Kesätunnelmaa

Kesätunnelmaa

maanantai 4. kesäkuuta 2018

Jihuu sadetta!!


 
 
Sadekuuro pakotti sisälle,
mutta tuo sade on todella odotettu ja toivottu!
 
 
Viime viikko meni kuivuuden kanssa kärvistellessä -
olin armollinen taimille
enkä raaskinut istuttaa niitä kovassa helteessä.
 
 
 
Tämä viikko näyttää melko lupaavalta istutusten kannalta.
Puolipilvistä ja sadekuuroja - hyvä juttu!
 
 
Nämä kukkaset ja paljon muuta,
ovat vielä kasvihuoneen suojissa.
 
 
Tällä viikolla olisi tarkoitus
 alkaa näitä viimeinkin istuttelemaan pihalle.
 
 
Tomaatitkin kaipaisivat jo pienistä
maitopurkeista kunnolliseen istutusmultaan.
Kunhan kasvihuone tyhjenee, tila vapautuu
tomaateille ja paprikoille.
 
 
Melkein kaikissa on jo raakileita,
tai ainakin kukkia,
 
 
ja yhdestä aikaisemmin laitetusta
pensastomaatista ollaan saatu jo maistiaisia.
 
 
Paprikoissa sensijaan menee vähän pidempään.
 
 
 
 
 
 

Sadekuuro taisi lakata tätä naputellessa. Olisin kyllä toivonut pidempää sadetta mutta ei voi mitään. Ryhmittelen taimilaatikoita omiin ryhmiinsä, jolloin menekki on helpompi hahmotella. Nyt ajattelin lähteä istuttamaan kaaripenkkiin pinkkiä, sinistä ja valkoista sinitähtöstä. Kukkaset eivät voi enää tätä viikkoa pidempään olla kasvarissa - kärsivät ahtaissa ruukuissaan ja istutankin ne tällä viikolla oli sää mikä hyvänsä.

Tämmöiset olivat tämänkertaiset kuulumiset - en ole teitä unohtanut mutta nyt on vuoden kiireisin aika käsillä, joten ilmojen ehdoilla mennään ainakin tämä viikko ja sadekuuron sattuessa on mukava vähän hengähtää ja tulla vaikka tänne koneelle. Toivon suotuisia istutus-ilmoja kaikille, joille myös istutukset ovat ajankohtainen asia.

Ja muuten, viime postauksessa kerroin tekeväni voikukkasiirappia. Se onnistui todella hyvin, tein onneksi sitä reippaanlaisesti (5 litrasta voikukan terälehtiä) ja maku on aivan ihana. Muistuttaa hyvin paljon hunajaa, ja käytänkin sitä etupäässä yrttiteen seassa. Ravintoarvoa sillä ei varmasti ole ollenkaan hunajaan verrattuna pitkän keittoajan takia, mutta maku on tosiaan todella aromaattinen. Tätä teen kyllä seuraavanakin vuonna.


30.5.2018

17 kommenttia:

 1. Voi ihanuus tuota sinun kukkamertasi.
  Nyt on kyllä joutunut tarhuri pakosti kastelemaan puutarhaa tässä helteessä ja illat on kuluneet kastelukannun kanssa heiluessa.

  Mukavaa alkanutta viikkoa sinulle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tänä vuonn kukkasia on paljon vähemmän määrällisesti ja lajien suhteen kuin ennen, jotenistutuskin sujunee joutuisammin. Mutta kun joutuu vaan odottelemaan ja odottelemaan - aina on tuulista ja armotonta hellettä. Viime- ja toissa vuonna vaivasi kylmyys, tuuli ja sade. Köynnöksille on kaikenlaínen sää koettelemus, paitsi jos istuttaa suojaiseen paikkaan. Kastelukannu on täälläkin ollut käytössä tiuhaan tahtiin.
   Kiitos sinulle Kruunu Vuokko ja mukavaa viikkoa sinnekin.

   Poista
 2. Vai sait sinä vesikuuron kumpa meillekin tulisi . Istuttaa en ole uskaltanut nyt muutamaan päivään kun on tuota katseltavaa niin paljon. Mutta ihanaa kukintaa sinulla on paljon .

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No, ei se kuuro sitten sen pitempiaikainen ollutkaan, harmi. Ei ole hyvä tämmöinen mahdoton helle kasveille, ei..
   Toivottavasti edes yöllä satæisi, silleen aika pehmeästi :)
   Kiitos sinulle Nila, mukavaa viikkoa.

   Poista
 3. Nuo sinun taimesi ovat uskomattomia! Meilläkin kasvarissa alkaa olemaan tungosta, mutta tälle viikolle luvattiin vielä hallaa niin en taida ihan vielä uskaltaa...katsellaan mihin sää kehittyy. Ihanaa, että sait sadetta. Taivaalla seilaa lupaavan tummia pilviä, sadetta odotellaan ja kovasti!

