Kesätunnelmaa

Kesätunnelmaa

keskiviikko 25. kesäkuuta 2025

Kasveillakin voi olla tunnearvoa






Jotkut kasvit puutarhassa ovat aivan erityisiä. Sanomattakin on selvää että kaikki itse omin käsin kasvatetut ovat niitä kaikkein rakkaimpia. Tunneside voi syntyä myös kasveihin mitkä on saatu. Usein kyseistä kasvia hoitaessa, huoltaessa muistaa juuri sitä ihmistä,  keneltä kyseisen kasvin on saanut.

Tätä asiaa mietin kun katselin kahta tienvarressa olevaa terijoensalavaa koiran kanssa lenkillä käydessäni. Siksi otin luettavakseni muistiinpanokansioni mihin olen pyrkinyt tallentamaan tietoja kasvihankinnoistani vuosikymmenien ajalta. Koska silloin ei tietokoneita liiemmin ollut, aloin kirjoittamaan muistiinpanoni käsin mappiin. Myöhemmin olen antanut itselleni kiitosta siitä etten ole muistiinpanojani siirtänyt tietokoneelle missään vaiheessa. Nyt tiedot ovat käsinkosketeltavassa muodossa, ja mukana myös piirroksia, lasten kiiltokuvia, karttoja, kasvien hoito-ohjeita, kasvitilauksia ja muuta mukavaa.

Muistiinpanot alkavat pian pihanrakennuksen jälkeiseltä ajalta, vuodesta 1991. Olipa mukavaa tarttua välillä toisenlaiseen aineistoon läppärin tai tabletin ruudun sijaan, muistilehtiö ja kynä kädessä. Sen jälkeen tietysti kokosin tiedot tänne.

Puutarhamme on perustettu pian sen jälkeen kun talo valmistui 1988. Alun perin tontillamme oli sakea koivumetsä. Siitä se sitten lähti - aluksi kasveja ei lähdetty hakemaan puutarhamyymälöistä vaan tuttujen ja sukulaisten kautta, koska rahanmenoa oli siihen aikaan muutenkin.



Tuoksuvatukka  Rubus odoratus



Tuoksuvatukka oli ensimmäinen pihaamme tuotu pensas, sitä lajia saatiin miehen lapsuudenkodista  niin paljon kuin viitsittiin istuttaa. Siihen aikaan ei puutarhamyymälään ensiksi menty, vaan katsottiin olisiko kenellä meille jotain antaa. Myöhemmin todettiin että se oli viheliäisesti leviävä pensas mitä ei olisi kannattanut istuttaa kuin pihan laitamille tai ihan yksittäispensaaksi tilavaan paikkaan jolloin ruohonleikkurilla olisi päässyt kiertämään sen ympäri. Niitä istutettiin kaikenkaikkiaan yhdeksän kappaletta pihan eri osiin, ja myöhempinä vuosina niitä karsittiin reilulla kädellä. Lisäksi sen vanhat versot - kun vadelmasukuun kuuluu - on hyvä poistaa keväisin. Ei ole maailman mukavinta hommaa. Jäljellä on enää neljä kappaletta, joiden ympäri pääsee ruohonleikkurilla. Kaunis se on kukkiessaan, vaan toivoisin kukkien määrän olevan runsaslukuisempi. 



Pihlaja-angervo Sorbaria sorbifolia



Toinen samantyyppinen kasvi on pihlaja-angervo mihin pätee samat säännöt kuin edelliseen. Sen kanssa olin tosin varovaisempi, koska sen ovelat maanalaiset juuret pääsevät luikertelemaan salakavalasti pitkänkin matkan päähän emokasvista kasvattaen taas uuden yksilön. Pari kasvia on istutettu todellakin aivan pihan laitamille ja saivat levitä taakse, metsään päin. Kukkii alkukesästä ja kukka on valkoinen huiskilo. Tätäkin kasvia saatiin miehen lapsuudenkodista niin paljon kuin tarvittiin.

