Kesätunnelmaa

Kesätunnelmaa

tiistai 5. kesäkuuta 2018

Pieni postaus



 
Tämän talon luoteispäädyn kukkapenkin puhdistin viime viikolla kaikenmaailman vuohenputkesta. Se jotenkin kevään aikana oikein ryöpsähti yhtäkkiä täyteen sitä sillä välin kun olin siivoilemassa yläpihaa - kerroinkin siitä jossain toukokuun alun postauksessa. Nostin samalla ylös muutamia perennoja jakamista varten, pistin ne helteen ajaksi paljuihin odottelemaan. Nyt sinne jäi vain tarha-alpia, kolme alppiruusua, päivänliljoja, kallio-, kulta- ja valtikkanauhus sekä muutama kanadanpiisku. Tuo homma olisi pitänyt tehdä jo viime keväänä, mutten millään ehtinyt.
Kanttausrautakin pääsi vuoden lepotauon jälkeen hommiin, siis täällä alapihalla.
Tuon yläkuvassa olevan kuusen istutin samana vuonna kun rakensimme talon eli täyttää nyt kolmekymmentä vuotta.
 
 
Nyt istutan sinne takaisin helteiden aikana hengähtäneet vuorenkilven, kurjenkellon, kanadanpiiskun, lehtosinilatvan, ja tulikellukan jakotaimet. Jos jää tyhjää aluetta, täytän ne kesäkukilla.

 
Nyt on pidettävä pieni loppupäivän kestävä tauko kesäkukkasten istutuksilla, eilen etenkin oli mahdoton tuuli sekä ensi yöksi on luvattu mahdollisesti hallaa. Jo istutettujen päälle on levitettävä harsoja, jos näyttää siltä että ilma kylmenee vielä. Suurin osa kasvattamistani kukkasista on kuitenkin vielä kasvihuoneessa joten siltä osin ei hätää, lämmitysvehkeetkin ovat vielä olleet varmuuden vuoksi paikallaan.
 
-  -
 
 
Sadepäivän käytin hyväksi leipomalla pitkästä aikaa pullaa. Tein kotoisia viinereitä pullataikinasta. Kaulin taikinan levyksi, levitin levyn puoleenväliin asti valmistamaani voikukkasiirappia ja ohuen kerroksen voita, sitten taitoin levyn kahtia ja leikkasin taikinapyörällä suikaleiksi ja pyörittelin suikaleet viinerin muotoon. Päälle pursotin vaniljakreemiä, voitelin Allin munalla ja koristeeksi ripottelin mantelilastuja ja raesokeria.
 
 
Kyllä se vaan niin on, että juuri leivottu pulla on niin parasta :DD
 
Hyvää viikon jatkoa kaikille!!

36 kommenttia:

  1. Kuusi on vakaa muistomerkki milloin mistäkin vuosipäivästä ja se aina välillä hämmästyttää kasvullaan ajan kulun.Pullan leivontapäivä on minullakin pitkästä aikaa menossa juuri tuon myrskysään vuoksi.
    Kyllä kukkapenkki näyttää siistiltä ja selkeältä perattuna ja siihen on ilo istuttaa noin hyvä valokoima perennoja ja muuta. Toivotaan leppoisia puutahakelejä loppuviikoksi!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Puiden kasvussa sen ajan kulun huomaa, ja toinen asia on lasten kasvu. Silloin kun istutin tuon kuusen, nuorimmainen oli parivuotias ja nyt kuusen latva on jo missä lie korkeuksissa. Ja tyttö on ollut aikuinen jo kauan ja lapsiakin on. Niin se aika menee nopeasti.
      Olipa hyvä kun sain viimein tuon urakan tehtyä, ja vielä ehtii istuttaakin vaikka mitä.
      Toivotaan että ilma taas lämpiäisi.
      Kiitos kommentista Pirkko Kovero.

      Poista
  2. Oletpa tehnyt melkoisen työmaan, vuohenputki ei ole mikään helppo haastaja, nyt puhtaaseen maahan on jaetut taimet mukava istuttaa uuteen kasvuun.

    Voi miten herkullisen näköistä pullaa! Teille on siis sadetta annettu, meillä myrskyää tuuli, sateesta ei tietoakaan - oudokseltaan jopa kylmä. Hallaa on luvattu, harsottaa täytyy jonkin verran, toivottavasti hallanuhka väistyisi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vu9henputki ja juolaheinä - siinä pahimmat viholliset sanon minä. Nokkonenkin ehkä kuuluu samaan sarjaan. Ei auta kuin yrittää lannistaa ne ennemmin tai myöhemmin. Mieluummin ennemmin :)
      Niin on kylmää nyt, hrr ja tuulista ja sadettakin on vihmonut koko päivän, vaan ei läheskään tarpeeksi ole vettä saatu. Kasveja istuttaessa huomasin maanpinnan olevan märkä noin sentin verran pinnasta ja sitten tuli rutikuiva maa. Juurivettä tarvittiin paljon kasvia kohden.
      Toivotaan nyt kovasti ettei halla vierailisi missään päin Suomea.
      Mukavaa illanjatkoa sinne Kivipellon väelle!

