Kesätunnelmaa

Kesätunnelmaa

maanantai 19. maaliskuuta 2018

Viherkasvien mullanvaihtopäivä 
Ei, no en nyt sentään näin vaihda kasveille multaa, vaan --
(Vein emokasvin pulkan kyydillä kompostiin)
 
 
- - koska tämä olohuoneen traakkipuu oli kasvanut niin suureksi, kattoon hipoen ja joulunaikaan joulukuusen virkaa toimittaen, päätin nyt sen uudistaa. Lisäksi en jaksanut enää sitä kantaa pesuhuoneeseen pesulle, ovista mahtumisesta puhumattakaan ja lehtien pyyhkiminen käsin myös olisi ollut aikamoinen urakka. Joskus pitää tehdä raaka päätös, en lähtenyt tuota kasvia kauppaamaan kellekään enkä lahjoittamaan, vaan päätin päästä siitä vähin äänin eroon. Kasvista en kuitenkaan luopunut kokonaan vaan
 
 
otin siitä viisi latvapistokasta - ties monennenko kerran näin toimin. Kasvi on siis ikuinen :D
 
 
Tämä olisi kaunis viherkimppu vaikka keittiön pöydällä,
mutta valoonhan se oli vietävä juurtumaan.
 
 
 
Malakanlaikkuvehka ei ole vielä kukkinut, toivottavasti
mullan vaihto edistää asiaa.
 
 
Tämän kevään ostos vaaleanpunainen pääsiäiskaktus Rhipsalidopsis,
jota voidaan kutsua myös kevät- tai kausikaktukseksi.
 
 
 
Keittiön ikkunalaudan minikukka-repertuaariin kuuluu myös tämä riippamuori. Leikkasin sitä reilusti ja istutin samaan ruukkuun.
 
 
Multaa vaihtaessani huomasin myös tämän viime vuonna hankkimani kevätkaktuksen kukkanupun.
Toivottavasti kukinta ei häiriinny mullanvaihdosta, ja varsinkin kun siirsin sen ikkunalta sisemmälle huoneeseen, kasvivalon alle.
 
 
Rönsyliljassa oli vielä vähän aikaa sitten pitkiä rönsyjä,
mutta kissakaverit söivät ne aamuyön pitkinä tunteina. Nähty on itse teossa :)
Siitä lähtien on kisuille ollut aina tarjolla joko kauran- tai herneenversoja.
 
 
Pitsilehden lehtien pitsimäisyys on kaunista katseltavaa, sopii hyvin amppelikasviksi.
Tämä on veden suurkuluttaja, muihin sisäkasveihin verrattuna - en tiedä miksi.
 
 
Kaiteella olevat kukat kupariastioissa ovat tekokukkia,
koska valo ylhäällä ei ylety oikeille kukkasille.
 
 
 
Kissafiguureita vilahtelee meillä siellä sun täällä,
liikkuvia ja vähemmän liikkuvia.
 
 
Nyt on ollut niin paljon touhua tuolla taimihuoneen puolella, jottei ole oikein muistanut näitä sisäkasveja olevan olemassakaan, ennen kuin joku niistä on lurpsahtanut oikein kunnolla. Onneksi tämä viirivehka ei ole kuivahtamisesta moksiskaan, sille vaihdoin mullan vain osittain.
 
Onko sinulla riittänyt innostusta vaihtaa sisäkukille kokonaan mullat, vai vain pintamulta? Entä otatko pistokkaita ja heität vanhan pois?
 
Täällä paistoi tänä aamuna aurinko, mutta tätä kirjoittaessani sää muuttui pilviseksi ja nyt sataa lunta ihan mahdottomasti, saisi kyllä jo riittää. Lauantaina nappasin auringonlaskiessa kuvan iltataivaasta. Hienoa kun päivä on pidentynyt ihan valtavasti, ja linnut alkavat laulaa ulkona. On tämä kevät-aika aika ihanaa!
 
 
 
Hyvää viikkoa!
 
 

34 kommenttia:

 1. Ihanasti vihreää on kodissasi. Minä kävin eilen puolison kanssa katsastamassa Viherlandian kukkatarjontaa ja ostin muutan kukan. Kyllä ne kovasti luovat viihtyisyyttä.
  Aurinkoista viikon jatkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkin olen melkein vuosittain käynyt Viherlandiassa, mutta tänä vuonna jäänee messujen varaan. On kyllä viihtyisää kun sisällä on vihreää, jo muutama viherkasvi luo tunnelmaa :)
   Kiitos sinulle Piipe A, ja lämpimästi tervetuloa lukijaksi, oletkin vastikään liittynyt <3

   Poista
 2. Kylläpä oli kasvanut kukka isoksi. Varmasti noista pistokkaista nousee iso kukka ajan kanssa.
  Minulla on tosi vähän kukkia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joskus tulee raja vastaan, jos ei katto niin muut asiat. Luulen että reilussa viidessä vuodessa minulla on taas samanlainen. Kiitos kommentista Tuija <3 mukavaa viikkoa!

