Kesätunnelmaa

Kesätunnelmaa

maanantai 5. helmikuuta 2018

Muutama vinkki taimien parhaaksi


Nyt on ihan pakko jakaa muutama vinkki teille kukkaihmisille, siemenestä asti kasvattaville viherpeukuille.
Hämähäkkikukan kasvatuksesta

Kylmä-lämpökäsittely hämähäkkikukalle. (Olen sivunnut tätä asiaa aiemminkin, mutta kerron vielä tämän kokemuksen tältä keväältä)

Kylvin siis  puolitoista viikkoa sitten  turve-hiekkaseokseen hajakylvönä noin 25 hämähäkkikukan siementä. Pidin siemenlaatikkoa viiden yön ajan jääkaapissa, päiväksi vein laatikon kylppärin lattialämpöön. Sitten siirsin laatikon kasvilampun alle muiden taimien viereen. Eilen  aamulla huomasin ensimmäisen koukun pilkistävän mullasta. Jess!! Koskaan ei ole näin pian hämähäkkikukka itänyt - menetelmä taisi osua nyt ihan nappiin, ja ajankohdalla - kuunkierrolla uskon olevan myös osuutta asiaan. Eiköhän ala pian kavereita nousemaan tuolle pikkuiselle ihan pian, toivotaan ainakin.

Kylvin  hämähäkkikukkaa näin aikaisin, koska en uskonut todellakaan sen itävän näin pian. Viime vuonna itämiseen meni kolmisen viikkoa ja paristakymmenestä siemenestä iti neljä kappaletta. Siis samalla menetelmällä. Toki voi siemenissäkin olla eroja, mutta tämä on ainut mikä ainakin minulla toimii. Jos joku ihmettelee, kuinka ihmeessä näin pienestä asiasta voi tulla niin  iloiselle mielelle, todettakoon että hämähäkkikukka on tunnetusti aika kinkkinen itämään.


Hei suuri maailma - täältä tullaan !!!


Kelloköynnöksistä

Kelloköynnös lähtee huomattavasti vikkelämmin itämään, kun liottaa siemeniä ensin vedessä vuorokauden ajan. Minä poistan sen jälkeen siemenien ympärille muodostuneen liman juoksevan veden alla, jolloin lima ei estä siemenen kuoren avautumista. Monesti muutoin sirkkalehdet jäävät jumiin siemenen kuoreen ja tarvitaan kirurgista apua ihmiseltä.. Liekö luonto suunnitellut niin oivallisesti, jotta juuri tuo lima suojaa siementä liian aikaiselta itämiseltä, mene ja tiedä. Olen kyllä joskus kuullut tuon liman tarkoituksen mutta en millään jaksa muistaa mikä se oli - oliko se juuri tuo syy vai mikä. (Käypä muuten lukemassa vuoden 2016 kylvöistä täältä.)


 
 


Hyvästä kasvilampusta

Sain kokeiltavaksi mainion kasvilampun viherkasveille. (Tai siis kaksi kappaletta.) Ahkeraliisan taimet ainakin ovat tykänneet kovasti. Ja paprikat sun muut.


On kyllä oikein passeli varsinkin tämmöisille pienemmille aikaisille viljelyksille kun luonnonvaloa ei juuri vielä ole. Valo ei ole tarkoitettu oleskelutilan valaisemiseen, mutta ei ole silmille vaarallista vaan vähän epämiellyttävää kyllä. Lampun voi kiinnittää minkä tahansa valaisimen runkoon, koska se ei kuumene. Kyseistä lamppua voi kysellä esim täältä. Tekniset tiedot täältä.

 
 
Kasvivalo ei tuota lainkaan UV-säteilyä
 vaan paljon kasvin tarvitsemaa sinistä ja punaista valoa.
 
Pieni 13 euron satsaus kunnolliseen kasvivaloon kannattaa, eikö vaan :D Joskus tuolla rahalla saattaa ehkä ostaa jotain turhempaakin, varsinkin kun tuon lampun käyttöikä on 10 000 tuntia, lisäksi valmistaja myöntää sille 36 kuukauden takuun.
 
 
 
 
Nyt nämä jo idätetyt taimet ovat vierashuoneen ikkunalla piirongin päällä, ilmansuuntana kaakko. Jos kaikki taimet olisivat tässä, niin ilman muuta jatkaisin kasvatuksia sisätiloissa. Mutta lisäähän niitä taitaa vielä tulla, on ainakin suunnitelmissa.
 
