Kesätunnelmaa

Kesätunnelmaa

tiistai 12. tammikuuta 2016

Kukkien siemeniä ensi kesäksi




Ulkona tuulee vimmatusti, sataa lunta ja myrskyää. Leivinuunissa on tuli, ja sisällä lämmintä :) Nyt iltasella tutkin postista tulleita siemenluetteloita, ja tein tilaukset tällä kertaa kahdesta eri paikasta. Viime vuotisia siemeniä - ja vanhempiakin - jäi vielä täksikin vuodeksi, mutta ainahan sitä tekee mieli kokeilla jotain uuttakin.

Lajeja mitä en ole ennen kasvattanut

Kesäbegonia Big Rose
Begonia sopii meille hyvin, koska se viihtyy todennäköisesti samanlaisissa oloissa kuin ahkeraliisa. Siemenestä en ole tätä koskaan kasvattanut, latvapistokkaista vain.

Tulikruunu
Tätä olen monta vuotta himoinnut mutta en ole jostain syystä saanut aikaiseksi hankkia.

Tulikruunu


Hopeakaunokki
CENTAUREA ragusina      
'Magic Silver'
Uutuus 2016. Kulttuuriperintö vuodelta 1710. Lehtikasvi, jolla on hienon hopeanhohtoiset, hiukan nukkaiset, tammenlehtimäiset lehdet. Erittäin vaikuttava yhdessä värikkäiden kasvien kanssa ruukussa, laatikossa tai reunuskasvina. Säänkestävä. Säilyy kauniina pitkälle loppusyksyyn.  Korkeus 25 cm. (Kuvat ja kuvaus kasvista kopioitu Exotic Gardenilta.)
Hopeaa kaipailen aina monien kukkaryhmien sekaan, kokeiltu on hopeavillakkoa eli hopealehteä, -käpälää-, ja -putousta - nyt tekee mieli kokeilla jotain muuta :)

              












Tämä seuraava luettelo voipi olla enemmän minun omaan muistiin laitettavaa tekstiä, mutta laitanpa nyt kuitenkin tähän nuo tilaamani kukkien lajit. Minun kukkapostaukseni tahtovat muutenkin olla vähän päiväkirjamaisia, mutta itselleni on näistä paljon hyötyä. :)

Japaninhumala, mustasilmäsusanna Susie Orange, tuoksuherne Mammut Salmon Cream, Mid-blue ja White, hopeavitja Silver Falls, pikkupetunia Kabloom White, riippapetunia Shock Wave Denim Shades, ahkeraliisa Accent F1 White ja Violet, heliotrooppi Marine, huovinkukka, iso samettikukka Vanilla, kesäbegonia Big Rose, kesäpäivänhattu Marmelade, petunia Picobella Mix, sinitähtönen Aloha White ja Blue Hawaii, tulikruunu Lantana Camara, nukenkaulus Brachyscome Iberidifolia , hopeakaunokki Magic Silver, chilenkäenkaali  Oxalis Valdiviensis,  kesäleimu Ethnie Light Blue, kesäpäivänhattu Rustic Dwarf ja  loistozinnia Zahara Stralight Rose.  Voi olla etten kaikkia lajeja edes laita - siemenethän säilyvät vuosia :) Siis fiilispohjalla mennään..

Paprikan siemeniä tuli myös tilattua ja kasvien idättämiseen käytettävä lämpömatto. Siitä olen kauan haaveillut, on vähän pienikokoinen (22x53 cm) mutta eiköhän se riitä. Siinä saa mukavasti idätettyä lämpöä vaativat siemenet, tasaisella lämmöllä. Hieno juttu!
                
Mikä olikaan mukavampaa kuin tämmöisenä myrsky-iltana, jolloin ei oikein ollut ulos menemistä - suunnitella kesän kukkasia <3

Täällä jotain juttua viime vuotisista kasvatuksista :D Viime vuonna kun oli kylmä kesä, uhosin etten enää laita kukkasia - mutta tässä sitä taas nyt sitten ollaan ;)

 
 
Kasvatuksia v:lta 2014
 
* *
 
Oikein mukavaa viikkoa kaikille
lumimyräkästä huolimatta!

* * * Tuulikki * * *

Ps. Ahkeraliisojen kasvatuksistani on tullut kyselyjä, joten laitan tähän postauksia niiden kasvatuksista. Koekylvöistä täällä , varsinaisista kylvöistä täällä , ja  tässä postauksessa myös. Kuvia lissuista mm. täällä.  Pistokkaista tässä . Eli olen tehnyt paljon postauksia rakkaasta kukasta, minulle kaikkein tärkeimmästä kesäkukasta. Postaukset ovat aika lyhyitä, joten ne jaksanee lukaista nopsasti läpi :)
 

27 kommenttia:

  1. Mukavaa viikkoa myös sinulle Tuulikki - on niin ihanan kesäisiä kuvia <3

    VastaaPoista
  2. Ai että oli niin virtaa täynnä oleva postaus, tuli oikein iloinen mieli ja ulkona tuiskuttava lumi ei haittaa ollenkaan. Täällä on tehty vasta ensimmäinen siementilaus, toinen työn alla! Ihanaa aikaa tämä suunnittelu, siemenpussien helistely ja mullan hypistely!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hih, sinäkin tiedät tunteen :)) Joka kevät se tulee, joskus aikaisemmin joskus vähän myöhemmin. Toivotaan oikein aurinkoisia päiviä tulevaksi näiden tuiskujen jälkeen!
      Sinulle Kivipellon Saila oikein mukavaa viikon jatkoa <3

      Poista
  3. Ihailin kovasti ylimmän kuvan sinitähtösiä, ne ovat todella söpöjä! Olet onnistunut tosi hyvin niiden kanssa ja hienoa kun niitä on noin paljon. Ne käyvät hyvin yhteen samettikukkien kanssa. Houkuttelivatko sinitähtöset perhosia, huomasitkos? Vaikkei viime kesänä tietty perhosia paljon lennellyt...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei siellä sinitähtösissä, vaan ihan tuolla luonnonniityllä ne perhoset olivat. Sen huomasin tosiaan että ei niitä paljon ollut. Ja on tuo sinitähtönen niin kiitollinen kukka, ja otin nyt valkoisen värin mukaan kun huomasin että niitä saa.
      Kiitos, Kesäkukka kommentista ja mukavaa viikkoa sinulle <3

      Poista
  4. Yritän kaikin tavoin olla joutumatta siemenhurahduksen pauloihin, mutta päivä päivältä se on vaikeampaa. Tänään jo päätin, että heti kun sää paranee, lähden katselemaan kauppojen valikoimia. Jos vain pystyisi tänä vuonna ohittamaan nettitilaukset. Niissä kontrolli katoaa tyystin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Täälläpäin on nuo kauppojen siemenvalikoimat niin suppeita, ja ovat alkaneet vähän kyllästyttää, siksi olen päätynyt nettiostoksiin. Siementilauksissa käyn tilausta läpi niin monta kertaa, että loppusumma on sopiva. Kyllä kun aurinko alkaa paistamaan, se hurahdus tulee aina :D
      Kiitos Between kommentista <3

      Poista
  5. Voi noita tulikruunuja kun voisin sinulle näin ruudun läpi ojentaa...
    ...täällä niitä kasvaa kuin rikkaruohoja!
    Suomessa joka kesä ostin pari heiveröistä tainta ja niitä sitten kukitin innolla koko kesän. Täällä taas revin hulluna isoa puskaa irti maasta ja leikkaan monta kertaa vuodessa!
    Ihan mahdoton kasvi näillä leveyksillä, mutta kukka on viehättävä!
    Täällä vaniljan valkoisten, oranssien ja vaaleanpuna-keltaisten ohella myös kunnon liilaa!
    Ihania siemeniä oletkin valinnut ja eiköhän tuo tulikruunukin selviä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi minkälaisessa kukkaparatiisissa asutkaan :) Voih, kunpa saisi edes yhden kukan kasvamaan siitä siemenpussista, se riittäisi .. Viime vuonna oli heliotrooppi kokeilussa, hankala oli ja kaikkeni yritin - ja onnistuinkin mutta kylmä kesä haittasi jonkun verran sitten kasvua. Kuvittelisin että se on samantapainen kukka kuin tulikruunu.. No senhän sitten näkee, toivottavasti :) Kiitos Susanna kommentista ja sinulle ihanaa, nautinnollista tammikuuta sinne lämpimään <3

      Poista
    2. Heliotrooppi on pehmeämpi niin varreltaan kuin lehdiltään.
      Rakastan heliotroopin tuoksua!
      Tulikruunu on puuvartinen pensas.
      Onnea kokeiluun!
      Pitääkin tehdä postaus näistä erilaisista tulikruunujen värimaailmoista joku päivä!

      Poista
    3. Tee ihmeessä postaus - odottelen mielenkiinnolla. Se on todella kaunis kukka, samoin tuo mainitsemani heliotrooppi! Kiitos paljon Susanna <3

      Poista
  6. Ihan kohta on kesä.. tai ainakin kevät - tai ainakin nyt on jo aika suunnitellla pihankukkasia.. Ihanaa!!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mieli on tosiaan jo keväässä, ei aina muista edes että on vasta tammikuu.. Haaveilu ja suunnittelu on niin ihanaa :)
      Kiitos, Tanni <3

      Poista
  7. Olet valinnut aivan ihania siemeniä. Toivotaan että saat myös kauniita kukkia. Nyt on hyvä aika jo suunnitella ensi kesän kukkia, tosin itse en ole vielä tähän hommaan ryhtynyt.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joka kevät sama juttu, kesän kukat mielessä heti kun joulusta selviää.. Nyt ei tarvittu edes aurinkoista päivää, riitti kun luin viimevuotisia muistiinpanoja.. Onneksi ollaan vasta tammikuussa, aikaa on :)
      Mukavaa viikkoa sinullekin, Anneli A <3