   Poista
 3. Riittää sinulla noita viherkasvejakin. Taitava multapeukalosi ei siis rajoitu vain ulkona kasvatettaviin.
  Minun traakkipuuni alkaa olla yhtä iso ja sen lehtien pyyhkimiseen saa aikaa kulumaan. Viime jouluna se sai toimittaa joulukuusen virkaa (tosin ilman koristeita), kun ei enää oikein joulukuusi siihen rinnalle mahtunut.
  Lunta-räntää sataa täälläkin. Jospa se on sitä vanhan surmaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen huomattavasti vähentänyt viherkasveja, esim. omassa makkarissa ei ole enää ainuttakaan. Hankalia isot viherkasvit kun keräävät pölyä, eikä ylety kuin jakkaralla pölyjä pyyhkimään, aika taiteilua. Onneksi saan muutaman vuoden huilata .. :)) Joulukuusi tosiaan ei oikein pääse pikeuksiin jos on joku iso kasvi vieressä.
   Säätiedotuksia tulee nyt mielenkiinnolla seurailtua toivoen josko se oikea kevät kohta alkaisi..

   Poista
 4. Homma on kuskata isoja sisäkukkia suihkuun. Ostin nyt kevväällä tuon pitsilehen ja nim kun miulta hävis muistista, löyty nyt. Mullanvaihto on kesken.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sanoa muuta, mutta kyllä ne tykkäisivät siitä hirveästi. Eikö olekin pitsilehdellä kauniit lehdet, se on ollut yksi suosikeistani niin kauan kuin muistan ja tuokin yksilö on aikas vanhaa perua.. Rattoisia mullanvaihtohetkiä sinulle!

   Poista
 5. Sisäkasvit on minun heikko kohta. Ne ja minä emme tule toimeen. Joten pidän jonkun aikaa ja ostan suosiolla uuden koska kuitenkin tykkään että kasveja on. Pari pitkäikäisempää kasvia on ja äidiltä sain tuon ekan kuvan kasvin pari vuotta sitten. Vielä on hengissä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuommoinen traakkipuu on todella pitkä-ikäinen, ja ehkä kaikkein tärkein kasvatusvinkki sille on ettei kastele liikaa. Monta kertaa kaupan kukat kasvavat turpeessa, joten vaihdan ne oikeaan multaan heti kun kotiin tuon. Lajeja löytyy myös sinulle runsaasti, esim. tuollaiset kevätkaktukset on hyviä, kokeile :)

   Poista
 6. Ihanaa vihreyttä teillä! On niin kauniita kasveja. Mukavaa uutta viikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joskus on kasveja ollut yli sata, mutta nykyisin ajattelen että kodin ei tarvitse olla viherviidakko tai sademetsä vaan on ihanaa kun kevät-aurinko pääsee paistamaan sisälle. Kiitos, Kuvakehrääjä <3

   Poista
 7. Miten ihanaa vihreyttä siellä!😊 Minun on jo jonkin aikaa pitänyt ryhtyä multia vaihtelemaan, mutta kylvöpuuhat ovat vieneet vapaat hetket. Osaan kasveistani aion kyllä vain laittaa uutta multaa pinnalle, mutta muutamat ovat selkeästi ruukunvaihdonkin tarpeessa. Mukavaa viikkoa!🌸

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siellä samanlaiset ajatukset kuin täälläkin, ei millään olisi malttanut alkaa multaa vaihtamaan kun nuo kylvö- ja taimipuuhat ovat niin mukavia. Mutta sittenhän sekin homma on tehty ja voi jatkaa puuhastelua taimien kanssa hyvillä mielin. Kiitos Anni ☀️

   Poista
 8. Sullon aikamoone viirakko :) Palio hyvinvoivan näköösiä kasvia. Mulla oli kauvan vaa pari sisäkukkaa, mutta ny niiton ruvennu kerääntymähän. Osa tuntuu kestävän meikälääsen epätasaasen hoiron, osa ei. Suurimmalle osalle oon jo mullat vaihtanu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mukava kuulla, että kasvit lisääntyvät pikkuhiljaa ja huomaamatta :D Kyllähän ne kasvit kodikkuutta lisäävät, kunhan ne eivät peitä ikkunoita kokonaan niinkuin minulla joskus. Kiitos kommentista Navettapiika.

