Kesätunnelmaa

Kesätunnelmaa

perjantai 23. helmikuuta 2018

Kevään kylvöjä, osa 1 - ryhmät A ja B eli rutikuivaa tilastotietoa


Tämä aihe ei varmaan kiinnosta muita kuin minua, mutta jos nyt joku jaksaa lukea tämän alusta loppuun, niin nostan hattua. Tuo edellä kirjoitettu lause on niitä, mitä blogissa ei pitäisi käyttää - se vie mielenkiinnon heti alussa lukijalta. Kuviakaan ei ole luvassa ollenkaan, ei ainakaan kasveista. Tiedossa on siis melko yksitoikkoinen postaus, jota lukiessa ajatus karkailee varmasti tulevaan kesään. Mutta jos jollekulle on tästä apua, tai saa vinkkejä tai innostaa kokeilemaan - niin oikein hyvä. Asun kolmosvyöhykkeellä, joten koska Suomi on pitkä maa, jokaisella kasvattajalla on varmasti omat mielipiteensä kukkasten kylvö-ajankohdista, ja siemenpussin kyljessäkin on myös suositukset. 
Kokosin siis yhteen tiedot tähän mennessä laitetuista kylvöistä, jonka varmasti tulen lukemaan vuoden päästä ensimmäisenä näitä asioita pohtiessani. Hankikylvöjä en ehkä tänä vuonna tee, koska entisetkin ovat valeistutuksessa - mietittävää siis riittää mihinkä ne sijoittaisin.Ensimmäisessä osassa ovat aikaisista aikaisemmat, siksi koska ne
A) tarvitsevat pitkän kasvatusajan ja
B) kasvatan emotaimia

Kasvin jälkeen mainittu luku on kylvöpäivä. Taimettumiset, koulimiset sun muut tiedot löytyvät sitten omista käsinkirjoitetuista muistiinpanoista.

•  Ahkeraliisa omista siemenistä 3.1.  B
•. Lumihiutale lila 3.1.  B
•. Lumihiutale valkoinen  3.1.  B
•. Paprika California Wonder 3.1.  A
•. Paprika Marconi Rosso 3.1.  A
•. Granaattiomena, ei itänyt, 3.1.  A
•. Tulikruunu siemenet Espanjasta 3.1.  A
•. Hämähäkkikukka 25.1.  A
•. Keijunmekko 25.1. A Omista siemenistä
 - laatikko putosi lattialle alaspäin >> poistettu
•. Huovinkukka 25.1.  A, B
•. Pikkuvitja 25.1. A, B
•. Chilipaprika Anaheim 25.1.  A
•. Pikkupetunia Kabloom White 25.1.  A
•. Pikkupetunia Grave Strawberry Star 25.1.  A
•. Tomaatti Heartbreaker 28.1. 
•. Keijunmekko lisää, omista siemenistä 1.2.  A
•. Pikkupetunia Kabloom White, lisää  2.2.  A
•. Pikkupetunia Picobella 2.2.  A
•. Lumihiutale lila, lisää 4.2.  A
•. Lumihiutale valk. lisää 4.2.  A
•. Sinitähtönen valk. 4.2.  B
•. Sinitähtönen sininen 4.2.  B
•. Kelloköynnös valk. 4.2.  A
•. Kelloköynnös sininen 4.2.  A
•. Heliotrooppi 15.2.  A, B
•. Sarviorvokki sekoitus 15.2.  A
•  Tarhaorvokki Florist Strain 15.2.  A
•. Petunia Flirtini 10.2.  A
•. Petunia Prism Blue 10.2.  A
•. Petunia Cascade 10.2.  A
•  Petunia Prism Sunshine 10.2.  A
•. Hopealehti 15.2.  A
•. Sinitähtönen sininen 2. erä 17.2.  B
Lisäys:
*  Sinitähtönen, uusinta 24.2.
*  Sarviorvokki lisää 24.2.
*  Mustasilmäsusanna 24.2
*  Ahkeraliisa 26.2.

