Kesätunnelmaa

Kesätunnelmaa

torstai 3. syyskuuta 2015

Punajuuripikkelsiä ja kyssäkaalia

Punajuurisato oli ihan hyvä tänä vuonna, ämpärillisen sain, tuo määrä riittää aivan mainiosti omiin tarpeisiin. Keväällä kylvin toisen puolen punajuuripenkistä tiheämpään ihan lehtiä varten vaan, salaatteihin käytettäviksi. Osa niistä jäi kuitenkin käyttämättä ja olihan siellä pienehköjä punajuuriakin joukossa - jätin ne vielä kasvamaan. Teen ehkä sitten myöhemmin syksyllä niistä kokonaisina syötäviä etikkapunajuuria, mitkä on aika hauskannäköisiä ruokapöydässä :)

Tässä Marttojen punajuuripikkelsin/salaatin ohje
mitä ajattelin nyt kokeilla:

PUNAJUURIPIKKELSI

10 isoa punajuurta raastettuna
3 sipulia
1 dl vettä
2 rkl sinappia
2 rkl vehnäjauhoja
1 tl suolaa
7 dl sokeria
2½ dl etikkaa

Raastetut punajuuret keitetään liemessä n. 5min, purkitetaan puhtaisiin tölkkeihin.

Sen verran teen mutu-tuntumalla, että vähennän kyllä roimasti sokerin määrää. Riittäisiköhän puolet..
Yleensä olen säilönyt punajuuret valmiiseen kaupasta saatavaan maustepussi-liemeen, jolloin ei tarvitse hankkia jokaista ainesosaa erikseen kaupasta. Nyt kiinnostaa millaisen tujauksen tuo sinappi ja sipulit antavat. Vehnäjauho on uusi tuttavuus pikkelsissä, mutta on varmaan sakeuttamista varten. Punajuurien määräkin on vähän häilyväinen, sitäkin täytyy vähäsen soveltaa. No kokeillaan, ja maistellaan sitten talvella, varmaan hyvää tulee :)

 
 
Yleiskoneen raastimella sain nopsasti tehtyä raasteen.
 

Loput punajuuret säilön etikka-mausteliemeen, ja käytän sitten ainakin rosolliin jouluna, ja voipi niistä syntyä muutaman kerran lindströminpihvejäkin.

--

Kyssäkaaliakin (hyvä tietoisku tästä juureksesta tällä sivustolla) sain vähäsen, nyt otin valmistettavaksi vain suurimmat. Ne ajattelin silputa kuutioiksi, ryöpätä ja pakastaa vakuumipusseihin.


 
Nämä kuutioin ihan käsipelillä, koska
kuutiointikonetta ei tietääkseni ole keksitty. (?)
Jos sellainen löytyy, ostan heti ;)
 

Löysin mielenkiintoisen kyssäkaalimuhennoksen ohjeen täältä ja ajattelin kokeilla myöhemmin.
Laitanpa tähän tuon ohjeen, ja se on varmaan hyvää juuri kalan kanssa nautittavaksi:


KYSSÄKAALIMUHENNOS JA PAAHDETTUA SIIKAA (4 annosta)

4 siikafileetä tai annospalaa (á 150 g)
suolaa

muhennos:
 2 rkl voita
1-2 kyssäkaalia kuutioina
1 dl purjoa hienonnettuna
suolaa (merisuolaa)
valkopippuria myllystä
2 dl kuohukermaa
½ dl tuoretta basilikaa hienonnettuna
Valmista ensin muhennos. Sulata voi kattilassa ja kuullota siinä kyssäkaalikuutiot sekä hienonnettu purjo. Mausta suolalla ja pippurilla. Anna hautua kannen alla miedolla lämmöllä melkein kypsäksi. Lisää kerma ja anna kiehua miedolla lämmöllä, kunnes muhennos sakenee. Lisää basilika juuri ennen tarjoilua.

Paahda siika. Kuumenna paksupohjainen paistinpannu ja ripottele pannun pohjalle suolaa. Paahda kalat kummaltakin puolelta kauniin ruskeiksi.


*  *
 
Mukavaa loppuviikkoa kaikille lukijoille
ja muille vierailijoille!
 

 

8 kommenttia:

  1. Nyt oli niin mielenkiintoisia ohjeita, että on pakko kokeilla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, onhan se mukavaa aina kokeilla uusia, erilaisia reseptejä :) Hyvää viikonloppua sinulle <3

      Poista
  2. Kivoja ohjeita. Hyviä herkkuja tällaiset talven varalta. Itse olen säilönyt vain kurkkuja. Mukavaa viikonloppua sinulle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos <3 Säilöntä on kivaa puuhaa! Samoin sinulle Anneli, kivaa viikonloppua!

      Poista
  3. Vastaukset
    1. Kiitos Riitta Sinikka! Niin minäkin uskon :) Mukavaa viikonloppua sinulle ♥

      Poista
  4. Oi, kuulostaapa hyvälle.

    VastaaPoista

Iloisen onnellista, lupsakkaan leppoisaa,
hymyävän herttaista, rauhallisen rentouttavaa,
nauravan hyväntuulista päivää Sinulle! Kiva kun vierailit sivullani!