Kun sain tuon kyseisen kasvilampun viikko sitten,
ahkeraliisan taimet ovat piristyneet kummasti.
 
Ikää 3,5 viikkoa itämisestä.
 
Juuristo voi hyvin.
 
Ellen vallan erehdy niin kukkanuppuhan se . .
 
Vuorokausirytmi taimilla on ollut sama kuin minulla eli yöllä nukutaan ja päivällä tehdään töitä. Tuo yllä oleva taimi on ollut parhaalla paikalla suoraan kasvilampun alla.
Tämä on ensimmäinen kokeilu oikean kasvilampun alla taimillani täällä kotona sisätiloissa. Aina on ollut ihan tavallinen työvalo tai aina ei sitäkään.
 
Jatkan kasvatuksia sitten myöhemmin toisenlaisella kasvivalolla, kunhan siirrän maaliskuulla kaikki tammi-  ja helmikuun aikana kasvattamani taimet tuonne pihamökkiin kasvatushuoneeseen.
Siellä idätän sitten loput kukkaset - samettikukat, nukenkaulukset, petuniat, lobeliat sun muut.

Nyt lähden pesemään kelloköynnöksen siemeniä ja laitan ne itämään. Sitten keitän mojovat kahveet, kun töistä kotiin tullessa ostin Runebergin leivoksia, nam. Hyvää Runebergin päivän iltaa kaikille!

Toivottavasti tästä postauksesta oli hyötyä jollekulle :D

40 kommenttia:

 1. Tulipa mukavia vinkkejä! Jäin tässä miettimään, millaisen lampun ostaisin eli siis sen lamppuhökötyksen, täytynee tutkailla asiaa. Kasvilamppua tarvitaan meilläkin. Ihan vielä siemeniä en laita, odottelen jokusen viikon ja sitten :D.

  Mukavaa ja herkullista Runebergin päivää! Me ei oikein olla noiden torttujen ystäviä, mutta täytekakkua oli vähän jäljellä isännän synttäreistä ja sitä nautittiin :D.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lamppuhökötyksissä on nykyään erittäin paljon valinnanvaraa. Itsellä on kyllä valinta helpompaa, kun olen ns. ”Suutarin lap.. eikun vaimo” jolloin asiantuntija on perheessä. Netissä on helppo kyllä tehdä hinta- ja laatuvertailuja kaupoissa juoksemisen sijaan. Toivottavasti löydät mieluisan lampun.
   Yksi runebergin torttu riittää, mutta laskiaispullat ne on vaan parasta täytekakun jälkeen, ahh.. 😁

   Poista
 2. kyllä tuollainen kasvilamppu on näppärä ja hyvä. Näkee taimissa ihan selkeän eron siihen nähden kuin ei olisi valoa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sanopa muuta. Ilman lisävaloa on totaalisesti pulassa, jos tulee vaikka viikon kestävä pilvinen jakso. Onneksi tuollaiset eivät ole mahdottoman kalliita.

   Poista
 3. Mielenkiintoista, en ole koskaan liottanut kelloköynnöksen siemeniä. :) Täytyykin kokeilla! Kiitos kaunis vinkistä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kokeile ihmeessä. Onko sinulla ollut minkälainen itämisprosentti, kun et ole liottanut, muistatko?
   Kiitos, Maalaistyttö.

   Poista
 4. Kiitos vinkeistä! Kerran vuosia sitten sain hämähäkkikukan siemenet itämään, en muista teinkö jotain "taikatemppuja", mutta sen jälkeen ei ole onnistanut. Pitäisikin taas kokeilla antamillasi vinkeillä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kokeile ihmeessä, lannistua ei pidä vaan aina yrittää uudestaan. Onnea kylvöillesi, ja kiitos kommentista Gitta :)