      Poista
  8. Minä olen sellainen aloitteleva puutarhuri,ja tuota omien taimien kasavatusta olen kokeillut vasta tomaattien ym kanssa.Minua kiinnostaisi kovasti missä sinä tuollaisen määrän taimia kasvatat. Onko sinulla lämmitettävä kasvihuone vai ihan vaan sisällä ikkunalaudoilla?Jtn lisävaloa sinulla varmaankin on käytössä?Vastauksestasi jo etukäteen kiittäen Marjo.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Marjo mielenkiinnosta, vastaan mielelläni.
      Ihan kotioloissa kasvatan, paitsi minulla on käytössäni mummonmökistä yksi huone, kasvatuksille omistettu. Idätän ensimmäiset esim. kodinhoitohuoneessa ja myöhemmin kun alan lämmittämään kasvatushuonetta, sinne vien itämään. Tämä yleensä maaliskuun alusta lähtien. Huoneessa on ikkuna, mutta lisävaloina toimivat pari suurpainenatrium-valaisinta, yöllä pelkkä sähköpatteri. Tuuletuksena venttiili ulos, sekä tarvittaessa lämpöpuhallin ilmanvaihtoon. Kukat siirrän sitten toukokuun aikana norm. kasvihuoneeseen, missä lisälämpönä sähköpatteri, ja harsot myös käytössä aluksi kasvihuoneen yli. Kasvari on 10 m2 kokoinen. Jotain juttua postauksessa 6. toukokuuta 2015.
      Mukavia kasvatushetkiä sinullekin Marjo, eikö olekin ihan mahtavaa taas kun kevät alkaa :D

      Poista
  9. Kiitos, mielenkiinto heräsi hopeakaunokkia kohtaan. Lämpömaton omistan ja koen sen käteväksi. seuraavien kovien pakkasten tullessa taidan lämmittää itseni sillä ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Luulen, että hopeakaunokki on sellainen, mikä käy paikkaan kuin paikkaan, myös kuivaan ja aurinkoiseen..
      Tuo lämpömatto on ihan huippujuttu meille kasvattajille eikös vaan :)
      Kiitos Ruusunmekko kommentista <3

      Poista
  10. Vau, mitkä suunnitelmat. Kyllä sinne tulee sitten kauneutta ihan hirveästi, kunhan nuo kasvatat:)
    Täällä tappelen lumen kanssa, eikä keväästä ole tietoakaan, mielessä eikä suunnitelmissakaan :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No nyt tulee paineita.. no ei, aivan saman verran kuin ennenkin laitan.. tomaateista laitan nykyisin kyllä enemmän lajeja kuin ennen. Toivotaan nyt vaan suotuisia ilmoja sitten aivan keväällä kun istutusten aika on.
      Kyllä se kevätmieli tulee ihan kohta, aivan varmasti pian se aurinko alkaa paistelemaan :)Hyvää jatkoa sinulle Emilie <3

      Poista
  11. Now I began to yearn for the summer, so nice flowers and pictures.
    Good Thursday to you.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Thank you, Marit Helene <3
      Have a nice weekend!

      Poista
  12. Siitä se alkaa! Minä olen ollut hyvin maltillinen tänä vuonna, katselin yhden kuvaston läpi eikä mikään säväyttänyt tilaamista ajatellen. Viime vuonna meni niin huonosti kasvatukset, kaihertaa mielessä varmaan. Oletkos kokeillut esikasvatusta kissanhiekassa? Lueskelin siitä tuolla puutarha.net palstalla ja se kuulema olis kätevää. Joutuuko tässä kissanhiekka ostoksille, ilman kissaa ;)
    Ahkeraliisaa ajattelin kokeilla myös, oletko ennen kasvattanut ja jos, niin kerro kokemuksia, millon kylvit ym.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heipä vaan maatuska! Huononlaisesti meni minullakin kasvatukset, varsinkin kylmän touko-kesäkuun aikana, mutta loppukesä olikin sitten parempi. Olen kissanhiekkaa kokeillut, mutta en kokenut sitä hyväksi samoin kuin olen kokeillut kylvöä lautalla - sekään ei oikein kolahtanut. Minulle vaan vanhat konstit ovat parhaita..
      Lisäsin tähän postaukseen alas juttuja ahkeraliisasta linkkeineen (jos jaksat käydä niissä ..) mitenkä minä olen tehnyt.
      Ja todellakin kannattaa kasvattaa ahkeraliisoja, mieluummin jos on omia siemeniä, ne itävät kokemukseni mukaan parhaiten! Mukavia suunnitteluhetkiä sinulle ja viikonlopun jatkoja, maatuska <3

      Poista
    2. Kiitos linkeistä ja vinkeistä. Kyllä nyt täytyy kokeilla kasvattaa lissuja.

      Poista

Iloisen onnellista, lupsakkaan leppoisaa,
hymyävän herttaista, rauhallisen rentouttavaa,
nauravan hyväntuulista päivää Sinulle! Kiva kun vierailit sivullani!