Kesätunnelmaa

Kesätunnelmaa

torstai 7. heinäkuuta 2016

Ahkeraliisoja, tulikruunu ja kylvökokeiluja


Viikko sitten otin muutamia kasvatuslaatikoita ja ruukkuja sisätiloihin ukkosmyrskyltä suojaan. Vieläkään en ole päässyt palauttamaan niitä takaisin paikoilleen, voi surkeutta. Nimittäin joka päivä on satanut ihan mahdottomasti täällä.

Nämä ahkeraliisat alkoivat vihdoin availla nuppujaan, ja kyllähän niistä paljastuikin oikea kukkameri :) Eivät tuottaneet pettymystä tänäkään vuonna :)  Eiköhän pian kuitenkin säät lämpene, toivotaan ainakin.
Voipi olla että tänään ne kuitenkin menevät ulos, eihän tästä mitään tule jos pitää kukkasia siirrellä suojaan ja ulos, mutta nämä ainakin olisivat menneet pilalle viime viikon ukkosmyräkässä. Nyt ei taida olla tulossa mitään myrskyjä, joten saavat pärjätä ulkona omin nokkinensa, minä en heitä enää hyysää ;D

 
 
*
 
 
Jostain syystä kuistin suojassa kasvaneet
ovat paljon pienempiä kooltaan.
 
*
 
 
 
 
Keväällä kasvatin tulikruunua (Lantana Camara). Siemenet hankin Exotic Gardenilta, ajattelin että nyt voisi vaihteeksi kokeilla jotain mitä en ole aikaisemmin kokeillut. 
 
Tämä on köynnös, ja kasvattaa  todella kauniit moniväriset kukat. Minulla on kaksi tämmöistä ruukkua missä on useampi taimi samassa, kolme-neljä kappaletta. Nuo pienet kukat ovat vain harjoituskukkia, koko suurenee toivottavasti syksyä kohden. Yritän talvettaa nämä, sitä en tiedä leikkaanko syksyllä näitä lyhyemmiksi vaiko vasta keväällä.Se jää syksymmällä päätettäväksi.  Luulen että jos nämä selviävät hengissä talven yli, on ensi kesänä odotettavissa upeaa kukintaa, toivon ainakin niin. .
 
Latvoin näitä kevään korvalla muutamaan otteeseen ja nyt ne ovat tämmöisiä 80 senttisiä hujoppeja. Varsi on sen verran jämäkkä että sitä tuskin pystyy enää tässä vaiheessa kieputtamaan ainakaan ympyrän muotoon. Kasvakoon sitten korkeutta, tilaa riittää :D Lehdet tuoksuvat muuten voimakkaasti jotenkin sitruunan ja mintun sekoitukselle.
 
 
Pikkuruiset keltaiset kukat.
 
 
Tämmöisiä kukista pitäisi tulla (kuva kopioitu Huiskula.fi)
 
 
Tulikruunun taimia maaliskuussa.
 
 
Toinen erikoisuus mitä kokeilin, oli hopeakaunokki (Centaurea ragusina),
kovin on ollut hidaskasvuinen, siemenestä kylvetty 23.2.
 
 
Tässä penkissä olevat heliotroopin kukat eivät ole vielä auenneet,
 
 
eivätkä keskellä olevat kosmoskukatkaan.
Mutta kaikki ajallaan, tai vaikka vähän myöhemmin..
 
 
Tässä nämä suojattini nyt sitten ovat. Taas :D
 
Tämmöinen kukkais-postaus  tällä kertaa.
Minäpä toivottelen kaikille oikein hyvää viikon jatkoa,
toivotaan kaikkialle rakkaaseen Suomenmaahan -
ihan joka kolkkaan -
oikein aurinkoisia  ilmoja!!
 
❤️  Tuulikki  ❤️
 
 
 

24 kommenttia:

  1. Upeat avkeraliisat ja ihana lantana! Tuota lantanaa näkee ihan villinä etelässä. Meillä märkäni jo liljojen nuput. Kohta on rumaa jälkeä, jollei sade lakkaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pääsisipä joskus näkemään tuon lantanan ihan luonnonvaraisena.. Päivällä oli selkeämpää, mutta vielä tuli yksi ukkoskuuro illemmalla. Kurjaa. Ei noille säille oikein mitään voi, kaikkea ei voi viedä suojaan eikä turvaan.
      Kiitos, Satu :) toivotaan vaan että ilmat paranisivat äkkiä!!.