Nyt vaan sattuu olemaan niin, että tämä on luetteloitu vieraslajiksi,  ja todellakin ymmärrän miksi. Se täytyy hävittää mm. lupiinien, kurttulehtiruusun ja jättipalsamin lailla. Kaikkia niitä meillä kasvaa, olivathan ne aikoinaan suosittuja ja haluttujakin kasveja kotipihan näköesteeksi. Olen jo ryhtynyt tarvittaviin hävitysoperaatioihin ainakin jättipalsamin ja lupiinin kanssa. Yksi kurtturuusukin on pihasta lähtenyt - ei ollut ihan helppo homma muuten.. Kaunishan lupiini on, mutta minä ainakin katselisin ojien pientareilla mieluummin horsman kuin lupiinin kukintaa. Samoin villivadelma ei saisi peittyä vieraslajien alle. Jospa silloin yli 30 vuotta sitten olisi puhuttu vieraslajeista, niin oltaisiin päästy helpommalla. Joku on joskus "viisaasti" sanonut että haluaisi mieluummin katsoa pellon pientareella lupiinia kuin nokkosta tai voikukkaa. No, mielestäni ei se aivan noin ole.  Jätetään nyt tämä kantaaottava puheenaihe sivummalle ja pysytään aiheessa.



Humala eli salkohumala Humulus lupulus



Tämän kasvin latinankielinen nimi on todella helppo muistaa jostakin syystä. Itselle se on ainakin jäänyt hyvin mieleen. Tätä kasvia aikoinaan kävimme keräämässä metsästä. Se ei kasva villinä metsässä, vaan sieltä mistä sen löysimme, tiedettiin että siinä paikassa on sijainnut joskus talo. Entisaikaan sitä kasvoi lähes joka torpan pihassa. Ihan emme omin luvin sitä ottaneet (no, vähän vain otettiin :) vaan tiedettiin että maan omisti sittemmin seurakunta, joten vähän lievitystä saimme asiaan kirkollisverojen muodossa.  
En kanna huonoa omaatuntoa tekosesta, vaan ajattelin että humala siellä metsän siimeksessä saattoi tukahtua metsään, ja se oli sen kasvin lorun loppu. Tämä siis ikäänkuin pelastettiin sieltä ja nimenomainen humalasuku voi jatkua meidän pihassa. 



Suomenröyhytatar Aconogonon x fennicum



Tässä myös yksi kasvi, jonka antaja on usein mielessä. Muistan hyvin kun kaivettiin tätä yhdessä naapurin pihalta, kaivonrenkaan ympäriltä joskus 90-luvulla. Tämä leviää helposti ja on hyvä peittämään puutarhan ei-toivottuja näkymiä kuten kompostia, roskakatosta tms. Meillä ei sellaista tarvetta ole joten se saa olla ihan reilusti koristekasvina pihalla.  Erittäin kaunis kukkiessaan, maljakossa soma jos raaskii ottaa. Kylläpä kannatti lukea tästä lajista Wikipediasta, on  nimittäin vanhaa kantaa Pohjois-Karjalasta. Mainiota! Kiitos Liisa <3



Lehtoakileija Aquilegia vulgaris



Ihan ensiksi täytyy todeta, etten olisi uskonut tämän kasvin olevan myrkyllinen, ennen kuin luin siitä Wikipediasta. Tämä kasvi on levinnyt pihaamme naapurissa olevasta mummonmökistä, mikä kuuluu nykyisin pihapiiriimme. Tästä muistan mökin entisen omistajan, jolla oli juuri näitä perinteisiä kasveja pihallaan. Ensin tulee keväällä sinivuokot, sitten lemmikit, kielot ja nyt akileijat samaan paikkaan. Vuodet vierivät ja vuodenajat vaihtuvat ja jokainen kasvi kukkii omalla vuorollaan. Näin se menee.



Hämykuunlilja Hosta undulata



Kiva latinankielinen nimi tällä. Sanasta undulata tulee mieleen ihan jotain muuta kuin kasvi. Joskus mietityttää mistä nuo latinankieliset nimet koostuvat, mutta eiköhän niillä liene ihan looginen selitys. Tämän kasvin sain alunperin kälyltäni, muistan kun otettiin yksi sivuverso keväällä heidän pihaltaan, pihaportaiden syvennyksestä. Siitäkin on jo aikaa muutama vuosikymmen ja olen ehtinyt jakaa tätä paikkaan jos toiseenkin. Yksi pitkä kukkapenkki alapihalla on nykyään ainoastaan tätä samaa kasvia, koska halusin penkin helppohoitoiseksi. Suureksi kasvaessaan sen alla olevat rikkaruohot peittyvät ja kuolevat sen lehtimassan alle. Kiitollinen kotipihan kasvi hieman varjoisempaan paikkaan. 



