Kesätunnelmaa

Kesätunnelmaa

tiistai 4. lokakuuta 2016

Tomaattisato talteen



 Kyse on kypsymättömistä tomaateista, mitkä vielä hetki sitten kasvihuoneessa majailivat. Etsiskelin säilöntäohjeita ensin omista keittokirjoistani mutta sitten muistin että äidilläni on vanha keittokirja Kotiruoka vuodelta 1917! Siispä katsoin sieltä että miten vanhanajan ihmiset säilöivät raa`at tomaatit.


 
Tomaatti Ildi


Ohje on seuraavanlainen (kopioitu juuri sellaisenaan)

Tomaattisalaatti

1 ltr. pieniä vihreitä tomaatteja,
1 1/2 rkl. etikkaa,
1/2 ltr. vettä
Etikkaliemi:
4 dl. etikkaa,
1/2  kg. sokeria
kaneelinpalanen,
10 neilikkaa

Tomaatit keitetään etikassa ja vedessä vähän aikaa, jonka jälkeen kuoret poistetaan. Etikka (4 dl.), sokeri ja mausteet keitetään noin 10 min, tomaatit pannaan sekaan ja keitetään samoin noin 10 min., sitte ne pannaan purkkiin, liemi keitetään kokoon, siivilöidään ja kaadetaan jäähtyneenä tomaateille. Purkki peitetään paperilla ja säilytetään kylmässä paikassa.

Ohje on ihan hyvä, mutta epäilen säilykkeiden säilyvyyttä, kun purkki peitetään paperilla. Ja olipa kirjassa hyviä muitakin ohjeita, mm. pinaatin suolaaminen, leivospulveri, keitinrasvan valmistus, paistettu porsas (hui!) .... Oijoi, onpa aika mennyt hurjasti eteenpäin noista ajoista.

 
Tigerella

Sitten ohje omasta häälahja-keittokirjastani Otavan Suuri keittokirja, 34 vuoden takaa (alkaa jo olla lähihistoriaa, tämäkin):

Hillotut tomaatit
vihreitä tomaatteja, pieniä, kiinteitä
Liemi:
Ota jokaista tomaattikiloa kohti:
1/2 l säilyke-etikkaa
350-500g sokeria
Mausteet:
1-2 kanelinpalaa
10-12 neilikkaa
(1/2 palkoa espanjanpippuria)
tai
1-2 palaa inkivääriä
6-10 neilikkaa
6-10 valkopippuria

Nypi tomaateista kukinnot ja huuhdo ne. Pistele ne nuppineuloilla. Keitä ne melkein pehmeiksi vedessä miedolla lämmöllä. Anna niiden valua. Kiehauta liemi ja kuori siitä vaahto - mausteet kiedotaan ohueen kankaanpalaseen. Pane tomaatit liemeen ja anna niiden olla siinä miedolla lämmöllä - kiehumatta - kunnes pehmenevät. Nosta ne liemestä ja pane ruukkuun. Keitä liemi kokoon, ota pois maustepussi ja kaada liemi tomaateille. Peitä ruukku.
Kaada liemi takaisin kattilaan muutaman päivän kuluttua ja keitä sitä kokoon mausteiden kanssa ja vaahtoa kuorien. Kaada liemi päälle jäähtyneenä ja katso, että se peittää tomaatit. Sido ruukun kansi kiinni.

Edelleen tekisin toisella tavalla..


Nyt minulla parhaillaan on lasipurkit kertaalleen puhdistumassa tiskikoneessa, alan huuhtoa tomaatteja ja menenpä nettiin, Strömsön sivuille katsomaan minkälainen se ohje silloin muutama viikko sitten vihreistä tomaateista oli. :D

 
 
Miljoona marjatomaattia - näitä en jaksanut enää kerätä.
 
 
 
Kiitos sinulle kun jaksoit lukea loppuun, tai edes sieltä täältä :D
Tässäpä taitaa ollakin viimeiset säilömiset tältä syksyltä - kuvassa näkyvät paprikat pilkon ja laitan pakasteeseen. Ai niin, purjo taitaa olla vielä maassa mutta sillä ei ole kiirettä. Samoin palsternakka. Ja maa-artisokka. Ruohosipuliakin voisi vielä kerätä..
Mukavaa viikon jatkoa!!
 
