Kesätunnelmaa

Kesätunnelmaa

sunnuntai 8. lokakuuta 2017

Syksyinen kaalisoppa

Sunnuntaisin minulla on tapana tehdä alkavan viikon helpotukseksi joitain ruokia valmiiksi, jotta töistä tultua ei tarvitsisi muuta kuin lämmittää valmista, ja aikaa jäisi vielä pihalla oloon ennenkuin pimeys alkaa. Tuntuu että pimeä hiipii aivan huimaa vauhtia aikaisemmin ja aikaisemmin joka ilta, ja tottahan se tietysti onkin.


Keittoja teen viikottain, ja nyt olikin syksyn ensimmäinen kaalikeitto vuorossa. Käytän siihen aina mieluummin lähiseudulla kasvatettua luomukaalia sekä jauhelihaa, omia porkkanoita ja sipulia ja paljon tillisilppua, jota pakasteessa on aina. Nyt jääkaappiin oli jäänyt käyttämättä ostamani mustakaalipaketti, josta silppusin saksilla osan sekaan, ja loput laitoin pakasteeseen.


Mustakaali
 
Mustakaali on lehtikaalia tummempi serkku ja ravintoarvoiltaan melkoinen terveyspommi. Se on pullollaan muun muassa C-vitamiinia, rautaa ja kalsiumia. Mihin kaikkeen mustakaalia voi käyttää, vinkkejä löytyy täältä.
 


Nyt tässä yhteydessä on mukava esitellä tämmöinen  oikein mainio pata, jonka saimme naapuripariskunnalta joululahjaksi viime vuonna. Tämä emaloitu rautainen pata on aivan loistava ihan kaikenlaisten ruokien valmistamisessa - on vaikea keksiä mihin tätä ei voisi käyttää. Jouluna tein siinä ensimmäiseksi riisipuuron, ja hyvin onnistui. Omistan muutaman rautapadan, mutta niihin verrattuna tämmöinen pinnoitettu on aivan yliveto, koska siinä voi säilyttää ruokia eikä se ruostu. Kahvoihin sai laitettua kätevät silikoniset irtosuojat, jotta näppejään ei tarvitse polttaa - kahvat kun kuumenevat tulikuumiksi padan kuumetessa. Tämä pata palvelee meidän välillä pientä-,  välillä suurempaa porukkaa vielä vuosia ja vuosia.. sen verran mieluinen tämä on.  Valmistusastian voi nostaa suoraan pöytään, koska se on niin nättikin vielä kaikkien muiden ominaisuuksien lisäksi. Tähän pataan olen oikein tyytyväinen!


 
Yksinkertainen syksyn piristys -
 calluna kannonnokkaan sijoitettuna. Luonnon helmassa riittää joskus aivan pelkistetty asetelma.
 
 
Tämmöinen asetelma löytyi sitten sisälle tullessa.

 
Välillä on hyvä myös tarkistaa tilanne -
joko olisi ruoka-aika ..

Näin on sitten lokakuukin hyvässä alussa - ensi viikolla ollaan jo kuun puolessa välissä. Pihatöitä olisi vielä tehtävä jonkin verran, ja haravointihommia en ole vielä aloittanutkaan. Toivottavasti halla ei ihan vielä vieraile, ja olisi kiva jos aurinkokin pilkahtaisi pilvien lomasta.

Toivottelen iloista syksyistä viikkoa kaikille, pitäkäähän itsenne lämpiminä. Itsellä jatkuu syysflunssa jo kolmatta viikkoa, mutta kai se jossain vaiheessa hellittää. Hunaja ja puolukkamehu maistuvat erityisen hyviltä juuri nyt!
 

21 kommenttia:

  1. Kaaliruuat ovat minun herkkuani, tuollainen pata on todella hyvä niiden tekemiseen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kaaliruokaa kannattaakin tehdä kerralla reilusti, koska se vain paranee uudelleen lämmitettäessä :) Tuo pata on todella ihan huippu :D

      Poista
  2. Herkullisen näköstä kualsoppoo. Meilläkin on kuallaatikkoo ja kääryleitä jo tehty, pittää innostuu sopankeittoon. Kaaliruuat vuan paranoo lämmittäissä!
    Hyvän padan ootta suanu lahjaks! Syyshommia on tiälläkin vielä tekemättä, on jo jottain tehtykin. Ei vielä oo lunssat meille onneks kerinneet! Hyvvee viikonjatkuu.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oi, siitä on ikuisuus kun viimeksi olen tehnyt kaalikääryleitä - vieläköhän ois taito tallella .. niin hyviä ovat nekin!
      Kun vaan vähän sade taukoaisi, niin voisihan siellä ulkona jotain tehdäkin.. mutta ei se talvi vielä tule. Kai.
      Hyvä kun olette säästyneet flunssalta! Kiitos, Ulla, samoin <3