Rohtoraunioyrtti Symphytum officinale



Jälleen pieni ihmetyksen aihe latinakielisen nimen suhteen. Kuuluu nimittäin lemmikkikasvien ryhmään. En voi muuta sanoa kuin että höh. No mikäs siinä. Tämän sain aikoinaan toiselta kälyltäni, jonka juuri hankitun talon pihapiiristä tämä kasvi löytyi. Haimme yhdessä kasvin nimeä, eikä silloin käytössä ollut nettiä mistä asian olisi voinut tarkistaa. No kyllähän kasvin nimi pian selvisi Otavan Suurta Tietosanakirjaa selaamalla, mikä on edelleen mainio tietolähde kasvien tunnistamiseen ja muidenkin tietojen hankintaan. Tätäkin olen jakanut moneen paikkaan koska kukinto on todella kauniin värinen, ja aika erikoinen sävyltään.



Rusopajuangervo Spiraea x billardii



Tämän kasvin hain ensimmäisten joukossa, silloin pihan alkuaikoina lapsuuskotini pihalta.Tämä on hyvin kiitollinen kuivan paikan kasvi, jolla voi hyvin rajata pihan eri alueita. On mainio aidannekasvi mutta leviää voimakkaasti juurivesoilla. Olen kylläkin saanut tämän pysymään kurissa versoja leikkaamalla juuresta. Keväisin leikkaan kasvista edellisvuoden kukinnot, se on ehdoton edellytys tulevalle kukinnalle. Kuvassa oleva kasvusto on syksyllä leikattu matalaksi, ja nyt se tänä keväänä puskee ihan mahdottomasti uutta versoa. Joskus leikkaus kannattaa ehdottomasti. Tätäkin on pihassamme useassa kohdassa. Lapsuuskodista tuoduilla kasveilla on tunnearvoa kaikista eniten. Sieltä on peräisin myös yksi omenapuu ja tuotiinpa sieltä myös hopeapaju ja juhannusruusu, mitä meillä ei enää ole. Juhannusruusulle ei löytynytkään sopivaa paikka, joten istutin sen alapihalle missä oli hiukan varjoisaa. Joskus voi tapahtua niinkin, että vuosikausia (tai -kymmeniä) oleva kasvi on uinunut maassa, kunnes se yhtäkkiä pongahtaa ilmoille kuin tyhjästä. (Sitä ihmettä voisin odotella)



Vuorenkilpi Bergenia Saxifragaceae)



Tätäkään kasvia ei ole ostettu, vaan sain tämän kolmannelta naapurilta. 
Häneltä sain myös maksaruohoja, bellistä ja soikkovuorenkilpeä. Tätä vuorenkilpeä olen jakanut myös moneen paikkaan, tykkään kovasti. Yhden mielipiteen tästä kasvista kuitenkin antaisin. Tätä ei kannata istuttaa kovin laajalle alueelle - näyttää ihan salaattipenkiltä. Mieluummin siis sinne, tänne kivoihin kohtiin. Esim. kallion koloihin, kellarin ovenpieleen (minulla on) tai muuten pienesti. Naapureilta saaduista kasveista tulee mieleen se, että silloin kun lapset olivat pieniä, tuli oltua enemmän tekemisissä naapureiden kanssa juuri lasten vuoksi. Samanikäisiä kun oli täällä meidän kylällä paljon. Ajat muuttuvat, työelämä kutsui eikä aikaa enää ollut kyläilyille ja lapset sittemmin muuttivat kotoa. Näin se menee. Huom. toinen sama toteamus tässä postauksessa. Kolmas tulee todennäköisesti pian.



