Kesätunnelmaa

Kesätunnelmaa

maanantai 4. tammikuuta 2016

Paprikoista se alkaa


Kevät - KEVÄT - kevät ?
Nytkö jo?

 
Maistelen sanaa suussani, no ei nyt vielä sentään - eihän kunnollista talveakaan vielä ole ollut.. tai siis vasta nyt alkoi.. Kyllähän se vaan niin on - kevääseen päin sitä kuitenkin käännytään pikkuhiljaa. Sitä paitsi kouluissakin alkaa kevät-lukukausi :)
No pidetään tämä talvi ensin, mutta meillä kukkahörhöillä  taitaa kevät alkaa niin pian kuin mahdollista eli heti vuodevaihteen jälkeen, onhan noita siemenluetteloitakin  alkanut tipahdella postilaatikkoon, sehän on aivan selvä merkki - vai kuinka ;)
 
Ja meikäläinenhän alkaa etsiskelemään katseellaan puutarhapäiväkirjaa. Mihinhän minä se viime vuonna laitoin.. Ja mahtoikohan viime keväältä jäädä kuinka paljon siemeniä jäljelle. Mitä laitoin ensimmäiseksi ja milloin.. Entäs ne itse kerätyt siemenet.. ovatko ok vai homehtuneet.

 
Muistiinpanot ovat tuiki tärkeitä -
asioita ei kyllä muuten muista.
 
 
Tästä vuodesta lähtien varsinainen
kukkaistaipaleeni alkoi ..
oma piha oli vihdoin saatu jonkinlaiseen
kuntoon talon rakentamisen jälkeen.
 
 
Kylvin viime vuonna paprikan hyvissä ajoin, kuten aina - jo tammikuun puolella ja alankin jo laskemaan päiviä että milloinkahan aikaisintaan kannattaisi aloittaa..
 Paprika on melko hidaskasvuinen, ja kypsyminen kestää piiitkään, joten laitan sen keväällä (talvella siis - optimistisesti sanottuna keväällä) ensimmäisenä.
Tässä viime vuotisten paprikoitteni tarina.

 
Kylvetty 18.1.2015, taimelle tuli 22.1.
Suht aikainen lajike "Bendigo" F1

 
Tässä kolme kappaletta viidestä,
kuvattu 3.3.

 
25.3.
 
 
26.4.
Vielä sisätiloissa

 
14.6.
Kasvihuoneessa pari viikkoa.
Kylmän alkukesän takia
kypsyminen hidastui.
 
 
11.7.
Satoa sain kohtuullisesti,
pikkuhiljaa kypsyivät.
Hyvää kannatti odottaa :D
 
 
 
 
Lokakuussa vein loput paprikat
ja tomaatit sisätiloihin kypsymään.
Ja sitten taas tammikuussa
koko sirkusnäytelmä alkaa alusta :)
Jee!
 
 
Myös kasvatushuoneessa täytyy käydä tarkistamassa syksyllä talteen ottamieni emokasvien vointi, ja miettiä mistä kaikista aion ottaa sitten keväämmällä pistokkaita. Jotain juttua laitoin syksyllä asiasta.
Viime kesänä ajattelin etten laita taimia tänä keväänä ollenkaan, että pidän välivuoden tai lopetan kokonaan. Taisin höpsötellä koska olin vähän kiukkuinen kylmän alkukesän takia.  Jospa ensi kesä olisi oikein unelmienkesä ilmojen suhteen :)
Niin kuin puutarhurin rukouksessa pyydetään . .
 Samaa toivon joka vuosi. Aina.
Alla joitain kasvatuksia joiltain vuosilta.
 
 
 
-  -
 
 
Arkistosta kaivoin tiedon, että nämä ahkeraliisan "koekylvöt" laitoin 3.1. mutta kasvoivat niin hyvin, että en hennonutkaan heittää niitä pois. Näistä sain sitten myöhemmin keväällä hyviä latvapistokkaita juurruttamalla vedessä :)
 
 
Nyt alan tutkia valitsemaani siemenluetteloa vähän tarkemmin, ja kenties tehdä tilauksen vielä jo tällä viikolla. Ja se posti tuo  lähetyksen, sitten kuin tuo -- toivottavasti ei mene kauan. Siis niitä paprikoita ajatellen :)
 
 
Kävin juuri räpsäyttämässä
kuvan pelargoniasta
teidän iloksenne.
 
❤️
 
Mukavaa alkuviikkoa kaikille!!
 