Tuossa olivat siis tammi-helmikuun kylvöt. Suurin osa on itänyt, enkä nyt tähän laita kuvia pikkuriikkisistä taimista - laitan sitten kun ovat kasvaneet tunnistettaviksi. Kylvöissä pidän nyt pienen tauon ja huomenissa koulin ainakin muutamia, ja siitä sitten melkein päivittäin aina jotakin eli mielekästä puuhaa riittää jo taimettuneiden kanssa. 24.2. koulittu yhteensä 146 tainta, joissakin lajeissa samassa ruukussa 3-5 kpl.

Tuo ensimmäisten kylvöjen lista näyttää pitkältä mutta ei se tosiasiassa niin kovin suuri ole, näyttää pitkältä kun ovat allekkain. Lisäkylvöjä olen laittanut muutamille, en vain siksi etteikö olisi itänyt ollenkaan vaan siksi kun tahdon vaan saada lisää joitakin. Kylvöt noudattavat minulla melko lailla perinteistä, jo totuttua aikataulua ja suurempia muutoksia ei ole. Paitsi tänä vuonna laitoin viikon- pari myöhemmin melkein kaikki viime vuoteen verrattuna, tarkoituksella.

Toisessa osassa tulee maalis-huhtikuun kylvöt, kolmannessa osassa lyhyen kasvatusajan tarvitsevat sekä suoraan maahan laitettavat kasvit, joista suurin osa on syötäviä. Niistä postaus tulee sitten ajallaan tietysti.

 
Helmikuun välilehden tausta on nyt tyhjä -
- siemenet kylvetty ja siemenpussukat siirretty taaimmaiseksi laatikossa.
 Pian siirrytään maaliskuun lehden taakse
- silloin onkin jo ihan oikea kevät!
 
Kurkkasin maaliskuulle:  samettikukat, kukontöyhtö, nukenkaulus, mustasilmä,  tomaatit ..Siemenarkisto-laatikon oikea puolisko on varattu siemenille, joita ehkä saatan käyttää tai ovat sekalaisissa nyyteissä mitkä nyt kertakaikkiaan eivät mahtuneet tuonne välilehtien sekaan siististi. Kasvimaan syötäville (herneet, pavut, porkkanat yms.) tulee sitten ihan oma laatikko.

Olipas virkistävää tehdä tällainen postaus, tykkään tehdä listoja ja tiivistelmiä asioista. Tästä  onkin suuri apu seuraavalle vuodelle koska ei tarvitse miettiä kylvöajankohtia.
 
Hyvää viikonloppua sinulle, joka jaksoit lukea tämän loppuun!
 
 
No, laitan nyt kuitenkin kuvan ahkeralissusta,
kevään ensimmäisestä kylvöstä.

31 kommenttia:

 1. Hyvin jaksoin lukea 😀. Iskeeköhän minulle nyt paniikki, kun keijunmekot ovat vielä pussissa ja sinulla istutettu jo aikoja sitten.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei mitään hätää, kerrassaan. Vielä ehdit kylvää aivan mainiosti, koska hyvään alkuun päästyään se kasvaa melko vikkelään!
   Kiitos mielenkiinnosta, Ansu.

   Poista
 2. Mukava lista sinulla kylvöjä. Hyvin jaksoi lukea. Onneksi sinulla on keijunmekosta omia siemeniä, tuo laatikon putoaminen olisi voinut kaupan siementen kanssa harmittaa, kun niissä siemenpusseissa yleensä niin vähän siemeniä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sanopa muuta, aina harmittaa menetykset, ja ajallisesti ottaa sitten takapakkia kun pitää laittaa uudet. Mutta onneksi tämä ei niin vakavaa touhua ole, ja ainahan jonkun voi korvata toisella.
   Jostain syystä en ole saanut koskaan keijunmekon siemeniä onnistumaan kaupan siemenistä.