  Mukavaa loman jatkoa sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä olen tutkaillut vain päivälämpötiloja, ja yölämmöt ovat vallan unohtuneet.. :( En taida minäkään kaikkea vielä istuttaa, ja ei kannatakkaan tuossa ihan mahdottomassa tuulessa. Eiköhän ne ilmat tasaannu viikonloppuun mennessä. Täällä meni sähköt poikki juuri, onneksi on vettä säiliöt täynnä.
   Pidetään peukkuja että saadaan vettä sillein kohtuudella . 👍🏻
   Kiitos, Saila - mukavaa viikkoa sinne <3

   Poista
 4. Niin upeita taimia. Noita on kyllä tarvinnut kastella. Meillä sataa nyt parhaillaan vettä. Se on kyllä tervetullutta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onneksi ei ole tullut taimimenetyksiä kuivuuden suhteen, mutta muutaman kerran on ollut hilkulla.. Nyt kastelen reilusti, koska istutukset on lähellä ja taimipaakku saa olla istuttaessa läpimärkä. Luonto kaipaisi kovasti kunnon sadetta nyt.
   Kiitos, Anneli A, ja mukavaa alkanutta viikkoa sinulle <3

   Poista
 5. Kauniita kukkia ja tomaatit noin isoja. Voi kyllä täälläkin kaivattaisi vettä. Mukavaa viikkoa:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä kukka-raukat saavat monenlaista koettelemusta osakseen nykyisistä säistä. Tuntuu kuin ennen vanhaan säätkin olisivat olleet parempia, en tiedä..
   Kiitos sinulle, ritva - mukavaa viikon jatkoa.

   Poista
 6. Ja minä kun ajattelin olevani taimille armollinen ja istutin niitä helteellä :D Pieni kaivelutesti osoitti yhdessä paikassa maan olevan jo viiden sentin syvyydestä kosteaa, joten arvelin taimien viihtyvän paremmin siellä kuin pienissä purkeissa. Eikä ole tarvinnut istutuksen jälkeen niitä kastella. Mutta monessa muussa kohdassa olisi kyllä kunnon sade tarpeen. Sinulla on kyllä komeasti kukkivat taimet jo! Ja kypsiä tomaattejakin! Hyviä istutuskelejä sinnepäin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulla taimipotit ovat niin täynnä juuria jotta ne tahtoisivat pikaisesti väljemmille multamaille. Toisaalta niiden on hyvä olla suojassa kasvihuoneessa. Joskus pitää tehdä valintoja ja ottaa riski, mutta säätiedotuksiakin olisi hyvä kuunnella, huooh..
   Arvaas milloin tuo tomaatti on kylvetty? Tammikuussa! Samoin paprikat!
   Paprika on kyllä hitaimmista hitain..
   Kiitos sinulle Hiidenkiven puutarhassa, ja mukavia puutarhahetkiä sinnekin! ☀️

   Poista
 7. Upeat taimet ja paljon! Enpä ole voikukkasiirapista ennen kuullutkaan...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itse yllätyin tuosta voikukkasiirapista - ihan voisi luulla hunajaksi :) Aloin miettimään mistä muusta voisi tehdä siirappia..
   Kiitos, Satu <3 Mukavaa viikkoa sinullekin - olitkohan sinä tällä viikolla traktorinajon opissa , jännää!

   Poista
 8. Voi ei miten ihanan väriset samettiruusut! Noita pitää saada ensi kesänä. Tai siis oletan nuo pinkit keltaisella keskustalla samettiruusuiksi. Sinulta saadut siemenkirjeen krassin siemenet ovat itäneet kaikki, kiitos niistä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yritin keväällä etsiä mahdollisimman punaisia sammareita, ja löysin näitä Strawberry Blondeja, jotka ovat aivan ihania! Muistaakseni olivat aika kalliita ja vain vähän siemeniä pussissa, joten yritän ottaa näistä syksyllä siemeniä. Hieno juttu että itivät, aina kiinnostaa itävyys omista siemenistä. Kiitos tiedosta Katja ja oikein mukavaa viikkoa sinnekin!!
   Missähän muuten siemenkirje seikkailee, on aikas pitkään ollut matkalla. Voisi kohta alkaa kyselemään..

   Poista
 9. Kyllä on hyvät taimet siulla. Mukava istutella kukkivia taimia. Loppuviikolla miekin käyn taimia istuttelemaan muahan. On ollu kaikkii puuhoo niin paljon, jotta kasteluu oon vuan kerinny tehä. Samettiruusut miulla jäi pieniin purkkiloihin, lannoteveillä kastelin ja ensimmäiset nuput 'nupustin' pois. Vahvoo ne muassa sitten, kohta käyvät kukkimaan. Mistään esikasvatuksessa en oo niin ilonen kuin niistä hämähäkkikukista, suurimmat ovat jo puol metrisii, vahvoja taimia.
  En oo varma oonko mie siinä siemenkirjeessä. Ei oo ainakaan näkyny tiälläpäin.

  VastaaPoista

Iloisen onnellista, lupsakkaan leppoisaa,
hymyävän herttaista, rauhallisen rentouttavaa,
nauravan hyväntuulista päivää Sinulle! Kiva kun vierailit sivullani!