinnut kertaakaan kastella sitä. Viime syksynä istutin  siihen tulppaaneita, ja krassit peittivät hyvin niiden lakastuvat varret.



Tuohon aidan ja tien väliin kaivettiin muutama viikko sitten valokuitukaapeli-oja, ja onneksi kaivurimiehet olivat sen verran ystävällistä porukkaa, jotta yhdessä katsottiin ojan paikka ja krassipenkkini säästyi. Vielä täytyy laittaa uutta nurmikkoa kasvamaan tuohon paljaaseen kohtaan.


Päädystä


Näkymä pihan puolelta. Aidan vierellä kasvaa harmaamalvikkia. Siellä on myös alppikärhöjä sekä kuolanpionia jotka ovat alkukesän kukkijoita.


Vanhassa kaivonrenkaassa kasvaa krassia myös.


Viime talvena kaadoimme yläpihalta ison pihlajan pois. Kannon päälle laitoin kukka-astian ja juurelle kivireunuksen ympäröimään penkkiin istutin krassia  -


- ja tein jonkunlaisen työkalujen säilytyspaikan kannon taakse. Tässä tyttärentytär valitsee mieleisensä kastelukannun kukkien kasteluun.


Alapihalla olkkarin ikkunan edessä on krassien paikka ollut oikeastaan aina. Voi olla että ostan näiden oranssi-keltaisten krassien lisäksi ensi vuonna vähän punaista väriä sekaan.
Alla muutama kuva kesän kukkijoista, daaliasta ja kehäkukasta. Ja sitten on nuo aikoinaan alapihalle siirretty nauhus.  Ruusut talvehtivat kellarissa.




 
The Fairy
Takana Kultanauhus
 
 

Oikein mukavaa alkavaa viikkoa kaikille!
Krassien siementen kypsymistä odotellen
Tuulikki

26 kommenttia:

  1. Upeita krasseja ja paljon! Kylvätkö krassit suoraan paikalleen vai esikasvatatko?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Gitta.
      Olen esikasvattanut vain vähän aikaa, joskus toukokuun puolessa välissä laitan 3-4 siementä per 3x3 cm ruukku ja loput mitä en jaksa kylvää, heitän eineslaatikkoon. Parempi etteivät kasva kovin suuriksi vielä tässä vaiheessa. Kiitos mielenkiinnosta, Gitta :)

      Poista
  2. Valtavat krassiviljelmät! Itsekin keräilen syksyisin siemeniä, niitä ei malta oikein jättää keräämättäkään, kun siinä pulleina odottavat. Sonja Lumme muuten vinkkasi messuilla, että ylimääräisiä krassin siemeniä voisi säilöä kapriksen tapaan. Minusta tuntuu, että ei ole kovinkaan paljon kukinta-ajassa eroa ulos kylvetyillä ja esikasvatetuilla?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minäkin olen kuullut tuosta kapris- krassista - siemeniä kyllä tulee kyllä niin paljon kuin jaksaa kerätä, joten mikä ettei, voisi kokeilla.
      Luulen, että kukinta-aika menee lopulta tasoihin niillä, vaikka itäminen maassa on ollut kovin hidasta tämän ja viime vuoden alkukesän kylmyyden takia. Silti koen, että on helpompi hahmottaa istutukset kukkapenkeissä, kun ei tarvitse odotella joidenkin lajien itämistä vaan voi istuttaa jo taimettuneet suoraan paikalleen. Tai sitten ei kertakaikkiaan muista merkata mihin on jotakin kylvänyt..

      Poista
  3. Tuollaiset kasvit, kuten krassi, ovat hyviä peittämään ja täyttämään tyhjiä aukkoja, tuoksukin on kiva ja värit kauniit. Oletko törmännyt ötököihin krasseissasi? Minun kraseihini iski muutamana kesänä jokin kilpikirva, vai mikä lienee, ja söi kaikki lehdet rei`ille, niinpä kyllästyin kasvattamaan niitä, vaikka olisivat muuten pihalle mahtuneet:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jostain syystä ei ole koskaan mitään ötököitä ollut noissa (koputtaa puuta) vaan joskus on jokunen karvamato haukkaillut sieltä täältä, mutta ne on sitten helppo jäljittää lehtien alapinnoilta. En osaa kyllä sanoa, miksi joillakin niitä ötököitä on ja toisilla taas ei. Täällä on kirvoja ollut vain petunioissa ja nyt tänä vuonna hämähäkkikukassa, mutta muurahaisia sitäkin enemmän. Etanoistakaan ei ole ollut haittaa näinä kahtena sateisena kesänäkään. Krassi on todellakin mainio aukkopaikkojen peittokasvi.
      Kiitos Sirkku kommentistasi.