      Poista
  3. Tähän tuuliseen ja koleaan päivään sopiikin mainiosti hyvä pulla ja nuo sinun pullaviinerit maistuisivat varmasti täälläkin. :-) Voi kun ehtisin viikonloppuna leipomaan. Kannattaa laittaa hallasuojat hyvissäajoin. Minä peittelin kasvit viikonloppuna mökillä ja asensin laitoin eilen parvekkeelle lämmittimen, joten kyllä täällä tarkenee. Itselle vielä villasukat jalkaan niin avot! :-) ~Katja

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olikin mukava leipoa lämpimikseen, tosin sähköuunissa. Varasin hallaharsot lähettyville, osaan laitoin jo paikoilleen. Hyvä on tarkkailla säätä ja on se kuitenkin pieni vaiva laittaa niitä harsoja varuilta. Kun ei vaan lähtisi tuulen mukana.
      Villasukat on kyllä nyt kova sana, itsellä karvatöppöset jalassa vai mitkä lie mutta lämmittävät niin mukavasti :)

      Poista
  4. Upea kukkapenkki ja niin ihanan siistit reunat! Herkullisen näköisiä pullia, hjam!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Siisti reuna antaa kukkapenkille ryhtiä. Helpotuksen huokaus, kun sain siistimisen vihdoin tehtyä!
      Kotipulla - namm.. ja se tuoksu keittiössä .. aah!

      Poista
  5. Herkullisen näköistä pullaa, nam!
    Isotöinen urakka ollut penkin siivouksessa, mutta nytpä se on tehty. Välillä aina täytyy tehdä isompaa siivousta. Kyllä ne rikat tahtoo ottaa vallan hyvin nopeasti, jos ei pidä puoliaan niitä vastaan. Siistille näyttää.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Maatuska.
      Tuo penkki on 9 metriä pitkä, joten urakka oli melkoinen. Alimmalla pihatasanteella olisi vielä kaksi vähän pidempää, kaarevaa penkkiä odottamassa, mutta olen pikkuhiljaa muuttamassa niitä pensasrivistöiksi. Virpiangervoa toiseen ja pallotuijaa toiseen. Metsän laidassa kun ei tahdo oikein mitkään kukkaset menestyä.

      Poista
  6. Siisti kukkapenkki on ilo silmälle ja kasvit viihtyvät, kun rikkaruohot eivät kilpaile vedestä ja ravinteista.
    Aivan ihanan ja herkullisen näköistä pullaa. Nam.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Näin juuri - miatä kummasta ne rikkaruohot aina pöllähtävät niin joutuisasti. Itseltä vaatisi kyllä valppautta ja viitseliäisyyttä napata aina uusi pyrkyri pois. Joskus on kyllä paikallaan ihan kertarytinä jolloin voi samalla tehdä kasvi-inventaarion.
      Juuri paistettu tuore pulla on niin namia :) Kiitos, Kruunu Vuokko.

      Poista
  7. Kauniit kukkamaat sinulla. ja nuo pullat, aivan ihania.

    VastaaPoista
  8. Siistiks oot kukkapenkin suanu. Hommahan siinä aina on. Lopputulos palakihtoo.
    Varmasti herkulliset pullat.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lopputulos on ilo silmälle, ja muutaman vuodenhan tässä pääsee taas vähemmällä, luulisin.
      Voita, sokeria ja vaniljakreemiä, siinä hyvän pullan salaisuus, ja kaloreistahan ei puhuta tässä yhteydessä ;)
      Kiitos, Ulla <3

      Poista
  9. Näyttää niin siistiltä. Olen miettinyt tuollaista kanttausrautaa ja tarvii vissiin hommata. Kesäkukkia täälläkin on jaettu ja vesikylvyssä elvytetty kuivuudelta...
    Meillä kasvaa pihalla tammi, jonka olen istuttanut joskus kun tähäntaloon muutettiin ja lasten ollessa pieniä eli piakkoin 20 vuotta sitten. Tammessa on nykyään linnunpönttö ja siellä asustaa tintti perhe.
    Mukavaa loppuviikkoa, lämmintä sellaista.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kanttausraudan minäkin ostin lopulta vasta toissa vuonna, ja hyvä vempele on. Kanttaus on oikeastaan aika kivaa puuhaa kun siihen innostuu.
      Tammi on komea puu pihapuuna, ja kasvaa satoja vuosia. Hyvä merkkipaalu kotiin muuttamisen ajankohdasta, ja ihanaa kun pihapuu on asuttu!
      Kiitos, samoin lämpimämpää loppuviikkoa toivottelen sinnekin.