16 kommenttia:

 1. Ihana sinä, ei ole piiruakaan viherpeukaloa, mutta niin kovasti arvostan sitä taitoa ja innostuneisuutta. <3 Mukavaa alkanutta viikkoa Tuulikki <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllähän tuo kukkien kasvatus on niin palkitsevaa, että se jo sinänsä vie tätä touhua eteenpäin, eikä sitä voi lopettaa :)) Kiitos samoin sinulle, Tiia <3

   Poista
 2. Ihmeelliseltä tuntuu. Olen lukenut tänään että etelässä on alkanut talvi. Minu mieli alkaa kääntyä jo kevääseen, meillä on ollut jo niin pitkään talvi, että tässä alkaa jo kaivata kevääseen. Joulusta alkaa taittua. Pikkuhiljaa ootteleme aurinkoa ja jo sitä aina vähän saattaa vilahtaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täällä on tuntunut talvelta vasta noin viikon verren, kun saatiin vähäsen lunta ja paljon pakkasta, hrr..
   Auringon paistetta kyllä jo kaivattaisiin..
   Kiitos Pelaguu ja mukavaa viikon jatkoa sinullekin <3

   Poista
 3. Voi, tuntuu niin tutulta, syksyllä vannoo että nyt kylvöjen määrä vähenee ja lähes loppuukin ja kun siemenluettelot kolahtavat postilaatikkoon, muisti on nollaantunut ja uudella innolla, yhä voimakkaammalla innolla ollaan mukana...aaltoliikettä, mutta niin mukavaa ja niin kivaa että tämä aallokko heiluttaa meitä kaikkia!

  Upeita kuvia taimikasvatusvaiheista! Paprikat olivat komeita ja satoakin sait!

  Odottelen vielä pari siemenluetteloa ja sitten aloitan siementen tilauspuuhat! Toivottavasti löydät luetteloista mukavia yllätyksiä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkin olen näitä hommeleita niin kauan harrastanut, että kaikki alkaa mennä jo rutiinilla, eli ei kauan tarvitse miettiä mitä laitan ja mihin, ja milloin.. Tosiaan syksyllä alkaakin olla jo niin puhki että suunnittelee vaikka mitä kasvatusten "pään menoksi" ;) Mutta onneksi sitä mieli aina lauhtuu kevääseen tultaessa..
   Kiitos Kivipellon Saila mukavasta kommentistasi <3

   Poista
 4. Täällä yksi, joka ei kans aio/aikonut laittaa juuri mitään kasvamaan. HAH hah haa. Taisin vain pettää itseäni.

  Ahkeraliisaa olen vähän ajatellutkin. Mahtavat kasvatukset on sinulla ollut!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kevään tulolla on ihmeellinen "taika" ihmismielelle, kaikki entiset uhoamiset on kerralla pois pyyhkäisty ;))
   Ahkeraliisa , tuo nimensä mukainen kiitollinen kasvatettava, on mitä mainioin kesäkukka!
   Kiitos, maatuska - mukavaa viikkoa ja nautinnollista ensi kesän suunnittelua sinullekin <3

   Poista
 5. Onneksi hörhön muisti on niin lyhyt. Kuinka monta kertaa sitä hermostuu, loukkaantuu ja päättää, että en enää ikinä, mutta hetkessä kaikki on anteeksi annettu ja kukkaiselämä jatkuu. Hyvä niin <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hih, anteeksi annettu, ja pois pyyhkäisty - niin totta!! Ei voi käsittää miten ajatukset muuttuvat ihan toisenlaisiksi muutamassa kuukaudessa ;))
   Kiitos Ruusunmekko <3

   Poista
 6. Voi kun sulla on hienot muistiinpanot! Mulla niiden tekeminen ontuu pahasti... En jaksa olla riittävän tunnollinen tai/ja sitten vannon muistavani ilmankin... Heh, juuri tuollaista se on. Nyt piti minunkin olla niin paljon fiksumpi tänä vuonna. Että kasvatan vaan 'vähän' jotain jos sitäkään, mutta kuinkas tässä sitten taas käykään... =) Kaikki "viisaudet" on unohdettu!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä sitä innoissaan sattuu asioita unohtelemaan, minä tahdon vaan hävittää kaikki irto muistilappuset, joten asioiden on paras olla kansiossa. Eikös olekin ihanaa tämä kukkahörhöily :))) Kiitos mukavasta kommentistasi KesäKukka <3

   Poista
 7. Saitpa kerrassaan upeita paprikoita. Minulta jäivät viime keväänä kokonaan väliin.
  Hyvät muistiinpanot ovat kullankalliita ja niitä tekemällä oppii paljon asioita. Esimerkiksi sen, ettei niiden kylvöjen kanssa kannata turhaan kiirehtiä, kun Suomen kevät on niin hidas ja epävakainen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aivan- liian kiireinen ei kannata olla, tässäkin asiassa sanonta "maltti on valttia" pätee tässäkin asiassa ja aurinkoa kannattaakin odotella vielä vähän aikaa :)Kiitos kommentistasi Between <3

   Poista
 8. Hyvin suunniteltu, jne. Aivan ihanat ruutupaperimuistiinpanot sinulta löytyy! Jatka vaan suunnittelua, sinulla kun satokin on noin komea.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen huomannut että vanha konsti on parempi kuin pussillinen uusia eli ruutupaperi, kansio ja lyijykynä! Ja kivahan asioita on kirjata muistin tueksi, ja vertailla eri vuosia mitä milloinkin on tullut laitettua :)Kiitos, Tilkkuilo <3

   Poista

Iloisen onnellista, lupsakkaan leppoisaa,
hymyävän herttaista, rauhallisen rentouttavaa,
nauravan hyväntuulista päivää Sinulle! Kiva kun vierailit sivullani!