Kesätunnelmaa

Kesätunnelmaa

tiistai 13. syyskuuta 2016

Ennakointia


Joka syksy teen varaslähdön seuraavaan kevääseen. Ostan nimittäin varastoon koulinta- ja kasvatusmultaa kevään taimille, ja samalla reissulla muutama säkki multaa kaikille pelargonioille sun muille talvetetuille kukille. Kevättalvella nimittäin ainakin käyttämäni Biolan-turvemulta on kauppiailla pihavarastossa littanaksi jäätyneinä kimpaleina, joita ei sitten millään saa erotettua toisistaan. Eikä aina kehtaa ennalta pyytää niitä ottamaan sulamaan sisätiloihin. Joten miksipä ei ostaisi sitä jo valmiiksi syksyllä, ilman että säkki on kertaalleen jäätynyt?


 Keväällä sitten kylvämis-inspiraation sattuessa ei tarvitse heti lähteä kauppaan.
Tämä tietysti edellyttää, että on tilaa mihin ne säkit talven ajaksi sijoittaa. Minulla on onneksi mahdollisuus säilyttää muutama säkki lämpimässä tilassa, jolloin niitä ei tarvitse ottaa edes lämpiämäään aikaisemmin.


Nyt on myös aika kerätä kukkien siemeniä ensi kevääksi. Minä en aio tänä syksynä kerätä kuin ainoastaan krassien ja ahkeraliisojen siemeniä, ja niiden keruuaika alkaa juuri nyt olla käsillä. Krassi on tosi monipuolinen kukka, sitä voi käyttää vaikka minkälaisiin istutuksiin, ruukkuihin tai avomaalle.


Siementen kerääminen krasseista kannattaa todellakin, nimittäin kaupassa myytävissä pusseissa ei kovin montaa siementä ole. Ja vieläpä itse kerätyistä siemenistä yleensä lähtee suurin osa itämään. Kuivatan siemenet laakealla alustalla ilmavassa paikassa muutaman viikon ja sen jälkeen pakkaan paperipussiin. Alakuvassa viime vuoden satoa.

 
Nyt on myös ajankohtaista alkaa miettimään niitä ulkona olevia kukkasia, joita aikoo talvettaa. Pelargoniat, verenpisarat, begoniat, daaliat.. ja mitä niitä onkaan. Ehkä muutama ahkeraliisakin pääsee talvetuspaikan paraatipaikalle ikkunan eteen. Keijunmekko, hopeaputous, lumihiutale saattavat nekin mennä kevääseen, samoin joitain petunioita. Niistä on sitten hyvä kevättalvella ottaa pistokkaita. Ja tietenkin tulikruunu ja pasuunakukat! Pasuunat eivät kukkineet tänä vuona ollenkaan, mikä lie välivuosi niillä meneillään. Voi olla että ihmekukan juurakot jäävät maahan, en tiedä. Maanpeittoruusu Fairy ruukussa kellariin, samoin muutama kärhö. Olisi hyvä jos saisi kukat talvisäilöön ennen kovia sateita, jolloin multa ei olisi läpimärkää.


Viime vuonna siirsin kukkaset 20. syyskuuta (postaus täällä) joten kohtahan se aika alkaa olla käsillä. Säätiedotuksia tosin kannattaa kyllä seurailla.


Nyt tästä postauksesta taisi tulla vaan minun omaa tuumailua, mutta luulen että useilla lukijoilla on samanlaisia aatoksia tähän aikaan vuodesta. Ja onpahan taas ensi vuonna samaan aikaan mukava lukea edellisen vuoden ajatuksia :D




Mukavaa viikon jatkoa kaikille!!

18 kommenttia:

  1. Hei, olisikos sinulla vinkkejä.. tai varmasti onkin tietoa ja taitoa kertoa enempi miten talvettaa kukkia..? Itse meinaan yrittää talvettaa pelargoniat, ahkeraliisat, keiunkukat, hopeaputouksen (jossain luki, että sekin onnistuu) ja olikos otakin vielä.. noa ainakin nuita kukkia..
    Itsekin olen jo keräillyt siemeniä talteen, krasista se onkin helppoa..