      Poista
  4. Upeat krassit hehkuvat elokuun illoissa!
    Taisin käydä niitä salaa ihailemassa vähän lähempääkin...kurkistitko jo postilaatikkoon? ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oi, sinäkö se siellä kopistelit - oisinpa arvannut...
      Olipa kiva ylläri!! Olin juuri käynyt omia tulikruunujani tutkailemassa ja mietin että mitä niille tekisin kun eivät melkein mahdu ovesta talvetushuoneeseen. Kiitos sinulle, nyt onkin mielenkiintoinen kevättalvi tulossa, kun voin Mantelilaakson tulikruunun siemenistä kasvattaa uusia kasveja, en epäile yhtään etteikö niistä jotain tulisi, ja niitä on niin paljon...!!! Kiitos ❤️Mutta tietysti säilytän nuo entiset myös, ja vertailen sitten tuleeko sinun antamista suurempi kukka .. :) Nuo kun ovat vielä toisena vuotenakin aika pikkuriikkisiä.
      Voi kun olisi paremmat ilmat täällä koto-Suomessa sinulle, ja saisit nauttia ihanasta alkavasta syksystä. Oikein mukavaa Suomi-lomaa sinulle säästä huolimatta!

      Poista
    2. Hih, minähän se siellä hiippailin!
      Morjestin vain komeaa mustaa kissaa ovella ja koiraa.
      Toivotaan että siemenet itävät! Ole hyvä vain. :)
      Täällä tuntuvat itävän missä vain hiekkatömpäreessä.

      Suomen säät olivat ihan siedettävät ja eilen palasin kotiin lämpimään ja aurinkoon. :)
      Lempeää syksyn alkua sinnekin kauniiseen pihaasi!

      Poista
  5. Oi mitä kuvia😍ja voi tuota krassia..Upeita!!🌻

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Päden paja :)
      Olen jotenkin erikoistunut krasseihin, varmaan siksi kun se on niin helppo kasvattaa, ja lannoittaakaan ei tarvitse juuri ollenkaan. Huoleton kasvatettava.

      Poista
  6. Tuo 'Tuulikki' on erityisen hyvä ja rehevä krassilajike, siitä kasvaa siis upeita krassipeltoja tai krassipilviä! Mutta yksi poropeukalo kysyy, missä vaiheessa ne siemenet kerätään että saisin itävää siementä ensi kesäksikin? Ihana pieni puutarhuri, suloiset kastelukannut!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Siis sinä se olet juuri yksi ihanimmista ja taitavimmista viherpeukuista mitä tiedän, epäilemättä!!
      Nytpä laitan varman siemenen keruuohjeen, saa itse miettiä ajankohdan:
      * Kerää siemenet juuri ennen pakkasia.
      Yleensä ne varisseet siemenet ovat kypsiä, siis siellä pensaan alla maassa. Olen kyllä lisäksi kerännyt niitä myös riipimällä, siis "ennenaikaisesti" - ja hyvin ovat lähteneet itämään. Kerään niitä aina niin paljon että voin kylvää huolettomasti ja usean siemenen ruukkuunsa jolloin aina niistä joku varmasti itää. Myös pienetkin siemenet kannattaa kerätä talteen. Krassi on tunnetusti erittäin hallanarka, siemenet myös.
      Kiitos sinulle Kivipellon Saila - toivottavasti muutkin saivat tästä jotain vinkkejä ja ajatuksia, ja ennenkaikkea innostuisivat kerämään krassin siemenet itse, ne kun ovat tuhottoman kalliita ostaa ja siemeniä ei ole pakkauksessa kovin montaa.

      Poista
    2. Siementen keruuohjetta tulinkin täältä hakemaan. Kiitos!

      Poista
  7. Minulla oli krassia muutamassa ruukussa. Harmi, että niihin iski joku ötökkä. Heitin kaikki pois, mutta ensi kesänä laitan uusia. Puutarhahommissa ei kannata lannistua.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mistähän kummasta johtunee nuo ötökät krassissa, jotenkin tuntuu ettei se ainakaan tuoksun perusteella houkuttelisi ötököitä, pippurinen tuoksu kun on. Laita ihmeessä uusia ensi kesänä. Minä kerään taas siemeniä ensi kevääksi ja laitan vaikka arpajaiset pystyyn taas, jotta halukkaat saisivat siemeniä ihan tuhlattavaksi asti. Ajattelin hivuttaa väriskaalaa oranssi-keltaisesta tummanpunaiseen päin, pikkuhiljaa. Siis ostosiemenistä.

      Poista
  8. Krassi on ihanan rehevä kukka, ja tosi helppo! Itsekin olen nyt parina vuotena suosinut krassia ruukkuistutuksissa :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se on upean näköinen kukka, saisi vaan kukkia vähän aikaisemmin. Nyt oli kylmä alkukesä varmaan taas osasyynä.

      Poista
  9. Upeasti olet saanut krassit kasvamaan <3 Ihailtavaa <3

    VastaaPoista
  10. No on sinulla krassia ja upeita ovat.

    VastaaPoista
  11. Tosi upeannäköinen krassiaita! Oot sinä kyllä melkoinen viherpeukalo. :) Mukavaa loppuviikkoa!

    VastaaPoista

Iloisen onnellista, lupsakkaan leppoisaa,
hymyävän herttaista, rauhallisen rentouttavaa,
nauravan hyväntuulista päivää Sinulle! Kiva kun vierailit sivullani!