   Poista
 5. Hyviä vinkkejä kokeneelta kasvattajalta. Mikähän mahtoi mennä pieleen, kun viime keväänä kylvämistäni kelloköynnöksen siemenistä ei yksikään itänyt?Liotin siemeniä useamman tunnin ennen kylvöä. Kylvön jälkeen siirsin kylvölaatikon pesuhuoneen lattialle, jossa meillä on lattialämmitys. Mietin liotinko siemeniä liikaa tai oliko multa liian märkää?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Et varmaan liikaa liottanut, minäkin epäilisin juuri samaa eli tuota liikakastelua. Samoin tapahtui minullekin muutama vuosi sitten. Joskus sitä vettä sattuu lorahtamaan liikaa, eikä sitä pois saa mitenkään. Paitsi tietysti pistelemällä ilmareikiä mullan pintaan, jolloin vesi pääsee helpommin haihtumaan mullasta. Kiitos kommentistasi, toivottavasti tänä vuonna onnistut paremmin :)

   Poista
 6. Kiitos ihanista vinkeistä Niistä on paljon apua Kerran minulla oli kello köynös, nyt aijon kokeilla uudestaan kun noin hyvät ohjeet sain.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ole hyvä :) Kelloköynnös on minusta kauneimpia köynnöksiä ja se on myös helppo kasvattaa kunhan saa alkuun. Kokeile ihmeessä, toivottavasti onnistuu ja mikseipä onnistuisi :)

   Poista
 7. Nyt tuli tietoa taas niin tarpeeseen! Viime talveksi hankin ensimmäisen kkasvilamppuni, mutta lisävalo ei olisi pahitteeksi, täytyypä katsastella tuota airamia. ja kiitos myös kelloköynnösvinkeistä, viime vuonna en edes yrittänyt kylvää noita, kun epäilin taitojani, mutta nythän kelloköynnössiemenpussi jo odottaa sopivaa kylvöaikaa. Kiitos, Tuulikki!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hieno juttu, kyllä tuollaisista kasvulampuista on todellakin oiva apu kasvatuksissa, hyviksi puoliksi lisään myös että sähkönkulutus on minimaalisen pientä.
   Kiva kuulla, että sinäkin innostuit kelloköynnöksistä. Onnistuneita kylvöjä sinulle.

   Poista
 8. Hämähäkkikukkaa en oo koskaa kasvattanu, mutta kelloköynnöstä sitäki useemmi. Joskus hyvällä, joskus vähä huanommalla menestyksellä. Koskaa ei oo tainnu joka siämen itää, mutta ainaki kerran on jääny tykkönää itämätä. Liottanu oon 15min -1vrk. Limoja en oo tainnu sen kummemmi poistaa. Pesuhuanehen laattialla on nykki kuus siämentä purkis. Liotusaika oli ny pari tuntia, mitää limoja ei siinä aijas keriinny muarostua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joskus nuo kelloköynnökset tosiaankin ovat vähän hankalia, ja joinakin vuosina eivät ehdi edes kukkaan. Kannattaa siis aloittaa ajoissa, ja hei niitähän voi latvoa jos meinaa kasvaa liian pitkiksi. Siitä se tykkää.
   Kiitos Navettapiika kommentista :)

   Poista
 9. Olipas siinä hyviä ja tarpeellisia vinkkejä! Mukavaa alkanutta viikkoa♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ole hyvä! Hyvät ja koetut vinkit kannattaa jakaa :)
   Kiitos, samoin sinne!

   Poista
 10. Kyllä tul nyt hyviä vinkkejä. On tarpeelista oppii tuon hämähäkkikukan kanssa. Oon ihan täpinöissäni tästä jos saisin onnistummaan. Miulla on kaks kasvilamppuu, oon käyttäny noille orkideoille. Nyt kun valo lissääntyy, suavat olla iliman lamppuu. Ja kasvattelen taimia niihen avulla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onneksi siemenpussissa on runsaasti siemeniä joten voi yrittää uudemman kerran jos ei heti onnista. On se kyllä upea kasvi, sen sanon :)
   Juu eiköhän orkidea pärjää vähän aikaa ilman lamppua, varsinkin ikkunalaudalla.
   Mukavia kylvöhetkiä sinulle Ulla :))

   Poista
 11. Sinun vinkeistä on aina apua. Kyllä sinä sellainen guru olet. Kiitos sinulle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kauniista sanoistasi Nila. Mutta että guru, hih :) Tuo kohteliaisuus oli nyt vähän yläkanttiin 🤣 mutta kiitos kuitenkin.