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joskus aikaisemmin kun ei ollut viileää tilaa, talvetin pelargoniat ihan olohuoneen ikkunalla, viherkasvien seassa. Ihan hyvin ne viihtyivät sielläkin, mutta tahtoivat rupsahtaa huonon näköisiksi keskitalvella. Parasta olisi jos olisi viileä tila noin 5 astetta tai ainakin alle kymmenen. Ja luonnonvaloakin saisi tulla. Silloin tällöin noin kerran kuukaudessa tai harvemmin käyn kastelemassa vähäsen, ei paljoa. Ei siinä sen kummempaa, kokeile ihmeessä kaikenlaista. Ahkeraliisa saattaa olla vaikeampi, mutta kannattaa todellakin kokeilla! Itse pyrin siihen että mieluummin olisivat lasittamattomissa saviruukuissa mutta siitäkin ollaan montaa mieltä. En käy edes talvella "siistimässä" niitä, vaan vasta sitten keväällä kun auringonsäde osuu sopivasti silmäkulmaan :D
      Hopeaputouksesta minulla on hyviä kokemuksia, siitä saa sitten mukavasti rönsyjä uudelleen kasvatukseen, samoin keijunmekkokin on hyvä. Kokeile myös petuniaa.
      Kiitos Tanni, mukavia hetkiä kukkiesi parissa ja pidän peukkuja talvetuksiesi kansssa.

      Poista
  2. Samoissa puuhissa täälläkin mennään! Multaa ja turvetta hankin myös valmiiksi juurikin tuosta samasta syystä! Ja siemeniä kerätään, härkäpapujen siemenet ovat kuivumassa, samoin unikoiden, samettiruusunkin siemeniä on jo kuivumassa. Krassien siementen kuivattaminen tosiaan on hyvinkin kannattavaa puuhaa, tänä vuonna siitä meillä ei kasvanutkaan, mutta ensi vuonna kasvaa ja hei tietenkin kehäkukkienkin siemenet täytyy kerätä...kaikkea kivaa siis vielä tiedossa :D Kukkia talvetan ja juurakoita vaihtelevalla menestyksellä, lempparipelakuut pääsivät jo sisään, kun halla uhitteli, lisää siirrän sisälle kelien muuttuessa!

    Onpa meillä puutarhatouhuajilla kaikkea kivaa koko kasvukauden tiedossa :D

    Ihanat kukkakuvat jälleen :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niinhän se on, kun pitkään on harrastanut näitä puutarha- ja kukkahommia niin alkaa olla rutiini kaikessa - on selvää mitä kannattaa tehdä miloinkin ja kaikki tapahtuu samaan aikaan joka vuosi. Tuohon multa-asiaan tympäännyin muutama vuosi sitten ja aloin ajatella asioita ennakolta. On tämä syksykin niin ihanaa aikaa :DD - varsinkin kun on näitä aurinkoisia päiviä!
      Kiitos paljon sinulle Kivipellon Saila <3

      Poista
  3. Kirjota lisää vaan noita tuumailujasi, oppia ikä kaikki, niitä luetaan täällä suurella korvalla:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tässä bloggailussa onkin se hyvä puoli että tässä yhdistyy huvi ja hyöty - voi käydä toisten blogeissa katselemassa ihania innostavia puutarhakuvia ym. ja samalla saa tietoa ja vinkkejä toisilta. Kiva kun luet mielenkiinnolla, vaikka aina ei niin asiaa tulekaan ;D
      Kiitos sinulle Irma <3

      Poista
  4. Sinä olet ahkera, kun otat siemenet jo valmiiksi ensi kevättä varten. Monet sanovat että omat itävät paremmin kuin kaupan. Käyhän kurkkaamassa blogiani, siellä on sinulle jotakin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joitakin siemeniä otan, kunhan vaan ehtii ennen hallaa. Kävin kurkkaamassa, kiitos tunnustuksesta ja haasteesta, Tuija <3

      Poista
  5. Tuumailuja on mukava lukea ja aina niistä jotain tärkeää jää omaankin käyttöön. Sitä paitsi useammat meistä varmasti kirjoittavat blogia myös puutarhapäiväkirjana itselleen.
    Minäkin ostin kaupasta erilaisia multapusseja kevättä varten. Parina keväänä olen kaivanut puutarhaliikkeen pihamaalta jäisiä säkkejä ja sulatellut niitä sitten kotosalla. Parempi ennakoida tilanne, niin pääsee myöhemmin helpommalla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se on totta, että jäisiä säkkejä ei ole niin kiva käsitellä - ja vielä sitten sulaneena se multa on möyhittävä käsin kuohkeaksi. Parempi tosiaan ennakoida kun niitä kuitenkin on jossain vaiheessa ostettava.

