Kesätunnelmaa

Kesätunnelmaa

sunnuntai 2. helmikuuta 2020

”Lisää vain vesi”


Ihana arvontavoitto olipakerranpuutarha -blogin SariHannelta. Keijunmekon siemeniä!


Keijunmekko - Rhodochiton atrosanquineus


Tänä vuonna kylvin keijunmekot 20.1. ja minulle sattui kömmähdys siementen kanssa. Kun sain viimeiset ja ainoat itse kerätyt keijunmekon siemenet kylvettyä, kylvöastia vaan jotenkin lipesi käsistäni ja putosi alaspäin multaämpäriin. Siinä sitten jotenkin yritin pelastaa edes jotakin kahmien päällimmäisiä multia takaisin kylvöastiaan, odottaen sitten ihmettä tapahtuvaksi.

Tämä tapahtui parisen viikkoa sitten, ja nyt huomasin ihmeekseni yhden vihreän piipon ilmaantuneen. Olen iloinen että yksikin siemen pelastui kuin ihmeen kaupalla. Yhdellä taimella ei kuitenkaan pitkälle pötkitä. Minulla on talvetushuoneessa yksi keijunmekko talvetuksessa, ja nähtäväksi jää selviääkö se lopputalvesta. Onneksi siinä kuitenkin on muutama vihreä uusi verso, ja toivon hartaasti että kasvi selviäisi.
Ilokseni voitin sitten arvonnassa yhden pakkauksen SariHannen itse kerättyjä siemeniä! Arvontavoiton saavuttua olin niin innoissani että kylvin uuden satsin heti. Nyt kuitenkin maltan odottaa seuraavia kuukalenterin mukaisia kylvöpäiviä, jotka ovat ensi viikolla 3. - 4. ja 5. päivinä.
Hyvän ja helppotajuisen  kuukalenterin löydät täältä.
Tein tämän kylvön ”Lisää vain vesi” - metodilla mikä tarkoittaa että kylvö tehdään ehdottomasti kuivaan  kylvömultaan ja kastelu suoritetaan vasta suunniteltuna kylvöpäivänä. Itse kastelen kylvökset aina suihkepullolla, jolloin siemenet pysyvät paremmin paikoillaan ja muutenkin kastelujälki on tasaisempaa. Kaikki on nyt siis valmista h-hetkeen. Näin olen jo vuosia toiminut joidenkin lajien kohdalla, esim lobelioiden joita laitan aikaisemmin aina useita kymmeniä taimipotteja - silloin kun on sopivasti aikaa.
Heliotrooppeja kylvin jo tammikuun alussa, siksi koska sen itäminen ja kasvu on  melko hitaanlaista ja sitä voi myöhemmin leikata jos se kuitenkin tuppaa kasvamaan liian korkeaksi. Olen huomannut etteivät läheskään kaikki siemenet idä, joten heitin multaan reippaanlaisesti siemeniä. Parikymmentä tainta on nyt ihan hyvässä kasvussa ja toivonkin ensi kesäksi paljon perhosia niiden ympärille!


Heliotrooppi - Heliotropium arborescens
Oikein mainio mehiläiskasvi!

Tämmöiset olivat löpinät tällä kertaa, 
ja nyt toivotankin oikein mukavaa helmikuuta kaikille!
17 kommenttia:

 1. No jopas sinulle sattui vahinko, mutta onneksi sait hyvän voiton arvonnassa ja sait kylvettyä uudelleen. Olikin tosi hyvä tuo kuukalenteri, kiitos vinkistä!

  Mukavaa alkanutta helmikuuta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sattuikin niin sopivasti tuo arvonta, ja olin yksi onnekas kolmesta!
   Kuukalenteri on kyllä mainio apu kylvöjä suunnitellessa.
   Kiitos, ihanaa helmikuuta myös sinulle! <3

   Poista
 2. Voi harmituksen paikka! Jopas kävi köpelösti, mutta pidetään peukkuja että nousisi vielä lisää alkuja.
  Mainio idea tuo -lisää vain vesi- Helpottaa kummasti syyhyäviä sormia, kun tekis mieli jo kylvää ja on vielä liian aikaista. Suorastaan nerokas menetelmä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin, joskus voi käydä noin. Katselin äsken tarkkaan taimiastiaa ja olin näkevinäni pari uutta alkua, hyvä niin..
   Nimenomaan joskus syyhyää sormia melkeinpä ihan konkreettisesti, ja silloin on tehtävä jotain "valmisteluja" ;D