 
 

14 kommenttia:

  1. Ootkos lukenut mun blogista: http://rakkauttajamaanantimia.blogspot.fi/2014/10/sailotyt-vihreat-tomaatit.html

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oi kiitos vinkistä, nytpä menen sinne .. :D

      Poista
  2. Mun äiti laittoi jostain syystä niihin isoihin Karhulan lasipurkkeihin leivinpaperista "tiivisteen" kannen alle. Tämä tapahtui siis joskus 70-luvun alkupuolella! Muistan kun paperi repsotti yli sieni- ja puolukkapurkeista.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin meilläkin äiti teki, se taisi ollakin ihan yleistä. Ja joskus kun ei kantta löytynyt, laitettiin ihan vaan paperi päälle, mutta oisikohan ne syöty sitten ihan ensimmäisenä. Mikä estää nytkin laittamasta paperin väliin, sehän on kivan näköinen :D

      Poista
  3. On sinulla urakkaa noiden kanssa. usein tein vihreistä tomaateista säilykettä, en muista millä reseptillä tein, mutta pakko niitä oli jotenkin säilöä. Olio vaan niin maonelaisia säilykkeitä silloin, ettei aina oikein hyvin kauppaansa tehneet.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu ei silloin äidin aikaan ollut pakastimia, puuhella vaan ja kaivosta vesi. Nyt on kaikki niin helppoa, mutta mieli tekisi kokeilla ihan jotain vanhanaikaista, sen takia tuon keittokirjankin pyysin. Sitä on kyllä aika mielenkiintoista lukea..

      Poista
  4. Paljon riittää vielä puuhaa säilönnässä talven varalle :D

    Vihreitä tomaatteja en koskaan säilö, yritän saada ne kypsymään ja loput menevät kompostiin. Tätini, keittäjätär hienostorouvien vanhaiskodissa ollessani lapsi siis, teki vihreitä tomaatteja ja syötti niitä meille lapsille innolla - ja kuten arvata saattaa, lapsen makuaisteille nuo etikkaiset pallerot eivät istuneet ollenkaan ja päätin silloin, etten koskaan ikinä niitä tee tai syö...ehkä voisin kuitenkin joskus edes maistaa, makuaistihan on muuttunut iän myötä muutenkin!

    Vanhat keittokirjat ovat ihania, sieltä löytyy ohjeita moneen nykyään jo tuntemattomaankin ruokaan, jota voisikin kokeilla :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niinpä juuri, ja minäkin olen tykännyt aina säilöä mehuja , hilloja, pikkelsejä ja muuta sellaista. Hapattamistakin olen joskus kokeillut vaan ei ollut minun juttu.
      Tiedätkös, en ole koskaan maistanut säilöttyjä vihreitä tomaatteja, en kertakaikkiaan suostunut maistamaan lapsena :( Mutta nyt aika on kullannut muistot ja tahdon sitä tehdä itse. Ja aion syödä niitä ihan vapaaehtoisesti ja viedä maistiaisia vaikka äidillekin :D
      Tuossa keittokirjassa on hyviä perusohjeita mitä kyllä voi soveltaa nykyaikaankin. Kunnioitan entisajan emäntiä, jotka kykenivät loihtimaan syötävää melkein olemattomista tarvikkeista!

      Poista
  5. Onpas tomaatti poikineen! Tomaateista olen yleensä tehnyt jonkinsorttista ketsuppia/hilloa, jonka olen pakastanut. Tuota marjatomaattia voisin kokeilla kasvattaa...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olen säästänyt kauniita pikkuisia lasipurkkeja, joihin juurikin voisi tehdä erilaisia tomaattisäilykkeitä ja maistella niitä sitten talvella.
      Kokeilepa marjatomaattia, niin yllätyt tomaattien määrästä.. Laitan sitä ihan varmasti ensi vuonnakin. Harmi vaan etteivät kaikki ehtineet tänä syksynä kypsyä.

      Poista
  6. Vau mikä sato! Tomaattisosettakin voisit tehdä just omilla mausteilla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nuo raa`at isot tomaatit koitan kypsyttää sisällä, ja juuri niistähän sitä tomaattisosetta voisi tehdäkin. Pitää laittaa nyt mietintämyssy päähän.. :D

      Poista
  7. Vastaukset
    1. Eikös ollutkin, mutta olisivat saaneet kyllä kypsyä vähän aiemmin..

      Poista

Iloisen onnellista, lupsakkaan leppoisaa,
hymyävän herttaista, rauhallisen rentouttavaa,
nauravan hyväntuulista päivää Sinulle! Kiva kun vierailit sivullani!