   Poista
 3. Hyvä lista ja jaksoin lukea. Mie taian ottaa rauhallisesti ensi kesän ja osan muutaman kukan.
  Hyvää viikonloppua sinulle :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Karoliina. Totta puhut, joskus kannattaa ottaa rauhallisesti ja ostaa tarvittavat kukat. Minulla se ei näköjään onnistu. Ehkä sitten joskus :o/

   Poista
 4. Hyvin jaksoin lukkii. Taijan ottoo mallii siun järjestyksestä. Miulla pussit on puisessa työkalupakissa, sulosessa sekamelskassa. Kylyvin ahkeraliisoo viime pyhänä, viiteen päivään itivät! Muissa kylyvöksissä ei vielä vihreetä näy, kaikki ajallaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo järjestys on minulle sopiva, mitäpä sitä hyväksi kokemaansa muuttamaan. Puinen työkalupakki on hyvä kun sen voi ottaa kätevästi mukaan myös ulos. Todella nopeasti lissusi itivät, aivan loistava ajoitus ja siemenet hyviä! Jännittäviä odotteluja sinullekin itämisten suhteen:)

   Poista
 5. Sain hyvää ja koettua tietoa, kiitos!

  VastaaPoista
 6. Ihanan järjestelmällistä <3 Pitäisi itsekkin katsoa, että mitä kaikkea tuolla on ja vähän järjestellä...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen luonteeltani järjestelmällinen ihminen, vaikkei aina uskoisi jos esim. ei ehdi kaikkea tekemään, mutta myöhemmin sitten :) Hyvä on pitää järjestys yllä, niin ei tule kaaosta.

   Poista
 7. Eipä tullut lukemisen suhteen mitään ongelmaa. Hyödyllistä tietoa, josta aion ottaa muutaman idean omaan käyttöön. Tykkään minäkin tehdä listoja, mutta aina niitä on mahdollista parantaa, kun näin hyviä ohjeita saa. Kiitos ja mukavaa viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä kun pystyi lukemaan pitkästymättä. Kaikkea ei voi aina mitenkään muistaa, ei ainakaan vuoden päästä joten on hyvä laittaa asioita paperille tai koneelle. Luetteloista on helpompi poimia asioita kuin kirjoitetuista lauseista, näin se vaan on. Hienoa kun sait jotain ajatuksia näistä itsellesi.

   Poista
 8. Sullonki iha ammattilaasen otteet taimikasvatuksehe. Hyvä sullon listat ollakki olemas, että pysyt räkningis mitoot jo kylyväny.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näin juuri - asiat ovat muistin varassa, menee kaikki kaaokseen )a itsekin siinä hermostuu eikä olekaan enää mukavaa. Monta kertaa muisti tekee tepposet, jolloin tilastoista voi tarkistaa. Muistilappusia on kotonakin jääkaapin ovessa :)

   Poista
 9. Hurja määrä kylvettäviä. Minun olis tarkoitus aloittaa huomenna tomaateilla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tomaattikylvöt ovat vielä minullakin edessäpäin, ja mietiskelen mitä jättäisin pois, kun lajiehdokkaita on niin paljon.

   Poista
 10. Nämähän on sitä parasta tietoa tosille kasvattajille ja uusille kokeilijoille! Tuokin oli hyvä tieto, että osa kasveista on tarkoitettu emokasveiksi eli otat niistä pistokkaita. Odottelen jatkoa, mulla vasta keijunmekkoa ja sitä nousematonta kelloköynnöstä. Niin ja basilikaa tietysti ja lisääkin laitoin tänään tulemaan.
  Olen niin ylpee 5v. lapsenlapsesta: hän tunnista pienistä lehdistä nousevan tuoksun: Basilikaa, mummun herkkubasilikaa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, nuo aikaiset kylvöt ovat toiseen tarkoitukseen, monistettaviksi. Ahkeraliisa on siitä hyvä esimerkki. Tänään tein kolmannen kylvön sinitähtösestä - siemenissä täytyy olla vikaa, joten aikaa on kulunut yrityksissä ja sen kohdalla taidan unohtaa pistokaslisäyksen, koska pian on jo maaliskuu.
   Älä luovuta kelloköynnöksen kohdalla, mutta todennäköistä itämättömyydelle voi olla liika mullan kosteus eli siemenet mädäntyvät. Minulla on niin käynyt jokusen kerran.
   Mummunpikkuiset ovat vaan niin ihania, ja voinkin kuvitella ilahtuneen ilmeen kasvia tuoksutellessa. Ja varmasti kiinnostus kasveihin lisääntyy, kun saa olla mukana! Hieno juttu ❤️

   Poista
 11. Innostuin heti kun näin sanan tilasto :) Pitkä lista kylvettyjä taimia, mutta taitaa se lista itse kullakin paisua yhtä pitkäksi kevään mittaan. Hienoa, että valtaosa on itänyt!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihanaa, kun täällä blogimaailmassa on niin paljon innokkaita kasvattajia, ja voi vertailla milloin kukakin laittaa ja mitä. Suomihan on pitkä maa joten sekin vaikuttaa kylvöajankohtiin.
   Kiitos kommentista Piparminttu ja mukavaa lauantai-illan jatkoa.