      Poista
  2. Pidän kovasti ahkeraliisoista. Minulla on aina niitä ulkosaunan ikkunalla. Yleesä vaaleanpunaisia tai valkoisia. Ihana, vanhan ajan kukka!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nuo on omista siemenistä kasvatettuja, värisekoitus. Sopivasti värit sattuivat laatikoihin, kun eivät kukkineet vielä istuttaessa :) Tosi ihana kukka, olen kanssasi niin samaa mieltä! Kiitos, marketta <3

      Poista
  3. Tulikruunu...lantana...ihanasti ajatukset siirtyivät Madeiralle lämpöön, ulkona sataa ja tuulee, aika kylmääkin vielä! On Sinulla niin uskomaton tuo kukkameri, ahkeraliisat kukkivat niin upeasti! Tuo hopeakaunokkikin näytti niin mielenkiintoiselta! Ihana tuo mainintasi 'harjoituskukkia', kuka muu kuin asiaan vihkiytynyt kukkataituri edes ajattelisi harjoitella, pääasia että jokin itää, olet kyllä uskomaton ja ihanaa seurata kokeitasi kerrassaan! No on mullakin yksi koe kasvihuoneessa, banaanipassio, odotan sen kasvua, pienet taimet jo kohoavat ja yritän sen talvettaa, silläkin on tosi kauniit kukat ja sato herkullinen!

    Sade saisi jo loppua, ukkosta meillä ei ole ollutkaan, toivottavasti teiltäkin se väistyy! Auringon lämmittäviä säteitä kaivattaisiin ja hiukan kuivempaakin! No sieniä taitaa ainakin tulla :D

    Mukavaa viikonjatkoa Sinullekin!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi, kunpa joskus pääsisi sinne kukkaissaarelle, Madeiralle.. Jäisin varmaan sinne asumaan samantien :D
      Ahkeraliisaan ei tarvinnut pettyä tänäkään vuonna, ja tuosta kukinta vaan lisääntyy. Olenollut tuon lantanan kanssa niin varovainen, etten ole uskaltanut ottaa mitään riskiä sen kanssa :) Nyt kuitenkin Susanna mainitsi tuosta valon saannista, joten laitan ne nyt vähän aurinkoisempaan paikkaan. Banaanipassio? Eikun googlettamaan...
      Talvetus kyllä kannattaa jos suinkin on sellainen paikka käytettävissä.
      Päivällä paistoi aurinko ja sitä ihan 'hullaantui' valon määrästä, kun ei oikein muistanut koko auringon olemassa oloa. ;)
      Aurinkoa sinullekin sinne ja kiva kun laitoit noin pitkän, mukavan viestin. Kiitos Saila ❤️

      Poista
  4. Ihanat ahkeraliisat. Joskus olen itse ostanut kesäkukaksi, enkä ole onnistunut sitä kukittamaan. Tulikruunu vaikuttaa mielenkiintoiselta. Hauska tutustua erilaisiin uutuuksiin. Sateen lakkaamista minäkin toivon jo kovasti.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joskus vaan käy niin että joku kukka ei kertakaikkiaan itsellä menesty. Minulla se on daalia. Kukat mädäntyvät melkein heti, vaikka olen kokeillut kaikki konstit. Ja toinen on punahattu. Ja on monia muitakin..
      On aika jännittävää kokeilla eksoottisia kasveja :) Päivällä jo luulin että nythän se hellekausi alkaa, mutta sieltähän se sade taas tulikin..
      Kiitos, Vaahteran lehden Leena <3

      Poista
  5. Upeaa väriloistoa. Ja parasta itse kasvattamaa! Kyllä vaan alkaa ketuttaa tää sataminen, kukat ui vedessä ja jos ei aurinko saada on kaikki mennyttä.. helvatan helvata. Eilen kävin pikasesti meitin kukkakaupassa hakemassa tuliais ja hauta kukat. Siellä myytiin kaikki kesäkukat jo puoleen hintaan. Otin ahkeraliisoja itselleni kun olivat 20centtiä/kpl. Ja 2 isoa tulikruunu puskaa 1e/kpl. Juttelin siinä myyjän kanssa joka sanoi, että pakko myydä kesäkukat halvalla pois, kun ihan justiinsa on tulossa jo kanervat ja syyskukat myyntiin.. voi jumankauta tätä menoa, mietin. Kaikki menee niin nopeassa syklissä nykyää. Tulikruunu ihan uus tuttavuus, mutta kun halvalla sai =D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juuri noin, kummallista kun juhannuksesta on vasta viikko ja aletaan jo syksyyn varustautua. Kun tää kesähän on vasta alussa!!
      Minä sanon myös helvatan helvata - sade ropisee kattoon tätä kirjoittaessa, mrr.. Aina sitä katsoo säätutkaa toiveikkaana, josko..
      Minä en ole käynyt puutarhamyymälöissä muuta kuin ruukkuja ostamassa, pitäis käydä kattomassa millainen sen tulikruunun pitäisi "oikeasti" olla. Varmaan ne ovat täynnänsä ihania kukkarönsyjä, ja omassa vaan ihan pikkuiset miniatyyrit.. Mut täältä tullaan.. :D
      Kiitos Tanni kommentista, pietään kuitenkin lippu korkealla..