Terijoensalava


Olen kasvattanut nämä kaksi (samankokoista,  kuva vääristää) puuta oksapistokkaista. Vesilasissa juurrutin ja istutin aina joka vuosi suurempaan ruukkuun. Talvehtivat ulkona kasvimaahan istutettuina. Vielä on kaksi muuta tulossa, kunhan pääsevät teini-iästä yli ja ruukuistaan ihan oikeaan maaperään.
Oksat sain äidiltäni, joka oli kasvattanut aikoinaan samalla tavalla muutamia salavia itse. Kun käytin äitiäni meillä keväällä puutarhavierailulla, hän ei muistanut puita vaan kun kerroin puiden tarinan hän totesi "Voi mahdotonta!" 
Vuodet vierivät ja puut kasvavat. Näin se menee.

Tästä aiheesta minulla olisi aineksia vielä, mutta taidan lopettaa tällä kertaa tähän. (Todellinen syy: sade lakkasi ja tekee mieli ulos.) Jatkan toisessa postauksessa kunhan ehdin, tai on innostusta. Tähän lopuksi vielä toteamus että kyllähän kasvit, joilla on oma historiansa kerrottavanaan, ovat niitä pihan rakkaimpia kasveja.  

Näin se vaan on. 😏

8 kommenttia:

  1. Mielenkiintoisia tarinoita kasveihisi liittyy. Säikäytit kirjoittamalla, että pihlaja-angervo (viitapihlaja-angervo) saa vapaasti levitä metsään. Huh, mutta onneksi jatkosta selvisi, että tiedät sen olevan haitallinen vieraslaji, ja nimenomaan metsään sitä ei saa päästää leviämään. Minä löydän jatkuvasti kaukaakin metsästä viitapihlaja-angervon, terttuseljan ja isotuomipihlajan alkuja, vaikka olen jo nuo kaksi ensimmäistä aikoja sitten hävittänyt pihasta. Kaksi jälkimmäistä eivät vielä ole "kiellettyjen" listalla, mutta haitallisesti leviäviksi ne on todettu. Tunteita ja muistoja minulla liittyy syysleimuihin; niistä ja niiden tuoksuista tulee äiti mieleen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niinpä, silloin kun pihlaja-angervoa istuttelin, ei haittakasveista puhuttu ollenkaan. Silloin jopa istutettiin taimesta jättipalsamia metsäpolun reunoihin. Siemenestä leviävät ovatkin hankalimpia poistettavia, niitä kun saattaa olla metsissä meidän tietämättämme ja sieltä kulkeutua tuulen mukana pihoihin. Hyvä kun ollaan herätty noihin vieraslajeihin. Leimukukka tosiaan, sen tuoksu valtasi syksyisin pihan. Äiti ei sen tuoksua sietänyt mutta jotenkin hän vaan sinnitteli kukinnan ajan.

      Poista
  2. Mielenkiintoinen kirjoitus kasveista ja niiden merkityksestä. Itse kasvatetut ja tietyltä ihmiseltä saadut kasvit ovat niitä rakkaimpia! Minä pidän myös ihan kynällä kirjoitetuista puutarhamuistiinpanoista, joihin voi juurikin piirtää ja lisätä huomioita. Ihan parasta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Liisa. Joskus onkin hyvä pysähtyä miettimään kasvien historiaa, ovathan ne aivan erilaisia kuin puutarhamyymälästä ostetut persoonattomat kasvit. Niihinkin voi tulla tunneside mutta vasta aikojen päästä. Itsellä tulee erilaisia lippusia ja lappusia pitkin vuotta ja ne on hyvä koota kansioon sitten kun on aikaa.
      Kiitos Liisa kommentista ja mukavaa viikon jatkoa!