   Poista
 12. Ei ollut mitään ongelmaa lukemisessa,minusta on ihana kun ihmisillä on innostus tekemiseen on se asia mikä tahansa:) Komea oli lista ja tuo järjestelmällisyys auttaa varmasti. Itseä pikkuisen kyllä harmittaa kun muutettiin uuteen kotiin ja laitettiin pihalle taimia kasvamaan, en ottanut ylös nimiä ja nyt en muista mitä ovat..vaikka olisikin kiva tietää mitä omalla pihalla kasvaa:) Kaunista talvipäivää♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Samaa mieltä, olisi hyvä että jokaisella on se oma juttu, on se mikä tahansa asia elämässä ja mistä on innostunut, olisi vaikka kuinka pieni asia niin silti.
   Uskon että pidät sitten keväällä ja kesällä mielenkiintoisia tunnistusretkiä pihamaallasi, ja bloggaaja kun olet, toiset bloggaajat tulevat kyllä mielellään tunnistusavuksi ❤️

   Poista
 13. Kyllä oli mielenkiintoista luettavaa. :) Itselläni "toteutuneet kylvöt" -lista on vihkossa, jossa kaikkea muutakin vuodelle 2018, kuten kylvösuunnitelma viikottain, ajatuksia kukkapenkeistä ja väriyhdistelmistä tälle kesälle, siementilaukset päivämäärittäin jne. Nämä ovat yllättävän mielenkiintoista luettavaa sitten tulevina keväinä. Olen ollut oikein tyytyväinen viime vuoden kylvömerkinnöistäni, joihin voi hiukan perustaa tämän vuoden suunnitelmiaan. Vielä nippanappa muistan, mitä tuli laitettua liian varhain ja minkä olisi voinut kylvää jopa aiemmin. :)Jostain syystä minulla eivät petuniat meinaa tänä vuonna itää. :( Vain yksi lajike on itänyt ja siitäkin 4 tainta. Kumma juttu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olipas tuo sinunkin kommenttisi mukavaa luettavaa - olet samanlainen muistiin merkkailija kuin minä :) Eihän noita asioita voi mitenkään muistaa vuosien takaa, ja joskus onkin hyvä tarkistaa asioita ettei tee samoja virheitä uudestaan. Juuri nuo käsin kirjoitetut asiat vihkossa ovat käteviä - tietokone palvelee sitten toisella tavalla.
   Olen kyllä sitä mieltä bnoiden siementen itävyydestä, että aina ei ole vika kylväjässä, vaan eri vuosien siemenissä on eroja. Ainakin kelloköynnöksestä olen kuullut tänä vuonna negatiivisia uutisia. Itsellä pari lajia mitkä eivät meinaa millään itää ja on sitten kahden vaiheilla, kylvänkö enää uudestaan. Toivottavasti sinulla alkaa pian petunian alkuja näkymään, tsemppiä siis ❤️

   Poista
 14. I have a problem with translating text!
  I love flowers from the header of your blog!
  Happy Sunday !

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. I visited your blog again.
   Happy sunday to you, too!

   Poista
 15. No oli lista, arvostan ahkeruuttasi (: Inkeri puutarhurin tytär

  VastaaPoista
 16. Ihailen, ihailen! yritän pitää vihkossa merkinnä mutta aina mennään niin hurman mukaan, ettei kaikkea aina ylös saa kirjattua!

  VastaaPoista
 17. Ihanaa järjestelmällisyyttä, minun pitäisi ottaa oppia :)

  VastaaPoista

Iloisen onnellista, lupsakkaan leppoisaa,
hymyävän herttaista, rauhallisen rentouttavaa,
nauravan hyväntuulista päivää Sinulle! Kiva kun vierailit sivullani!