      Poista
  3. Kiitos mustakaali vinkistä, enpä ole tuommoista kaalia koskaan kokeillut, kaalilaatikkoa tulee tehtyä usein ja juurikin tuommoisessa emaloidussa rautapadassa, jolla on ikää 45 vuotta. Kissa-asetelma on hurrrrrmaava.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oi, sinullapa on varmasti jo tunnearvoltaankin arvokas pata, hienoa! Ja taitaa olla lempiastioitasi, arvaan ma..
      Kisut ovat kyllä leppoisia otuksia :D

      Poista
  4. Kaalisoppa näyttää niin hyvältä,se on kyllä herkkua:) Upea tuo calluna,ihanan värinen! Suloinen on pötköttelijä♥ Ihanaa alkanutta syksyistä viikkoa sinne♥

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kaalista kannattaa juuri nyt tehdä herkkuja, kun se on maukkaimmillaan. Luonnon kanervat alkavat olla jo ihan haaleita, joten vähän väripilkkua metsänlaitaan laitoin. Mikä kumma noita kisuja nukuttaa niin mahdottomasti ...
      Kiitos, Päden paja.

      Poista
  5. Olisikohan saman firman pata kun minkä ostin itselleni nyt syksyllä. Eri malli tosin, mutta samaa punaista väriä kyllä! Olen patapaistin ja yhden lihapadan sillä tehnyt ja niin tyytyväinen! Harmittaa vaan kun aikaisemmin ole tajunnut hommata! Kaalipataa voisi tehdä, keitot ei oo oikein mun juttuja! Mukavaa viikkoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Muistan sinun taannoisen postauksesi aiheesta, ja mietin juuri samaa. Mitään tunnistelappua en saanut padan mukana, joten ei voi kuin arvailla.
      Sama täällä, kattiloita ja patoja on minullakin vähän joka lähtöön, mutta tuo on paras.
      Herkuttelemisiin, Tillariina :D

      Poista
  6. Samalla systeemillä elellään täälläkin. Sunnuntaisin mahdollisimman paljon ruokia eteenpäin ettei viikolla tarvitse joka päivä työn jälkeen kuluttaa aikaa keittiössä;)
    Mustakaalista en ole kuullutkaan, pitääpä tutustua:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva tulla kotiin, kun ruoka on odottamassa :DD
      Käypä tuolla linkissä - muuten, tuon firman palveluksessa sitä on tullut oltua joskus 8 vuotta. Kaalikasvit ostan nykyään kaupasta, koska niitä on niin hankala kasvattaa tuholaisten takia.

      Poista
  7. Kaalikeitto ja -laatikko ovat kylmien päivien huippuruokaa! Mustakaalia en ole koskaan kokeillut... Ihanaa tuo kissanelämä:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kun tuulee, sataa ja myrskyää, ja palelee - keitto maistuu aivan ihanalta!
      Kyllä tietää mistä on tullut sanonta "kissanpäivät" ;DD

      Poista
  8. Sain tänään iltapäivällä tehtyä vaikka mitä pihalla - kaalisopan ansiosta ;DD
    Tuolta soffan selkänojalta näkyy suoraan keittiöön, siksi se onkin Murun lempipaikka!
    Kiitos, samoin sinulle mukavaa alkanutta viikkoa ♥

    VastaaPoista
  9. Keitot ja kasvisruoat ovat meilläkin kalan ohella lähes jokapäiväistä herkkua. Pata on oivallinen apu ruoanlaitossa.

    VastaaPoista
  10. Hyvännäköistä soppaa. Pitäisi itsekkin aktivoitua keittojen teossa. Syksyllä usein tulee into tehdä mausteisia keittoja, mutta muuten ne jäävät lähes kokonaan pois ruokalistalta meillä (keitot nääs).
    Ihana kisuli - silityksiä hälle <3
    Toivottavasti paranet pian. Ihan älyttömän sitkeitä flunssia tuntuu olevan!

    VastaaPoista
  11. Juuri katselin tuota pataa, että tuollaisesta ja juurikin punaisesta olen haaveillut jo vuosia. Keittokin yrtteineen näyttää oikealta sadesään houkutukselta. Komea kisu myöskin kuin mikä. <3

    Ihanaa viikkoa Tuulikki <3

    VastaaPoista
  12. Hei, blogissani olisi sinulle haaste.

    VastaaPoista
  13. Komea pata ja varmasti käytössä paljon! Moninaiset kasvispadat ja keitot ovat syksyn ykkösruokaa. Ne ovat lämmittäviä ja aromikkaita ja niitä voi valmistaa ison annoksen. Silloin on kiireisen puutarhahomman jälkeen ruoka valmiina seuraavanakin päivänä!

    VastaaPoista
  14. Kaalikeitto ja muutkin kaaliruoat ovat meidänkin syysherkkua. Hyvältä näyttää keittosi! Mukavaa keskiviikkoa!

    VastaaPoista

Iloisen onnellista, lupsakkaan leppoisaa,
hymyävän herttaista, rauhallisen rentouttavaa,
nauravan hyväntuulista päivää Sinulle! Kiva kun vierailit sivullani!