      Poista
  6. Minulla on Ahkeraliisat olleet koko ajan sateessa, välillä satanut oikein kaatamalla, eivätkä ne ole siitä pahemmin kärsineet. Se on sinnikäs kukka, kunhan lämpöä riittää.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvä juttu, että sinulla menestyy lissut niin hyvin! Se on hyvä 'peruskukka' joka menestyy melkein missä vaan, kunhan ei ihan koko päivän paahteeseen laita. Kiitos, Sude kommentista :)

      Poista
  7. Onpa kaunista kukintaa. Ahkeraliisat ovat todella upeita. Kyllä tuntuu mukavalta, kun itse kasvattamat kukat kukkivat. - Mukavaa loppuviikkoa! Meiltä loppui sade tänä aamuna.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Itse kasvattamat ovat jotenkin erityisiä, ja vielä niitä enemmän arvostaa jos on monta kuukautta niiden kanssa höösännyt :)
      Toivotaan, todellakin, että sade loppuisi pian.
      Kiitos Anneli A ❤️

      Poista
  8. Ahkeraliisa on kyll yksi parhaita varjoisan paikan kesäkukkia. Meillä ei juuri mikään muu menesty keittiön puolella. Sinulla on kyllä niin mahtava määrä kesäkukkia jälleen kerran. Ihan senkin vuoksi toivotaan nyt sitä aurinkoa, paljon ja kaikkialle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Täälläkin talon itäpuolella on vaan ahkeralissuja, turha edes ajatella muita.. Ei edes verenpisara vaikka sitä pidetään varjoisankin paikan kukkana. Eilen paistoi aurinko kuusi tuntia, oli se ihan juhlaa ☀️
      Kiitos kommentista Between, mukavaa perjantaipäivää <3

      Poista
  9. Upeita Ahkeraliisoja! Minä pidän myös liisani poissa sateen alta. Täälläkin sataa ja sataa koko ajan, pyykkejä ei saa kuivaksi ulkona! -( Onneksi ei sentään ole niin kylmää kuin viime kesänä. ei auta, näillä mennään....

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sataa. Ja rikkaruohot senkun kasvaa. Juu muistan viime vuoden alkukesää, hyvä ei ollut silloinkaan. Mutta kyllä se tästä iloksi vielä muuttuu, olen aivan varma.. Kiitos, sini <3

      Poista
  10. Sieltä se sinun tulikruunusi nyt ponnistaa!
    Aurinkoa vielä kaipaa jos kukat jäävät pieniksi.
    Muutenhan tuo näyttää kasvavan missä vain kuivassa hiekkatöyräässä, ainakin täällä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Täällä ovat, ja ihan hyvin voivat.. olen kyllä koittanut varjella niitä kaikelta ;) Ensin en meinannut uskaltaa niitä edes ulos viedä, sitten vein kasvihuoneeseen ja nyt ne ovat olleet seinän vierustalla suojassa sateelta ja tuulelta. Taidanpa tosiaan siirtää ne vaikka tuonne kasvihuoneen kylkeen (ulkopuolelle) saamaan enemmän aurinkoa. Jos sieltä nyt sitten joskus kunnon kukka ilmestyy, niin varmaan se täältä näkyy ja kuuluu - sen verran innoissani tästä kasvista olen :)

      Poista
  11. Ahkerasti ovat ahkeraliisasi tehneet kukkia;) Upeita!
    Itsekin voisi kyllä joskus kokeilla ahkeraliisan siemenkasvatusta, hmm...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Todellakin nimensä mukaisia kukkia :) Kokeile ihmeessä, mutta jos saat jostain itse kerättyjä siemeniä niin lähtevät paremmin kasvamaan.
      Kiitos, Puutarhamyyrä <3

      Poista
  12. Upea tuo sinun ahkeraliisameresi!!

    Itsekin olen ollut tyytyväinen ahkeraliisojen kukintaan varjon puolella.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sokkona istutin värisekoituksesta, vielä kukkimattomina ja ihan hyvin onnistui - ei tullut kahta samanväristä vierekkäin :)
      Kiitos paljon Sirpa ☀️

      Poista

Iloisen onnellista, lupsakkaan leppoisaa,
hymyävän herttaista, rauhallisen rentouttavaa,
nauravan hyväntuulista päivää Sinulle! Kiva kun vierailit sivullani!