   Poista
 3. Hieno tuuri sinulla näiden siementen voittoa ajatellen ja kuukalenterin olen ostanut vuosia sitten. Siinä on kaikkea muutakin mitä voi kätevästi ottaa huomioon kuten tässä sinunkin helpossa kalenterissa. Itse en tänä vuonna istuta siemeniä ollenkaan, paitsi suoraan maahan ja kesäkurpitsan siemenet mitkä kerkiää vielä hyvinkin. Mukavaa taas katsella ja lukea kuitenkin sinun touhuja niiden parissa, olet siinä niin äärettömän taitava.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näin kävi, eli juuri sopivasti sain uusia siemeniä, kannataa tosiaan osallistua arvontoihin - muuten ei voi voittaa.
   Kuukalenteri on hyvä apu esim. kylvöjä ajatellen!
   Kiva kuulla että tykkäät käydä täällä kurkkaamassa ja lukemassa - no taitavuudesta en tiedä mutta kiitos kuitenkin <3 <3

   Poista
 4. Kylläpäs sinulla sattui hyvä tuuri siemenarvonnan suhteen. Hauska tuo sinun "lisää vain vesi" -metodisi. Hyvää helmikuuta sinulle ja kylvöillesi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tarkoitukseni oli tulla ilmoittamaan, että blogissani on sinulle haaste, mutta kylvöjesi lumoissa unohdin koko asian. :D Mutta tosiaan, tästä pääset suoraan haastepostaukseeni: https://keijunkukkaset.blogspot.com/2020/02/puutarhavuosi-2019-haaste.html

   Poista
  2. Kiitos, keijunkukkanen <3 Tuo metodi on hyvä uuri niitä hetkiä ajatellen kun sormet oikein kovasti syyhyää kylvöhommiin mutta ajankohta ei ole oikea.
   Kiitos kun poikkesit kommentoimaan - kivaa helmikuun jatkoa sinullekin!

   Kiva tuo haaste, kiitos paljon! Olenkin tainnut tuon tehdä jo aikaisemmin - siitä tulikin kovin pitkä joten en taida tehdä uutta. Lueskelenkin teidän muiden haasteita samasta aiheesta.

   Poista

   Poista
 5. "Vahinko ei tule kello kaulassa", mutta arpajaisvoitto tuli kuin tilauksessta.
  On muuten tosi kiinnostavaa seurata asiaan vihkiytyneen viljelyksiä, kun itse on sellainen vasemmalla takajalalla, eli hutiloiden, hommat hoitava.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juuri näin, vahinko tule sekunnin sadasosassa eikä ehtinyt tekemään korjausliikkeitä ;D Onneksi arpajaiset osuvat silmään juuri oikealla hetkellä!
   Onpa mukava kuulla että tykkäät käydä lueskelemassa - ja hei älä vähättele itseäsi, tiedän että olet syötävien kanssa varsinainen konkari!! <3

   Poista
 6. Sinulla on jo täysi tohina päällä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä, hommat ovat lähteneet hyvin rullaamaan - ensimmäinen kukkanuppu on näkyvissä!! Siitä iloitsen <3

   Poista
 7. Toivottavasti keijunmekot ovat itäneet hyvin! Mulla on keijujen keskuudessa täysi tohina päällä, kun vain ehtisi koulimaan :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kävin ihan tarkistamassa muistiinpanoista asian :D Omat ylösalaisin kaatuneet kylvökset tekivät kuin ihmeen kaupalla taimia, onneksi en heittänyt niitä menemään. Kylvin lisäksi niitä sinun antamia jo heti kun ne sain, ja hyvin lähti itämään mutta en löytänyt muistiinpanoista kuinka paljon. Niitä on kuitenkin nyt yhteensä 16 kappaletta eli aivan riittävästi. Nyt ne ovat kymmensenttisiä ja olen latvonut niitä aina silloin tällöin. Luulenkin jo nyt, että ensi vuoden siemensato on jo tuplasti turvattu - jätinhän osan niistä sinulta saamistani ensi keväälle!! Huojentunut olo, kun tietää että ensi keväänä ei ole hätää niiden kanssa :D

   Poista

Iloisen onnellista, lupsakkaan leppoisaa,
hymyävän herttaista, rauhallisen rentouttavaa,
nauravan hyväntuulista päivää Sinulle! Kiva kun vierailit sivullani!