   Poista
 12. Kannattaisi varmaan itsekin satsata kasvilamppuun, minun taimista kun tuppaa tulemaan niin kovin honteloita. Pitänee poiketa joku päivä Hankkijassa. Kiitos vinkistä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä, hontelot kasvit eivät ole kivoja, ja sitten ulosistutus-vaiheessa onkin sitten pulassa. Toivottavasti löydät mieluisan lampun, toivon niin :)

   Poista
 13. Kiitos kullanarvoisista vinkeistä. Kasvivalo meni hankintaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ole hyvä :) Hienoa, valoahan ne kasvit kovasti kaipaavat. Mukavaa loppuviikkoa.

   Poista
 14. Liotin kelloköynnöksen siemeniä, mutta vain muutaman tunnin. Siinäköhän syy, ettei kaikki näytä itävän. Enkä kyllä huomannut limaakaan pestä pois. Seuraavalla kerralla sitten. Kiitos hyvistä vinkeistä.
  Tuo kasvilamppuvinkki on myös hyvä. Ajattelin ostaa takkahuoneen pienelle pöydälle "kirjoituspöytälampun", johon tuollaisen kasvivalon voisi kiinnittää. Halpa ja helposti siirrettävä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oodttele rauhassa jospa kaikki kuitenkin itävät, toivotaan ainakin.
   Takkahuoneessahan oisi oiva paikka pienelle kasvilampulle, antaa myös tunnelmaa. Mukavaa tulevaa viikonloppua vihreiden ajatusten kera :)

   Poista
 15. Ihailen aina kasvattamiasi taimia, niin terveitä ja tanakoita ne ovat! Viime vuonna kylvämäni hämähäkkikukat taisivat itää tuurilla ilman suurempia vippaskonsteja, mutta eivät kehittyneet myöhemmin kovin hyvin. Kukkivat kyllä, mutta hyvin niukasti.
  Tänä vuonna en muistanut liottaa kelloköynnöksen siemeniä, hups. Sitä ei lukenut siemenpussissa, vaikka aiemmin muistelisin toisen merkin pussista lukeneeni myös tuon vinkin. Toivottavasti lähtevät kuitenkin kasvuun. Tai jos ei, niin täytyy laittaa toinen erä multaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon, Piparminttu.
   Minulla meni hämisten kanssa hyvin niin kauan, kunnes niihin tuli härmää, ja aloitun torjua sitä pjoten kärsi kasvussa vähäsen, sekä kylmä ja sateinen kesä myös ei ollut hyvä sille.
   Kelloköynnös kannattaakin laittaa ajoissa, myös siksi että jos joutuu tekemään uusintakylvön. Ja voihan sitä sitten leikata, jos alkaa kasvaa liian pitkäksi, siitä se tykkää.

   Poista
 16. Kiitos hyvistä vinkeistä! Tuo lamppu on kyllä kätevä. Mukavia talvipäiviä ja esikasvatushetkiä!

  VastaaPoista
 17. Nyt täytyy tutustua kelloköynnöksen kasvattamiseen , kiitos vinkeistä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hieno juttu, onhan kelloköynnös niin kaunis ..

   Poista
 18. Voi kun minullakin olisi yhtä paljon tietoa ja taitoa ihanien kukkasten kasvattamiseen ja hoitamiseen ... !

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kun asuisit lähempänä, saisin jollakin konstilla sinutkin innostumaan kukkien kasvatuksesta ... ! 😁

   Poista
  2. Ehkä innostusta riittää mutta minulta puuttuu tiedon ja taidon lisäksi myös se ikioma piha ..... !

   Poista
 19. Tuo hämähäkkikukka on tuottanut monille ongelmia, siis sen itäminen. Itse en saanut itämään vaikka tein mitä. Tämä tieto siis todella hyvinkin tarpeen. Nyt vois kokeilla uudemman kerran.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sanopa muuta, mutta ei tuokaan ole sataprosenttisen varma keino. Ei kai mikään. Mutta kannattaa kokeilla, minä ainakin olen saanut hyviä (tai ainakin jotain) tuloksia. Taidan jättää itämättömät kohdat vielä kuukaudeksi itämään - siis annan niille vielä yhden mahdollisuuden :)

   Poista
 20. kasvilamppu on minustakin tosi kätevä ja hyvä

  VastaaPoista

Iloisen onnellista, lupsakkaan leppoisaa,
hymyävän herttaista, rauhallisen rentouttavaa,
nauravan hyväntuulista päivää Sinulle! Kiva kun vierailit sivullani!