      Poista
  10. Voi mitä herkkupullaa, herahti vesi kielelle pelkästä ajatuksesta tuoreesta pullasta. Kanttausrauta pitäisi hommata, nyt teen urakan lapiolla jossa on vain vähän kaareva terä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jotkut sanovat että tuore pulla maitolasin kanssa on sitä parhainta herkkua, mutta itse en juo maitoa joten kahvit keittelin :)
      Kanttausrauta on kädessä kevyempi ja muutenkin jollain lailla kätevämpi kuin lapio, joten osta se ihmeessä! Satsaus siihen kannattaa.
      Kiitos sinulle kommentista, Katja.

      Poista
  11. Herkullisia pullia, nami.
    Meillä on myös tuullut hirmuisesti, mutta satanut ei yhtään. Hallaa tännekin päin on luvassa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Tuija. En säästellyt voita, sokeria enkä kreemiä ja siksi ne ovat niin hyviä :)
      Oi loppuisipa tuo tuuli jo, ja sataisi kunnolla pehmeää sadetta, yöllä mieluummin. Nyt on maa niin kuivaa että kaivattaisiin ihan pitempiaikaista sadetta täälläkin.

      Poista
  12. Voikukkasiirappia, kuulostaa herkulliselta. Tuore pulla maistuisi. Se lieventäisi pelkoani hallan vaarasta. Mökillä kun kasviparkani ovat todella vaarassa paleltua.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voikukkasiirappia voi käyttää vaikka mihin, viimeksi salaatinkastikkeeseen. Sinulla taitaa olla pitkä matka mökille, jolloin siellä ei vain käväistä tarkistamassa. Toivotaan ettei halla ole siellä vieraillut.

      Poista
  13. Perennat on siitä hyviä, että niitä voi jakaa. Sinulla onnekkaalla tai ahkeralla ihmisellä on oma kasvihuonekin. Kukat voi odottaa istutustaan siellä. Kukkaista keskiviikko päivää sinulle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Uusia ei tarvitse hankkia kun jakamalla saa lisää mutta jos vaihtelua haluaa niin silloin on lähdettävä kauppaan. Kasvihuone on vielä täynnä kukkia, koska viime viikon ankarissa helteissä en hennonnut istuttaa, ja nyt tuli tuo kova tuuli ja hallanvaara. Jospa loppuviikolla sitten..
      Kiitos sinulle, marja - mukavaa viikkoa sinnekin.

      Poista
  14. Vuohenputki on aika peto hävitettäväksi. Minulla on sitä myös mökillä paljon . Tuulista on täälläkin ja kylmän oloista. Sadetta ei vain kuulu. Minä ostin viimevuonna kanttausraudan mutta siinä on hintalappu vielä päällä . Miksiköhän se ei oikein multa onnistu alkaa kokeilemaan?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vuohenputki on tosi viheliäinen, mutta toisaalta jos maa on kuohkeaa niin juuret lähtevät hitaasti vetämällä katkeamatta. Sinulla on kanttausrauta samanlaisessa käytössä kuin minulla voikukkarauta. Olen tosin käyttänyt sitä syksyisin kukkasipuleiden istutuksessa. Alapas nyt kokeilla sitä - jäät koukkuun kun se touhu on aikas mukavaa kun alkuun pääsee :)

      Poista
  15. Ihanaa pullan tuoksua sinne kauniiden kukkien keskelle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Susanna <3
      Ihanaa alkavaa viikkoa sinulle!

      Poista
  16. Noi pullot, pyörryn! Nam. <3 Ihanaa viikonloppua Tuulikki <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hih, arvaa vaan oliko hyviä.. Ukkeli pyysi äsken tekemään lisää mutta nyt ei taida joutaa kun ois saatava loputkin kukkaset maahan sekä tomskutkin. Sit helpottaa :D
      Kiitos sinulle Tiia <3

      Poista
  17. What a delicious look the buns have.
    Have a beautiful weekend
    Regards
    Maria from
    Divagar Sobre Tudo um Pouco

    VastaaPoista
  18. Vuohenputki on harmillinen vitsaus ;( Mutta kukkapenkkisi näyttää nyt todella siistiltä. Onpa herkullisia pullia :)
    Siemenkirje saapui minulle perjantaina, olipa ihanan pullea paketti :D Lähetän sen huomenna listan viimeiselle.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuohon penkkiin olikin mukava istuttaa jakotaimet takaisin, ja vähän muutakin.
      Aika pitkään on siemenkirje ollut matkalla, tiesinkin että se on muuttunut paketiksi, joten postin kulku on siten hitaampaa. Laitetaankin se ihan heti uudelle kierrokselle niin ehtii syyskylvöihin..

      Poista

Iloisen onnellista, lupsakkaan leppoisaa,
hymyävän herttaista, rauhallisen rentouttavaa,
nauravan hyväntuulista päivää Sinulle! Kiva kun vierailit sivullani!