      Poista
  6. Mukava postaus! Onko sinulla aiempaa kokemusta tulikruunun talvettamisesta? Kyselen, kun minulla sattuu yksi amppeli olemaan ja olen miettinyt, miten sen saisi mahdollisesti pysymään hengissä kevääseen asti. Oletko muuten aina esikasvattanut komeat krassisi vai kylvätkö ne suoraan kukkapenkkiin?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ekaa vuotta kasvatan. Minä ajattelin istuttaa omani nyt hieman suurempiin ruukkuihin, koska näyttävät kasvavan aika ahtaasti. En usko että se vaikuttaa lepoaikaan valmistautumiseen. Nekin ovat lasittamattomissa saviruukuissa, niin on minusta parempi. Positiivisella mielellä mennään, joitain postauksia olen tehnyt tuosta tulikruunusta, sen taimikasvatuksesta ja muusta. Koska omani ovat korkeahkoja, toivon että saan ainakin latvapistokkaita niistä otettua kevättalvella, vaikka emokasvi vähän rupsahtaisikin.
      Krassini alkavat olla jo vuosikertakrasseja, en edes muista milloin alkuperäiset siemenet olen ostanut :D Joskus toukokuun puolessa välissä laitan, aluksi kylvän pari siementä pikkuriikkisiin ruukkuihin ja kun siemeniä aina jää, loput kylvän eineslaatikoihin tyyliin "kourallinen laatikkoa kohti". Siis en kylvä suoraan kukkapenkkiin. Tavallisesti minulla on noin puoli litraa siemeniä kerättyinä ja kuivattuina. Rahallisesti näiden siementen keruu kannattaa todellakin. Kiitos kommentista ja kysymyksistä, vastaan mielelläni :D

      Poista
  7. Vinkkejä keijunmekon talvetukseen - meniskö maakellarin pimeässä? Pelakuut siellä talvehtii kyllä. Ja kiitti muistutuksesta, käyn itsekin penkaamassa siemenet talteen!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En ehkä veisi kellariin, valoa saisi kyllä vähäsen olla. Mutta jos pelakuutkin siellä ovat pärjänneet, niin kannattaa kokeilla - älä ainakaan heitä pois! Täytyy nyt noita säätiedotuksia tarkkailla, ettei halla yllätä. Kiitos kommentista Tita - mukavaa viikon jatkoa <3

      Poista
  8. Multaa on täälläkin hamstrattu ja siemeniäkin (:D), vaikka päätin että en osta uusia siemeniä, vaan käytän ensi kevään kylvöissä mitä on jo jemmattuna. Unikoista keräsin siemenet talteen ja osan jo nakkelin ulos penkkeihin valmiiksi ensi kesää varten.
    Onnistuukohan kelloköynnöksen ja mustasilmasusannan talvetus?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Unikko on minulta unohtunut ihan kokonaan, vieläköhän niitä siemenkotia löytyisi..
      Minulla ei kelloköynnöksen eikä mustasilmän talvetus ole onnistunut, mutta kokeilen ottaa kelloköynnöksestä latvapistokkaita vesilasiin. Aina kannattaa kokeilla! Kiitos kommentista ja mukavaa sunnuntaipäivää :)

      Poista
  9. En ole juurikaan laittanut kasveja talvisäilöön, mutta viime talven onnistuin daalioiden kanssa. Tänä vuonna ajattelin laittaa myös pelargonit ja laventelin talvisäilöön, saa sitten nähdä onnistuuko.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Daaliat ovat siitä ihania, että ne paranevat vanhetessaan :) Varmasti onnistuu pelargonia, ja laventelikin.

      Poista

Iloisen onnellista, lupsakkaan leppoisaa,
hymyävän herttaista, rauhallisen rentouttavaa,
nauravan hyväntuulista päivää Sinulle! Kiva kun vierailit sivullani!