      Poista
  3. Hyvä kirjoitus. Meillä on monia samoja kasveja. Osan jättäisin nyt istuttamatta, mutta aikoinaan niistä ei ollut tämän päivän tietoa. Talon rakentamisen yhteydessä raha oli tiukalla. Niinpä puutarhaan laitettiin sitä, mitä edullisemmin tai ilmaiseksi saatiin. Siksi myös joitakin kasveja tuli ahkerasti jaettua ja istutettua ympäri tonttia. Nyt sitten taistelen niitä vähentääkseni.
    Joillakin kasveilla on erityinen paikka sydämessä. Esimerkiksi juhannusruusu on anopin lapsuudenkodista. Se tekee runsaasti juurivesoja yhdessä paikassa ja toisessa on taasen henkihieverissä. Huonoista puolista huolimatta en haluaisi siitä luopua.
    Olen kirjannut puutarha-asioita sekä käsin että tietokoneella. Ennen tietokonetta kirjoituskone oli työvälineeni, josta johtuen muistiinpanot olen tehnyt niillä. Lippuset ja lappuset on säilössä kansioissa ja puutarha-aiheisia listoja löytyy pari mapillista. Jo vuosien ajan Puutarhakalenteri on ollut yksi tärkeimpiä paikkoja puutarha-asioiden kirjaamisessa. Kaikki on tallella niiden väleissä ja sivuilla olevine tietoineen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Between. Hyvin samalla tavalla menevät asiat monella, raha on tiukassa perhe-elämän alussa ja yrittää säästää kaikkein välttämättömimpään. Nyt jo voi nauttia työnsä hedelmistä, ja saa aikaa itselleen.
      Mistään haittakasveista ei vielä 80-luvulla puhuttu, näin jälkiviisaana voisi sanoa että Suomessa kuuluu kasvaa suomalaiseen ilmastoon kuuluvat kasvit eikä muut. Siitä päästäänkin taas ilmastonmuutos-asiaan, mikä on sitten asia erikseen..
      Joistain kasveista ei todellakaan haluaisi luopua, varsinkin jos se on ”se viimeinen” jota ei kenelläkään suvussa/lähipiirissä ole ja jota ei kenties voi ostotaimella korvata.
      Sinulla on esimerkillinen kirjanpito puutarhan kasveista, pitkältä ajalta. Kaikki lippuset ja lappusetkin ovat joskus tärkeitä vaikka kansiota siivotessa joskus tuntuu joidenkin olemassaolo turhalta. Joskus käy niin ettei puuttuvaa tietoa löydy olettamastaan paikasta vaan se tupsahtaa eteen ihan toisaalta. Loppujen lopuksi kaikki paperille laitettu kannattanee säästää, eihän ne paljon tilaa vie.

      Poista
  4. Just näin, voi kun oli mukava lukea tätä. Ihan samoja aikoja ollaan perustettu myös meidän piha ja tuoksuvatukkaa tuotiin myös ensimmäisten joukossa. Nyt on vallannut ihan liikaa tilaa. Samoin kultapiisku on hävityslistalla. Onneksi en haksahtanut pihlaja-angervoon. Rusopajuangervo on hävitetty ajat sitten. Terijoen salavaa oikein ostin ja nyt en ostaisi. Mieletöntä että löytyy muistiinpanoja alkuajoilta, ne on arvokkaita tietolähteitä. Kyllä ne antajat muistaa, niin hyvässä kuin "pahassa" mutta tosiaan ei ollut edes taimimyymälöitä mistä ostaa ja ilmainen oli aina ilmaista. Vuorenkilpi on edelleen pihan peruskasveja, tykkään. Mukavaa heinäkuuta :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aivan, tähän kirjoitukseen on varmastikin helppo samaistua. Silloin ”alku”aikoina otti kyllä vastaan kasvin kuin kasvin, enkä muista että vieraslajeista oltaisiin puhuttu ollenkaan. Nyt sitä vasta huomaa kuinka jotkut kasvit leviävät aivan villisti, jos niitä ei aisoissa pidä. Minulla on soikkovuorenkilpeä, josta en tykkää ja jonka haluaisin katoavan, ja sille paikalle tavallista vuorenkilpeä. Nyt olen hurahtanut kuunliljoihin ja sitä saa oikein helposti jaettua..
      Kiitos samoin sinulle mukavaa heinäkuuta ja kiva kun kommentoit.

      Poista

Iloisen onnellista, lupsakkaan leppoisaa,
hymyävän herttaista, rauhallisen rentouttavaa,
nauravan hyväntuulista päivää Sinulle! Kiva kun vierailit sivullani!