   Poista
 9. Valtavan hienosti on kasvit kasvaneet. Nyt multa ja lannoitusvinkit esille. Vai auttaako pelkkä viherpeukalo, mikä sulta kyllä varmasti löytyy :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jotenkin tuntuu, että liika hoito pilaa kasvit, nimittäin minä teen kastelukierroksen vasta sitten kun huomaan että ensimmäinen kasvi lerpaottaa kuivuuttaan. Ja joskus kasteluveteen merileväuutetta laitan, kun muistan. Loppujen lopuksi viherkasvit ovat aika huolettomia, kunhan vaan valoa riittää kasvin tarpeisiin. Käytän ”sitä punaista jauhetta” myös viherkasveille kasvuaikana. Ihanaa kevät- ja viher-aikaa myös sinulle Emilie 🌱

   Poista
 10. Mullat juuri vaihdettu.
  Vuosia sitten tuskailin isojen kasvien kanssa. Mies totesi, että tähän aikaan vuodesta niistä pääsee helposti eroon: ulos pakkaseen!
  Toisen kerran pyysin pojan kukkamultien vaihtoon, kun oli itse liikuntarajoitteinen. Pyysin häntä raapimaan isoimmista ruukuista pintamultaa pois. Hän kysyi, laittaako mullat toisen kasvin juurelle. Ollaanhan tässä mullanvaihdossa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tosiaan helppo taluttaa vain ulos, mutta se on sitten peruuttamaton toimenpide. Jotenkin helpottavampaa ottaa vaikka pistokas poislähtevästä, ei tule niin huono omatunto.
   Hahaa, jopas keksi - vaihdetaan multa :DDD Nokkelia nuo nuoret :))

   Poista
 11. Hienot on sinulla myös sisäkasvit . Mullat vaihdettu muutamille vielä pitäisi .

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä siirsin ja siirsin mullanvaihtopäivää, kunnes ajattelin ettei enää voi odottaa. Samaan syssyyn leikkasin kiinanruusunkin, niin on hommat tehty eikä vaivaa mieltä. Ihan kivaa hommaa kun saa aloitetuksi. Mielekkäitä mullanvaihtoja myös sinulle ja kasvatuksen iloa :)

   Poista
 12. Oih miten ihanan vihreää ja niin upeita kasveja! Minä olen kyllä maailman surkein huonekasvien kasvattaja..aina niille tuppaa käymään jossain vaiheessa köpelösti:) Keväisin kyllä tuota vihreää niin kovasti kaipaa! Mukavaa alkanutta viikkoa♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei et varmasti ole mikään huono kasvattaja - kysehän on lajivalinnasta. On paljon huonekasveja - sitkeitä, varmoja ja helppoja kasvatettavia.
   Vihreää kaipaa jo niin kovasti .. minä lainasin tipuilta kauranjyviä pääsiäisruohoa varten :) Kiitos Päden Paja ❤️

   Poista
 13. Meilläkin rönsylilja on mennyt parempiin suihin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jahas - niinkö teilläkin ;) On se kumma juttu .. no se maistuu sitten kai NIIN hyvälle ;D

   Poista
 14. Muutama päivä sitten vietin mullanvaihtopäivää. En tiennytkään, että malakanlaikkuvehka kukkii. Hyvinvoivia viherkasveja sinulla!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hieno juttu, että sielläkin on homma tehty :)
   Juu, kaikilla vehkakasveilla on samantyyppinen kukka, valkoinen suojuslehti pötkyläisen kukkateriön suojana. Itsellä kukkii nyt viirivehka parhaillaan. Kiitos sinulle, Gitta <3

   Poista
 15. On sinulla paljon ihania kukkia.Minäkin vaihdoin ja kiitos kommentistasi se ilahdutti kovasti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Raija-Annikki - sinulla oli kiva postaus :)

   Poista
 16. Muhkeita sisäkasveja, mutta joskus on vaan pakko luopua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näin on, kaikkea ei kannata säästää. Onneksi nyt sain kuitenkin jatkaa tuon kasvin ikää.

   Poista
 17. Katselin kuviasi, että aivan ihastuttava määrä viherkasveja!

  VastaaPoista

Iloisen onnellista, lupsakkaan leppoisaa,
hymyävän herttaista, rauhallisen rentouttavaa,
nauravan hyväntuulista päivää Sinulle! Kiva kun vierailit sivullani!